Emsal Mahkeme Kararı Ankara 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/502 E. 2021/172 K. 11.03.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. ANKARA 4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
T.C.
ANKARA TÜRK MİLLETİ ADINA
4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ GEREKÇELİ KARAR

ESAS NO : 2020/502 Esas
KARAR NO : 2021/172

….

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 13/10/2020
KARAR TARİHİ : 11/03/2021
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 23/03/2021

Talepte bulunan Şirket yetkili temsilcileri tarafından sunulan zayi talep dilekçesi Mahkememize intikal etmekle;
Dosya incelendi.
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ :
Talep eden … Özel Öğretim kursu Şirketi yetkili temsilcileri sundukları dava dilekçesinde özetle; Şirketlerinin pay defterini zayi ettiklerini beyanla zayi belgesi verilmesini talep etmişlerdir.
Talep, 6102 sayılı TTK 87. m. gereğince zayi edildiği iddia edilen Şirket pay defteri nedeni ile zayi belgesi verilmesi istemiidir.
Talepte bulunan Şirket yetkili temsilcileri duruşmada dava dilekçesini aynen tekrar etmiştir.
Bilindiği üzere; 6102 Sayılı TTK’nın 82/7. maddesinde “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.” düzenlemesine yer verilmiştir.
Davacı Şirket temsilcilerinin dosyamıza sunduğu 10/10/2020 tarihli tutanak başlıklı belge içeriğinden; isteme konu Şirket pay defterinin zayi olduğunu ve tüm aramalara rağmen bulunamadığını anılan tarihte öğrendikleri anlaşılmıştır.
Bu bağlamda ise; dosyamızda 13/10/2020 tarihinde zayi belgesi verilmesi talebinde bulunulduğu dikkate alındığında; 6102 sayılı TTK 68.m. gereğince yasal 15 günlük hak düşürücü sürede talepte bulunulduğu ortadadır.
Yerleşik içtihatlar gereğince zayi belgesi verilmesi talebinde bulunan için tacir, ticari defterlerinin zıyaı halinde gerekli belgeyi talep edebilmek için öncelikle üzerine düşen özen yükümlülüğünü yerine getirdiğini, defter ve belgelerini muhafaza etmek için gerekli önlemleri aldığını, ancak buna rağmen sonuca engel olamadığını kanıtlamak yükümlülüğündedir. Tacir, hangi olaya dayanırsa dayansın zayi iddiasının samimi ve inandırıcı olması hayatın mutat cereyanına açıkça aykırı düşmemesi gerekir. Somut uyuşmazlıkta talepte bulunan Şirketin zayi istemine konu Şirket pay defterinin zayi olmasında talepte bulunan tüzel kişi tacirin veya yetkili temsilcilerinin kusurunun bulunduğuna ilişkin olarak dosyamızda bir delil bulunmamaktadır. Bu durumun aksini kabule götürebilecek nitelikte hayatın olağan akışına aykırı bir durumun da bulunmadığı da sabittir. Bu itibarla, açıklanan gerekçelerle; haklılığı kanıtlanan talebin kabulü ile talep gibi zayi belgesi verilmesine dair aşağıdaki şekilde karar vermek gerekmiştir.
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın KABULÜ İLE; dava konusu … Eğitim Öğretim Yayıncılık ve Gıda Limited Şirketi’ne ait pay defterinin zayi edilmesi nedeni ile davacı şirket yetkili temsilcilerine ZAYİ BELGESİ VERİLMESİNE,
2-) Alınması gerekli karar ve ilam harcı maktu harç alınmakla başkaca harç alınmasına YER OLMADIĞINA,
3-) Talebin mahiyeti gereği yapılan giderlerin davacı üzerinde bırakılmasına,
4-) Karardan bir örneğin talep eden vekiline tebliğine,
Dair; davacı şirket yetkili temsilcilerinin yüzüne karşı gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde verilecek dilekçe ile Ankara Bölge Adliye Mahkemesine istinaf yasa açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 11/03/2021

Katip …
e-imzalıdır

Hakim …
e-imzalıdır