Emsal Mahkeme Kararı Ankara 3. Fikri ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi 2022/98 E. 2022/242 K. 07.07.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. ANKARA 3. FİKRİ VE SINAÎ HAKLAR HUKUK MAHKEMESİ Esas-Karar No: 2022/221 Esas – 2022/240
TÜRK MİLLETİ ADINA KARAR VERMEYE YETKİLİ
T.C.
ANKARA
3. FİKRİ VE SINAÎ HAKLAR HUKUK MAHKEMESİ
GEREKÇELİ KARAR

ESAS NO : 2022/221
KARAR NO : 2022/240
DAVA : Marka (Marka İle İlgili Kurum Kararlarının İptali)
DAVA TARİHİ : 24/01/2018
KARAR TARİHİ : 07/07/2022
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 07/07/2022
DAVA:
Davacı vekili 24.01.2018 harç tarihli dava dilekçesiyle; müvekkilinin 2016/87052 sayılı ve “…” ibareli marka tescil başvurusunu yaptıklarını, başvurularının Türk Patent YİDK kurulunca 7/1-a ve c bentleri uyarınca reddedildiğini, oysa müvekkili Vodafone’un büyük bir şirket olduğunu, “…” ibaresinin bütünsel olarak ayırt edici olduğunu, slogan markası niteliğinde olan “…” marka başvurusunun tescil edilmesi gerektiğini, “…” markasının müvekkilinin yaygın kullanımı neticesinde ayırt edicilik kazandığını belirterek … sayılı YİDK kararının iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP:
Davalı TPMK vekili cevap dilekçesinde özetle; davacının “…” ibaresinden oluşan başvurunun kaynak göstermekten ziyade ürünün özelliğine işaret eden bir ibare olduğunu, bu nedenle müvekkili kurum tarafından alınan kararın yerinde olduğunu savunarak, davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
ANKARA BAM 20.HUKUK DAİRESİ BAŞKANLIĞI KARARI:
Mahkememizin 05/04/2022 tarih ve 2018/35 E- 2018/480 K. Sayılı kararında davanın kısmen kabulüne dair verilen kararı, Ankara BAM 20.Hukuk Dairesinin …karar sayılı ilamıyla ve özetle;
“…Dava, marka ile ilgili kurum kararlarının iptali istemine ilişkindir.
İnceleme, 6100 sayılı HMK’nın 355. madde hükmü uyarınca istinaf dilekçesinde belirtilen sebeplerle sınırlı olarak ve kamu düzenine aykırı hususların olup olmadığı gözetilerek yapılmıştır.
Dosya kapsamı, mevcut delil durumu ve ileri sürülen istinaf sebepleri dikkate alındığında mahkemenin vakıa ve hukuki değerlendirmesinde usul ve esas yönünden yasaya aykırılık bulunmadığı, “…” ibaresinin ilişkin olduğu emtiadan bağımsız olarak değerlendirildiğinde, bir kelime markası olarak soyut anlamda ayırt ediciliğinin bulunduğu, 556 sayılı KHK’nın 5. ve 7/1-a maddeleri anlamında marka olabilme vasfına sahip olduğu, ancak “…” ibaresinin, “aksesuar” kelimesini betimleyen ve ona vurgu yapan “…” tabirinden oluşması nedeniyle aksesuar niteliği bulunan emtia için tasviri olacağı, slogan niteliğinde bulunmadığı anlaşılmakla, davacı ve davalı Türk Patent ve Marka Kurumu vekillerinin istinaf başvurularının esas yönünden reddine dair hüküm kurmak gerekmiştir…” gerekçesi istinaf başvurusunun esastan reddine karar verilmiş; davacı ile davalı kurum vekilleri temyiz başvurusunda bulunmuş;
YARGITAY 11.HUKUK DAİRESİ BOZMASI:
Yargıtay 11.Hukuk Dairesinin … karar sayılı ilamıyla özetle; “…Yapılan yargılama ve saptanan somut uyuşmazlık bakımından uygulanması gereken hukuk kuralları gözetildiğinde İlk Derece Mahkemesince verilen kararda aşağıda belirtilen hususlar dışında bir isabetsizlik olmadığının anlaşılmasına göre yapılan istinaf başvurusunun HMK’nın 353/b-1 maddesi uyarınca Bölge Adliye Mahkemesince esastan reddine ilişkin kararın usul ve yasaya uygun olduğu kanısına varıldığından davacı vekilinin tüm temyiz itirazlarının reddine karar vermek gerekmiştir.
Dava, davacının marka başvurusunun reddine ilişkin kurum kararının iptali istemine ilişkin olup ilk derece mahkemesince 2016/87052 sayılı başvuru markasındaki “…” ibaresinin, 9. sınıf bazı mallar 38. 41. ve 42. sınıf hizmetler yönünden marka olarak tescil edilebilecek nitelikte ayırt ediciliğinin bulunduğu kabul edilerek davanın kısmen kabulüne karar verilmiş, anılan karara karşı taraflarca yapılan istinaf başvurusunun Bölge Adliye Mahkemesince esastan reddine karar verilmiştir.
556 sayılı KHK’nın 7/1-a ve bu maddenin yollamasıyla KHK’nın 5. maddesi uyarınca, bir işaretin marka olarak tescil edilebilmesi için mal ve hizmetler üzerinde ilk görüldüğü anda ortalama tüketici kitlesi yönünden soyut ve somut ayırt ediciliği birlikte sağlaması şarttır. Belirtilen düzenleme uyarınca dava konusu başvuru markasındaki “…” ibaresinin, başvuru kapsamındaki tüm mal ve hizmetler yönünden marka algısı oluşturmayıp, satıma konu ürünün ya da hizmetin özelliği gibi algılanacağından mülga 556 sayılı KHK’nın 5. ve 7/1-a maddeleri anlamında marka algısı oluşturmaktan uzak somut ayırt edici nitelikten yoksun ve marka olarak tescil edilemeyecek işaretlerden olduğunun kabulüyle davanın reddine karar verilmesi gerekirken davanın kısmen kabulüne dair verilen ilk derece mahkemesinin kararına karşı davalı vekilinin yapmış olduğu istinaf başvurusunun esastan reddine karar verilmesi doğru olmamış, Bölge Adliye Mahkemesince verilen kararın davalı TPMK yararına bozulmasına karar vermek gerekmiştir…” gerekçesi ile bozulmuş; gerekçesiyle bozulmuş, önceki kararda aşağıdaki gerekçelerle ısrar edilmiştir
GEREKÇE:
Bozma Sonrası Uyuşmazlıgın Tespiti :
Dava Türk Patent YİDK’nun … sayılı kararının iptali istemine ilişkindir. Kararın davacı vekiline 27.11.2017 tarihinde tebliğ edildiği, 24.01.2018 tarihinde açılan davanın 556 sayılı KHK’nin 53. maddesinde belirlenen iki aylık hak düşürücü süre içinde olduğu anlaşılmış ve işin esasına geçilmiştir.
Uyuşmazlığın özü, davacının 2016/87052 sayılı “…” ibareli başvurusu yönünden, 556 sayılı KHK’nın 7/1-a-c madde ve bentleri anlamında tescil engeli bulunup bulunmadığından ibarettir.
Bilindiği üzere 556 sayılı KHK’nin 7. maddesinde sayılan tescil engelleri kamu düzeni ile ilgilidir ve mutlak ret nedenleri olarak adlandırılırlar. Bu nedenle TPE tescil sürecinde mahkemeler ise yargılama sürecinde resen dikkate almalıdır. Zira bu nedenler, herhangi bir ayırt edici gücü bulunmayan ya da ticaret alanında herkesin kullanımına açık tutulması gereken, yanıltıcı, kamu düzenine, toplumun dini ve ahlaki değerlerine aykırı olduğu kabul edilen işaretlerin tescil edilmemesi amacını taşırlar.
556 sayılı KHK’nin 7/1-(a) maddesi “5.madde kapsamına girmeyen işaretler’in marka olarak tescil edilemeyeceğini amirdir. KHK’nin 5. maddesi, markanın içereceği işaretleri, bir başka deyişle hangi işaretlerin marka olabileceğini belirler. Buna göre marka, “Bir teşebbüsün mal ve hizmetlerini bir başka teşebbüsün mal veya hizmetlerinden ayırt etmeyi sağlaması koşuluyla, kişi adları dahil, özellikle sözcükler, şekiller, harfler, sayılar, malların biçimi veya ambalajları gibi çizimle görüntülenebilen veya benzer biçimde ifade edilebilen, baskı yoluyla yayınlanabilen ve çoğaltılabilen her türlü işaretleri içerir.” Bir işaretin 5. madde anlamında marka olabilmesi için, ayırt edici niteliğe sahip olması ve çizimle görüntülenebilir veya benzer şekilde ifade edilebilir olması yeterli bulunmaktadır.
KHK’nin 7/1-c hükmü ise, “Ticaret alanında cins, çeşit, vasıf, kalite miktar, amaç, değer, coğrafi kaynak belirten veya malların üretildiği, hizmetlerin yapıldığı zamanı gösteren veya malların ve hizmetlerin diğer karakteristik özelliklerini belirten işaret ve adlandırmaların” esas unsur olarak veya münhasıran marka olamayacağı hükmünü amirdir. Ancak bir sözcüğün müstakil veya esas unsur şeklinde marka olarak tescilinin engellenebilmesi için, tescili amaçlanan mal veya hizmetler yönünden doğrudan tanımlayıcı olması gerekir. Bir başka değişle, ek bir fikri çaba, dolaylı yada ima (telmih) yoluyla ulaşılan anlamlar tanımlayıcı kabul edilmezler.
Tanımlayıcı işaretlerin marka olarak tescil edilemeyeceğine dair kuralın istisnası, KHK’nin 7. maddesinin son fıkrasında yer almaktadır. Buna göre, “marka tescil tarihinden önce kullanılmış ve tescile konu mallar veya hizmetlerle ilgili olarak bu kullanım sonucu ayırt edici bir nitelik kazanmış” ise (c ) bendi uyarınca tescil reddedilemez.
Mahkememizin ısrar edilen kararında belirtildiği üzere; 2016/87052 sayılı başvuru işlem dosyası incelendiğinde, davacının, 01.11.2016 tarihinde “…” ibaresinin 09, 35, 38, 41, 42.sınıfta yer alan bir kısım emtia yönünden kullanılmak üzere marka olarak tescili istemiyle davalı Türk Patent’e başvuruda bulunduğu, 2016/87052 kod numarasını alan başvurunun mutlak ret nedenleri yönünden incelenmesi sonucu, Markalar Dairesi Başkanlığı’nca, 556 sayılı KHK’nin 7/1-a-c bendi uyarınca reddine karar verildiği, bu kararın yeniden incelenmesi isteminin ise, Türk Patent YİDK’nun, … sayılı kararı ile nihai olarak reddedildiği, anılan kararın iptali istemiyle Mahkememiz önündeki davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
Davacının 2016/87052 sayılı “…” ibareli başvuru 09, 35, 38, 41, 42.sınıflardaki “09/01; Bilim, denizcilik, topoğrafya, meteoroloji, sanayide ve laboratuvarda kullanım amaçlı olanlar dahil ölçme aletleri, cihazları: tıbbi amaçlı olmayan termometreler, barometreler, ampermetreler, voltmetreler, nem ölçerler, test cihazları, teleskoplar, periskoplar, pusulalar; taşıt göstergeleri; laboratuvarlarda kullanılan malzemeler: mikroskoplar, büyüteçler, deney malzeme ve cihazları. 09/02; Ses ve görüntünün kaydı, nakli veya yeniden meydana getirilmesi (reprodüksiyonu) için cihazlar: kameralar, fotoğraf makineleri, televizyonlar, videolar, cd-dvd kayıt ve oynatıcı cihazlar, mp3 çalar, bilgisayarlar, masa üstü-tablet bilgisayarlar, mikrofonlar, hoparlörler, kulaklıklar; haberleşme ve çoğaltma amaçlı cihazlar ve bilgisayar çevre donanımları: cep telefonları ve bunların kılıfları, sabit telefonlar, telefon santralleri, bilgisayar yazıcıları, tarayıcılar, fotokopi makineleri. 09/03; Manyetik, optik kayıt taşıyıcılar ve bunlara kaydedilmiş bilgisayar programları ve yazılımları; bilgisayar ağları vasıtasıyla indirilebilen ve manyetik ve optik ortamlara kayıt edilebilen elektronik yayınlar; manyetik/optik okuyuculu kartlar. 09/04; Antenler, uydu antenler, yükselticiler ve bunların parçaları. 09/05; Bilet otomatları, nakit para çekme makineleri. 09/06; Makine ve cihazların elektroniğinde kullanılan elemanlar: yarı iletkenler, elektronik devreler, entegreler, yongalar (çipler), diyotlar, transistörler, manyetik kafalar, saptırıcılar; elektronik kilitler, fotoseller, elektronik açma kapama mekanizmaları, algılayıcılar (sensörler). 09/07; Birim zamandaki tüketim miktarını ölçen sayaçlar ve zaman ayarlayıcıları. 09/08; Koruyucu giysiler, koruma ve can kurtarma amaçlı donanımlar. 09/09; Gözlükler, güneş gözlükleri, lensler ve bunların kutuları, kılıfları, parçaları ve aksesuarları. 09/10; Elektrik enerjisini iletim, dönüştürme, depolama kontrol cihazları ve araçları: fişler, buatlar, anahtarlar, şalterler, sigortalar, balastlar, starterler, elektrik panoları, rezistanslar, soketler, transformatörler, adaptörler, şarj cihazları, elektrikli ziller, elektrik, elektronikte kullanılan kablolar, piller, aküler. 09/11; Ana fonksiyonu uyarı ve alarm olan cihazlar (taşıt alarmları hariç), elektrikli ziller.09/12; Trafikte kullanım amaçlı sinyalizasyon, işaretle bildirme cihazları ve araçları. 09/13; Yangın söndürme amaçlı taşıtlar dahil yangın söndürme aletleri ve cihazları (yangın söndürme hortumları ve yangın söndürme vanaları dahil). 09/14; Radarlar, denizaltı radarları (sonarlar), gece görüşü sağlayıcı veya arttırıcı aletler ve cihazlar. 09/15; Dekoratif mıknatıslar. 09/16; Metronomlar.35/01; Reklamcılık, pazarlama ve halkla ilişkiler ile ilgili hizmetler, ticari ve reklam amaçlı sergi ve fuarların organizasyonu hizmetleri. 35/02; Büro hizmetleri; sekreterlik hizmetleri, gazete aboneliği düzenleme hizmetleri, istatistiklerin derlenmesi, büro makinelerinin kiralanması hizmetleri, bilgisayar veri tabanlarındaki bilginin sistematik hale getirilmesi, telefon cevaplama hizmetleri. 35/03; İş yönetimi, idaresi ve bu konular ile ilgili danışmanlık, muhasebe ve mali müşavirlik hizmetleri, personel işe yerleştirme, işe alma, personel seçimi, personel temini hizmetleri, ithalat-ihracat acente hizmetleri, geçici personel görevlendirme ( başkası adına fatura yatırma, vergi yatırma, trafik işlemleri gibi iş takibi) hizmetleri. 35/04; Açık artırmaların düzenlenmesi ve gerçekleştirilmesi hizmetleri. 35/05; Müşterilerin malları elverişli bir şekilde görmesi ve satın alması için; Bilim, denizcilik, topoğrafya, meteoroloji, sanayide ve laboratuvarda kullanım amaçlı olanlar dahil ölçme aletleri, cihazları: tıbbi amaçlı olmayan termometreler, barometreler, ampermetreler, voltmetreler, nem ölçerler, test cihazları, teleskoplar, periskoplar, pusulalar; taşıt göstergeleri; laboratuvarlarda kullanılan malzemeler: mikroskoplar, büyüteçler, deney malzeme ve cihazları. Ses ve görüntünün kaydı, nakli veya yeniden meydana getirilmesi (reprodüksiyonu) için cihazlar: kameralar, fotoğraf makineleri, televizyonlar, videolar, cd-dvd kayıt ve oynatıcı cihazlar, mp3 çalar, bilgisayarlar, masa üstü-tablet bilgisayarlar, mikrofonlar, hoparlörler, kulaklıklar; haberleşme ve çoğaltma amaçlı cihazlar ve bilgisayar çevre donanımları: cep telefonları ve bunların kılıfları, sabit telefonlar, telefon santralleri, bilgisayar yazıcıları, tarayıcılar, fotokopi makineleri. Manyetik, optik kayıt taşıyıcılar ve bunlara kaydedilmiş bilgisayar programları ve yazılımları; bilgisayar ağları vasıtasıyla indirilebilen ve manyetik ve optik ortamlara kayıt edilebilen elektronik yayınlar; manyetik/optik okuyuculu kartlar. Antenler, uydu antenler, yükselticiler ve bunların parçaları. Bilet otomatları, nakit para çekme makineleri. Makine ve cihazların elektroniğinde kullanılan elemanlar: yarı iletkenler, elektronik devreler, entegreler, yongalar (çipler), diyotlar, transistörler, manyetik kafalar, saptırıcılar; elektronik kilitler, fotoseller, elektronik açma kapama mekanizmaları, algılayıcılar (sensörler). Birim zamandaki tüketim miktarını ölçen sayaçlar ve zaman ayarlayıcıları. Koruyucu giysiler, koruma ve can kurtarma amaçlı donanımlar. Gözlükler, güneş gözlükleri, lensler ve bunların kutuları, kılıfları, parçaları ve aksesuarları. Elektrik enerjisini iletim, dönüştürme, depolama kontrol cihazları ve araçları: fişler, buatlar, anahtarlar, şalterler, sigortalar, balastlar, starterler, elektrik panoları, rezistanslar, soketler, transformatörler, adaptörler, şarj cihazları, elektrikli ziller, elektrik, elektronikte kullanılan kablolar, piller, aküler. Ana fonksiyonu uyarı ve alarm olan cihazlar (taşıt alarmları hariç), elektrikli ziller. Trafikte kullanım amaçlı sinyalizasyon, işaretle bildirme cihazları ve araçları. Yangın söndürme amaçlı taşıtlar dahil yangın söndürme aletleri ve cihazları (yangın söndürme hortumları ve yangın söndürme vanaları dahil). Radarlar, denizaltı radarları (sonarlar), gece görüşü sağlayıcı veya arttırıcı aletler ve cihazlar. Dekoratif mıknatıslar. Metronomlar, mallarının bir araya getirilmesi hizmetleri; (belirtilen hizmetler perakende, toptan satış mağazaları, elektronik ortamlar, katalog ve benzeri diğer yöntemler ile sağlanabilir.)38/01 Radyo ve televizyon yayın hizmetleri.38/02 Haberleşme hizmetleri (internet servisi sağlama hizmetleri dahil).38/03 Haber ajansı hizmetleri.41/01 Eğitim ve öğretim hizmetleri. 41/02 Sempozyum, konferans, kongre ve seminer düzenleme, idare hizmetleri. 411/03 Spor, kültür ve eğlence hizmetleri (sinema, spor karşılaşmaları, tiyatro, müze, konser gibi kültür ve eğlence etkinlikleri için bilet sağlama hizmetleri dahil). 41/04 Dergi, kitap, gazete v.b.gibi yayınların basıma hazır hale getirilmesi, okuyucuya ulaştırılmasına ilişkin hizmetler (global iletişim ağları vasıtasıyla anılan hizmetlerin sağlanması da dahil).41/05Film, televizyon ve radyo programları yapım hizmetleri. 41/06 Haber muhabirliği hizmetleri, foto-muhabirliği hizmetleri. 41/07 Fotoğrafçılık hizmetleri. 41/08 Tercüme hizmetleri.42/01 Bilimsel ve sınai inceleme, araştırma hizmetleri; mühendislik hizmetleri, mühendislik ve mimari tasarım hizmetleri, kalite ve standart belgelendirme amaçlı mal/hizmetlerin test edilmesi. 42/02 Bilgisayar hizmetleri: bilgisayar programlama, bilgisayarı virüse karşı koruma, bilgisayar sistem tasarımı, başkaları adına web sitelerinin tasarlanması, bakımı ve güncelleştirilmesi, yazılım tasarımı, kiralanması ve güncelleştirilmesi, internet arama motoru sağlama, hosting, bilgisayar donanımları alanında danışmanlık, bilgisayar donanımlarının kiralanması hizmetleri. 42/03Bu sınıfa dahil olup mühendislik, mimarlık, bilgisayar hizmetleri kapsamına girmeyen her türlü tasarım hizmetleri; grafik sanat tasarım hizmetleri.(reklam amaçlı tasarım ve peyzaj tasarımı hariç).42/04 Sanat eserleri orijinallik onay hizmetleri.” mal ve hizmetlerinde tescil edilmek istendiği tespit edilmiştir.
MarKHK m. 7/1-a Kapsamında Yapılan Değerlendirme:
MarKHK m. 7/1-a’ya göre mutlak ret nedenlerinden ilki 5. Madde kapsamına girmeyen işaretlerdir. Madde hükmüne göre; bir teşebbüsün mal ve hizmetlerini, bir başka teşebbüsün mal ve hizmetlerinden ayırt etmeyi sağlaması koşuluyla, kişi adları dahil özellikle, sözcükler, şekiller, harfler, sayılar, malların biçimi ve ambalajları gibi çizimle görüntülenebilen veya benzer biçimde ifade edilebilen, baskı yoluyla yayınlanabilen ve çoğaltılabilen her türlü işaret marka olarak tescil edilebilecektir.
MarKHK m. 5’te marka olabilecek işaretlerin özellikleri belirlenirken “teşebbüslerin mal veya hizmetlerinin diğer teşebbüslerin mal veya hizmetlerinden ayırt etmesi” şartı açıkça düzenlenmiştir. Bu kapsamda ayırt edicilik, marka olacak işaretin “soyut” ayırt ediciliğidir. “Soyut ayırt edicilik”ten kasıt herhangi bir işaretin, 556 sayılı KHK m. 5 kapsamında belirtilen marka olma kriterlerini haiz olmasıdır. Yani işaret, ayırt edicilik fonksiyonunun bir gereği olarak mal ve hizmetleri ferdileştirmekte ve piyasada bunları teşhir edilebilir hale getirmektedir. Bu yolla tüketiciler, almak istedikleri mal ve hizmetleri başka teşebbüslerin mal ve hizmetlerin hizmetlerinden ayırt edebilmektedirler.
Somut ayırt edici güç ise marka olarak tescili talep edilen işaretin tescile konu mal ve hizmetleri diğer teşebbüslerin mal veya hizmetlerinden ayırt etmeye elverişli olması halidir. Bu tanıma göre; bir işaretin somut ayırt edici güce sahip olup olmadığının tespitinde işaretin tescil başvurusuna konu olan mal ve hizmetler bakımından ayırt edicilik fonksiyonuna sahip olup olmadığının dikkate alınması gerekmektedir. Eğer bir işaretin tescili talep edilen mal ve hizmetler bakımından ayırt ediciliği yoksa bilakis bu mal ve hizmetlerin kullanım amacını ve özelliğini belirtiyorsa ya da mal ve hizmet hakkında bilgi veriyorsa somut ayırt edici güce sahip değildir.
İşaretin soyut ayırt ediciliğe sahip olması, tescil edilmek istenen mal veya hizmetten bağımsız olarak, işaretin marka olma niteliğiyle ilgili bir husustur. Bu şartı sağlayan bir işaretin, belli mal veya hizmetler açısından ayırt edici olup olmadığı ise “somut ayırt edicilik” olarak adlandırılmaktadır. İşaretin belli mal ve hizmetler için somut ayırt ediciliğinin bulunmaması, işaretin genel anlamda soyut olarak ayırt edici olmadığı anlamına gelmez.
Bir işaretin marka olabilmesinin ilk şartı olan soyut ayırt edicilik bir işaretin bir teşebbüsün mal ve hizmetlerini bir başka teşebbüsün mal ve hizmetlerinden ayırt etmeğe elverişli olması halidir. Belli mal ve hizmet için işaretin ayırt edici niteliğinin bulunmaması bu işaretin genel olarak bütün mal ve hizmetler için ayırt edici niteliğinin bulunmadığı, dolayısıyla soyut ayırt edici niteliğinin yokluğunu göstermez.
Somut ayırt ediciliğin yokluğu yani mal ve hizmet bazında işaretin ayırt edici olup olmadığı Yönerge m. 3/1-b ve Tüzük m. 7/1-b’de mutlak tescil engeli olarak öngörülmüş olmasına rağmen hukukumuza alınmamıştır. Türk Hukukunda somut ayırt edici güç, soyut ayırt edici güç kapsamında değerlendirilmekte ve her iki durumun yokluğu halinde MarKHK m. 7/1-a uygulanmaktadır(Yar. Doç. Dr. Beşir Fatih Doğan, Türk, Alman ve AB Hukukuna Göre Marka Olamayacak İşaretlerin Kullanım Sonucu Tescil Edilebilirliği Sorunu, FRM 2006/3-1 S.27). Bu bağlamda; dava konusu … markası, yukarıda açıklanan kriterler açısından çerçevesinde, ilişkin olduğu emtialardan bağımsız olarak değerlendirildiğinde; bir kelime markası olarak soyut anlamda ayırt ediciliği bulunan bir işarettir. Bu nedenle, 3D Mammography’nin KHK. m. 5 ve 7/1-a anlamında marka olabilme vasfına sahip olduğu sonucuna varılmıştır.
MarKHK m. 7/1-c Kapsamında Yapılan Değerlendirme:
MarKHK m. 7/1-c, ticaret alanında cins, çeşit, vasıf, kalite, miktar, amaç, değer, coğrafi kaynak belirten veya malların üretildiği, hizmetlerin yapıldığı zamanı gösteren veya malların ve hizmetlerin diğer karakteristik özelliklerini belirten işaret ve adlandırmaları münhasıran veya esas unsur olarak içeren markaların tescil edilemeyeceği, hükmünü amirdir.
MarKHK m. 7/1-c hükmünde yer alan hususlar bir malın veya hizmetin karakteristik özelliklerini belirleyen, o mal ve hizmeti niteleyen hususlardır. Tasviri olarak değerlendirilen markanın başvuru yapıldığı anda tasviri biçimde kullanılıyor olması gerekmez. Tasviri olarak kullanılabilir olması yeterlidir.(ECJ C- 191/01 WmWrigley JR &Company v OHIM 23.10.2003, par. 32). Bir işaretin tasviri olduğunun ve mal/hizmetin karakteristik özelliğine atıf yaptığının kabul edilebilmesi için tescili talep edilen marka ile mal/hizmet arasında doğrudan, somut bir ilişki olmalı ki halk işareti gördüğünde herhangi bir düşünce sürecine girmeden mal ve hizmetlere veya onların karakteristik özelliklerine atıf yapıldığını hemen anlasın (CFI T- 67/07 Ford Motor CO v OHIM (FUN) 02.12.2008). İki tasviri kelimenin birleşmesiyle oluşan markanın ayırt ediciliği değerlendirmesinde markanın potansiyel müşteri üzerinde bıraktığı izlenim dikkate alınır. Tasviri kelimelerin oluşturduğu bütün halen tasviri izlenim bırakıyorsa markanın ayırt edici olmadığı kabul edilir. Markanın baskın unsurunun ayırt ediciliği yoksa ve figür unsuru da sıradanlığı sebebiyle başlı başına ayırt ediciliği tesis edecek önemde değilse markanın ayırt ediciliği yoktur (ECJ C–37/03 P BioID AG v OHIM 15.09.2005).
Tüm bu gerekçelerle ısrar edilen ilk kararda ifade edildiği üzere, somut olayda markanın esaslı ve tek unsuru bütünsel olarak … ibaresidir. … ibaresi düz bir formatta herhangi bir dil oyunu olmadan bir araya getirilmiş “aksesuar” kelimesini betimleyen “…” tabirinden oluşmaktadır. …, olağanüstü, alışılmışın dışında manasına gelen bir tabirdir. Aksesuar ise TDK sözlüğünde, giysiyi bütünleyen eşya olarak tanımlanmıştır. Ancak bu tanım dar kapsamlıdır. Lakin “aksesuar” başka bir eşyayı tamamlayan eşya tanımı doğru olmakla birlikte tamamlayıcılık sadece eşyalar açısından değil cep telefonları, arabalar, dekorasyon gibi birçok şey için söz konusudur. Örneğin eşarp, cep telefonu kılıfı, araçlar için cam filmleri, evler için mumlar, tablolar, aksesuar olarak nitelendirilebilir. … ise “…” ise sıra dışı, çok farklı, çok değişik, piyasadaki diğerlerine benzemeyen gibi potansiyel müşterilerin doğrudan alacağı övücü bir mesaj vermektedir.
Bu çerçevede, “aksesuar” özelliği olan emtia açısından “…” aksesuarın sıra dışılığına, farklılığına, piyasadakilere göre özgün özelliğine atıf yapan bir ibaredir ve aksesuarlar açısından farklılık, özgünlük temel bir özelliktir. Aksesuar güzelleştirme, özgünleştirme amacı taşır ve bu nedenle “akıl almazlık” aksesuar için temel bir karakteristiktir. … ibaresi aksesuar ile alakalı emtia açısından marka olarak değil ürünün niteliğine yapılan bir atıf olarak algılanacağı için başvuru kapsamında aksesuarlarla ilgili olanın tespit edilmesi gerekiyor.
Buna göre; “09/01; Bilim, denizcilik, topoğrafya, meteoroloji, sanayide ve laboratuvarda kullanım amaçlı olanlar dahil ölçme aletleri, cihazları: tıbbi amaçlı olmayan termometreler, barometreler, ampermetreler, voltmetreler, nem ölçerler, test cihazları, teleskoplar, periskoplar, pusulalar; taşıt göstergeleri; laboratuvarlarda kullanılan malzemeler: mikroskoplar, büyüteçler, deney malzeme ve cihazları.”. 09/01’deki bilimsel amaçlı malzemelerin aksesuar özelliği, aksesuarla ilgisi yoktur. Bu nedenle 09/01 açısından marka 7/1-c kapsamında değildir. … ibaresinin basit, düz bir ibare olması veya 09/01 için banal, tuhaf bir marka tercihi olması ayırt ediciliği olmadığı anlamına gelmez.
“09/02; Ses ve görüntünün kaydı, nakli veya yeniden meydana getirilmesi (reprodüksiyonu) için cihazlar: kameralar, fotoğraf makineleri, televizyonlar, videolar, cd-dvd kayıt ve oynatıcı cihazlar, mp3 çalar, bilgisayarlar, masa üstü-tablet bilgisayarlar, mikrofonlar, hoparlörler, kulaklıklar; haberleşme ve çoğaltma amaçlı cihazlar ve bilgisayar çevre donanımları: cep telefonları ve bunların kılıfları, sabit telefonlar, telefon santralleri, bilgisayar yazıcıları, tarayıcılar, fotokopi makineleri”. 09/02; mikrofon kulaklık, cep telefonu, kılıf gibi aksesuar özelliği bulunan emtiayı kapsamaktadır. Bu nedenle, 09/02 açından … ibaresi tasviridir.
“09/03; Manyetik, optik kayıt taşıyıcılar ve bunlara kaydedilmiş bilgisayar programları ve yazılımları; bilgisayar ağları vasıtasıyla indirilebilen ve manyetik ve optik ortamlara kayıt edilebilen elektronik yayınlar; manyetik/optik okuyuculu kartlar”. 09/03’teki bilgisayar programları, elektronik yayınlar, manyetik/optik okuyuculu kartlar, emtiası açısından … ibaresinin tasviri özelliği yoktur. Bu nedenle 09/03 açısından … ayırt edicidir.
“09/04; Antenler, uydu antenler, yükselticiler ve bunların parçaları”. 09/04’teki, antenler, uydu antenleri, açısından … ibaresinin tasviri özelliği yoktur.
“09/05; Bilet otomatları, nakit para çekme makineleri”. 09/05’teki, bilet otomatları, nakit para çekme makinelerinin aksesuar ile ilgisi olmaması nedeniyle … ibaresinin bu emtia için tasviri özelliği yoktur.
“09/06; Makine ve cihazların elektroniğinde kullanılan elemanlar: yarı iletkenler, elektronik devreler, entegreler, yongalar (çipler), diyotlar, transistörler, manyetik kafalar, saptırıcılar; elektronik kilitler, fotoseller, elektronik açma kapama mekanizmaları, algılayıcılar (sensörler)”. 09/06’daki emtianın “aksesuar” ile ilgisi olmadığından 09/06 açısından “…” için tasviri özelliği yoktur.
“09/07; Birim zamandaki tüketim miktarını ölçen sayaçlar ve zaman ayarlayıcıları”. 09/07’deki emtianın “aksesuar” ile ilgisi olmadığından 09/06 açısından “…” için tasviri özelliği yoktur.
“09/08; Koruyucu giysiler, koruma ve can kurtarma amaçlı donanımlar”. 09/07, 08’deki emtianın “aksesuar” ile ilgisi olmadığından 09/06 açısından “…” için tasviri özelliği yoktur.
“09/09; Gözlükler, güneş gözlükleri, lensler ve bunların kutuları, kılıfları, parçaları ve aksesuarları”. 09/09’daki, gözlükler ve özellikle güneş gözlükleri ile bunların kutuları aksesuar özelliği çok ön plana çıkan eşyalardır. Bu nedenle “…” 09/09. Sınıftaki emtia için tasviridir.
“09/10; Elektrik enerjisini iletim, dönüştürme, depolama kontrol cihazları ve araçları: fişler, buatlar, anahtarlar, şalterler, sigortalar, balastlar, starterler, elektrik panoları, rezistanslar, soketler, transformatörler, adaptörler, şarj cihazları, elektrikli ziller, elektrik, elektronikte kullanılan kablolar, piller, aküler”. 09/10’daki emtianın “aksesuar” ile ilgisi olmadığından 09/10 açısından “…” için tasviri özelliği yoktur.
“09/11; Ana fonksiyonu uyarı ve alarm olan cihazlar (taşıt alarmları hariç), elektrikli ziller”. 09/11’deki emtianın “aksesuar” ile ilgisi olmadığından 09/11 açısından “…” için tasviri özelliği yoktur.
“09/12; Trafikte kullanım amaçlı sinyalizasyon, işaretle bildirme cihazları ve araçları”. 09/12’deki emtianın “aksesuar” ile ilgisi olmadığından 09/12 açısından “…” için tasviri özelliği yoktur.
“09/13; Yangın söndürme amaçlı taşıtlar dahil yangın söndürme aletleri ve cihazları (yangın söndürme hortumları ve yangın söndürme vanaları dahil)”. 09/13’teki emtianın “aksesuar” ile ilgisi olmadığından 09/13 açısından “…” için tasviri özelliği yoktur.
“09/14; Radarlar, denizaltı radarları (sonarlar), gece görüşü sağlayıcı veya arttırıcı aletler ve cihazlar”. 09/14’teki emtianın “aksesuar” ile ilgisi olmadığından 09/14 açısından “…” için tasviri özelliği yoktur.
“09/15; Dekoratif mıknatıslar”.09/15’teki emtianın “aksesuar” ile ilgisi vardır. Sınıflandırmada da belirtildiği üzere “dekoratif” özellikteki mıknatıslar buzdolabının üzerine veya davlumbazlara tutturulan renkli, resimli eşyalardır ve güzelleştirici aksesuar özelliği taşır. Bu nedenle “…” 09/15 açısından tasviridir.
“09/16; Metronomlar”. 09/16’daki emtianın “aksesuar” ile ilgisi olmadığından 09/16 açısından “…” için tasviri özelliği yoktur.
“35/01; Reklamcılık, pazarlama ve halkla ilişkiler ile ilgili hizmetler, ticari ve reklam amaçlı sergi ve fuarların organizasyonu hizmetleri”. 35/01’deki emtianın “aksesuar” ile ilgisi olmadığından 35/01 açısından “…” için tasviri özelliği yoktur.
“35/02; Büro hizmetleri; sekreterlik hizmetleri, gazete aboneliği düzenleme hizmetleri, istatistiklerin derlenmesi, büro makinelerinin kiralanması hizmetleri, bilgisayar veri tabanlarındaki bilginin sistematik hale getirilmesi, telefon cevaplama hizmetleri”. 35/02’deki emtianın “aksesuar” ile ilgisi olmadığından 35/02 açısından “…” için tasviri özelliği yoktur.
“35/03; İş yönetimi, idaresi ve bu konular ile ilgili danışmanlık, muhasebe ve mali müşavirlik hizmetleri, personel işe yerleştirme, işe alma, personel seçimi, personel temini hizmetleri, ithalat-ihracat acente hizmetleri, geçici personel görevlendirme ( başkası adına fatura yatırma, vergi yatırma, trafik işlemleri gibi iş takibi) hizmetleri”. 35/03’teki emtianın “aksesuar” ile ilgisi olmadığından 35/03 açısından “…” için tasviri özelliği yoktur.
“35/04; Açık artırmaların düzenlenmesi ve gerçekleştirilmesi hizmetleri”. 35/04’teki emtianın “aksesuar” ile ilgisi olmadığından 35/04 açısından “…”ın tasviri özelliği yoktur.”35/05; Müşterilerin malları elverişli bir şekilde görmesi ve satın alması için;”.
“38/01; Radyo ve televizyon yayın hizmetleri” 38/01. Sınıftaki emtianın “aksesuar” ile alakası bulunmadığından … ibaresi 38/01 açısından tasviri değildir.
“38/02; Haberleşme hizmetleri(internet sağlama hizmetleri dahil)”. 38/02. Sınıftaki emtianın “aksesuar” ile alakası bulunmadığından … ibaresi 38/02 açısından tasviri değildir.
“38/03; Haber ajansı hizmetleri” 38/03. Sınıftaki emtianın “aksesuar” ile alakası bulunmadığından … ibaresi “haber ajansı hizmetleri” açısından tasviri değildir.
“41/01; Eğitim ve öğretim hizmetleri”. 41/01’deki emtianın “aksesuar” ile alakası olmadığından … ibaresi “eğitim ve öğretim hizmetleri” açısından tasviri değildir.
“41/02; Sempozyum, konferans, kongre ve seminer düzenleme, idare hizmetleri” 41/02’teki emtianın “aksesuar” ile alakası olmadığından …, ibaresi 41/02’deki anılan hizmet açısından tasviri değildir.
“41/03; Spor, kültür ve eğlence hizmetleri (sinema, spor karşılaşmaları, tiyatro, müze, konser gibi kültür ve eğlence etkinlikleri için bilet rezervasyonu ve bilet sağlama hizmetleri dahil)”. 41/03’teki emtianın “aksesuar” ile alakası olmadığından … ibaresi 41/03’teki anılan hizmet açısından tasviri değildir.
“41/04; Dergi, kitap, gazete vb. gibi yayınların basıma hazır hale getirilmesi, okuyucuya ulaştırılmasına ilişkin hizmetler (global iletişim ağları vasıtasıyla anılan hizmetlerin sağlanması da dahil)”.41/04’teki emtianın “aksesuar” ile alakası olmadığından … ibaresi 41/04’teki anılan hizmet açısından tasviri değildir.
“41/05; Film, televizyon ve radyo programları yapım hizmetleri”. 41/05’teki emtianın “aksesuar” ile alakası olmadığından … ibaresi 41/05’teki anılan hizmet açısından tasviri değildir.
“41/06; Haber muhabirliği hizmetleri, foto-muhabirliği hizmetleri”.41/06’daki emtianın “aksesuar” ile alakası olmadığından … ibaresi 41/06’daki anılan hizmet açısından tasviri değildir.
“41/07; Fotoğrafçılık hizmetleri”. 41/07’deki emtianın “aksesuar” ile alakası olmadığından … ibaresi 41/07’deki anılan hizmet açısından tasviri değildir.
“41/08; Tercüme hizmetleri”.41/08’deki emtianın “aksesuar” ile alakası olmadığından … ibaresi 41/08’deki anılan hizmet açısından tasviri değildir.
“42/01; Bilimsel ve sınai inceleme, araştırma hizmetleri; mühendislik hizmetleri, mühendislik ve mimari tasarım hizmetleri, kalite ve standart belgelendirme amaçlı mal/hizmetlerin test edilmesi”. 42/01’deki emtianın “aksesuar” ile alakası olmadığından … ibaresi 42/01’deki anılan hizmet açısından tasviri değildir.
“42/02; Bilgisayar hizmetleri: bilgisayar programlama, bilgisayarı virüse karşı koruma, bilgisayar sistem tasarımı, başkaları adına web sitelerinin tasarlanması, bakımı ve güncelleştirilmesi, yazılım tasarımı, kiralanması ve güncelleştirilmesi, internet arama motoru sağlama, hosting, bilgisayar donanımları alanında danışmanlık, bilgisayar donanımlarının kiralanması hizmetleri”. 42/02’deki emtianın “aksesuar” ile alakası olmadığından … ibaresi 42/02’deki anılan hizmet açısından tasviri değildir.
“42/03; Bu sınıfa dahil olup mühendislik, mimarlık, bilgisayar hizmetleri kapsamına girmeyen her türlü tasarım hizmetleri; grafik sanat tasarım hizmetleri (reklam amaçlı tasarım ve peyzaj tasarımı hariç)”. 42/03’teki emtianın “aksesuar” ile alakası olmadığından … markasının 42/03’teki anılan hizmet açısından tasviri değildir.
“42/04; Sanat eserleri orijinallik onay hizmetleri”. 42/04’teki emtianın “aksesuar” ile alakası olmadığından … ibaresi 42/03’teki anılan hizmet açısından tasviri değildir.
35/05’in konusunu oluşturan “09/01; Bilim, denizcilik, topoğrafya, meteoroloji, sanayide ve laboratuvarda kullanım amaçlı olanlar dahil ölçme aletleri, cihazları: tıbbi amaçlı olmayan termometreler, barometreler, ampermetreler, voltmetreler, nem ölçerler, test cihazları, teleskoplar, periskoplar, pusulalar; taşıt göstergeleri; laboratuvarlarda kullanılan malzemeler: mikroskoplar, büyüteçler, deney malzeme ve cihazları. 09/03; Manyetik, optik kayıt taşıyıcılar ve bunlara kaydedilmiş bilgisayar programları ve yazılımları; bilgisayar ağları vasıtasıyla indirilebilen ve manyetik ve optik ortamlara kayıt edilebilen elektronik yayınlar; manyetik/optik okuyuculu kartlar. 09/04; Antenler, uydu antenler, yükselticiler ve bunların parçaları. 09/05; Bilet otomatları, nakit para çekme makineleri. 09/06; Makine ve cihazların elektroniğinde kullanılan elemanlar: yarı iletkenler, elektronik devreler, entegreler, yongalar (çipler), diyotlar, transistörler, manyetik kafalar, saptırıcılar; elektronik kilitler, fotoseller, elektronik açma kapama mekanizmaları, algılayıcılar (sensörler). 09/07; Birim zamandaki tüketim miktarını ölçen sayaçlar ve zaman ayarlayıcıları. 09/08; Koruyucu giysiler, koruma ve can kurtarma amaçlı donanımlar. 09/10; Elektrik enerjisini iletim, dönüştürme, depolama kontrol cihazları ve araçları: fişler, buatlar, anahtarlar, şalterler, sigortalar, balastlar, starterler, elektrik panoları, rezistanslar, soketler, transformatörler, adaptörler, şarj cihazları, elektrikli ziller, elektrik, elektronikte kullanılan kablolar, piller, aküler. 09/11; Ana fonksiyonu uyarı ve alarm olan cihazlar (taşıt alarmları hariç), elektrikli ziller. 09/12; Trafikte kullanım amaçlı sinyalizasyon, işaretle bildirme cihazları ve araçları. 09/13; Yangın söndürme amaçlı taşıtlar dahil yangın söndürme aletleri ve cihazları (yangın söndürme hortumları ve yangın söndürme vanaları dahil). 09/14; Radarlar, denizaltı radarları (sonarlar), gece görüşü sağlayıcı veya arttırıcı aletler ve cihazlar.09/16; Metronomlar.” mallarının bir araya getirilmesi hizmetleri; (belirtilen hizmetler perakende, toptan satış mağazaları, elektronik ortamlar, katalog ve benzeri diğer yöntemler ile sağlanabilir).
emtia açısından “…” yukarıda mal sınıfları içinde tasviri olarak değerlendirilmemiştir. Sınıf başlıkları “09/02; Ses ve görüntünün kaydı, nakli veya yeniden meydana getirilmesi (reprodüksiyonu) için cihazlar: kameralar, fotoğraf makineleri, televizyonlar, videolar, cd-dvd kayıt ve oynatıcı cihazlar, mp3 çalar, bilgisayarlar, masa üstü-tablet bilgisayarlar, mikrofonlar, hoparlörler, kulaklıklar; haberleşme ve çoğaltma amaçlı cihazlar ve bilgisayar çevre donanımları: cep telefonları ve bunların kılıfları, sabit telefonlar, telefon santralleri, bilgisayar yazıcıları, tarayıcılar, fotokopi makineleri. 09/09; Gözlükler, güneş gözlükleri, lensler ve bunların kutuları, kılıfları, parçaları ve aksesuarları. 09/15; Dekoratif mıknatıslar.” emtia açısından ise “…”ın yine yukarıda mal sınıfı olarak tasviri olduğu kanaatine varılmışıtr.
Aynı gerekçelerle, 35/05’in konusunu oluşturduğunda aynı emtia aynı doğrultuda değerlendirilmiştir. Yani diğer bir değişle örneğin 09/02’nin mal sınıfı olarak potansiyel müşteriye verdiği “tasviri” mesajla 35/05’in konusunu oluşturması durumunda müşteriye verdiği tasviri mesaj aynı olacaktır.
Kazanılmış Hak Konusundaki Değerlendirme:
… Taşınma(2016/87136, 09, 35, 38), … Cihaz Dünyası(2016/87064, 09, 35, 38), … Hoşgeldin(2016/87040, 09, 35, 38), … Merhaba(2016/87035, 09, 35, 38), … Hepyeni(2016/87032, 09, 35, 38), … Seçim Sihirbazı(2016/87028, 09, 35, 38), … İlk Akıllı Telefon(2016/87027, 09, 35, 38), markaları davacı adına tescillidir.
Davacı vekili, dava dilekçesinin 4. Bendinde “…” seri markalarının Kurum tarafından dikkate alınmadığını belirtmiştir. Gerçekten de davacı şirketin Markalar Dairesi kararına itiraz dilekçesinin son sayfasında bu markalara dayanarak kazanılmış hak iddiasında bulunmasına rağmen TPMK YİDK’da bu konuda olumlu veya olumsuz hiçbir değerlendirmede bulunulmamış olması veya buna ilişkin değerlendirmenin menfi de olsa kararda zikredilmemiş olması eksikliktir.Diğer yandan, davacının seri marka olarak dayandığı markaları incelendiğinde “aksesuar” ibaresi bu markaların unsuru değildir. … ibaresinin farklı çeşitli unsurlarla, farklı mesajlar veren markalar olarak tescil edilmiş olması “…”ın da tescil edileceği manasına gelmez.
Son olarak, sadece şekilsel tescil 7/1-c ile korunan kamu yararını aşmanın yolu değildir. Tescilin yanında kullanım da olmalı ve tescile dayanarak veya güvenerek belli yoğunlukta kullanım ispatlanmalıdır.
Dava dilekçesinin 06. Bentte reklam kampanyaları nedeniyle kazanılmış haktan bahsetmiş olsa da bu iddianın içini dolduracak herhangi bir bilgi ve belge dosyada olmadığından kazanılmış hak iddiasının temelsiz olduğu kanaatine varılmıştır.
Tüm bu nedenlerle mahkememizin önceki kararında direnmek gerekmiş, Davanın Kısmen Kabulüne, TÜRKPATENT YİDK nın … sayılı kararının 38, 41 ve 42. sınıf tüm mal ve hizmetler ile 9. sınıf “Bilim, denizcilik, topoğrafya, meteoroloji, sanayide ve laboratuvarda kullanım amaçlı olanlar dahil ölçme aletleri, cihazları: tıbbi amaçlı olmayan termometreler, barometreler, ampermetreler, voltmetreler, nem ölçerler, test cihazları, teleskoplar, periskoplar, pusulalar; taşıt göstergeleri; laboratuvarlarda kullanılan malzemeler: mikroskoplar, büyüteçler, deney malzeme ve cihazları. Manyetik, optik kayıt taşıyıcılar ve bunlara kaydedilmiş bilgisayar programları ve yazılımları; bilgisayar ağları vasıtasıyla indirilebilen ve manyetik ve optik ortamlara kayıt edilebilen elektronik yayınlar; manyetik/optik okuyuculu kartlar. Antenler, uydu antenler, yükselticiler ve bunların parçaları. Bilet otomatları, nakit para çekme makineleri. Makine ve cihazların elektroniğinde kullanılan elemanlar: yarı iletkenler, elektronik devreler, entegreler, yongalar (çipler), diyotlar, transistörler, manyetik kafalar, saptırıcılar; elektronik kilitler, fotoseller, elektronik açma kapama mekanizmaları, algılayıcılar (sensörler). Birim zamandaki tüketim miktarını ölçen sayaçlar ve zaman ayarlayıcıları. Koruyucu giysiler, koruma ve can kurtarma amaçlı donanımlar. Elektrik enerjisini iletim, dönüştürme, depolama kontrol cihazları ve araçları: fişler, buatlar, anahtarlar, şalterler, sigortalar, balastlar, starterler, elektrik panoları, rezistanslar, soketler, transformatörler, adaptörler, şarj cihazları, elektrikli ziller, elektrik, elektronikte kullanılan kablolar, piller, aküler. Ana fonksiyonu uyarı ve alarm olan cihazlar (taşıt alarmları hariç), elektrikli ziller. Trafikte kullanım amaçlı sinyalizasyon, işaretle bildirme cihazları ve araçları. Yangın söndürme amaçlı taşıtlar dahil yangın söndürme aletleri ve cihazları (yangın söndürme hortumları ve yangın söndürme vanaları dahil). Radarlar, denizaltı radarları (sonarlar), gece görüşü sağlayıcı veya arttırıcı aletler ve cihazlar. Metronomlar.” emtiaları ve 35. sınıf “Reklamcılık, pazarlama ve halkla ilişkiler ile ilgili hizmetler, ticari ve reklam amaçlı sergi ve fuarların organizasyonu hizmetleri. Büro hizmetleri; sekreterlik hizmetleri, gazete aboneliği düzenleme hizmetleri, istatistiklerin derlenmesi, büro makinelerinin kiralanması hizmetleri, bilgisayar veri tabanlarındaki bilginin sistematik hale getirilmesi, telefon cevaplama hizmetleri. İş yönetimi, idaresi ve bu konular ile ilgili danışmanlık, muhasebe ve mali müşavirlik hizmetleri, personel işe yerleştirme, işe alma, personel seçimi, personel temini hizmetleri, ithalat-ihracat acente hizmetleri, geçici personel görevlendirme ( başkası adına fatura yatırma, vergi yatırma, trafik işlemleri gibi iş takibi) hizmetleri. Açık artırmaların düzenlenmesi ve gerçekleştirilmesi hizmetleri. Müşterilerin malları elverişli bir şekilde görmesi ve satın alması için Bilim, denizcilik, topoğrafya, meteoroloji, sanayide ve laboratuvarda kullanım amaçlı olanlar dahil ölçme aletleri, cihazları: tıbbi amaçlı olmayan termometreler, barometreler, ampermetreler, voltmetreler, nem ölçerler, test cihazları, teleskoplar, periskoplar, pusulalar; taşıt göstergeleri; laboratuvarlarda kullanılan malzemeler: mikroskoplar, büyüteçler, deney malzeme ve cihazları. Manyetik, optik kayıt taşıyıcılar ve bunlara kaydedilmiş bilgisayar programları ve yazılımları; bilgisayar ağları vasıtasıyla indirilebilen ve manyetik ve optik ortamlara kayıt edilebilen elektronik yayınlar; manyetik/optik okuyuculu kartlar. Antenler, uydu antenler, yükselticiler ve bunların parçaları. Bilet otomatları, nakit para çekme makineleri. Makine ve cihazların elektroniğinde kullanılan elemanlar: yarı iletkenler, elektronik devreler, entegreler, yongalar (çipler), diyotlar, transistörler, manyetik kafalar, saptırıcılar; elektronik kilitler, fotoseller, elektronik açma kapama mekanizmaları, algılayıcılar (sensörler). Birim zamandaki tüketim miktarını ölçen sayaçlar ve zaman ayarlayıcıları. Koruyucu giysiler, koruma ve can kurtarma amaçlı donanımlar. Elektrik enerjisini iletim, dönüştürme, depolama kontrol cihazları ve araçları: fişler, buatlar, anahtarlar, şalterler, sigortalar, balastlar, starterler, elektrik panoları, rezistanslar, soketler, transformatörler, adaptörler, şarj cihazları, elektrikli ziller, elektrik, elektronikte kullanılan kablolar, piller, aküler. Ana fonksiyonu uyarı ve alarm olan cihazlar (taşıt alarmları hariç), elektrikli ziller. Trafikte kullanım amaçlı sinyalizasyon, işaretle bildirme cihazları ve araçları. Yangın söndürme amaçlı taşıtlar dahil yangın söndürme aletleri ve cihazları (yangın söndürme hortumları ve yangın söndürme vanaları dahil). Radarlar, denizaltı radarları (sonarlar), gece görüşü sağlayıcı veya arttırıcı aletler ve cihazlar. Metronomlar. mallarının bir araya getirilmesi hizmetleri; (belirtilen hizmetler perakende, toptan satış mağazaları, elektronik ortamlar, katalog ve benzeri diğer yöntemler ile sağlanabilir.)” emtiaları yönünden iptaline, fazlaya ilişkin talebin reddine karar vermek gerekmiş, aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM:
1-Mahkememizin önceki kararında direnilmesine,
2-Davanın Kısmen Kabulüne,
3-TÜRKPATENT YİDK nın … sayılı kararının 38, 41 ve 42. sınıf tüm mal ve hizmetler ile 9. sınıf “Bilim, denizcilik, topoğrafya, meteoroloji, sanayide ve laboratuvarda kullanım amaçlı olanlar dahil ölçme aletleri, cihazları: tıbbi amaçlı olmayan termometreler, barometreler, ampermetreler, voltmetreler, nem ölçerler, test cihazları, teleskoplar, periskoplar, pusulalar; taşıt göstergeleri; laboratuvarlarda kullanılan malzemeler: mikroskoplar, büyüteçler, deney malzeme ve cihazları. Manyetik, optik kayıt taşıyıcılar ve bunlara kaydedilmiş bilgisayar programları ve yazılımları; bilgisayar ağları vasıtasıyla indirilebilen ve manyetik ve optik ortamlara kayıt edilebilen elektronik yayınlar; manyetik/optik okuyuculu kartlar. Antenler, uydu antenler, yükselticiler ve bunların parçaları. Bilet otomatları, nakit para çekme makineleri. Makine ve cihazların elektroniğinde kullanılan elemanlar: yarı iletkenler, elektronik devreler, entegreler, yongalar (çipler), diyotlar, transistörler, manyetik kafalar, saptırıcılar; elektronik kilitler, fotoseller, elektronik açma kapama mekanizmaları, algılayıcılar (sensörler). Birim zamandaki tüketim miktarını ölçen sayaçlar ve zaman ayarlayıcıları. Koruyucu giysiler, koruma ve can kurtarma amaçlı donanımlar. Elektrik enerjisini iletim, dönüştürme, depolama kontrol cihazları ve araçları: fişler, buatlar, anahtarlar, şalterler, sigortalar, balastlar, starterler, elektrik panoları, rezistanslar, soketler, transformatörler, adaptörler, şarj cihazları, elektrikli ziller, elektrik, elektronikte kullanılan kablolar, piller, aküler. Ana fonksiyonu uyarı ve alarm olan cihazlar (taşıt alarmları hariç), elektrikli ziller. Trafikte kullanım amaçlı sinyalizasyon, işaretle bildirme cihazları ve araçları. Yangın söndürme amaçlı taşıtlar dahil yangın söndürme aletleri ve cihazları (yangın söndürme hortumları ve yangın söndürme vanaları dahil). Radarlar, denizaltı radarları (sonarlar), gece görüşü sağlayıcı veya arttırıcı aletler ve cihazlar. Metronomlar.” emtiaları ve 35. sınıf “Reklamcılık, pazarlama ve halkla ilişkiler ile ilgili hizmetler, ticari ve reklam amaçlı sergi ve fuarların organizasyonu hizmetleri. Büro hizmetleri; sekreterlik hizmetleri, gazete aboneliği düzenleme hizmetleri, istatistiklerin derlenmesi, büro makinelerinin kiralanması hizmetleri, bilgisayar veri tabanlarındaki bilginin sistematik hale getirilmesi, telefon cevaplama hizmetleri. İş yönetimi, idaresi ve bu konular ile ilgili danışmanlık, muhasebe ve mali müşavirlik hizmetleri, personel işe yerleştirme, işe alma, personel seçimi, personel temini hizmetleri, ithalat-ihracat acente hizmetleri, geçici personel görevlendirme ( başkası adına fatura yatırma, vergi yatırma, trafik işlemleri gibi iş takibi) hizmetleri. Açık artırmaların düzenlenmesi ve gerçekleştirilmesi hizmetleri. Müşterilerin malları elverişli bir şekilde görmesi ve satın alması için Bilim, denizcilik, topoğrafya, meteoroloji, sanayide ve laboratuvarda kullanım amaçlı olanlar dahil ölçme aletleri, cihazları: tıbbi amaçlı olmayan termometreler, barometreler, ampermetreler, voltmetreler, nem ölçerler, test cihazları, teleskoplar, periskoplar, pusulalar; taşıt göstergeleri; laboratuvarlarda kullanılan malzemeler: mikroskoplar, büyüteçler, deney malzeme ve cihazları. Manyetik, optik kayıt taşıyıcılar ve bunlara kaydedilmiş bilgisayar programları ve yazılımları; bilgisayar ağları vasıtasıyla indirilebilen ve manyetik ve optik ortamlara kayıt edilebilen elektronik yayınlar; manyetik/optik okuyuculu kartlar. Antenler, uydu antenler, yükselticiler ve bunların parçaları. Bilet otomatları, nakit para çekme makineleri. Makine ve cihazların elektroniğinde kullanılan elemanlar: yarı iletkenler, elektronik devreler, entegreler, yongalar (çipler), diyotlar, transistörler, manyetik kafalar, saptırıcılar; elektronik kilitler, fotoseller, elektronik açma kapama mekanizmaları, algılayıcılar (sensörler). Birim zamandaki tüketim miktarını ölçen sayaçlar ve zaman ayarlayıcıları. Koruyucu giysiler, koruma ve can kurtarma amaçlı donanımlar. Elektrik enerjisini iletim, dönüştürme, depolama kontrol cihazları ve araçları: fişler, buatlar, anahtarlar, şalterler, sigortalar, balastlar, starterler, elektrik panoları, rezistanslar, soketler, transformatörler, adaptörler, şarj cihazları, elektrikli ziller, elektrik, elektronikte kullanılan kablolar, piller, aküler. Ana fonksiyonu uyarı ve alarm olan cihazlar (taşıt alarmları hariç), elektrikli ziller. Trafikte kullanım amaçlı sinyalizasyon, işaretle bildirme cihazları ve araçları. Yangın söndürme amaçlı taşıtlar dahil yangın söndürme aletleri ve cihazları (yangın söndürme hortumları ve yangın söndürme vanaları dahil). Radarlar, denizaltı radarları (sonarlar), gece görüşü sağlayıcı veya arttırıcı aletler ve cihazlar. Metronomlar. mallarının bir araya getirilmesi hizmetleri; (belirtilen hizmetler perakende, toptan satış mağazaları, elektronik ortamlar, katalog ve benzeri diğer yöntemler ile sağlanabilir.)” emtiaları yönünden iptaline,
4- Fazlaya ilişkin talebin reddine,
5-Alınması gereken 80,70 TL harçtan peşin alınan 35,90 TL harcın düşümü ile 44,80 TL bakiye karar harcın davalıdan alınarak hazineye gelir kaydına,
6-Davacı kendisini vekille temsil ettirdiği için AAÜT uyarınca 7.375,00-TL vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
7-Reddedilen kısım itibariyle davalı kendisini vekille temsil ettirdiği için AAÜT uyarınca 7.375,00 TL vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
8-Kabul ret oranının takdiren 1/2 olarak belirlenmesine, davacı tarafından yapılan ve aşağıda dökümü gösterilen 2.659,36 TL yargılama giderinden payına düşen 1.329,68 TL’nin davalıdan alınarak davacıya verilmesine, kalanının davacı üzerinde bırakılmasına,
9-Kabul ret oranınına göre davalı tarafından yapılan İstinaf Karar Harcı 44,40 TL, İstinaf Kanun Yoluna Başvurma Harcı 121,30 TL, Temyiz Yoluna Başvurma Harcı 267,80 TL, Posta gideri 114,00 TL olmak üzere toplam 547,50 TL yargılama giderinden payına düşen 273,75 TL’nin davacıdan alınarak davalıya verilmesine, kalanının davalı üzerinde bırakılmasına,
10-Tarafların yatırdıkları gider avanslarından kalan tutarın HMK 333/1 uyarınca karar kesinleştiğinde iade işlemi yapılmak üzere tebliğden itibaren 15 gün içinde, banka hesap numarası bildirildiğinde hesaba aktarılmasına, aksi halde PTT aracılığı ile adreste ödemeli olarak gönderilmesine,
Dair verilen karar, taraf vekillerinin yüzüne karşı 6100 sayılı HMK’nun 361. Maddesi uyarınca tebliğinden itibaren 2 haftalık yasal süre içinde Yargıtay’da temyiz yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı.07/07/2022