Emsal Mahkeme Kararı Ankara 3. Fikri ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi 2021/311 E. 2022/40 K. 10.02.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. ANKARA 3. FİKRİ VE SINAÎ HAKLAR HUKUK MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA KARAR VERMEYE YETKİLİ
T.C.
ANKARA
3. FİKRİ VE SINAÎ HAKLAR HUKUK MAHKEMESİ
GEREKÇELİ KARAR

ESAS NO : 2021/311
KARAR NO : 2022/40

DAVA : Marka (Marka İle İlgili Kurum Kararlarının İptali)
DAVA TARİHİ : 27/10/2021
KARAR TARİHİ : 10/02/2022
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 10/02/2022
DAVA:
Davacı vekili vermiş olduğu 27/10/2021 harç tarihli dava dilekçesi ve duruşmadaki beyanlarında özetle, müvekkilinin 29, 35. Sınıflarda “…+şekil” ibaresinin marka olarak tescili için TÜRKPATENT’e başvuruda bulunduğunu, başvurunun … numarasını aldığını, TÜRKPATENT Markalar Dairesi Başkanlığıca “Müşterilerin malları elverişli bir şekilde görmesi ve satın alması için Et, balık, kümes ve av hayvanlarının etleri ile her nevi işlenmiş et ürünleri. Kuru bakliyat. Hazır çorbalar, bulyonlar. Zeytin, zeytin ezmeleri. Hayvansal kaynaklı sütler; bitkisel kaynaklı sütler; süt ürünleri (tereyağı dahil). Yenilebilir bitkisel yağlar. Kurutulmuş, konservelenmiş, dondurulmuş, pişirilmiş, tütsülenmiş, salamura edilmiş her türlü meyve ve sebzeler, salçalar. Kuru yemişler. Fındık ve fıstık ezmeleri, tahin. Yumurtalar, yumurta tozları. Patates cipsleri. Mallarının bir araya getirilmesi hizmetleri; (belirtilen hizmetler perakende, toptan satış mağazaları, elektronik ortamlar, katalog ve benzeri diğer yöntemler ile sağlanabilir.)” emtiaları bakımından reddedildiği, bu ret kararına itirazda bulunduklarını itirazlarının da YİDK’nun … sayılı kararı ile reddedildiğini, oysa “…” ibareli marka başvurusu arkasındaki şekli, yazım şekli ve kelimenin tamamı itibariyle benzer olarak gösterilen diğer markalardan ayrıldığını, “… markasının bütünü itibariyle bıraktığı izlenim ve Yargıtay kararı dikkate alındığında redde gerekçe gösterilen markalarla herhangi bir benzerliğin mevcut olmadığını belirterek, TÜRKPATENT YİDK’nin … sayılı kararının iptali ile … sayılı “… şekil” markasının başvuru kapsamından çıkartılan tüm emtia yönünden tesciline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP:
Davalı TÜRKPATENT vekili cevap dilekçesinde özetle, müvekkili kurum tarafından alınan kararların usul ve yasaya uygun olduğunu savunarak, davanın reddini istemiştir.
YARGILAMA VE DELİLLER :
Mahkememizce tarafların sav ve savunmaları dinlenmiş, delilleri toplanmış, bu kapsamda davaya konu YİDK’nun … sayılı kararı, … sayılı marka başvurusuna ait işlem dosyası, redde dayanak gösterilen marka tescil belgesi getirtilmiş, taraflarca sunulan belgeler ile mahkememizce getirtilen deliller incelenmiş, uyuşmazlığın niteliğine göre eldeki bu davanın hakimlik mesleğinin gerektirdiği hukuki bilgi çözümü olanaklı bulunduğundan bilirkişi incelemesi yaptırılmasına gerek görülmemiştir.
GEREKÇE:
Uyuşmazlıgın Tespiti ve Uygulanacak Hükümler, Delillerin Tartışılması ve Kabul
Dava, YİDK’nun … sayılı kararının iptali ile tescil işlemlerinin devamına ilişkindir. YİDK kararlarının davacı başvuru sahibine 31/08/2021 tarihinde tebliğ edildiği, 27/10/2021 tarihinde açılan davanın 5000 sayılı kanunun 15/c maddesinde belirlenen iki aylık hak düşürücü süre içerisinde olduğu anlaşılmış ve işin esasına geçilmiştir.
Uyuşmazlığın özü, davacının … sayılı “… şekil” ibareli marka başvurusu yönünden redde mesnet 99/002215 sayılı ve “… şekil” ibareli markalarının 6769 Sayılı SMK madde 5/1-ç bendi çerçevesinde tescil engeli oluşturup, oluşturmadığından ibarettir.
6769 Sayılı SMK madde 5/1-ç bendinde “Aynı veya aynı türdeki mal veya hizmetlerle ilgili olarak tescil edilmiş ya da daha önceki tarihte tescil başvurusu yapılmış marka ile aynı veya ayırt edilemeyecek kadar benzer işaretler.” tescil edilemez hükmünü içermektedir. Bu düzenleme marka hukukuna hakim olan öncelik ve bir markanın tek bir sahibi olması ilkelerini ifade eder.
Başvuruya konu işaretin daha önce tescil edilmiş (veya başvurusu yapılmış) marka ile aynı olması, karşılaştırılan işaretlerin özdeş, farksız, tıpa tıp taklit, aynen veya bire bir kopya olmalarını ifade eder. Aralarında küçük de olsa farlılık bulunan markalar ise aynı sayılamazlar. Ancak markaların farklı büyüklükte olması veya sözcük markalarının yazı karakterinin, renginin farklılaştırılması aynı olma durumunu etkilemez. Ayırt edilemeyecek kadar benzerlik ise, karşılaştırılan işaretler aynı olmamakla birlikte, orta düzeydeki alıcıda bıraktığı genel izlenimlerinin hemen hemen aynı olmasıdır. Bir başka deyişle, markalar arasındaki farklılık o kadar önemsizdir ki, müşteri kitlesi nezdinde markalar yazılış, okunuş, görsel veya işitsel olarak aynı imiş gibi algılanırlar.
Ancak 5/1-ç bendindeki tescil engelinin varlığı için sadece başvuru ile önceki markaların aynı veya ayırt edilemeyecek kadar benzer olması yeterli değildir. Aynı zamanda başvuru ve önceki markanın kapsadığı mal ve hizmetlerin de aynı yada aynı tür olması zorunludur. Bu iki koşulun birlikte gerçekleşmesi durumunda yasa koyucu halkın bu iki markayı karıştırma ihtimalinin bulunduğunu kabul etmiştir. Bu nedenle, Türk Patent ayrıca karıştırma ihtimalinin var olup olmadığı üzerinde durmaksızın başvuruyu ret edecektir. Başvuru ve redde mesnet markanın kapsamındaki mal veya hizmetlerin bire bir örtüşmesi bir diğer söyleyişle özdeş olması halinde ayniyet mevcuttur.
TÜRKPATENT’den getirtilen … sayılı marka başvuru işlem dosyası incelendiğinde, davacının 20/04/2021 tarihinde “… şekil” ibaresini marka olarak tescili istemiyle davalı TÜRKPATENT’e başvuruda bulunduğu, başvuru kapsamında 29, 35.sınıftaki mal ve hizmetlerin yer aldığı; TÜRKPATENT Markalar Dairesi Başkanlığıca “Müşterilerin malları elverişli bir şekilde görmesi ve satın alması için Et, balık, kümes ve av hayvanlarının etleri ile her nevi işlenmiş et ürünleri. Kuru bakliyat. Hazır çorbalar, bulyonlar. Zeytin, zeytin ezmeleri. Hayvansal kaynaklı sütler; bitkisel kaynaklı sütler; süt ürünleri (tereyağı dahil). Yenilebilir bitkisel yağlar. Kurutulmuş, konservelenmiş, dondurulmuş, pişirilmiş, tütsülenmiş, salamura edilmiş her türlü meyve ve sebzeler, salçalar. Kuru yemişler. Fındık ve fıstık ezmeleri, tahin. Yumurtalar, yumurta tozları. Patates cipsleri. Mallarının bir araya getirilmesi hizmetleri; (belirtilen hizmetler perakende, toptan satış mağazaları, elektronik ortamlar, katalog ve benzeri diğer yöntemler ile sağlanabilir.)” emtiaları bakımından reddedildiği, bu karara itirazın yeniden incelenmesi isteminin YİDK’nun … sayılı kararı ile nihai olarak reddine karar verildiği ve bu kararın iptali istemiyle mahkememiz önündeki davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
6769 Sayılı SMK madde 5/1-ç bendine göre, aynı veya aynı türdeki mal veya hizmetlerle ilgili olarak tescil edilmiş veya daha önce tescil için başvurusu yapılmış bir marka ile aynı veya ayırt edilemeyecek kadar benzer markaların tescil edilmesi mümkün değildir. Bu durum mutlak ret sebeplerinden biridir. Mutlak ret nedenleri Türk Patent tarafından re’sen İncelenmekte ve bu tür bir tescil engeli görüldüğü takdirde kurumca marka tesciline izin verilmemektedir. Ayrıca bu düzenleme aynı mal ve hizmetlerle ilgili bir tescil engelidir.
Buna göre dava konusu başvuru’nun “… şekil” ibaresinden oluştuğu, başvuru kapsamında 29, 35.sınıftaki mal ve hizmetlerin yer aldığı; redde dayanak markaların ise 99/002215 sayılı ve “… şekil” ibarelerinden meydana geldiği ve koruma kapsamlarında 35, 37, 39.sınıftaki “Reklam ve (tanıtım) hizmetleri: reklam acentası hizmetleri,ilan büroları hizmetleri, posta ile reklam hizmetleri, radyo ilanları hizmetleri, radyo reklamları hizmetleri, televizyon ilanları hizmetleri, televizyon reklamları hizmetleri, dış mekan reklamları hizmetleri, ilan sütunlarının hazırlanması hizmetleri, ilan metinlerinin yayımlanması hizmetleri, numunelerin dağıtılması hizmetleri, reklam malzemelerinin dağıtımı hizmetleri, ticari ve reklam amaçlı sergilerin organizasyonu hizmetleri, reklam ve ticari amaçlı fuarların organizasyonu hizmetleri, reklam ve satış amaçlı modellik hizmetleri,pazar araştırması hizmetleri, pazarlama çalışmaları hizmetleri, pazarlama ile ilgili bilgilendirme hizmetleri, satış arttırma (promosyon) hizmetleri, vitrin süsleme ve düzenleme hizmetleri, reklam malzemelerinin güncelleştirilmesi hizmetleri, anket hizmetleri, kamuoyu araştırmaları hizmetleri, halkla ilişkiler hizmetleri, ilan malzemelerinin kiralanması hizmetleri, reklam alanlarının kiralanması hizmetleri. Büro hizmetleri: sekreterlik hizmetleri, stenografi hizmetleri, fotokopi çekim hizmetleri (dökümanların çoğaltılması), daktilodayazım hizmetleri, kelime işlem hizmetleri, bilgisayarda kütük yönetimi hizmetleri, bilginin bilgisayar veri tabanına aktarılması hizmetleri, bilgisayar veri tabanındaki bilgilerinsistematik hale getirilmesi hizmetleri, telefon cevaplama hizmetleri, gazete aboneliklerinin düzenlenmesi hizmetleri, yük arabalarının bilgisayar ile konumlandırılması hizmetleri,büro makinalarının ve ekipmanlarının kiralanması hizmetleri, fotokopi makinalarının kiralanması hizmetleri. Muhasebe; mali müşavirlik; iş yönetiminde yardım ve danışma ile ilgili hizmetler; muhasebe kayıtlarının düzenlenmesi hizmetleri, defter tutma hizmetleri, fatura gönderme hizmetleri, hesapların denetimi hizmetleri, fiyat analizleri hizmetleri, ekonomiktahmin hizmetleri, bordro hazırlama hizmetleri, vergilerin hazırlanması hizmetleri, otel yönetimi hizmetleri, iş konularında değerlendirme hizmetleri (iş ve zaman etüdü), iş konularında bilgi toplama hizmetleri,iş konularında araştırma hizmetleri (üretim sürecinin ve yönetmelerinin), iş konusunda denetim hizmetleri, iş konusunda istatistik çalışmaları hizmetleri, ticari bilgi acentalığı hizmetleri, personel ile ilgili hizmetler, iş ve işçi bulma acentalığı hizmetleri, personel sağlama hizmetleri, işe yerleştirme hizmetleri, ticari veya endüstriyel yönetimde yardım hizmetleri, iş idaresi konusunda danışmanlık hizmetleri (işletme bilgileri), iş idaresi konusunda yardım hizmetleri (işletme bilgileri), iş konusunda bilgilendirme hizmetleri, iş konusunda danışmanlıkhizmetleri, iş idaresi ve organizasyonu konusunda danışmanlık hizmetleri (yeniden yapılanma), iş konusunda profesyonel danışmanlık hizmetleri. İthalat, ihracat acente hizmetleri. Sanatçılar için manejerlik hizmetler, ticari ve sınai ürünler için eksperlik hizmetleri, yüne değer biçme (yün borsası) hizmetleri, yünün sınıflandırılması (derecelendirilmesi) hizmetleri. Kereste değer biçme hizmetleri, açık arttırmaların düzenlenmesi ve gerçekleştirilmesi hizmetleri. Müşterilerin malları elverişli bir şekilde görmesi ve alması için çeşitli mallarınbir araya getirilmesi hizmetleri. İnşaat hizmetleri: konut,köprü, fabrika inşaatı hizmetleri,inşaat iskelesi kurma hizmetleri, iskele, dalgakıran inşaatı hizmetleri, ambar, depo inşaat ve tamir hizmetleri, sualtı inşaatı hizmetleri, limaninşaatı hizmetleri, asfaltlama hizmetleri, kuyu açma hizmetleri, duvar örme (duvarcılık) hizmetleri, binaların yenilenmesi hizmetleri, binaların nemden korunması hizmetleri, binaların izolasyonunun sağlanması hizmetleri, binaların sızdırmazlığının sağlanması hizmetleri, bina yıkım hizmetleri, binaların iç ve dış cephelerinin boyanması hizmetleri, sıvacılık hizmetleri, çatıcılık hizmetleri, sualtı onarım hizmetleri, yol döşeme hizmetleri, fuar pavyonlarının ve stantlarının kurulması hizmetleri, inşaat kontrol hizmetleri, inşaat hakkında bilgilendirme hizmetleri, tamirat hakkında bilgilendirme hizmetleri. İnşaat araç-gereç ve iş makinalarının kiralanmasıhizmetleri: İnşaat aletleri kiralanması hizmetleri, vinç kiralanması hizmetleri, buldozer kiralanması hizmetleri, kazı makinaları kiralanması hizmetleri. Temizlik hizmetleri: Bacatemizleme hizmetleri, binaların dış yüzeylerinin temizlenmesi hizmetleri,binaların iç yüzeylerinin temizlenmesi hizmetleri, yol süpürme hizmetleri, pencere camı temizleme hizmetleri, yol süpürme makinalarının kiralanması hizmetleri, temizlik araçları ve makinalarının kiralanması hizmetleri. Dezenfeksiyon hizmetleri. Tarım dışındaki zararlıların kontrolü ve imhası hizmetleri: Haşare ilaçlama hizmetleri, farelerin imhası hizmetleri. Kara araçlarının bakımı ve tamiri hizmetleri: Araç bakım istasyonları hizmetleri, taşıt araçları için pas giderme hizmetleri, taşıt araçlarının cilalanması hizmetleri, taşıt araçlarının yağlanması hizmetleri, taşıt araçlarının motorlarının bakımı ve tamiri hizmetleri, taşıt araçlarının motorlarının yıkanması hizmetleri, araba lastiklerinin yeniden işlemden geçirilmesi hizmetleri (tamir), araba lastiklerinin vulkanizasyonu hizmetleri (tamir), taşıt araçlarının temizlenmesi hizmetleri. Deniz araçlarının bakımı ve tamiri hizmetleri: Gemi inşaatı hizmetleri, gemi tamir ve bakım hizmetleri. Hava araçlarının bakımı ve tamir hizmetleri: Uçak bakım ve tamir hizmetleri. Mobilyalarla ilgili hizmetler: Mobilya döşeme hizmetleri, mobilyaların tamiri hizmetleri, mobilyaların bakım hizmetleri, mobilyaların restorasyonu hizmetleri, dolap yapımı (tamir) hizmetleri. Isıtma, havalandırma ve su tesisatının kurulması (tesis edilmesi) bakımı ve tamiri: Havalandırma cihazlarının kurulması ve tamiri hizmetleri, ısıtma ekipmanlarının tesisi ve tamiri hizmetleri, kazanların tamiri ve bakımı hizmetleri, soğutucu ekipmanlarının tesisi ve tamiri hizmetleri, ocakların bakımı ve tamiri hizmetleri, mutfak ekipmanlarının tesisi ve tamiri hizmetleri, fırınların tesisi ve tamiri hizmetleri, sulama aletlerinin tesisi ve tamiri hizmetleri, su tesisatcılığı hizmetleri. Giysilerin bakımı ve tamiri hizmetleri: Giysi tamiri hizmetleri, giysilerin yenilenmesi hizmetleri, kürklerin bakımı, tamiri ve temizlenmesi hizmetleri. Deri eşyaların (giysiler hariç) bakım, tamir ve temizlenmesi hizmetleri. Çamaşırhane hizmetleri:Giysi ütüleme hizmetleri, giysi presleme hizmetleri, çamaşır ütüleme hizmetleri, çamaşır yıkama hizmetleri, giysi temizleme hizmetleri, kuru temizleme hizmetleri, bez temizleme hizmetleri. Makinaların tesisi, bakımı ve tamiri hizmetleri, bozulmuş veya aşınmış motorların kullanılabilir hale getirilmesi hizmetleri, elektrikli aletlerin tesis ve tamiri hizmetleri, elektrikli aletlerin parazit yapmasını önleme hizmetleri, ofis makinalarının ve ekipmanlarının tesisi, bakımı ve tamiri (büro araç, daktilo gibi ürünlerin servisi) hizmetleri,bilgisayar donanımlarının tesisi, bakımı ve tamiri hizmetleri. Emniyet sağlayıcı tesisatlarının kurulması, bakımı ve tamiri hizmetleri: Hırsız alarm sistemlerinin tesisi vetamirihizmetleri, yangın alarm sistemlerinin tesisi ve tamiri hizmetleri. Telefon tesisat ve tamiri hizmetleri. Asansör tesisi, bakımı ve tamiri hizmetleri. Madencilik, maden çıkartma hizmetleri, ayakkabı tamiri hizmetleri. Kara, hava ve deniz taşımacılığı hizmetleri: Taşıma komisyonculuğu hizmetleri, yük komisyonculuğu hizmetleri, gemi acenta hizmetleri, ambülans hizmetleri, özel şöförlük hizmetleri, karayolu ile yolcu taşıma hizmetleri, otobüs ile yolcu taşıma hizmetleri, taksi ile yolcu taşıma hizmetleri, tramvay ile yolcu taşıma hizmetleri, demiryolu yolcu taşıma hizmetleri, at arabası, el arabası ile yapılan taşıma hizmetleri, çekerek yapılan taşıma hizmetleri, pilotluk hizmetleri, havayolu ile yolcu taşıma hizmetleri, vapur seyahati düzenleme hizmetleri, denizyolu ile yolcu taşıma hizmetleri, feribot ile yolcu taşıma hizmetleri, eğlence gemisi ile yolcu taşıma hizmetleri, turist büroları (otel rezervasyonları dışında), seyahat için yer ayırma (rezervasyon) hizmetleri, seyahatlerde eşlik etme hizmetleri, tur düzenleme hizmetleri, mesaj ve eşya ileten kurye hizmetleri, mesajların iletilmesi hizmetleri, eşyaların iletilmesi hizmetleri, eşyaların posta yolu ile dağıtılması hizmetleri,karayolu ile ürün taşıma ve teslimat hizmetleri, demiryolu ile ürün taşıma ve teslimat hizmetleri, havayolu ile ürün taşıma ve teslimat hizmetleri, denizyoluile ürün taşıma ve teslimat hizmetleri, nehir yolu ile taşımacılık hizmetleri, tekne ile taşımacılık hizmetleri, mavna ile taşımacılık hizmetleri, zırhlı otomobil ile taşımacılık hizmetleri, değerli eşyaların korumalar eşliğinde taşınması hizmetleri, taşımacılıkhakkında bilgilendirme hizmetleri,gazete dağıtım hizmetleri, paket teslimat hizmetleri. Kara, hava ve deniz taşıtlarının kiralanması hizmetleri: hava taşıtlarının kiralanması hizmetleri, tekne kiralanması hizmetleri, gemi kiralanması hizmetleri, araba, kamyon, yolcu otobüsü kiralanması hizmetleri, yarış arabalarının kiralanması hizmetleri. Araba parkları hizmetleri, garaj kiralama hizmetleri, tekne barındırma hizmetleri, boru hattı ile taşıma hizmetleri: Boru hattı ile gaz taşınma ve dağıtım hizmetleri, boru hattı ile su taşıma ve dağıtım hizmetleri, boru hattı ile petrol taşıma ve dağıtım hizmetleri, elektrik dağıtım hizmetleri, su temin hizmetleri, taşıt ve malları kurtarma hizmetleri: Araçların yedeğe alınıp çekilmesi hizmetleri, hava yolu ile kurtarma hizmetleri, denizyolu ile kurtarma hizmetleri, buz kırma hizmetleri, gemilerin yeniden yüzdürülmesi hizmetleri, gemilerin kanaldan geçirilmesi hizmetleri,gemilerin kurtarılması hizmetleri, su altı kurtarma hizmetleri. Malların depolanması, paketlenmesi ve sandıklanması hizmetleri: Eşyaların depolanması hizmetleri, soğuk hava depolarının kiralanması hizmetleri, soğutucu kiralanması hizmetleri, ambarlama hizmetleri, ambar kiralanması hizmetleri, konteyner kiralanması hizmetleri, yük taşımaamaçlı araç bölmeleri kiralanması hizmetleri, eşyaların ambalajlanması hizmetleri, yükleme ve boşaltma hizmetleri, depolama konusunda bilgilendirme hizmetleri. Çöplerin depolanması ve taşınması hizmetleri, atıkların toplanması ve taşınmasıhizmetleri. Dalgıç hücresi kiralanması hizmetleri, dalgıç elbisesi kiralanması hizmetleri.” emtialarının yer aldığı, gözlenmektedir.
Davacı marka başvurusunun 35. sınıfta yer alan perakendecilik hizmetlerinin belirli sektörler ve mal gruplarını kapsadığı, redde mesnet markanın ise kapsamındaki perakendecilik hizmetlerinin genel nitelikte olduğu, bu anlamda hizmetlerin farklılık arz ettiği kabul edilmiştir. (Yargıtay 11. H.D 2015/846 esas 2015/6258 karar)
Buna göre, açıklanan kriterler çerçevesinde yapılan değerlendirmede, başvuru kapsamındaki dava konusunu oluşturan başvuru kapsamından çıkartılan Müşterilerin malları elverişli bir şekilde görmesi ve satın alması için Et, balık, kümes ve av hayvanlarının etleri ile her nevi işlenmiş et ürünleri. Kuru bakliyat. Hazır çorbalar, bulyonlar. Zeytin, zeytin ezmeleri. Hayvansal kaynaklı sütler; bitkisel kaynaklı sütler; süt ürünleri (tereyağı dahil). Yenilebilir bitkisel yağlar. Kurutulmuş, konservelenmiş, dondurulmuş, pişirilmiş, tütsülenmiş, salamura edilmiş her türlü meyve ve sebzeler, salçalar. Kuru yemişler. Fındık ve fıstık ezmeleri, tahin. Yumurtalar, yumurta tozları. Patates cipsleri. Mallarının bir araya getirilmesi hizmetleri; (belirtilen hizmetler perakende, toptan satış mağazaları, elektronik ortamlar, katalog ve benzeri diğer yöntemler ile sağlanabilir.)” emtiasının, redde dayanak 99/002215 sayılı ve “… şekil” ibareli marka kapsamındaki emtia ile aynı/aynı tür olmadığı görülmüştür.
Somut uyuşmazlık bakımından incelendiğinde, davacıya ait “… şekil” ibareli markası kiremit rengi zemin üzerine beyaz harflerle yazılmış “…” ibaresinin olduğu, bu ibarenin hemen solunda ibareyi yarım saran hilal şeklinin bulunduğu, ibarenin üst kısmında farklı boyutlarda yıldızlar bulunduğu görsel olarak tüketiciler nezdinde ayırt edici ve akılda kalıcı bir logo yaratılmaya çalışıldığı görülmektedir. Redde gerekçe gösterilen markada ise buz mavisi zemin üzerinde standart karakterlerle yazılı “…” ibaresinin olduğu, ibarenin üzerinde iç içe geçmiş üç adet üçgen şeklinin bulunduğu görülmektedir. Buna göre, söz konusu markaların görsel olarak birebir aynı olmadığı kanaatine varılmıştır.
Topluluk Marka Ofisi (EUIPO –OHIM-)’e göre EPOCA ve Epoca markaları ayırt edilemeyecek derecede benzer değildir. Aynı şekilde … markaları da EUIPO’ya göre benzer kabul edilmemiştir. Yargıtay da ibarenin aynı olduğu markalarda şekil unsurunun ayniyeti ortadan kaldıracağına dair yerleşik kararlar vermiştir. Yargıtay söz konusu kararlarında markaları ayırt edilemeyecek derece benzer görmemiştir. Örneğin, Yargıtay 11. HD. 07.02.2011, E. 2009/7924, K. 2011/1228 sayılı kararında 2006/11692 sayılı … markası ile 2003/32133 sayılı …+Şekil markasını mülga 556 sayılı KHK m. 7/1-b (Aynı veya aynı türdeki mal veya hizmetle ilgili olarak tescil edilmiş veya daha önce tescil için başvurusu yapılmış bir marka ile aynı veya ayırt edilemeyecek kadar benzer olan markalar, tescil edilemez) anlamında aynı veya ayırt edilemeyecek tadar benzer olmadığına hükmedilmiştir.
Söz konusu kararda; “redde dayanak alınan 2003/32133 nolu marka “…” harfleri yanında ayrıca şekil işaretinden oluşmaktadır. Bu durumda dava dışı şirket adına daha önceki tarihte tescil olunan markanın kelime ve şekil esaslı unsurlarından oluşan karma nitelikli bir işaret olduğu anlaşılmaktadır. Dava konusu başvuru ise … harflerinden ibarettir. Önceki tarihli tescilli marka şekil unsurları ile birlikte değerlendirildiğinde, işaretlerin 556 s. KHK’nın 7/1-b maddesi anlamında ayırt edilmeyecek kadar benzer nitelikte olduklarından söz edilemez.” ifadelerine yer verilmiştir.
Yine, Yargıtay 11. HD. 12.10.2010, E. 2008/14092, K. 2010/10118 sayılı içtihadı ile 29, 30, 31. sınıflardaki gıda maddeleri yönünden tescili istenen “….” ibareli markaların aynı veya ayırt edilemeyecek derecede benzer olmadıklarına karar verilmiştir. Bu kararda Yargıtay; önceki tarihli marka veya başvurudan kaynaklı mutlak tescil engeline ilişkin yapılacak değerlendirmenin “işaretlerin bütün olarak ortalama tüketici kitlesi nezdinde bıraktıkları izlenim dikkate alınması suretiyle” yapılması gerektiği; bu açıdan yapılan değerlendirme sonucunda ise, dava konusu başvuru ile redde dayanak alman markaları oluşturan işaretlerin grafik tasarımdan oluşan şekil ve kelime ibareli karma nitelikleri, görünüş, yazılış ve düzenleniş biçimlerine göre bıraktıkları toplu izlenim itibariyle aralarındaki benzerliğin ayrıca iltibas değerlendirmesi yapılmasını gereksiz kılacak derecede güçlü ve açık olmadığı; bu nedenle mülga 556 sayılı KHK’nın 7/1-b bendi anlamında ayırt edilemeyecek kadar benzer kabul edilemeyeceklerine vurgu yapmıştır.
Başka bir örnek vermek gerekirse; Yargıtay 11. HD’nin 09.12.2015, E. 2015/5821,  K. 2015/13282 sayılı içtihadında “+şekil” ile “…. ibareli aynı sınıfları kapsayan markalar arasında inceleme konusu SMK m. 5/1-ç ile aynı düzenlemeyi içeren mülga KHK m. 7/1-b kapsamında ayniyet olmadığını, başvuru markasının özel bir kaligrafiyle hazırlanan yazı unsuru ile yazının üstünde, dikkat çekici şekilde mavi, kırmızı ve sarı renklerde “üç adet boynuz” şeklinin bulunduğu, mülga KHK’nın 7/1- b maddesindeki benzerlik olgusunu dar yorumlamak gerektiğini, oysa davalı enstitünün mülga KHK’nın 8/1-b maddesi kapsamına girecek bir inceleme yaptığı, mülga KHK’nın 7/1-b maddesinde ilk bakışta fark edilemeyecek ölçüde benzerlik şartı aranırken, mülga KHK 8/1-b maddesinde bağlantı kurdurtacak ölçüde benzerlik araştırmasına gidilmesi gerektiği, bu açıdan bakıldığında, markalar arasında ilk bakışta ayırt edilemeyecek derecede benzerlikten söz edilmesinin mümkün olmadığı gerekçeleriyle açıklamıştır.
EUIPO’ya göre ise; “Tek bir harfin farklı olması bile markaların aynı olmadığının kabulü için yeterlidir.” Bu doğrultuda “BASIC+şekil” ve “basic+şekil” markaları, ile “N7+şekil” ile “No7” markaları EUIPO nezdinde aynı veya ayırt edilemeyecek derecede benzer olarak kabul edilmeyen markalardır.
Tüm bu tespit ve değerlendirmeler doğrultusunda, karşılaştırılan markaların kapsamındaki mal ve hizmetlerde aynı veya aynı tür olma ilişkisi olmadığı gibi markalar arasında ayniyet ve ayırt edilemeyecek derecede benzerlik de bulunmadığı sonuç ve kanaatine ulaşılmıştır.
Taraflarca sunulan belgeler ile tüm deliller incelenmiş, yukarıda açıklanan gerekçelerle, davanın kabulüne, TÜRKPATENT YİDK’nun … sayılı kararının iptaline, karar vermek gerekmiş, aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM:
1-Davanın KABULÜNE,
2-TÜRKPATENT YİDK’nun … sayılı kararının iptaline,
3-Alınması gereken 80,70 TL harçtan peşin alınan 59,30 TL harcın düşümü ile 21,40 TL harcın davalıdan tahsili ile hazineye gelir kaydına,
4-Davacı vekili için AÜTT uyarınca 7.375,00-TL vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
5- Aşağıda dökümü gösterilen ve davacı tarafından yapılan 160,10-TL yargılama giderlerinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
6- Davalının yapmış olduğu yargılama giderlerinin üzerlerinde bırakılmasına,
7-Tarafların yatırdıkları gider avanslarından kalan tutarın HMK 333/1 uyarınca karar kesinleştiğinde iade işlemi yapılmak üzere tebliğden itibaren 15 gün içinde, banka hesap numarası bildirildiğinde hesaba aktarılmasına, aksi halde PTT aracılığı ile adreste ödemeli olarak gönderilmesine,
Dair verilen karar, taraf vekillerinin yüzüne karşı 6100 sayılı HMK’nun 341. ile 345. Maddelerine göre tebliğinden itibaren iki haftalık süre içinde Ankara Bölge Adliye Mahkemesine İstinaf Kanun Yoluna dilekçe ile başvurulabileceğine yönelik karar açıkça okunup, usulen anlatıldı.10/02/2022

Katip …
¸

Hakim …
¸

¸Bu belge 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu gereğince
DYS üzerinden E-İmza ile imzalanmış olup,
Ayrıca fiziki olarak imzalanmayacaktır.

Davacı Masraf Dökümü:
İlk Masraf 127,10.-TL
Posta Masrafı 33,00.-TL
Toplam 160,10.-TL