Emsal Mahkeme Kararı Ankara 3. Fikri ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi 2020/262 E. 2021/116 K. 11.03.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. ANKARA 3. FİKRİ VE SINAÎ HAKLAR HUKUK MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA KARAR VERMEYE YETKİLİ
T.C.
ANKARA
3. FİKRİ VE SINAÎ HAKLAR HUKUK MAHKEMESİ
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2020/262
KARAR NO : 2021/116

DAVA : Kullanmama Nedeniyle Marka İptali
DAVA TARİHİ : 25/08/2020
KARAR TARİHİ : 11/03/2021
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 18/03/2021
İDDİA:
Davacı vekili 25.08.2020 harç tarihli dava dilekçesi ve duruşmadaki beyanlarında özetle; müvekkili şirketin “…” esas unsurlu muhtelif sayıda markaların sahibi olduğunu, davalının, bu markalar ile karıştırma ihtimali bulunacak derecede benzer nitelikteki … sayılı ve “… … teknolojiye inat taş değirmenden gelen hakiki tat”, “… kahve …”, “… …”, “…” , “… kahve evi …”, “… … şekil” ibarelerinin sahibi olduğunu, oysa davalı şirket markasının tescil edildiği tarihten bu yana hiçbir zaman kullanılmadığını belirtilerek, markaların tescil kapsamında kalan 29. sınıf ve 30. sınıfta yer alan emtialardan “Kahve, kakao; kahve veya kakao esaslı içecekler, çikolata esaslı içecekler.” emtiaları dışında kalan mal ve hizmetlerde kullanılmaması nedeni ile 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 9, 26, 192. ve Geçici 4. maddeleri uyarınca kullanmama nedeniyle iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
SAVUNMA:
Davalı şirket vekili cevap dilekçesinde özetle, müvekkili şirketin uzun yıllardan beri yoğun ve ciddi bir surette “…” esas unsurlu markalarını kullandığını ve bu markalar üzerinde öncelik hakkı bulunduğunu, davacının kötü niyetli işbu davayı açtığını savunarak, davanın reddini istemiştir.
YARGILAMA VE DELİLLER :
Tarafların sav ve savunmaları dinlenmiş, TÜRKPATENT’den davalı şirkete ait … sayılı ve “… … teknolojiye inat taş değirmenden gelen hakiki tat”, “… kahve …”, “… …”, “…” , “… kahve evi …”, “… … şekil” ibareli markalar ile itiraza dayanak marka tescil belgeleri getirtilmiş, sunulan deliller incelenmiştir.

GEREKÇE:
Dava davalıya ait … sayılı ve “… … teknolojiye inat taş değirmenden gelen hakiki tat”, “… kahve …”, “… …”, “…”, “… kahve evi …”, “… … şekil” ibareli markalarının kullanılmama nedeniyle iptali istemine ilişkindir.
TÜRKPATENT’den getirtilen … sayılı “… … teknolojiye inat taş değirmenden gelen hakiki tat” ibareli markanın 20.11.2014 tarihinde tescil edildiği, kapsamında 30.sınıftaki “Kahve, kakao; kahve veya kakao esaslı içecekler, çikolata esaslı içecekler. Makarnalar, mantılar, erişteler. Pastacılık ve fırıncılık mamuller, tatlılar. Bal, arı sütü, propolis. Yiyecekler için çeşni/lezzet vericiler, vanilya, baharatlar, domates sosları dahil olmak üzere soslar. Mayalar, kabartma tozları. Her türlü un, irmikler, nişastalar Toz şeker, kesme şeker, pudra şeker. Çaylar, buzlu çaylar. Şekerlemeler, çikolatalar, bisküviler, krakerler, gofretler. Sakızlar. Dondurmalar, yenilebilir buzlar. Tuz. Hububat (tahıl) ve mamuller. Pekmez” mallarının bulunduğu;
2013/62730 sayılı “… kahve …” ibareli markanın 02.07.2015 tarihinde tescil edildiği, kapsamında 29, 30.sınıftaki “29. Sınıf: Et, balık, kümes ve av hayvanlarının etlerle her nevi işlenmiş et ürünler. Hazır çorbalar, bulyonlar. Kuru yemişler. Fındık ve fıstık ezmeler, tahin. Yumurtalar, yumurta tozları. Patates cipsleri. 30. Sınıf: Tuz. Pekmez.” mallarının bulunduğu;
2012/112003 sayılı “… …” ibareli markanın 13.03.2014 tarihinde tescil edildiği, kapsamında 29, 30.sınıftaki “29. Sınıf: Kuru bakliyat, hazır çorbalar, bulyonlar, süt ve süt ürünler (tereyağı dahil). Yenilebilir bitkisel yağlar. Kurutulmuş, konservelenmiş, dondurulmuş, pişirilmiş, tütsülenmiş, salamura edilmiş her türlü meyve ve sebzeler ( gıda maddesi olarak hazırlanan polen dahil). Fındık ve fıstık ezmeler, tahin. Patates cipsleri. 30. Sınıf:Kahve, kakao; kahve veya kakao esaslı içecekler, çikolata esaslı içecekler. Makarnalar, mantılar, erişteler. Pastacılık ve fırıncılık mamuller, tatlılar. Bal, arı sütü, propolis. Yiyecekler için çeşni/lezzet vericiler. Mayalar, kabartma tozları. Her türlü un, irmikler, nişastalar. Toz şeker, kesme şeker, pudra şeker. Çaylar, buzlu çaylar. Şekerlemeler, çikolatalar, bisküviler, krakerler, gofretler. Sakızlar. Dondurmalar, yenilebilir buzlar. Tuz. Hububat (tahıl) ve mamuller. Pekmez” mallarının bulunduğu;

2012/112001 sayılı “…” ibareli markanın 16.07.2013 tarihinde tescil edildiği, kapsamında 30.sınıftaki “Kahve, kakao; kahve veya kakao esaslı içecekler, çikolata esaslı içecekler. Makarnalar, mantılar, erişteler. Pastacılık ve fırıncılık mamuller, tatlılar. Bal, arı sütü, propolis, Yiyecekler için çeşni/lezzet vericiler. Mayalar, kabartma tozları. Her türlü un, irmikler, nişastalar. Toz şeker, kesme şeker, pudra şeker. Çaylar, buzlu çaylar, Şekerlemeler, çikolatalar, bisküviler, krakerler, gofretler. Sakızlar, Dondurmalar, yenilebilir buzlar. Tuz, Hububat (tahıl) ve mamuller. Pekmez.” mallarının bulunduğu;
2007/60685 sayılı “… kahve evi …” ibareli markanın 14.01.2019 tarihinde tescil edildiği, kapsamında 29, 30.sınıftaki “29. Sınıf: Hazır çorbalar, bulyonlar. Fındık ve fıstık ezmeler, tahin. Yumurtalar, yumurta tozları. Tıbbi amaçlı olmayan ve tamamlayıcı gıda maddeler (polen, proteinler, karbonhidratlar dahil). Patates cipsleri. 30. Sınıf: Pastacılık ve fırıncılık mamuller, tatlılar. Mayalar, kabartma tozları; unlu mamullerin formunu, rengini iyileştirici, bayatlama süresini geciktirici doğal maddeler. Çaylar, buzlu çaylar. Sakızlar. Dondurmalar, yenilebilir buzlar.” mallarının bulunduğu;

2003/38024 sayılı “… … şekil” ibareli markanın 21.12.2004 tarihinde tescil edildiği, kapsamında 29.sınıftaki “Kuru bakliyat hariç kurutulmuş, pişirilmiş, konservelenmiş, dondurulmuş sebzeler, yemek pişirmek için sebze suları…Kuru bakliyat, yani fasulye, bezelye, nohut , mercimek, soya … Hazır çorbalar ve hazır yemekler…Süt ve süt ürünleri: Her türlü süt, beyaz peynirler, kaşar peynirler, yoğurt, ayran, kaymak, krema, krem şanti, süttozu, kefir, süt oranı fazla sütlü içecekler, meyveli sütler, meyveli yoğurtlar, kımız, süt ve süt ürünlerinden (süt oranı fazla ) tatlılar…Yenilebilir sıvı ve katı yağlar, margarinler, tereyağlar…Konservelenmiş, dondurulmuş, pişirilmiş meyveler; pekmezler, reçeller, marmelatlar, meyve ezmeleri, kompostolar… Fındık ve fıstık ezmeleri…Patates cipsleri, patates kızartmaları…Kuruyemişler, kurutulmuş meyveler, pestiller. Jöleler, jelatinler.Tıbbi amaçlı olmayan ve tamamlayıcı gıda maddeleri niteliğindeki perhizle ilgili olan veya olmayan ürünler için bitkisel ve vitamin bazlı ürünler olarak kullanılan proteinler, karbonhidratlar, madensel maddeler, az miktarda bulunan kimyasal elementler, aminoasitler, yağ asitleri , polen müstahzarları.” 30. Sınıf “Kahve, kakao, suni kahve, moka (kahve), kahve yerine geçen maddeler, kahve veya kakao esaslı içecekler…Makarnalar, mantılar, erişteler…Ekmekler, pideler , pizzalar, lahmacunlar,waffleler(krep)..Bisküviler, krakerler, gofretler, pastalar,petifürler,tartlar, kekler…Baklavalar, şöbiyet , tulumba tatlıları, bülbül yuvaları…Pudingler, kazandibi, sütlaç, sup,tavuk göğsü,krem karamel,muhallebiler, aşureler…Bal, arı sütü, propolis …Yiyecekler için çeşni/lezzet vericiler: Ketçaplar, mayonezler, hardallar, limon suları, soslar, salata sosları, salçalar, sirkeler, yiyecekler ve içecekler için koku vericiler (aromalar),mayalar,kabartma tozları,vanilyalar, baharatlar…Her türlü un, irmikler, nişastalar,Toz şeker, kesme şeker, pudra şekeri…Bitki yapraklarından elde edilen çaylar, buzlu çaylar,ada çayı,ıhlamur…Şekerlemeler, lokumlar, helvalar, pişmaniyeler, donmuş yoğurt (şekerleme), çikolatalar, çikolata ürünleri, çikolata veya şekerle kaplanmış ürünler, yılbaşı ağacı süsü olarak şekerli ve çikolatalı ürünler, çikolata esaslı içecekler …Sakızlar,Dondurmalar, buz kremler, yenilebilir buzlar…Tuz, Pirinç, bulgur, keşkek, yarmalar, gıdalar için malt… Hububat (tahıl) ve undan mamül çerezler,kavrulmuş mısır ve buğday(kavurga)gevrekler, mısır gevrekleri,(corn flakes) yulaf ezmeleri, kahvaltılık hububat..” mallarının bulunduğu tespit ve kabul edilmiştir.
6769 sayılı SMK m.9 maddesinde “(1) Tescil tarihinden itibaren beş yıl içinde haklı bir sebep olmadan tescil edildiği mal veya hizmetler bakımından marka sahibi tarafından Türkiye’de ciddi biçimde kullanılmayan ya da kullanımına beş yıl kesintisiz ara verilen markanın iptaline karar verilir.(2) Aşağıda belirtilen durumlar da birinci fıkra anlamında markayı kullanma kabul edilir:a) Markanın ayırt edici karakteri değiştirilmeden farklı unsurlarla kullanılması.b) Markanın sadece ihracat amacıyla mal veya ambalajlarında kullanılması.(3) Markanın, marka sahibinin izni ile kullanılması da marka sahibi tarafından kullanım olarak kabul edilir.” hükmü amirdir.
Bu hükümle, marka sahibine markasını kullanma zorunluluğu getirilmiştir. Böylece marka siciline kaydedildiği halde, haklı bir neden olmaksızın kullanılmaması halinde gereksiz yere sicili işgal etmesinin önüne geçilmesi amaçlanmıştır. Zira aksi hal, kullanılmadığı halde bir markanın salt tescilli olması nedeniyle yenilendiği sürece ve sonsuza kadar, bu markanın başkaları tarafından alınmasını engelleme hakkının marka sahibine verilmesi anlamını taşıyacaktır.
Burada ispat külfeti davalıda olup, davalı dava konusu olan markayı kullandığını ispatlaması gerekir. Davalının ticaret sicilinde kayıtlı bulunan 26.03.2019 tarihli ticaret sicil gazetesinde ilan edilen mersis adresine dava dilekçesinin tebliğe çıktığı tebligat yapılamaması üzerine TK 35/4 maddesi uyarınca 30.09.2020 tarihinde dava dilekçesinin tebliğ edildiği, davalı tarafından yasal süresi içerisinde cevap dilekçesi verilmemiş olduğundan savunma dayanağı olan delil bildirme imkanının da ortadan kalktığı anlaşılmıştır.
Ancak davalı tescil ettirdiği markasını kullandığına ilişkin delil sunmamış, markayı kullandığını ispat edememiştir.
Şu halde, dava tarihi 25.08.2020 olup, tescilden itibaren kullanma zorunluluğu için öngörülen alt sınır olan 5 yıllık süre dolmuş bulunmaktadır. Bu nedenle davalı markasının tescil edildiği 29, 30.sınıftaki bir kısım mallar açısından 6769 sayılı SMK m.9 maddesi uyarınca iptali koşullarının gerçekleştiği sonuç ve kanaatine ulaşmıştır.
Yukarıda açıklanan gerekçelerle, davanın kabulüne karar vermek gerekmiş, aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM:
1-Davanın KABULÜNE,
2-2014/08856 sayılı markanın 30. Sınıf “Makarnalar, mantılar, erişteler. Pastacılık ve fırıncılık mamulleri, tatlılar. Bal, arı sütü, propolis. Yiyecekler için çeşni/lezzet vericiler, vanilya, baharatlar, domates sosları dahil olmak üzere soslar. Mayalar, kabartma tozları. Her türlü un, irmikler, nişastalar Toz şeker, kesme şeker, pudra şekeri. Çaylar, buzlu çaylar. Şekerlemeler, çikolatalar, bisküviler, krakerler, gofretler. Sakızlar. Dondurmalar, yenilebilir buzlar. Tuz. Hububat (tahıl) ve mamulleri. Pekmez.” 2013/62730 sayılı markanın 29. Sınıf “Et, balık, kümes ve av hayvanlarının etleri ile her nevi işlenmiş et ürünleri. Hazır çorbalar, bulyonlar. Kuru yemişler. Fındık ve fıstık ezmeleri, tahin. Yumurtalar, yumurta tozları.Patates cipsleri.” Ve 30. Sınıf “Tuz. Pekmez.” 2012/112003 sayılı markanın 29. Sınıf “Kuru bakliyat, hazır çorbalar, bulyonlar, süt ve süt ürünleri (tereyağı dahil). Yenilebilir bitkisel yağlar. Kurutulmuş, konservelenmiş, dondurulmuş, pişirilmiş, tütsülenmiş, salamura edilmiş her türlü meyve ve sebzeler ( gıda maddesi olarak hazırlanan polen dahil). Fındık ve fıstık ezmeleri, tahin. Patates cipsleri. “ ve 30. Sınıf “Makarnalar, mantılar, erişteler .Pastacılık ve fırıncılık mamulleri, tatlılar. Bal, arı sütü, propolis. Yiyecekler için çeşni/lezzet vericiler. Mayalar, kabartma tozları. Her türlü un, irmikler, nişastalar. Toz şeker, kesme şeker, pudra şekeri. Çaylar, buzlu çaylar. Şekerlemeler, çikolatalar, bisküviler, krakerler, gofretler. Sakızlar. Dondurmalar, yenilebilir buzlar. Tuz. Hububat (tahıl) ve mamulleri. Pekmez” 2012/112001 sayılı markanın 30. Sınıf “Makarnalar, mantılar, erişteler. Pastacılık ve fırıncılık mamulleri, tatlılar. Bal, arı sütü, propolis, Yiyecekler için çeşni/lezzet vericiler. Mayalar, kabartma tozları. Her türlü un, irmikler, nişastalar. Toz şeker, kesme şeker, pudra şekeri. Çaylar, buzlu çaylar, Şekerlemeler, çikolatalar, bisküviler, krakerler, gofretler. Sakızlar, Dondurmalar, yenilebilir buzlar. Tuz,Hububat (tahıl) ve mamulleri. Pekmez.” 2007/60685 sayılı markanın 29. Sınıf “Hazır çorbalar, bulyonlar. Fındık ve fıstık ezmeleri, tahin. Yumurtalar, yumurta tozları. Tıbbi amaçlı olmayan ve tamamlayıcı gıda maddeleri (polen, proteinler, karbonhidratlar dahil). Patates cipsleri.” Ve 30. Sınıf “Pastacılık ve fırıncılık mamulleri, tatlılar. Mayalar, kabartma tozları; unlu mamullerin formunu, rengini iyileştirici, bayatlama süresini geciktirici doğal maddeler. Çaylar, buzlu çaylar. Sakızlar. Dondurmalar, yenilebilir buzlar.” 2003/38024 sayılı markanın 29. Sınıf “Kuru bakliyat hariç kurutulmuş, pişirilmiş, konservelenmiş, dondurulmuş sebzeler, yemek pişirmek için sebze suları…Kuru bakliyat, yani fasulye, bezelye, nohut , mercimek, soya … Hazır çorbalar ve hazır yemekler…Süt ve süt ürünleri: Her türlü süt, beyaz peynirler, kaşar peynirler, yoğurt, ayran, kaymak, krema, krem şanti, süttozu, kefir, süt oranı fazla sütlü içecekler, meyveli sütler, meyveli yoğurtlar, kımız, süt ve süt ürünlerinden (süt oranı fazla ) tatlılar…Yenilebilir sıvı ve katı yağlar, margarinler, tereyağlar… Konservelenmiş, dondurulmuş, pişirilmiş meyveler; pekmezler, reçeller, marmelatlar, meyve ezmeleri, kompostolar… Fındık ve fıstık ezmeleri…Patates cipsleri, patates kızartmaları…Kuruyemişler, kurutulmuş meyveler, pestiller. Jöleler, jelatinler. Tıbbi amaçlı olmayan ve tamamlayıcı gıda maddeleri niteliğindeki perhizle ilgili olan veya olmayan ürünler için bitkisel ve vitamin bazlı ürünler olarak kullanılan proteinler, karbonhidratlar, madensel maddeler, az miktarda bulunan kimyasal elementler, aminoasitler, yağ asitleri , polen müstahzarları…” ve 30. Sınıf “.Makarnalar, mantılar, erişteler…Ekmekler, pideler , pizzalar, lahmacunlar, waffleler(krep)..Bisküviler, krakerler, gofretler, pastalar, petifürler, tartlar, kekler…Baklavalar, şöbiyet , tulumba tatlıları, bülbül yuvaları…Pudingler, kazandibi, sütlaç, sup,tavuk göğsü, krem karamel, muhallebiler, aşureler…Bal, arı sütü, propolis …Yiyecekler için çeşni/lezzet vericiler: Ketçaplar, mayonezler, hardallar, limon suları, soslar, salata sosları, salçalar, sirkeler, yiyecekler ve içecekler için koku vericiler (aromalar),mayalar, kabartma tozları, vanilyalar, baharatlar…Her türlü un, irmikler, nişastalar,Toz şeker, kesme şeker, pudra şekeri…Bitki yapraklarından elde edilen çaylar, buzlu çaylar,ada çayı,ıhlamur…Şekerlemeler, lokumlar, helvalar, pişmaniyeler, donmuş yoğurt (şekerleme), çikolatalar, çikolata ürünleri, çikolata veya şekerle kaplanmış ürünler, yılbaşı ağacı süsü olarak şekerli ve çikolatalı ürünler, çikolata esaslı içecekler …Sakızlar,Dondurmalar, buz kremler, yenilebilir buzlar…Tuz, Pirinç, bulgur, keşkek, yarmalar, gıdalar için malt… Hububat (tahıl) ve undan mamül çerezler,kavrulmuş mısır ve buğday(kavurga)gevrekler, mısır gevrekleri,(corn flakes) yulaf ezmeleri, kahvaltılık hububat…” emtiaları yönünden taleple bağlı kalınarak kullanmama nedeniyle kısmen İPTALİNE,
3- Alınması gereken 59,30 TL harçtan peşin alınan 54,40 TL harcın mahsubu ile bakiye 4,90 TL karar harcının davalıdan alınarak hazineye gelir kaydına,
4- Davacı vekili için AAÜT uyarınca 5.900,00-TL vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
5- Davacı tarafından yapılan 196,60-TL yargılama giderlerinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
6-Tarafların yatırdıkları gider avanslarından kalan tutarın HMK 333/1 uyarınca karar kesinleştiğinde iade işlemi yapılmak üzere tebliğden itibaren 15 gün içinde, banka hesap numarası bildirildiğinde hesaba aktarılmasına, aksi halde PTT aracılığı ile adreste ödemeli olarak gönderilmesine,
Dair verilen karar, taraf vekillerinin yüzüne karşı 6100 sayılı HMK’nun 341. ile 345. Maddelerine göre tebliğinden itibaren iki haftalık süre içinde Ankara Bölge Adliye Mahkemesine İstinaf Kanun Yoluna dilekçe ile başvurulabileceğine yönelik karar açıkça okunup, usulen anlatıldı. 11/03/2021

Katip …
¸

Hakim …
¸

¸Bu belge 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu gereğince
DYS üzerinden E-İmza ile imzalanmış olup,
Ayrıca fiziki olarak imzalanmayacaktır.

Davacı Masraf Dökümü:
İlk Masraf 116,60.-TL
Posta Masrafı 80,00.-TL
Toplam 196,60.-TL