Emsal Mahkeme Kararı Ankara 3. Fikri ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi 2019/34 E. 2021/70 K. 18.02.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. ANKARA 3. FİKRİ VE SINAÎ HAKLAR HUKUK MAHKEMESİ Esas-Karar No: 2019/34 Esas – 2021/70
TÜRK MİLLETİ ADINA KARAR VERMEYE YETKİLİ
T.C.
ANKARA
3. FİKRİ VE SINAÎ HAKLAR HUKUK MAHKEMESİ
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2019/34
KARAR NO : 2021/70
DAVA : TÜRKPATENT YİDK Marka Kararı İptali
DAVA TARİHİ : 22/01/2019
KARAR TARİHİ : 18/02/2021
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 03/03/2021

ASIL VE BİRLEŞEN DAVADA İDDİA:
Davacı vekili 27.05.2019 harç tarihli birleşen ve 22.01.2019 harç tarihli asıl dava dilekçesi ve duruşmadaki beyanlarıyla, müvekkilinin TÜRKPATENT nezdinde … sayılı “…+şekil” ibaresinin 01., 02., 04., 06., 08., 09., 11., 13., 16., 17., 19., 20., 21. ve 35..sınıflarda tescili için marka tescil başvurusunda bulunulduğu, başvurunun TÜRKPATENT resmi markalar bülteninde yayınlandığını; davalı şirketin … sayılı/başvuru numaralı ve ‘… kilit’, ‘…’, ‘…’, ‘… kilit’, ‘…’, ‘…’, ‘…’, ‘…’, ‘…’, ‘…’, ‘… mobilya … şekil’, ‘… biyometrik kilit’, ‘…’, ‘… kilit’, ‘… kilit’, ‘… kilit’, ‘…’, ‘…’ ibareli markalarını gerekçe göstererek yaptığı itirazın kısmen kabul edilerek, müvekkili marka başvurusundan 01, 02, 04, 06, 08, 09, 13, 16, 17, 19, 20, 21, 35.sınıftaki bir kısım mal ve hizmetlerin çıkarılmasına karar verildiği; bu kısmi ret kararına karşı yeniden inceleme taleplerinin bu kez TÜRKPATENT … sayılı YİDK kararı ile nihai olarak reddine karar verildiği, oysa müvekkili şirketin 1957 yılında … Seramik Fabrikaları A.Ş. ile temellerinin atıldığını, … Grubunun Türkiye’de seramik sektörünün kuruluşuna öncülük ettiğini, bu alandaki yatırımları ile bir dünya şirketi haline geldiğini, uzun yıllardır nizasız ve fasılasız olarak kullanmak suretiyle … markasını sektöründe maruf ve meşhur hale getirdiğini ve TÜRKPATENT nezdinde tescilli “…” esas unsurlu markaların sahibi olduğunu, müvekkilinin … markasını redde mesnet gösterilen markalardan çok daha önceki tarihlerden itibaren kullanmaya başladığını, müvekkili şirketin “…” ve “…” esas unsurlu seri markaların gerçek hak sahibi olduğunu, müvekkili şirketin işbu davaya konu “ŞEKİL+…” ibareli … nolu başvurusu hakkındaki itiraza dayanak gösterilen ve aynı zamanda TÜRKPATENT tarafından kısmi ret kararına gerekçe gösterilen … … ve … KİLİT VE KALIP SAN. A.Ş. markaları ile müvekkili şirket markası arasında görsel, işitsel ve anlamsal olarak bir benzerlik bulunmadığını, markaların tamamen birbirinden farklı ve ayırt edici niteliğe sahip markalar olduğunu, müvekkili markasının kelime ve görseli nazara alındığına tüketiciler bakımından kolaylıkla ayırt edilebildiğini, markaların hecelere, kelimelere veya şekillere bölünüp, genel bütünlüğü gözardı edilerek benzerlik iddiasında bulunulamayacağını, kaldı ki müvekkilinin önceki tarihli markalarından kaynaklı müktesep hakkı bulunduğunu belirterek; müvekkili şirket adına Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde … numaralı marka başvurusu ile markanın reddine ilişkin itirazı reddeden 22.11.2018 tarih ve … sayılı YİDK kararının iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
SAVUNMA:
Davalı TÜRKPATENT vekili cevap dilekçesinde özetle; başvuru dosyası işlem aşamalarını açıklamış, başvuru konusu markanın şeklinde olduğunu, redde mesnet markalarda ise “…”, “…” ibarelerinin yer aldığını, itiraz üzerine başvurunun kapsamından çıkarılan mal ve hizmetlerle aynı/aynı tür/benzer ürünlerin itiraza dayanak markaların da kapsamında bulunduğunu, “…” markalarındaki çift “l” harfinin karşılaştırılan markaları yüksek düzeyde benzer olmaktan çıkarmadığını ve markalar arasında herhangi bir farklılık yaratmadığını, dolayısıyla başvuru markası ile itiraza dayanak markalar arasında yüksek düzeyde benzerlik bulunduğunu, itiraza dayanak markaların başvuru markasında aynen kullanılmış oluşunun markalar arasındaki karıştırılma ihtimalini arttırdığını, davacı markası ile karşılaşan ortalama tüketicinin, bu ibarenin neredeyse aynısını daha önce başka bir markada görmüş olduğundan yanılgıya düşebileceğini, tüketicinin bu markalar altında sunulan mal veya hizmetlerin en azından birbiri ile bağlantılı işletmeler tarafından piyasaya sürüldüğünü düşünebileceğini, işaretlerin görsel ve işitsel benzerlik düzeyi dikkate alındığında başvuruda yer alan ve marka algısını etkilemeyen farklılıkların karşılaştırılan ibareler arasındaki yüksek düzeydeki benzerliği ortadan kaldıramadığını savunarak, davanın reddini istemiştir.
Davalı … … vekili cevap dilekçesinde özetle; müvekkiline ait … sayılı ve … sayılı markaların … ibaresinden oluştuğunu, davacı yana ait … sayılı marka başvurusunun ise … markasına çok benzer … ibaresi ile küçük bir şekil unsurundan oluştuğunu, markaların aynı harfleri aynı sırayla içerdiğini ve başka harf olmadığını, yine her iki markanın işitsel olarak benzediğini, ibarelerin ilk hecelerinin çok benzer telaffuz edildiğini ve bu nedenle bütün itibariyle kulakta ve işitsel hafızada neredeyse aynı intibaı bıraktığını, davacı yanın … markasını müvekkili … markasından çok daha önce kullandığını iddia ettiğini ancak … markasının dava konusu 16., 17., 20., 21. ve 35 inci mal ve hizmetler yönünden daha önce kullanıldığını gösterir herhangi bir delil sunulmadığını, müvekkiline ait 82/076057 başvuru ve … tescil numaları … markasının 24.10.1982 tarihinden bu yana 40 yıla yakın bir süredir kullanıldığını yine müvekkiline ait … sayılı … markasının da 24.06.2003 tarihinden bu yana tescilli olduğunu, davacı yanın iddia ettiği tanınmışlığın özellikle dava konusu 16., 17., 20., 21. ve 35. mal ve hizmetler yönünden … – … markaları arasındaki iltibas ihtimalini ortadan kaldırmadığını bunu gösteren delil de sunulmadığını savunarak, davanın reddini istemiştir.
Davalı … KİLİT VE KALIP SAN. A.Ş. vekili cevap dilekçesinde özetle, müvekkili şirketin 1953 yılından bu yana gerek yurt içinde gerek yurt dışında kapı, kilit, silindir, güvenlik ve alarm sistemi alanlarında hizmet verdiğini, sektörde bilinen, saygın bir firma olduğunu, davacı şirketin müvekkilinin bilinen … ibareli markaları ile iltibas yaratacak şekilde … sayılı … ibareli marka başvurusunda bulunduğunu, başvurunun ilanına müvekkili tarafından … ibareli markalara dayanılarak iltibas ve tanınmışlık iddiasıyla itiraz edildiğini, itiraz üzerine bir kısım malların başvurudan çıkartıldığını ve davacının bu karara yönelik itirazının da YİDK tarafından reddedildiğini, YİDK kararının usul ve yasaya uygun olduğunu, zira müvekkilinin … ibareli markalarının 06, 07, 08, 09, 16, 18, 19, 20, 21, 25, 34, 35, 36, 37, 38, 41, 42, 45. Sınıflarda tescilli olduğunu, markaların … ibaresi itibariyle aynı olmasının yanı sıra reddedilen mal ve hizmetlerin de aynı olduğunu, yerleşik Yargıtay içtihatları gereği markalar arasında iltibas oluştuğunu savunarak, davanın reddini istemiştir.
YARGILAMA VE DELİLLER :
Mahkememizce tarafların sav ve savunmaları dinlenmiş, davaya konu TÜRKPATENT YİDK’nun … sayılı kararı ile davacıya ait … kod nolu marka başvuru dosyası ve itiraza mesnet marka tescil belgeleri getirtilmiş, taraflarca sunulan belgeler ile tüm deliller incelenmiş, çözümü teknik ve özel bilgiyi gerektirdiği düşünülen konularda bilirkişi incelemesi yaptırılmış, alınan rapor dosyadaki kanıtlarla tutarlı, delillerin değerlendirilmesi aracı olarak denetim ve hüküm kurmaya elverişli kabul edilmiştir.
GEREKÇE:
Uyuşmazlıgın Tespiti ve Uygulanacak Hükümler, Delillerin Tartışılması ve Kabul
Dava, TÜRKPATENT YİDK’nun … sayılı kararının iptali ile marka başvurusunun tescili istemine ilişkindir. YİDK kararının davacı başvuru sahibine 26.11.2018 tarihinde tebliğ edildiği, davanın 22.01.2019 tarihinde açıldığı, 556 sayılı KHK’nin 53. maddesinde belirlenen iki aylık hak düşürücü süre içerisinde olduğu anlaşılmış ve işin esasına geçilmiştir.
10.01.2017 gün ve 29994 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 22.12.2016 gün ve 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu’nun Geçici Madde 1/(1) hükmü uyarınca anılan kanunun yayımı tarihinden önce yapılmış marka tescil başvurularına, başvuru tarihinde yürürlükte bilinen 556 sayılı KHK hükümlerinin uygulanmasının zorunlu bulunması, YİDK kararının iptali ve buna bağlı tescil istemli davaların başvuru tarihindeki hukuki durum nazara alınarak sonuca bağlanmalarının gerekli olması karşısında 556 sayılı KHK hükümlerinin uygulanarak sonuca bağlanmalarının icap etmesi nedeniyle yeni SMK’nın yargılamanın yukarıdaki biçimde sonuçlandırılmasını engellemediği düşünülmüştür.
Davada uyuşmazlığın özü, davalı şirkete ait … sayılı/başvuru numaralı ve ‘… kilit’, ‘…’, ‘…’, ‘… kilit’, ‘…’, ‘…’, ‘…’, ‘…’, ‘…’, ‘…’, ‘… mobilya … şekil’, ‘… biyometrik kilit’, ‘…’, ‘… kilit’, ‘… kilit’, ‘… kilit’, ‘…’, ‘…’ ibareli markaların, davacının … sayılı ve “…+şekil” ibareli başvurusu yönünden 556 sayılı KHK’nin 8/1-b, 8/4 ve 35.maddeleri çerçevesinde tescil engeli olup olmadığı ve sonucuna göre … sayılı YİDK kararının hukuka uygun bulunup bulunmadığına ilişkindir.
TÜRKPATENT’den getirtilen … sayılı marka başvuru işlem dosyası incelendiğinde, davacının 07/04/2016 tarihinde “…+şekil” ibaresinin marka olarak tescili istemiyle davalı TÜRKPATENT’e başvuruda bulunduğu, tescil kapsamında 01., 02., 04., 06., 08., 09., 11., 13., 16., 17., 19., 20., 21. ve 35.sınıftaki bir kısım emtiaların yer aldığı, Markalar Dairesi Başkanlığınca 556 s. KHK’nın 7/1-b bendi uyarınca re’sen başvuru kapsamından 01, 02, 04, 06, 08, 09, 13, 16, 17, 19, 20, 21, 35.sınıftaki bir kısım mal ve hizmetlerin çıkartıldığı, kalan mal ve hizmetler için başvurunun 12.12.2016 tarih ve 266 sayılı Resmi Marka Bülteni’nde ilanına karar verildiği; başvurunun ilanına davalı … KİLİT KALIP SAN. A.Ş. tarafından …. sayılı … ibareli markalara dayanılarak iltibas ve tanınmışlık iddiasıyla itiraz edildiği ve başvurunun 09. Sınıfta yer alan “Elektronik kilitler, fotoseller, elektronik açma kapama mekanizmaları, algılayıcılar (sensörler)” ve 20. sınıfta yer alan “etajerler” emtiası bakımından kısmen reddinin istendiği; yine başvurunun ilanına … … tarafından … ve … sayılı “…” markalarına dayanılarak iltibas ve tanınmışlık iddiasıyla itiraz edildiği ve başvurunun reddinin istendiği, Markalar Dairesi Başkanlığı tarafından davalı … KİLİT KALIP SAN. A.Ş.’nin itirazının kısmen kabul edildiği ve başvuru kapsamından “09. SINIF: Elektronik kilitler, fotoseller, elektronik açma kapama mekanizmaları, algılayıcılar (sensörler)” emtiasının çıkartıldığı; yine Markalar Dairesi Başkanlığı tarafından davalı … …’nin itirazının kısmen kabul edildiği ve başvuru kapsamından “16. SINIF: Plastik malzemeden mamul ambalajlama ve sarma malzemeleri. 17. SINIF: Lastikten, plastikten veya kauçuktan mamul bükülebilir borular, hortumlar (taşıtlar için kullanılanlar dahil), boru kılıf ve rakorları; tekstilden hortumlar, madeni olmayan boru kılıfları ve rakorları, hortum rakorları, taşıtlar için radyatör hortumları (yangın hortumları hariç). 20. SINIF: Ahşap veya sentetik malzemeden mamul ambalaj, nakliye ve depolama amaçlı variller, fıçılar, bidonlar, hazneler (depolar), kutular, ambalaj kapları, nakliye amaçlı konteynerler, sandıklar, taşıma paletleri, bunlarla birlikte kullanılan kapaklar. 21. SINIF: Elektriksiz temizlik aletleri ve gereçleri: boya fırçaları hariç fırçalar, çelik talaşları, süngerler, çelik yünleri, üstüpüler, tekstilden mamul temizleme ve silme bezleri, bulaşık eldivenleri, elektrikli olmayan cilalama makineleri, halı süpürgeleri, sopalı yer paspasları.35. SINIF: Müşterilerin malları elverişli bir şekilde görmesi ve satın alması için (01.sınıf) Sanayide, bilim sahasında, fotoğrafçılıkta, tarım, bahçecilik ve ormancılıkta kullanılan kimyasallar. Kırtasiye, tıbbi ve ev içi kullanım amaçlı olanlar hariç yapıştırıcılar. (02.sınıf) Boyalar, vernikler, laklar, pas önleyiciler, ahşabı koruyucu maddeler, boyalar için bağlayıcı ve inceltici maddeler, boya pigmentleri, metali koruyucu maddeler, ayakkabı boyaları; matbaa boyaları ve mürekkepleri, tonerler (dolu halde toner kartuşları dahil); besin maddelerini, ispençiyari ürünleri ve içecekleri boyamaya mahsus maddeler. Boyacılar, dekoratörler, matbaacılar ve sanatçılar için metal levhalar ve toz halde metaller. (06. Sınıf) Barınma, saklama, muhafaza etme, kaplama, sarma, çevreleme, depolama, yerleştirme amaçlı metalden malzemeler ve araçlar: metalden mamul yapılar, metalden inşaat iskeletleri ve dikmeleri, metal kutular, metal ambalajlar, alüminyum folyo, metalden çitler, korkuluklar, metalden tüpler, metal kaplar, madeni depolar, metal nakliye sandıkları, metal portatif merdivenler. (09. Sınıf) Ses ve görüntünün kaydı, nakli veya yeniden meydana getirilmesi (reprodüksiyonu) için cihazlar: kameralar, fotoğraf makineleri, televizyonlar, videolar, cd-dvd kayıt ve oynatıcı cihazlar, mp3 çalar, bilgisayarlar, masa üstü-tablet bilgisayarlar, giyilebilir teknolojik cihazlar (akıllı saatler, bileklikler, başa takılan cihazlar), mikrofonlar, hoparlörler, kulaklıklar; haberleşme ve çoğaltma amaçlı cihazlar ve bilgisayar çevre donanımları: cep telefonları ve bunların kılıfları, sabit telefonlar, telefon santralleri, bilgisayar yazıcıları, tarayıcılar, fotokopi makineleri. (16. Sınıf) Plastik malzemeden mamul ambalajlama ve sarma malzemeleri. Matbaa ve ciltleme malzemeleri. Kırtasiye, büro, eğitim-öğretim, yazım, çizim, resim ve sanatçılar için malzemeler (mobilyalar ve cihazlar hariç): kırtasiye tipi kağıt ürünler, yapıştırıcılar, kalemler, silgiler, kırtasiye tipi bantlar, el işi için karton, yazı kağıtları, kopyalama kağıtları, yazarkasa kağıt ruloları, çizim aletleri, kara tahtalar, resim boyaları. (17. Sınıf) Kauçuk, gütaperka, lastik, amyant (asbest), mika veya bunlardan mamul toz, levha, çubuk ve folyo halinde yarı mamul sentetik malzemeler. (21. Sınıf) Elektriksiz temizlik aletleri ve gereçleri: boya fırçaları hariç fırçalar, çelik talaşları, süngerler, çelik yünleri, üstüpüler, tekstilden mamul temizleme ve silme bezleri, bulaşık eldivenleri, elektrikli olmayan cilalama makineleri, halı süpürgeleri, sopalı yer paspaslarının bir araya getirilmesi hizmetleri”nin çıkartıldığı, bu kararlara başvuru sahibi davacı tarafından itiraz edilerek iltibas oluşmayacağının ve önceki tarihli … ibareli markalarından kaynaklı müktesep hakkı bulunduğunun ileri sürüldüğü, söz konusu itirazın Türk Patent ve Marka Kurumu Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kurulu tarafından incelendiği ve 22.11.2018 tarih ve … sayılı YİDK kararı ile nihai olarak reddine karar verildiği, bu kararın iptali istemiyle mahkememiz önündeki davanın yasal süresinde açıldığı anlaşılmaktadır.
Mahkememize uzman bilirkişi heyetinden alınan 11.06.2020 havale tarihli raporda konu ayrıntılı irdelenmiş olup özetle; “… sayılı “…+şekil” ibareli davacı marka başvurusu ile davalı … …’nin redde mesnet alınan … ibareli markalarının benzer olduğu; davacı marka başvurusu kapsamında reddedilen “16. SINIF: Plastik malzemeden mamul ambalajlama ve sarma malzemeleri. 17. SINIF: Lastikten, plastikten veya kauçuktan mamul bükülebilir borular, hortumlar (taşıtlar için kullanılanlar dahil), boru kılıf ve rakorları. 21. SINIF: Tekstilden mamul temizleme ve silme bezleri. 35. SINIF: Müşterilerin malları elverişli bir şekilde görmesi ve satın alması için (01.sınıf) Sanayide, bilim sahasında, fotoğrafçılıkta, tarım, bahçecilik ve ormancılıkta kullanılan kimyasallar. Kırtasiye, tıbbi ve ev içi kullanım amaçlı olanlar hariç yapıştırıcılar. (02.sınıf). Boyacılar, dekoratörler, matbaacılar ve sanatçılar için metal levhalar ve toz halde metaller. (16. Sınıf) Plastik malzemeden mamul ambalajlama ve sarma malzemeleri, yapıştırıcılar, (17. Sınıf) Kauçuk, gütaperka, lastik, amyant (asbest), mika veya bunlardan mamul toz, levha, çubuk ve folyo halinde yarı mamul sentetik malzemeler, (21. Sınıf) tekstilden mamul temizleme ve silme bezleri mallarının bir araya getirilmesi hizmetleri; (belirtilen hizmetler perakende, toptan satış mağazaları, elektronik ortamlar, katalog ve benzeri diğer yöntemler ile sağlanabilir.)”mal ve hizmetleri bakımından emtia listelerinin aynı/aynı tür ve benzer olduğu; markalar arasında işbu mal/hizmetler itibariyle iltibas ihtimali ve tescil engeli bulunduğu, … sayılı “…+şekil” ibareli davacı marka başvurusu ile davalı … KİLİT VE KALIP SAN. A.Ş.’nin redde mesnet alınan … ibareli markalarının benzer olduğu; davacı marka başvurusu kapsamında reddedilen malların tamamı (“09. SINIF: Elektronik kilitler, fotoseller, elektronik açma kapama mekanizmaları, algılayıcılar (sensörler)”) bakımından emtia listelerinin aynı/aynı tür ve benzer olduğu; markalar arasında işbu mallar itibariyle iltibas ihtimali ve tescil engeli bulunduğu, Davalı … KİLİT VE KALIP SAN. A.Ş. markaları karşısında davacının önceki markalarından kaynaklı müktesep hakkının bulunmadığı, Davalı … … markaları karşısında ise davacının … sayılı “…+şekil” ibareli marka başvurusu bakımından, 2007 41737 sayılı önceki tarihli markası arasında aynı asli unsurun muhafaza edilmediği ve bu nedenle de müktesep haktan söz edilemeyeceği kanaatine ulaşmakla birlikte; bu kanaatimize itibar edilmemesi halinde, “16. Sınıf: Plastik malzemeden mamül ambalajlama ve sarma malzemeleri.” ile “20.sınıf: Ahşaptan mamul taşıma paletler” emtiası için müktesep haktan söz edilebileceği” ifade edilmiştir.
556 sayılı KHK’nin 8/1-b hükmü kısaca, bir marka başvurusunun daha önce yapılmış başvuru veya tescilli bir marka ile “karıştırılma ihtimali” bulunması ve önceki marka ya da başvuru sahibinin itiraz etmesi koşuluyla başvurunun reddini öngörmektedir. Şu halde, iltibas ya da karıştırma riskinin varlığı için, tescil kapsamındaki mal/hizmetlerin ve aynı zamanda başvuru ve markanın (işaretlerin) karıştırma ihtimali bulunacak derecede aynı yada benzer olması gerekir;
Karıştırma ihtimalinin değerlendirilmesinde somut olayın tüm özellikleri dikkate alınarak bütüncül bir yaklaşımla değerlendirilmelidir. İlke olarak mal ve hizmet benzerliği ile değerlendirmeye başlanır. Mal ve hizmetlerin benzerliği değerlendirilirken de çekişme konusu mal ve hizmetlerin ortalama tüketici kitlesi, doğal yapısı, kullanım amacı, fiyatı, alım sıklığı, üretim dağıtım ve satış kanalları ile yerleri, rekabet, ikame veya tamamlama ilişkisi olup olmadığı gibi bütün faktörler dikkate alınmalıdır.
Buna göre dava konusu başvuru’nun “…+şekil” ibaresinden oluştuğu, kapsamında”01.sınıf Sanayide, bilim sahasında, fotoğrafçılıkta, tarım, bahçecilik ve ormancılıkta kullanılan kimyasallar. İşlenmemiş suni reçineler ve işlenmemiş plastikler. Kırtasiye, tıbbi ve ev içi kullanım amaçlı olanlar hariç yapıştırıcılar. 02.sınıf Boyalar, vernikler, laklar, pas önleyiciler, ahşabı koruyucu maddeler, boyalar için bağlayıcı ve inceltici maddeler, boya pigmentleri, metali koruyucu maddeler, ayakkabı boyaları; matbaa boyaları ve mürekkepleri, tonerler (dolu halde toner kartuşları dahil); besin maddelerini, ispençiyari ürünleri ve içecekleri boyamaya mahsus maddeler. 04.sınıf Katı yakıtlar: kömürler, odun. Sıvı ve gaz yakıtlar: benzin, mazot, sıvılaştırılmış petrol gazı, doğal gaz, fueloil ile bunların kimyasal olmayan katkıları. Aydınlanma amaçlı mumlar, fitiller, yarı mamul vakslar, balmumları (vakslar), parafinler. 06.sınıf Değerli olmayan maden cevherleri. Adi metaller ile bunların alaşımları ve yarı mamulleri. Barınma, saklama, muhafaza etme, kaplama, sarma, çevreleme, depolama, yerleştirme amaçlı metalden malzemeler ve araçlar: metalden mamul yapılar, metalden inşaat iskeletleri ve dikmeleri, metal kutular, metal ambalajlar, alüminyum folyo, metalden çitler, korkuluklar, metalden tüpler, metal kaplar, madeni depolar, metal nakliye sandıkları, metal portatif merdivenler. Eleme, filtreleme ve benzeri amaçlar için yapılmış metalden malzemeler. Metalden mamul kapılar ve pencereler, kepenkler, jaluziler, bunların kasaları ve aksamları. Elektrik için olmayan madeni kablolar, teller. Metalden hırdavatçı (nalburiye) eşyası. Metalden havalandırma, ısıtma, kanalizasyon, telefon, yeraltı elektrik ve iklimlendirme tesisatları için havalandırma kanalları, menfezler, menfez kapakları, bacalar, baca şapkaları, menhol (baca) kapakları, ızgaralar. Metalden mamul işaretle gösterme, yönlendirme, belirtme, tanıtma amaçlı malzemeler: tabelalar, panolar, plakalar, metalden ışıksız trafik yönlendirme işaretleri. Metalden mamul sıvı veya gaz nakli amaçlı borular, sondaj boruları ve bunların bağlantı parçaları: metalden vanalar, manşonlar, dirsekler, klipsler, uzatmalar. Madeni para kasaları. Metalden mamul demiryolu malzemeleri: raylar, ray bağlantıları, makaslar. Madeni iskele babaları ve şamandıraları, madeni dubalar, deniz taşıtları için çapa demirleri. Döküm işleri için madeni kalıplar (makine parçası olanlar hariç). Adi metallerden veya bunların alaşımlarından yapılmış sanat eserleri. Metalden mamul kapaklar, şişe kapakları. Madeni direkler. Araç tekerlekleri için metal takozlar. 08.sınıf Değerli madenlerden olanlar dahil çatallar, kaşıklar, bıçaklar ve kesme, doğrama, soyma amaçlı elektrikli olmayan kesici mutfak aletleri. Güzellik amaçlı ve kişisel bakım için kullanılan bu sınıfa dahil aletler: tıraş, epilasyon, manikür, pedikür aletleri, saç düzleştirme ve kıvırma amaçlı el aletleri, makaslar. Makine, cihaz ve taşıt onarımı, inşaat, ziraat, bahçecilik ve ormancılıkla ilgili elle çalışan (elektrikli olmayan ve motorsuz) aletler. Elektrikli-elektriksiz, buharlı ütüler. 09.sınıf Bilim, denizcilik, topoğrafya, meteoroloji, sanayide ve laboratuvarda kullanım amaçlı olanlar dahil ölçme aletleri, cihazları: tıbbi amaçlı olmayan termometreler, barometreler, ampermetreler, voltmetreler, nem ölçerler, test cihazları, teleskoplar, periskoplar, pusulalar; taşıt göstergeleri; laboratuvarlarda kullanılan malzemeler: mikroskoplar, büyüteçler, deney malzeme ve cihazları. Ses ve görüntünün kaydı, nakli veya yeniden meydana getirilmesi (reprodüksiyonu) için cihazlar: kameralar, fotoğraf makineleri, televizyonlar, videolar, cd-dvd kayıt ve oynatıcı cihazlar, mp3 çalar, bilgisayarlar, masa üstü-tablet bilgisayarlar, mikrofonlar, hoparlörler, kulaklıklar; haberleşme ve çoğaltma amaçlı cihazlar ve bilgisayar çevre donanımları: cep telefonları ve bunların kılıfları, sabit telefonlar, telefon santralleri, bilgisayar yazıcıları, tarayıcılar, fotokopi makineleri. Manyetik, optik kayıt taşıyıcılar ve bunlara kaydedilmiş bilgisayar programları ve yazılımları; bilgisayar ağları vasıtasıyla indirilebilen ve manyetik ve optik ortamlara kayıt edilebilen elektronik yayınlar; manyetik/optik okuyuculu kartlar. Bilet otomatları, nakit para çekme makineleri. Birim zamandaki tüketim miktarını ölçen sayaçlar ve zaman ayarlayıcılarından körüklü doğalgaz sayacı. Elektrik enerjisini iletim, dönüştürme, depolama kontrol cihazları ve araçları: fişler, buatlar, anahtarlar, şalterler, sigortalar, balastlar, starterler, elektrik panoları, rezistanslar, soketler, transformatörler, adaptörler, şarj cihazları, elektrikli ziller, elektrik, elektronikte kullanılan kablolar, piller, akülerden elektrik ve elektronikte kullanılan her türlü kablolar, optik elyaf, fiber optik kablolar; alçak ve yüksek gerilimli elektrik devrelerinde, harici ve dahili aydınlatma tesisatlarında, kuvvet tesisatlarında, enerji nakil hatları ve dağıtım şebekelerinde, elektrik üretim cihazlarında, elektrikle çalışan her nevi cihaz, ölçü ve test aletleri, devre kesici ve koruyucularında, her nevi alıcı ve verici cihazlarında, kumanda sistemlerinde kullanılan izale edici ve mekanik yük taşıyıcı porselen ve steatit izolasyonlu bilumum elektrik malzemeleri (metal aksamı ile komple) Antenler, uydu antenler, yükselticiler ve bunların parçaları. Koruyucu giysiler, koruma ve can kurtarma amaçlı donanımlar. Gözlükler, güneş gözlükleri, lensler ve bunların kutuları, kılıfları, parçaları ve aksesuarları. Ana fonksiyonu uyarı ve alarm olan cihazlar (taşıt alarmları hariç), elektrikli ziller. Trafikte kullanım amaçlı sinyalizasyon, işaretle bildirme cihazları ve araçları. Yangın söndürme amaçlı taşıtlar dahil yangın söndürme aletleri ve cihazları (yangın söndürme hortumları ve yangın söndürme vanaları dahil). Radarlar, denizaltı radarları (sonarlar), gece görüşü sağlayıcı veya arttırıcı aletler ve cihazlar. Dekoratif mıknatıslar. 13.sınıf Ateşli, havalı, yaylı silahlar ile bunlara ait kılıf ve askı kayışları. Ağır silahlar, havanlar, roketler. Havai fişekler. Kişisel kullanım için koruyucu gazlar. 16.sınıf Kırtasiye, büro, eğitim-öğretim, yazım, çizim, resim ve sanatçılar için malzemeler (mobilyalar ve cihazlar hariç): kırtasiye tipi kağıt ürünler, yapıştırıcılar, kalemler, silgiler, kırtasiye tipi bantlar, el işi için karton, yazı kağıtları, kopyalama kağıtları, yazarkasa kağıt ruloları, çizim aletleri, kara tahtalar, resim boyaları. 17.sınıf Kauçuk, gütaperka, lastik, amyant (asbest), mika veya bunlardan mamul toz, levha, çubuk ve folyo halinde yarı mamul sentetik malzemeler. Yalıtım, dolgu ve tıkama malzemeleri: yalıtım amaçlı kullanılan boyalar, yalıtım için kumaşlar, yalıtım amaçlı bantlar, yalıtım için örtüler, derz dolguları, contalar, o-ringler (motor ve silindir contaları hariç). 19.sınıf Bu sınıfa dahil biçimlendirilmemiş halde malzemeler: kum, çakıl, mıcır, asfalt, zift, çimento, kireç, alçı, sıva, beton, blok mermer. Karoseramik, seramik, fayans, her türlü sırlı sırsız karoseramik, seramikten üretilmiş bordürler, süpürgelikler, merdiven plakaları , aksesaurlar, merdiven alınlıkları, seramik iç ve dış köşe profilleri, mutfak vebanyo tezgah üstü seramik plakaları, tezgah üstü seramik kenar profilleri, seramikten havuz el tutanak karoları, havuz savak seramikleri, seramik değirmen vilyaları, mozaikler. Seramik yer karoları, antiasit karolar, granit seramikler, seramik cephe kaplamaları, ateşe dayanıklı seramik mamuller, fırınlarda kullanılmak üzere yüksek ısıya dayanıklı seramik plakalar HARİÇ Beton, alçı, toprak, kil, taş, mermer, ahşap, plastik veya sentetik malzemelerden imal edilmiş ve şekil almış yapı/inşaat/yol yapımı ve benzer amaçlı malzemeler: metalden olmayan binalar/yapılar, yapı elemanları, direkler, bariyerler, tabii veya sentetik ısı ile yapıştırılabilen kaplamalar, çatılar için ziftli kartonlar, ziftli kaplamalar, ahşap ve sentetik malzemeden kapı ve pencereler. 20.sınıf Etajer hariç Yapıldıkları maddelere ve malzemelere bakılmaksızın mobilyalar. Yatak şilteleri, yastıklar, tıbbi amaçlı olmayan havalı yataklar ve yastıklar, kampçılar için uyku tulumları, deniz yatakları. Aynalar. Bebekler için ana kucakları, parmaklıklı oyun parkları (iç mekanlar için), bebek beşikleri, yürüteçler. Ahşap veya sentetik malzemeden mamul panolar, resimler, tablolar için çerçeveler, kimlik kartları, künyeler, isimlikler, etiketler. Plakaların altına konan ateşe dayanıklı ayak ve destekler hariç Ahşap veya sentetik malzemelerden mamul hırdavat (nalburiye) eşyası, mobilya bağlantıları, açma kapama tertibatları. Tahta, mantar, kamış, bambu, hasır, boynuz, kemik, fildişi, balina kemiği, istiridye kabuğu, kehribar, sedef, lületaşı, balmumu, plastik veya alçıdan mamul bu sınıfa dahil süs ve dekorasyon eşyaları: biblolar, duvara asılan süsler, heykeller. Sepetler, balıkçı sepetleri. Ahşap veya sentetik malzemeden mamul portatif merdivenler, hareketli merdivenler. Bambu perdeler, stor perdeler (iç mekan), şerit perdeler, dekorasyon amaçlı boncuklu perdeler; perde kopçaları, perde halkaları, perde kancaları, perde çubukları. Araç tekerlekleri için metalden olmayan takozlar. Sabunluk, havluluk, kağıtlık, süngerlik, ürünlerin içinde pişirileceği seramik kaseler hariç 21.sınıf Değerli metalden olanlar da dahil olmak üzere, bu sınıfta yer alan ve elektrikle çalışmayan ev ve mutfak gereçleri (çatal, bıçak, kaşıklar hariç): yemek servis takımları, kap-kacak, şişe açacakları, saksılar, pipetler, elektriksiz pişirme aletleri. Fare kapanları, haşerat tuzakları, sinek ve haşeratı kovucu veya yok edici elektrikli cihazlar, sinek yakalayıcılar, sinek raketleri. 35.sınıf Reklamcılık, pazarlama ve halkla ilişkiler ile ilgili hizmetler, ticari ve reklam amaçlı sergi ve fuarların organizasyonu hizmetleri. Büro hizmetleri; sekreterlik hizmetleri, gazete aboneliği düzenleme hizmetleri, istatistiklerin derlenmesi, büro makinelerinin kiralanması hizmetleri, bilgisayar veri tabanlarındaki bilginin sistematik hale getirilmesi, telefon cevaplama hizmetleri. İş yönetimi, idaresi ve bu konular ile ilgili danışmanlık, muhasebe ve mali müşavirlik hizmetleri, personel işe yerleştirme, işe alma, personel seçimi, personel temini hizmetleri, ithalat-ihracat acente hizmetleri, geçici personel görevlendirme (başkası adına fatura yatırma, vergi yatırma, trafik işlemleri gibi iş takibi) hizmetleri. Açık artırmaların düzenlenmesi ve gerçekleştirilmesi hizmetleri. Müşterilerin malları elverişli bir şekilde görmesi ve satın alması için Metalden mamul kapılar ve pencereler, kepenkler, jaluziler, bunların kasaları ve aksamları. Metalden hırdavatçı (nalburiye) eşyası. Madeni para kasaları. Bilim, denizcilik, topoğrafya, meteoroloji, sanayide ve laboratuvarda kullanım amaçlı olanlar dahil ölçme aletleri, cihazları: tıbbi amaçlı olmayan termometreler, barometreler, ampermetreler, voltmetreler, nem ölçerler, test cihazları, teleskoplar, periskoplar, pusulalar; taşıt göstergeleri; laboratuvarlarda kullanılan malzemeler: mikroskoplar, büyüteçler, deney malzeme ve cihazları. Manyetik, optik kayıt taşıyıcılar ve bunlara kaydedilmiş bilgisayar programları ve yazılımları; bilgisayar ağları vasıtasıyla indirilebilen ve manyetik ve optik ortamlara kayıt edilebilen elektronik yayınlar; manyetik/optik okuyuculu kartlar. Makine ve cihazların elektroniğinde kullanılan elemanlar: yarı iletkenler, elektronik devreler, entegreler, yongalar (çipler), diyotlar, transistörler, manyetik kafalar, saptırıcılar; elektronik kilitler, fotoseller, elektronik açma kapama mekanizmaları, algılayıcılar (sensörler). Elektrik enerjisini iletim, dönüştürme, depolama kontrol cihazları ve araçları: fişler, buatlar, anahtarlar, şalterler, sigortalar, balastlar, starterler, elektrik panoları, rezistanslar, soketler, transformatörler, adaptörler, şarj cihazları, elektrikli ziller, elektrik, elektronikte kullanılan kablolar, piller, aküler. Ana fonksiyonu uyarı ve alarm olan cihazlar (taşıt alarmları hariç), elektrikli ziller. Beton, alçı, toprak, kil, taş, mermer, ahşap, plastik veya sentetik malzemelerden imal edilmiş ve şekil almış yapı/inşaat/yol yapımı ve benzer amaçlı malzemeler: metalden olmayan binalar/yapılar, yapı elemanları, direkler, bariyerler, tabii veya sentetik ısı ile yapıştırılabilen kaplamalar, çatılar için ziftli kartonlar, ziftli kaplamalar, ahşap ve sentetik malzemeden kapı ve pencereler. Yapıldıkları maddelere ve malzemelere bakılmaksızın mobilyalar. Ahşap veya sentetik malzemeden mamul ambalaj, nakliye ve depolama amaçlı variller, fıçılar, bidonlar, hazneler (depolar), kutular, ambalaj kapları, nakliye amaçlı konteynerler, sandıklar, taşıma paletleri, bunlarla birlikte kullanılan kapaklar. Ahşap veya sentetik malzemelerden mamul hırdavat (nalburiye) eşyası, mobilya bağlantıları, açma kapama tertibatları. mallarının bir araya getirilmesi hizmetleri; (belirtilen hizmetler perakende, toptan satış mağazaları, elektronik ortamlar, katalog ve benzeri diğer yöntemler ile sağlanabilir.) Sigorta hizmetleri. Finansal ve parasal hizmetler. Gayrimenkul komisyonculuğu, müşavirliği ve idaresi hizmetleri. Gümrük müşavirliği hizmetleri. İnşaat hizmetleri, inşaat araç – gereçlerinin ve iş makinelerinin kiralanması hizmetleri.” ile davalı … KİLİT KALIP SAN. A.Ş. tarafından itiraz üzerine çıkartılan 09. Sınıfta yer alan “Elektronik kilitler, fotoseller, elektronik açma kapama mekanizmaları, algılayıcılar (sensörler)” ve 20. sınıfta yer alan “etajerler” emtiası ile davalı … …’nin itirazı üzerine çıkartılan 16. SINIF: Plastik malzemeden mamul ambalajlama ve sarma malzemeleri. 17. SINIF: Lastikten, plastikten veya kauçuktan mamul bükülebilir borular, hortumlar (taşıtlar için kullanılanlar dahil), boru kılıf ve rakorları; tekstilden hortumlar, madeni olmayan boru kılıfları ve rakorları, hortum rakorları, taşıtlar için radyatör hortumları (yangın hortumları hariç). 20. SINIF: Ahşap veya sentetik malzemeden mamul ambalaj, nakliye ve depolama amaçlı variller, fıçılar, bidonlar, hazneler (depolar), kutular, ambalaj kapları, nakliye amaçlı konteynerler, sandıklar, taşıma paletleri, bunlarla birlikte kullanılan kapaklar. 21. SINIF: Elektriksiz temizlik aletleri ve gereçleri: boya fırçaları hariç fırçalar, çelik talaşları, süngerler, çelik yünleri, üstüpüler, tekstilden mamul temizleme ve silme bezleri, bulaşık eldivenleri, elektrikli olmayan cilalama makineleri, halı süpürgeleri, sopalı yer paspasları.35. SINIF: Müşterilerin malları elverişli bir şekilde görmesi ve satın alması için (01.sınıf) Sanayide, bilim sahasında, fotoğrafçılıkta, tarım, bahçecilik ve ormancılıkta kullanılan kimyasallar. Kırtasiye, tıbbi ve ev içi kullanım amaçlı olanlar hariç yapıştırıcılar. (02.sınıf) Boyalar, vernikler, laklar, pas önleyiciler, ahşabı koruyucu maddeler, boyalar için bağlayıcı ve inceltici maddeler, boya pigmentleri, metali koruyucu maddeler, ayakkabı boyaları; matbaa boyaları ve mürekkepleri, tonerler (dolu halde toner kartuşları dahil); besin maddelerini, ispençiyari ürünleri ve içecekleri boyamaya mahsus maddeler. Boyacılar, dekoratörler, matbaacılar ve sanatçılar için metal levhalar ve toz halde metaller. (06. Sınıf) Barınma, saklama, muhafaza etme, kaplama, sarma, çevreleme, depolama, yerleştirme amaçlı metalden malzemeler ve araçlar: metalden mamul yapılar, metalden inşaat iskeletleri ve dikmeleri, metal kutular, metal ambalajlar, alüminyum folyo, metalden çitler, korkuluklar, metalden tüpler, metal kaplar, madeni depolar, metal nakliye sandıkları, metal portatif merdivenler. (09. Sınıf) Ses ve görüntünün kaydı, nakli veya yeniden meydana getirilmesi (reprodüksiyonu) için cihazlar: kameralar, fotoğraf makineleri, televizyonlar, videolar, cd-dvd kayıt ve oynatıcı cihazlar, mp3 çalar, bilgisayarlar, masa üstü-tablet bilgisayarlar, giyilebilir teknolojik cihazlar (akıllı saatler, bileklikler, başa takılan cihazlar), mikrofonlar, hoparlörler, kulaklıklar; haberleşme ve çoğaltma amaçlı cihazlar ve bilgisayar çevre donanımları: cep telefonları ve bunların kılıfları, sabit telefonlar, telefon santralleri, bilgisayar yazıcıları, tarayıcılar, fotokopi makineleri. (16. Sınıf) Plastik malzemeden mamul ambalajlama ve sarma malzemeleri. Matbaa ve ciltleme malzemeleri. Kırtasiye, büro, eğitim-öğretim, yazım, çizim, resim ve sanatçılar için malzemeler (mobilyalar ve cihazlar hariç): kırtasiye tipi kağıt ürünler, yapıştırıcılar, kalemler, silgiler, kırtasiye tipi bantlar, el işi için karton, yazı kağıtları, kopyalama kağıtları, yazarkasa kağıt ruloları, çizim aletleri, kara tahtalar, resim boyaları. (17. Sınıf) Kauçuk, gütaperka, lastik, amyant (asbest), mika veya bunlardan mamul toz, levha, çubuk ve folyo halinde yarı mamul sentetik malzemeler. (21. Sınıf) Elektriksiz temizlik aletleri ve gereçleri: boya fırçaları hariç fırçalar, çelik talaşları, süngerler, çelik yünleri, üstüpüler, tekstilden mamul temizleme ve silme bezleri, bulaşık eldivenleri, elektrikli olmayan cilalama makineleri, halı süpürgeleri, sopalı yer paspaslarının bir araya getirilmesi hizmetleri” mal ve hizmetlerinin bulunduğu, itiraza dayanak markaların ise … sayılı/başvuru numaralı ve ‘… kilit’, ‘…’, ‘…’, ‘… kilit’, ‘…’, ‘…’, ‘…’, ‘…’, ‘…’, ‘…’, ‘… mobilya … şekil’, ‘… biyometrik kilit’, ‘…’, ‘… kilit’, ‘… kilit’, ‘… kilit’, ‘…’, ‘…’ ibarelerinden meydana geldiği ve koruma kapsamlarında 01, 02, 05, 06, 07, 09, 16, 17, 18, 20, 21, 22, 35.sınıflardaki mal ve hizmetlerin yer aldığı, gözlenmektedir.
Buna göre, açıklanan kriterler çerçevesinde yapılan değerlendirmede, davalı … … yönünden; redde konu davacı mal ve hizmetlerinin kapsadığı “16. SINIF: Plastik malzemeden mamul ambalajlama ve sarma malzemeleri, 17. SINIF: Lastikten, plastikten veya kauçuktan mamul bükülebilir borular, hortumlar (taşıtlar için kullanılanlar dahil), boru kılıf ve rakorları, 21. SINIF: Tekstilden mamul temizleme ve silme bezleri” emtiaları ile davalının … ve … sayılı markalarının kapsadığı “Çubuk ve borular halinde, sun’i maddeler, paket ve izolasyon maddeleri ev ihtiyacında kurulama bezleri olarak kullanılan ve teknikte kullanılan sun’i madde veya regenerasyona tabi olmuş sellülozdan mamul sünger örtüleri. Sausage casings (Sosis kılıfları)” emtiaları arasında “aynı/aynı tür olma” şartının gerçekleştiği; ayrıca redde konu davacı mal ve hizmetlerinin kapsadığı “35. SINIF: Müşterilerin malları elverişli bir şekilde görmesi ve satın alması için (01.sınıf) Sanayide, bilim sahasında, fotoğrafçılıkta, tarım, bahçecilik ve ormancılıkta kullanılan kimyasallar. Kırtasiye, tıbbi ve ev içi kullanım amaçlı olanlar hariç yapıştırıcılar. (02.sınıf). Boyacılar, dekoratörler, matbaacılar ve sanatçılar için metal levhalar ve toz halde metaller. (16. Sınıf) Plastik malzemeden mamul ambalajlama ve sarma malzemeleri, yapıştırıcılar, (17. Sınıf) Kauçuk, gütaperka, lastik, amyant (asbest), mika veya bunlardan mamul toz, levha, çubuk ve folyo halinde yarı mamul sentetik malzemeler, (21. Sınıf) tekstilden mamul temizleme ve silme bezleri mallarının bir araya getirilmesi hizmetleri; (belirtilen hizmetler perakende, toptan satış mağazaları, elektronik ortamlar, katalog ve benzeri diğer yöntemler ile sağlanabilir.)” ile davalının … sayılı markasının kapsadığı “Glutolin, glutofix gibi yapıştırıcılar, peroksideler, aminler vs. gibi ilave maddeleri, genekor, genotex, tank, fıçı, alet-edavat vesaire madeni kapların kaplanmasında kullanılan kauçuk veya plastik maddeler, elektro fotoğrafçılıkta kullanılan banyo aletleri, endüstride kullanılan yapıştırıcılar, yatık yatak ofset presleri, röprodüksiyonda kullanılan baskı presleri, negatif ve pozitif kopyalar için kullanılan alüminyum esaslı sun’i ve düz kağıt üzerine baskı yapan, ışığa hassas ofset baskı plakaları, metalli baskı plakları” malları mamul/yarı mamul olma, ikame ve tamamlayıcılık içerme, aynı ticari kaynaktan gelme ve benzer ihtiyaçları giderme bakımından benzerlik içerdiği;
Davacı marka başvurusu kapsamında, davalı … Kilit ve Kalıp Sanayi A.Ş. markaları sebebiyle reddedilen “09. SINIF: Elektronik kilitler, fotoseller, elektronik açma kapama mekanizmaları, algılayıcılar (sensörler)” malları, davalı markalarının kapsadığı “09. SINIF: Elektronik kilit sistemi. Elektromanyetik kilit sistemi, Elektrikli tirajlı kilit (otomat), Elektrikli kapı karşılığı (bas-aç) Motorlu kült silindiri Motorlu barel Elektronik güvenlik kilitleri. Elektronik kasa kilitleri, Elektronik atm kilitleri, Elektronik ofis kilitleri, Elektronik kabin kilitleri. Binalar için otomatik kapılar, otomatik turnikeler, binalar ve araç kapıları için elektrikli, elektronik veya uzaktan kumandalı açma- kapama tertibatı.” malları, aynı/aynı tür ve benzer olduğu tespit ve kabul edilmiştir.
İşaretlerin benzerliğine gelince, bu değerlendirmede, önceki markanın ayırt edicilik düzeyi, tescil kapsamındaki mal/hizmetler yönünden tanımlayıcılığı ve bu nedenle zayıflığı ya da kullanımla sonradan yüksek ayırt edicilik veya tanınmışlık kazanıp kazanmadığı önemli bir faktördür. İşaretler de parçalara ayrılmadan ve bütüncül olarak değerlendirmeli, ancak markayı oluşturan dominant yada ayırt edici unsurlar akılda tutulmalıdır. Görsel, sescil ve kavramsal benzerlik ya da farkların, markanın genel izleniminde bıraktığı etki esas alınmalıdır.
Somut olayda çekişmeli başvuru standart karekterle yazılmış “…+şekil” ibaresinden oluşurken; itiraza dayanak markaların standart karekterle yazılı ‘… kilit’, ‘…’, ‘…’, ‘… kilit’, ‘…’, ‘…’, ‘…’, ‘…’, ‘…’, ‘…’, ‘… mobilya … şekil’, ‘… biyometrik kilit’, ‘…’, ‘… kilit’, ‘… kilit’, ‘… kilit’, ‘…’, ‘…’ ibarelerinden oluştuğu görülmektedir.
… … yönünden incelendiğinde; davacı marka başvurusu düz yazı karakteri ile siyah renkte yazılmış … kelimesi ile bu kelimenin başında, çok küçük boyutta, vurgusuz şekilde yer alan kırmızı renkli … figüründen oluşmaktadır. Şekil unsuru marka bütünü içinde ayırt ediciliği haiz olmadığından, marka bütününde vurgu ve ayırt edicilik … sözcüğünde toplanmıştır.
Davalı markaları ise biri büyük, diğeri küçük harflerle düz yazı karakteri ile siyah renkte yazılmış … kelimesinden oluşmaktadır. Bu kelime, markaların münhasıran esaslı unsurudur.
Anlamsal açıdan; davacı markasını oluşturan “…” kelimesi, TDK Güncel Türkçe Sözlük uyarınca, “1- Düşmanın gelmesi beklenilen yollar üzerinde, askerî önem taşıyan şehirlerde, geçit ve dar boğazlarda güvenliği sağlamak için yapılan kalın duvarlı, burçlu, mazgallı yapı, kermen. 2- Satranç tahtasının dört köşesine dikilen, tahtanın bir tarafından diğer tarafına kadar düz olarak boş hanelerde gidebilen … biçiminde taş. 3- Genellikle bir düşüncenin savunulduğu, sürdürüldüğü yer. 4- Takımla oynanan bazı top oyunlarında topun sokulmasına çalışılan yer.” anlamlarını haizdir. Davalı markasını oluşturan “…” kelimesinin ise Norveççe “aramak” anlamına geldiği tespit edilmiştir. Bu bağlamda taraf markalarının anlamsal açıdan herhangi bir benzerliği bulunmadığı anlaşılmaktadır.
İşitsel açıdan; … şeklinde okunan davacı markası ile … şeklinde okunan davalı markaları arasında, ilk hecenin sonunda zikredilen L harfi dışında yoğun işitsel benzerlik benzerlik bulunduğu değerlendirilmektedir.
Görsel açıdan; düz yazı karakteri ile yazılmış olan, benzer harf dizilimini haiz olan ve ayırt edici şekil unsuru içermeyen taraf markaları arasında görsel açıdan benzerlik bulunduğu kanaatine varılmıştır. Markalar arasında yukarıda sayılan benzer görülen mallar ve hizetler itibariyle iltibas ihtimali ve tescil engeli bulunduğu kanaatine varılmıştır.
… KİLİT VE KALIP SANAYİ A.Ş. yönünden incelendiğinde;
Davalı markaları ise kırmızı, siyah ve beyaz formlarda yazılmış olup; markaların bir kısmı kilit şekli ile bir kısmı ise daire üzerine yerleştirilmiş, kenarları içe doğru oval formdaki dikdörtgen çerçeve şekli ile kombine edilmiştir. Markalarda … kelimesi ayırt edici esaslı unsur konumunda olup; markaların bir kısmında bu sözcüğün yanı sıra yer alan “kilit” ve “biyometrik kilit” ibareleri, markanın üzerinde kullanılacağı emtiayı tanımlayan, tali unsur durumundadır.
Anlamsal açıdan; hem davalı markalarının, hem davacı markasınıı ayırt edici esaslı unsurunu oluşturan “…” kelimesi, TDK Güncel Türkçe Sözlük uyarınca, “1- Düşmanın gelmesi beklenilen yollar üzerinde, askerî önem taşıyan şehirlerde, geçit ve dar boğazlarda güvenliği sağlamak için yapılan kalın duvarlı, burçlu, mazgallı yapı, kermen. 2- Satranç tahtasının dört köşesine dikilen, tahtanın bir tarafından diğer tarafına kadar düz olarak boş hanelerde gidebilen … biçiminde taş. 3- Genellikle bir düşüncenin savunulduğu, sürdürüldüğü yer. 4- Takımla oynanan bazı top oyunlarında topun sokulmasına çalışılan yer.” anlamlarını haizdir. Bu bağlamda taraf markalarının anlamsal açıdan aynı/benzerdir.
İşitsel açıdan; ayırt edici esaslı unsuru … şeklinde okunan davacı ve davalı markaları arasında işitsel açıdan ayniyet/benzerlik bulunmaktadır.
Görsel açıdan; genel olarak düz yazı karakteri ile yazılmış olan ve aynı sözcükten oluşan taraf markaları arasında görsel açıdan benzerlik bulunduğu sonucuna varılmıştır.
Açıklanan nedenlerle; … sayılı “…+şekil” ibareli davacı marka başvurusu ile … ibareli davalı markalarının benzer olduğu; davacı marka başvurusu kapsamında reddedilen “09. SINIF: Elektronik kilitler, fotoseller, elektronik açma kapama mekanizmaları, algılayıcılar (sensörler)” malları bakımından emtia listelerinin aynı/aynı tür ve benzer olduğu; markalar arasında işbu mallar itibariyle iltibas ihtimali ve tescil engeli bulunduğu kanaatine varılmıştır.
Müktesep Hak İddiası Bakımından Değerlendirme:
Davacı yan, … sayılı ibareli “…+şekil” marka başvurusu yönünden, “…” ibareli önceki markalarından kaynaklı müktesep hakkı bulunduğunu ve dava konusu markanın çekişme konusu “09. SINIF: Elektronik kilitler, fotoseller, elektronik açma kapama mekanizmaları, algılayıcılar (sensörler) 16. SINIF: Plastik malzemeden mamul ambalajlama ve sarma malzemeleri. 17. SINIF: Lastikten, plastikten veya kauçuktan mamul bükülebilir borular, hortumlar (taşıtlar için kullanılanlar dahil), boru kılıf ve rakorları; tekstilden hortumlar, madeni olmayan boru kılıfları ve rakorları, hortum rakorları, taşıtlar için radyatör hortumları (yangın hortumları hariç). 20. SINIF: Ahşap veya sentetik malzemeden mamul ambalaj, nakliye ve depolama amaçlı variller, fıçılar, bidonlar, hazneler (depolar), kutular, ambalaj kapları, nakliye amaçlı konteynerler, sandıklar, taşıma paletleri, bunlarla birlikte kullanılan kapaklar. 21. SINIF: Elektriksiz temizlik aletleri ve gereçleri: boya fırçaları hariç fırçalar, çelik talaşları, süngerler, çelik yünleri, üstüpüler, tekstilden mamul temizleme ve silme bezleri, bulaşık eldivenleri, elektrikli olmayan cilalama makineleri, halı süpürgeleri, sopalı yer paspasları. 35. SINIF: Müşterilerin malları elverişli bir şekilde görmesi ve satın alması için (01.sınıf) Sanayide, bilim sahasında, fotoğrafçılıkta, tarım, bahçecilik ve ormancılıkta kullanılan kimyasallar. Kırtasiye, tıbbi ve ev içi kullanım amaçlı olanlar hariç yapıştırıcılar. (02.sınıf) Boyalar, vernikler, laklar, pas önleyiciler, ahşabı koruyucu maddeler, boyalar için bağlayıcı ve inceltici maddeler, boya pigmentleri, metali koruyucu maddeler, ayakkabı boyaları; matbaa boyaları ve mürekkepleri, tonerler (dolu halde toner kartuşları dahil); besin maddelerini, ispençiyari ürünleri ve içecekleri boyamaya mahsus maddeler. Boyacılar, dekoratörler, matbaacılar ve sanatçılar için metal levhalar ve toz halde metaller. (06. Sınıf) Barınma, saklama, muhafaza etme, kaplama, sarma, çevreleme, depolama, yerleştirme amaçlı metalden malzemeler ve araçlar: metalden mamul yapılar, metalden inşaat iskeletleri ve dikmeleri, metal kutular, metal ambalajlar, alüminyum folyo, metalden çitler, korkuluklar, metalden tüpler, metal kaplar, madeni depolar, metal nakliye sandıkları, metal portatif merdivenler. (09. Sınıf) Ses ve görüntünün kaydı, nakli veya yeniden meydana getirilmesi (reprodüksiyonu) için cihazlar: kameralar, fotoğraf makineleri, televizyonlar, videolar, cd-dvd kayıt ve oynatıcı cihazlar, mp3 çalar, bilgisayarlar, masa üstü-tablet bilgisayarlar, giyilebilir teknolojik cihazlar (akıllı saatler, bileklikler, başa takılan cihazlar), mikrofonlar, hoparlörler, kulaklıklar; haberleşme ve çoğaltma amaçlı cihazlar ve bilgisayar çevre donanımları: cep telefonları ve bunların kılıfları, sabit telefonlar, telefon santralleri, bilgisayar yazıcıları, tarayıcılar, fotokopi makineleri. (16. Sınıf) Plastik malzemeden mamul ambalajlama ve sarma malzemeleri. Matbaa ve ciltleme malzemeleri. Kırtasiye, büro, eğitim-öğretim, yazım, çizim, resim ve sanatçılar için malzemeler (mobilyalar ve cihazlar hariç): kırtasiye tipi kağıt ürünler, yapıştırıcılar, kalemler, silgiler, kırtasiye tipi bantlar, el işi için karton, yazı kağıtları, kopyalama kağıtları, yazarkasa kağıt ruloları, çizim aletleri, kara tahtalar, resim boyaları. (17. Sınıf) Kauçuk, gütaperka, lastik, amyant (asbest), mika veya bunlardan mamul toz, levha, çubuk ve folyo halinde yarı mamul sentetik malzemeler. (21. Sınıf) Elektriksiz temizlik aletleri ve gereçleri: boya fırçaları hariç fırçalar, çelik talaşları, süngerler, çelik yünleri, üstüpüler, tekstilden mamul temizleme ve silme bezleri, bulaşık eldivenleri, elektrikli olmayan cilalama makineleri, halı süpürgeleri, sopalı yer paspaslarının bir araya getirilmesi hizmetleri” üzerinde evleviyetle tescil edilmesi gerektiğini ileri sürmektedir.
Bilindiği üzere; eski tescilin kazanılmış hak teşkil edebilmesi için bazı koşulların gerçekleşmesi gerekir. Yargıtay 11.HD. 19.09.2008 gün ve … sayılı “….” yine, 14.11.2008 gün ve … sayılı “…” kararlarında kazanılmış hak teşkil eden önceki markaların tespiti yönünden bazı kıstaslar getirmiştir. Buna göre;
Öncelikle kazanılmış hak teşkil eden markanın tescilli olarak uzun süre kullanılması, yani kullanım ve tescilin taraflar arasında artık çekişme konusu olmaktan çıkmış olması gerekir.
Kazanılmış hak teşkil ettiği ileri sürülen markaya dayalı olarak yapılan başvurunun, ilk markanın asli unsuru muhafaza etmesi ve bu markadan uzaklaşmadan oluşturulması gerekir (önceki markanın asli unsuru değişmiş ise, bu artık yeni bir marka başvurusu olacaktır).
Son olarak da; sonraki başvurunun, önceki markanın kapsadığı mal/hizmet ile aynı veya aynı tür emtiaları/hizmetleri içermesi, emtia listesinin genişletilmesi yoluna gidilmemesi gerekir.
Somut dava bu kriterler ışığında ele alındığında; davacının müktesep hakka dayanak teşkil ettiğini ileri sürdüğü markaları incelendiğinde; dava konusu davacı marka başvurusu 07.04.2016 tarihinde yapılmış olup, 2011 yılından sonraki marka tescillerinin dava konusu başvurunun yapıldığı tarihte henüz çekişme konusu olmaktan çıkmamış olduğu, bu sebeple de müktesep hak oluşturmayacağı değerlendirilmektedir. Zira başvuru tarihi itibariyle davalının bu markalara karşı hükümsüzlük davası açma süresi henüz dolmadığı gibi, marka işlem dosyası ve dava dosyası kapsamında işbu markaların dava konusu emtialarda çekişmesiz kullanımını gösterir herhangi bir delil de bulunmamaktadır.
Bu kapsamda dava konusu marka başvurusunun yapıldığı 07.04.2016 tarihi itibariyle taraflar arasında çekişmesiz halde bulunan, müddet kaydı içermeyen ve dava konusu 09, 16, 17, 20, 21 ve 35. sınıfları kapsayan davacı markaları incelendiğinde;
…. sayılı “…” markasının kapsadığı “16. Sınıf: Plastik malzemeden mamül ambalajlama ve sarma malzemeleri.” ile “20.sınıf: Ahşaptan mamul taşıma paletler” emtiası, redde konu davacı mallarıyla örtüşmektedir. Ancak davacının … sayılı “…+şekil” ibareli dava konusu marka başvurusu, tasarlanışı itibariyle sadece “…” ibaresinin algılanmasına konu olurken, … sayılı “…” markasının sözcük unsurunun “…” biçiminde algılanması söz konusu olabilecektir. Bu durum karşısında müktesep hakka konu olabilecek marka ile sonraki tarihli marka arasında markanın asli unsurunun muhafaza edildiğinden söz edilemeyeceği bu nedenle müktesep hak kriterinden yararlanmasının mümkün olmadığı anlaşılmıştır.
Diğer davalı … KİLİT yönünden ise müktesep hak ile iltibası bertaraf edecek emtia örtüşmesi söz konusu değildir.
Taraflarca sunulan belgeler ile tüm deliller incelenmiş, alınan rapor ile tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirilmiş olup yukarıda açıklanan gerekçelerle, davanın kısmen kabulüne, fazlaya ilişkin talebin reddine, karar vermek gerekmiş aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM:
1- Davanın Kısmen Kabulüne,
2- Türkpatent YİDK nın … sayılı kararının 17. Sınıf “tekstilden hortumlar, madeni olmayan boru kılıfları ve rakorları, hortum rakorları, taşıtlar için radyatör hortumları (yangın hortumları hariç). 20. SINIF: Ahşap veya sentetik malzemeden mamul ambalaj, nakliye ve depolama amaçlı variller, fıçılar, bidonlar, hazneler (depolar), kutular, ambalaj kapları, nakliye amaçlı konteynerler, sandıklar, taşıma paletleri, bunlarla birlikte kullanılan kapaklar. 21. SINIF: Elektriksiz temizlik aletleri ve gereçleri: boya fırçaları hariç fırçalar, çelik talaşları, süngerler, çelik yünleri, üstüpüler, bulaşık eldivenleri, elektrikli olmayan cilalama makineleri, halı süpürgeleri, sopalı yer paspasları. 35. SINIF: Müşterilerin malları elverişli bir şekilde görmesi ve satın alması için (02.sınıf) Boyalar, vernikler, laklar, pas önleyiciler, ahşabı koruyucu maddeler, boyalar için bağlayıcı ve inceltici maddeler, boya pigmentleri, metali koruyucu maddeler, ayakkabı boyaları; matbaa boyaları ve mürekkepleri, tonerler (dolu halde toner kartuşları dahil); besin maddelerini, ispençiyari ürünleri ve içecekleri boyamaya mahsus maddeler (06. Sınıf) Barınma, saklama, muhafaza etme, kaplama, sarma, çevreleme, depolama, yerleştirme amaçlı metalden malzemeler ve araçlar: metalden mamul yapılar, metalden inşaat iskeletleri ve dikmeleri, metal kutular, metal ambalajlar, alüminyum folyo, metalden çitler, korkuluklar, metalden tüpler, metal kaplar, madeni depolar, metal nakliye sandıkları, metal portatif merdivenler. (09. Sınıf) Ses ve görüntünün kaydı, nakli veya yeniden meydana getirilmesi (reprodüksiyonu) için cihazlar: kameralar, fotoğraf makineleri, televizyonlar, videolar, cd-dvd kayıt ve oynatıcı cihazlar, mp3 çalar, bilgisayarlar, masa üstü-tablet bilgisayarlar, giyilebilir teknolojik cihazlar (akıllı saatler, bileklikler, başa takılan cihazlar), mikrofonlar, hoparlörler, kulaklıklar; haberleşme ve çoğaltma amaçlı cihazlar ve bilgisayar çevre donanımları: cep telefonları ve bunların kılıfları, sabit telefonlar, telefon santralleri, bilgisayar yazıcıları, tarayıcılar, fotokopi makineleri.( 16.sınıf ) Matbaa ve ciltleme malzemeleri. Kırtasiye, büro, eğitim-öğretim, yazım, çizim, resim ve sanatçılar için malzemeler (mobilyalar ve cihazlar hariç): kırtasiye tipi kağıt ürünler, kalemler, silgiler, kırtasiye tipi bantlar, el işi için karton, yazı kağıtları, kopyalama kağıtları, yazarkasa kağıt ruloları, çizim aletleri, kara tahtalar, resim boyaları(21. Sınıf) Elektriksiz temizlik aletleri ve gereçleri: boya fırçaları hariç fırçalar, çelik talaşları, süngerler, çelik yünleri, üstüpüler, bulaşık eldivenleri, elektrikli olmayan cilalama makineleri, halı süpürgeleri, sopalı yer paspaslarının bir araya getirilmesi hizmetleri.” emtialar yönünden kısmen İPTALİNE,
3-Fazlaya ilişkin talebin reddine,
4-Asıl ve birleşen davada alınması gereken 108,80 TL harcın peşin alınan 88,80 TL harçta düşümü ile 20,00 TL bakiye harcın davalılardan tahsili ile Hazine’ye gelir kaydına,
5-Davacı için AAÜT uyarınca 5.900,00-TL vekalet ücretinin davalılar Türkpatent ve … …&CO dan alınarak davacıya verilmesine
6-Reddedilen kısım itibariyle davalılar için 5.900,00 TL vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalılara verilmesine,
7-Kabul ret oranının takdiren 1/2 olarak belirlenmesine, davacı tarafından yapılan ve aşağıda dökümü gösterilen 4.379,91 TL yargılama giderinden payına düşen 2.189,95 TL’nin davalılardan alınarak davacıya verilmesine, kalanının davacı üzerinde bırakılmasına,
8-Tarafların yatırdıkları gider avanslarından kalan tutarın HMK 333/1 uyarınca karar kesinleştiğinde iade işlemi yapılmak üzere tebliğden itibaren 15 gün içinde, banka hesap numarası bildirildiğinde hesaba aktarılmasına, aksi halde PTT aracılığı ile adreste ödemeli olarak gönderilmesine,
Dair verilen karar, taraf vekillerinin yüzüne karşı 6100 sayılı HMK’nun 341. ile 345. Maddelerine göre tebliğinden itibaren iki haftalık süre içinde Ankara Bölge Adliye Mahkemesine İstinaf Kanun Yoluna dilekçe ile başvurulabileceğine yönelik karar açıkça okunup, usulen anlatıldı.18/02/2021

¸
¸Bu belge 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu gereğince
DYS üzerinden E-İmza ile imzalanmış olup,
Ayrıca fiziki olarak imzalanmayacaktır.

Asıl ve Birleşen Davada
Davacı Masraf Dökümü:
İlk Masraf 190,40.-TL
Posta Masrafı 349,51.-TL
Bilirkişi Ücreti 1.800,00.-TL
Tercüme Ücreti 2.040,00.-TL
Toplam 4.379,91.-TL