Emsal Mahkeme Kararı Ankara 3. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/261 E. 2022/820 K. 25.10.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. ANKARA 3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA
T.C.
ANKARA
3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
GEREKÇELİ KARAR

ESAS NO : 2022/261 Esas
KARAR NO : 2022/820

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 12/04/2022
KARAR TARİHİ : 25/10/2022
GEREKÇELİ KARAR TARİHİ : 09/11/2022

Mahkememizde görülmekte olan davanın yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı dava dilekçesinde özetle; kendisine ait … Cam İnşaat Alüminyum ve Gıda Ürünleri Sanayi Ticaret Ltd. Şti. unvanlı ticari işletmesinin veraset hisse devri yapılacağ sırada ortaklar pay defterinin bulunamadığını iddia ederek ortaklar pay defterinin zayi olduğunun tespitine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Dava, ticari şirket defter ve kayıtlarının zayi olduğunun tespiti istemine ilişkindir.
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunun 82/1. maddesine göre; “Her tacir; a)Ticari defterlerini, envanterleri, açılış bilançolarını, ara bilançolarını, finansal tablolarını, yıllık faaliyet raporlarını, topluluk finansal tablolarını ve yıllık faaliyet raporlarını ve bu belgelerin anlaşılabilirliğini kolaylaştıracak çalışma talimatları ile diğer organizasyon belgelerini, b)Alınan ticari mektupları, c)Gönderilen ticari mektupların suretlerini, d)64 üncü maddenin birinci fıkrasına göre yapılan kayıtların dayandığı belgeleri sınıflandırılmış bir şekilde saklamakla yükümlüdür.”
TTK’nun 82/7. maddesinde, “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava … açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir,” hükmünün düzenlendiği görülmüştür.
Davacı tanığı duruşmada, “Ben davacının muhasebeciliğini yapıyorum, geçen yıl 4 Aralıkta davacı temsilcisinin abisi vefat etti, sonrasında veraset ilamı alındı, 3-4 aylık süreçte şirket adına hisse devri konusunda karar alındı, abisi de şirket ortağıydı ancak defterleri bulmak mümkün olmadı, defterlerin ne şekilde kaybedildiğini bilemiyorum, evrak teslim tutanaklarından da tespit edemedik,” şeklinde beyanda bulunmuştur.
Davacı, ortak karar defterinin bulunamaması nedeni ile zayi olduğunun tespiti amacıyla eldeki davayı açmış ise de, davacının tacir olup ticari defter ve kayıtlarının korunmasında özen yükümlülüğünün bulunduğu, zayi belgesi verilmesine ilişkin yukarıdaki maddede tahdidi olarak sayılan hallerin meydana geldiğinin ve defterin zayi olduğunu öğrendikten sonra yasal on beş günlük süre dolmadan eldeki davanın açıldığı ispatlanamadığından davanın reddine ilişkin aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Açıklanan gerekçelerle;
DAVANIN REDDİNE,
Alınması gereken 80,70 TL harcın peşin alındığından ayrıca harç alınmasına yer olmadığına,
Davacının yaptığı yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
Kullanılmayan gider avansının karar kesinleştiğinde iadesine,
Dair; davacı temsilcisinin yüzüne karşı, gerekçeli kararın tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içinde Ankara Bölge Adliye Mahkemesi’ne başvurmak suretiyle istinaf kanun yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.25/10/2022

Katip … Hakim …
¸¸ ¸¸