Emsal Mahkeme Kararı Ankara 3. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/157 E. 2021/567 K. 13.07.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. ANKARA 3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA
T.C.
ANKARA
3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
GEREKÇELİ KARAR

ESAS NO : 2021/157 Esas
KARAR NO : 2021/567

DAVA : Ticari Şirket (Ortaklıktan Çıkma Veya Çıkarılmaya İlişkin)
DAVA TARİHİ : 05/03/2021
KARAR TARİHİ : 13/07/2021
GEREKÇELİ KARAR TARİHİ : 30/07/2021

Mahkememizde görülmekte olan davanın yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; davalının şirketin %25 hissesine 15/03/1996 tarihinde ortak olduğunu, davalının haklı nedenle şirket ortaklığından çıkarılması için TTK’nun 621/h maddesi uyarınca 21/11/2020 tarihli olağanüstü genel kurul kararı alındığını iddia ederek bu karar doğrultusunda davalının ortaklıktan çıkarılmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle; şirketin iki ortaklı olduğunu, diğer ortağın kurulmasından bu yana müdür ve tek yetkilisi, aynı zamanda davalının abisi olduğunu, müvekkilinin tüm işlemlerini abisinin bilgisi ve onayı dahilinde yaptığını, TTK’nun 621/h maddesi uyarınca alınmış kararın en az oyların üçte ikisi ve oy hakkı bulunan esas sermaye sahiplerinin tamamının salt çoğunluğunun bir arada bulunması ile alınabileceğini, müvekkil ortağın toplantıya katılmamış olması nedeni ile katılım şartlarının yerine gelmediğini ve bu hali ile dava şartının oluşmadığını, müvekkilinin ortaklıktan çıkma talebi ile … Ticaret Mahkemesi’nin … esas sayılı dosyasında açtığı davanın kabul edildiğini ve dosyanın istinaf aşamasında olduğunu, bu nedenle eldeki davada hukuki yararın bulunmadığını, davacının iddia ettiği haklı nedenlerin gerçekleşmediğini, müvekkilinin bu eylemlerde bir katkısının ve kusurunun bulunmadığının savunarak davanın reddini istemiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Dava, limited şirket ortaklığından haklı nedenle çıkarma istemine ilişkindir.
Haklı sebeple ortaklıktan çıkarma davası açılabilmesi için, limited şirket tarafından mahkemeye başvurulmadan önce limited şirket genel kurulunda TTK 621/1-h maddesi uyarınca ve nitelikli çoğunluk tarafından bu kapsamda bir kararın alınması dava şartıdır. Dosyaya sunulan olağanüstü genel kurul kararının incelenmesinde, genel kurula sadece diğer ortağın katıldığı ve onun olumlu oyu ile karar alındığı anlaşılmıştır. TTK’nın 621. maddesi uyarınca şirket ortağının şirketten çıkarılması için mahkemeye başvurulması konusundaki genel kurul kararlarının temsil edilen oyların en az üçte ikisinin ve oy hakkı bulunan esas sermayenin tamamının salt çoğunluğunun bir arada bulunması hâlinde alınabileceği öngörülmüş olup iki ortaklı limited şirketlerde ortaklardan sadece birinin iştiraki ile toplanan genel kurulda kanunda aranan nitelikte çoğunluğun sağlanamayacak olması gözetildiğinde (Yargıtay 11. HD 2019/3224 esas 2020/2963 karar, İstanbul BAM 43. HD 2020/1872 esas 2020/248 karar sayılı ilamları), dava şartı olan nitelikli çoğunluk tarafından alınan ortaklıktan çıkarmaya ilişkin genel kurul kararı bulunmadığı değerlendirilerek eldeki davanın dava şartı yokluğundan reddine karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere,
DAVANIN DAVA ŞARTI YOKLUĞUNDAN REDDİNE,
Alınması gereken 59,30 TL harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
Karar tarihinde yürürlükte olan AAÜT uyarınca reddedilen miktar üzerinden hesaplanan ve takdir olunan 4.080,00 TL maktu vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
Davacı tarafından yapılan yargılama giderinin davacı üzerinde bırakılmasına,
Kullanılmayan gider avansının karar kesinleştiğinde yatırına iadesine,
Dair; taraf vekillerinin yüzüne karşı, gerekçeli kararın tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içinde Ankara Bölge Adliye Mahkemesi’ne başvurmak suretiyle istinaf kanun yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.13/07/2021

Katip … Hakim …
¸[e-imza] ¸[e-imza]