Emsal Mahkeme Kararı Ankara 3. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/583 E. 2021/119 K. 18.02.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. ANKARA 3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
T.C.
ANKARA
3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2020/583
KARAR NO : 2021/119

DAVA : Şirketin İhyası
DAVA TARİHİ : 24/11/2020
KARAR TARİHİ : 18/02/2021
K. YAZIM TARİHİ : 19/02/2021
Mahkememizde görülen Şirketin İhyası davasının yapılan açık yargılamasının sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA: Davacı vekili dava dilekçesi ile; Davacı tarafından Ankara …İş Mahkemesi’nin … Esas sayılı dosyasında ihyası istenen … hakkında hizmet tespiti davası açıldığını, ancak şirketin 23/01/2014 tarihinde Ticaret Sicil Müdürlüğü tarafından re’sen sicil kaydının silindiğini, mahkemece şirketin ihyası yönünde süre verildiğini, davaya devam edebilmek için şirketin ihyası gerektiğini belirterek …’nin ihyasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP: Davalıya usulüne uygun dava dilekçesi ekli duruşma gün ve saatini bildirir ihtaratlı davetiye tebliğ edilmiş, taraf teşkili sağlanmış, davalı … Sicil Müdürlüğü temsilcisi cevap dilekçesi ile; Ankara Ticaret Sicil Müdürlüğüne kayıtlı … sicil numarasında kayıtlı ….’nin 23.01.2014 tarihinde sicilden resen silindiğini, eldeki davanın 5 yıllık hak düşürücü süre içerisinde açılmadığından reddi gerektiğini, davanın kabulü halinde şirketin davalarının, alacak ve boçlarının müdürlük tarafından bilinmesi mümkün olmadığından iş bu davaya açılmasına sebebiyet vermediklerini, ek tasfiye işlemlerinin yapılması için son tasfiye memuru veya yeni bir kişinin tasfiye memuru olarak atanıp keyfiyetin tescil ve ilanına karar verilmesini talep etmiştir.
ÖN İNCELEME: Mahkememizde yapılan ön inceleme duruşmasında yargı hakkı, görev ve yetki hususları, dava ve taraf ehliyetleri, dava şartları ve ilk itirazlar değerlendirilmiş, Mahkememizin görevli ve yetkili olduğu anlaşılmış; tarafların anlaştıkları ve anlaşamadıkları hususlar tespit edilmiştir.
DELİLLER: Mahkememizce ihyası istenen şirketin ticaret sicil kaydı getirtilmiş, …’nin Ankara Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne … sicil numarası ile kayıtlı olup, 23/01/2014 tarihinde ticaret sicilinden resen terkin edildiği anlaşılmış, Ankara …İş Mahkemesi’nin … Esas sayılı dosya sureti getirtilmiştir.
MAHKEMENİN GEREKÇESİ: Dava, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun geçici 7. maddesine dayalı ticaret sicilinden re’sen terkin edilen şirketin ihyası istemine yöneliktir.
Dava dilekçesi, ticaret sicil müdürlüğü kayıtları, Ankara …İş Mahkemesi dosya sureti tüm dosya kapsamı dikkate alındığında; İhyası talep edilen Ankara Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne …. sicil numarası ile kayıtlı …’nin herhangi bir tasfiyeye tabi tutulmaksızın 6102 sayılı kanunun geçici 7. maddesine istinaden 23/01/2014 tarihinde Ticaret Sicil Müdürlüğü tarafından sicilden re’sen terkin edildiği ve 28/01/2014 tarihli TTSG’de ilan edildiği belirlenmiştir.
6102 sayılı yasanın geçici 7. maddesinin 15.fıkrasında “Bu maddede düzenlenmeyen hususlarda ilgili kanun ve esas sözleşmelerde öngörülen usullere göre hareket edilir. Bu madde gereğince tasfiye edilmeksizin unvanı silinen şirket veya kooperatiflerin ortaya çıkabilecek malvarlığı, unvana ilişkin kaydın silindiği tarihten itibaren on yıl sonra Hazineye intikal eder. Hazine bu şirket ve kooperatiflerin borçlarından sorumlu tutulmaz. Tasfiye memurlarının sorumlulukları konusunda, özel kanunlardaki sorumluluğa ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla bu Kanun veya Kooperatifler Kanunu hükümleri uygulanır. Ticaret sicilinden kaydı silinen şirket veya kooperatifin alacaklıları ile hukuki menfaatleri bulunanlar haklı sebeplere dayanarak silinme tarihinden itibaren beş yıl içinde mahkemeye başvurarak şirket veya kooperatifin ihyasını isteyebilir.” düzenlemesi öngörülmüştür.
TTK’nın geçici 7. maddesinin 15. bendine göre; ihya davası açma süresinin ticaret sicilinden silinme tarihinden itibaren 5 yıl olduğu, ihyası istenen şirketin 23/01/2014 tarihinde ticaret sicilinden re’sen silindiği, ihya davasının ise 24/11/2020 tarihinde 5 yıllık süre geçtikten sonra açıldığı (yine Ankara ….İş Mahkemesi’nin … Esas sayılı davanında 5 yıllık süreden sonra açıldığı) anlaşılmıştır.
Kanunda öngörülen 5 yıllık ihya davası açma süresi, hak düşürücü süre nitelikte olup, mahkemece re’sen dikkate alınmalıdır. Eldeki ihya davasının, ihyası istenen şirketin ticaret sicilinden re’sen silinme tarihi olan 23/01/2014 tarihinden itibaren 5 yıllık hak düşürücü süre geçirildikten sonra 24/11/2020 tarihinde açıldığı, böylece davanın hak düşürücü süre içinde açılmış olmasına ilişkin özel dava şartının noksanlığı bulunduğundan, HMK’nun 114/2 ve 115/2. maddeleri uyarınca davanın usulden reddine karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur. (Yargıtay … Hukuk Dairesi’nin …Esas, … Karar sayılı ilamı da aynı yöndedir)
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan gerekçelerle,
HMK’ nun 114/2 ve 115/2. maddeleri gereğince DAVANIN HAK DÜŞÜRÜCÜ SÜRE NEDENİYLE USULDEN REDDİNE,
Alınması gereken 59,30 TL harcın peşin alınan 54,40 TL harçtan mahsubu ile eksik 4,90 TL harcın davacıdan alınarak hazineye gelir kaydına,
Davacı tarafından yatırılan gider avansının sarf edilmeyen kısmının karar kesinleştiğinde hesap numarası bildirmiş ise iadenin elektronik ortamda hesaba aktarılmasına, hesap numarası bildirilmemiş ise masrafın avanstan karşılanmak üzere PTT merkez ve işyerleri vasıtasıyla adreste ödemeli olarak gönderilmesine,
Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
Dair; Davacı vekilinin yüzüne karşı, davalının yokluğunda, gerekçeli kararın tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içinde Ankara Bölge Adliye Mahkemesi’ne başvurmak suretiyle istinaf yolu açık olmak üzere oybirliği ile verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.18/02/2021
Başkan …
¸[e-imza]
Üye …
¸[e-imza]
Üye …
¸[e-imza]
Katip …
¸[e-imza]