Emsal Mahkeme Kararı Ankara 3. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/257 E. 2021/778 K. 09.11.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. ANKARA 3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA
T.C.
ANKARA
3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
GEREKÇELİ KARAR

ESAS NO : 2020/257 Esas
KARAR NO : 2021/778

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 21/06/2020
KARAR TARİHİ : 09/11/2021
GEREKÇELİ KARAR TARİHİ : 03/12/2021

Mahkememizde görülmekte olan davanın yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkiline ait … unvanlı ticari işletmesinin bulunduğunu, bu ticari faaliyetler kapsamında … Ticaret Mahkemesi’nin … esas sayılı dosyasında yargılamanın devam ettiğini, müvekkilinin ticari defterlerinin ibrazının istendiğini, ancak 2016 yılına ait ticari defterlerin bulunamadığını, mali müşavire sorulduğunda defterlerin davacının kız kardeşi …’a teslim edildiğinin bildirildiğini, 30/10/2019 tarihinde şirketin genel merkezini su bastığını, muhtemelen defterin burada zayi olduğunu iddia ederek 2016 defter-i kebirinin zayi olduğuna karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Dava, ticari şirket defterinin zayi olduğunun tespiti istemine ilişkindir.
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunun 82/1. maddesine göre; “Her tacir; a)Ticari defterlerini, envanterleri, açılış bilançolarını, ara bilançolarını, finansal tablolarını, yıllık faaliyet raporlarını, topluluk finansal tablolarını ve yıllık faaliyet raporlarını ve bu belgelerin anlaşılabilirliğini kolaylaştıracak çalışma talimatları ile diğer organizasyon belgelerini, b)Alınan ticari mektupları, c)Gönderilen ticari mektupların suretlerini, d)64 üncü maddenin birinci fıkrasına göre yapılan kayıtların dayandığı belgeleri sınıflandırılmış bir şekilde saklamakla yükümlüdür.”
TTK’nun 82/7. maddesinde, “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir,” hükmünün düzenlendiği görülmüştür.
Davacı yana, defter-i kebir defterinin mahkemece ibrazı için 02/07/2019 tarihi itibari ile 2 haftalık kesin süre verildiği, aranmasına rağmen defterin bulunamadığından bahisle mali müşavire ihtarat yapıldığını, defterlerin davacının kız kardeşine teslim edildiğine ilişkin mali müşavir cevabının davacı yana 09/04/2020 tarihinde tebliğ edildiği, en geç bu tarih itibari ile defterlerin bulunamadığının davacı tarafça öğrenildiğinin kabulü gerekeceği, daha geç öğrenildiğine ilişkin ispata elverişli bir delil de sunulmadığı, ancak eldeki davanın 21/06/2020 tarihinde on beş günlük sürenin dolmasından sonra açıldığı, kaldı ki dinlenen tanık anlatımından da 30/10/2019 tarihli su baskını sırasında defterin zayi olduğuna ilişkin bir tespit bulunmadığı gibi bu yönde başkaca bir delil de sunulmadığı, yasal on beş günlük sürenin dolmasından sonra eldeki davanın açıldığı anlaşıldığından davanın reddine ilişkin aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere,
DAVANIN USULDEN REDDİNE,
Alınması gereken 59,30 TL harçtan peşin alınan 54,40 TL harcın mahsubu ile bakiye 4,90 TL harcın davacıdan alınarak Hazine’ye irat kaydına,
Davacının yaptığı yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
Kullanılmayan gider avansının karar kesinleştiğinde iadesine,
Dair; davacı vekilinin yüzüne karşı, hasımsız olarak, gerekçeli kararın tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içinde Ankara Bölge Adliye Mahkemesi’ne başvurmak suretiyle istinaf kanun yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 09/11/2021

Katip … Hakim …
¸[e-imza] ¸[e-imza]