Emsal Mahkeme Kararı Ankara 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/898 E. 2023/38 K. 25.01.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. ANKARA 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA
YARGILAMA YETKİSİNİ KULLANAN
T.C.
ANKARA
2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2022/898 Esas
KARAR NO : 2023/38

BAŞKAN : … …
ÜYE : … …
ÜYE : … …
KATİP : … …

DAVACI : … – …
VEKİLİ : Av. … …

DAVALI : … – … …

DAVA : Genel Kurul Kararının İptali (Kooperatif Genel Kurul Kararının İptali)
DAVA TARİHİ : 12/12/2022
KARAR TARİHİ : 25/01/2023
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 23/02/2023

Mahkememizde görülmekte olan Genel Kurul Kararının İptali (Kooperatif Genel Kurul Kararının İptali) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkilinin, konut sahibi olmak amacıyla sunmuş olduğu tanıtım kataloğundaki şartlar doğrultusunda “sabit ve peşin ödenecek” rakamı ödemek suretiyle 2017 yılında davalı kooperatife ortak olduğunu, 14/11/2022 tarihli olağanüstü genel kurulda madde 3 ve madde 3/A kararlarının yasaya, ana sözleşmeye ve iyi niyet kurallarına aykırı olduğunu, davaya konu kararın gerek kooperatif temel yapısına uymayan kararlar niteliğinde olduğundan, gerekse yasa, ana sözleşme ve iyi niyet kurallarına açıkça aykırı kararlar niteliğinde olduğundan iptali gerektiğini belirtmiş ve dilekçede iptal sebebi olarak gösterilen gerekçeler nedeniyle davalı kooperatifin 14/11/2022 tarihli olağanüstü genel kurulunda alınan madde 2 ve madde 3/A kararlarının iptali ile kararların dava sonuna kadar tedbiren yürütülmesinin geri bırakılmasına karar verilmesini istemiştir.
CEVAP:
Davalı tarafından cevap dilekçesi sunulmamıştır.

GEREKÇE:
Dava, kooperatif genel kurul kararının iptali talebine ilişkindir.
Davalı Kooperatifin 14/11/2022 tarihinde yapılan olağanüstü genel kurulunda 2 ve 3/A maddesi kapsamında alının kararların iptali talebiyle dava açılmıştır.
Kooperatifler Kanunun Kararların bozulması ve şartlar başlıklı 53. Maddesinde “Aşağıda yazılı kimseler kanuna, anasözleşme hükümlerine ve iyi niyet esaslarına aykırı olduğu iddiası ile Genel Kurul kararları aleyhine, toplantıyı kovalıyan günden başlamak üzere bir ay içinde, kooperatif merkezinin bulunduğu yerdeki mahkemeye başvurabilirler.
1. Toplantıda hazır bulunup da kararlara aykırı kalarak keyfiyeti tutanağa geçirten veya oyunu kullanmasına haksız olarak müsaade edilmiyen yahut toplantıya çağrının usulü dairesinde yapılmadığını veyahut gündemin gereği gibi ilan veya tebliğ edilmediğini yahut da Genel Kurul toplantısına katılmaya yetkili olmıyan kimselerin karara katılmış bulunduklarını iddia eden pay sahipleri;…” hükmü bulunmaktadır.
İptali talep edilen kararların görüşülmesine geçildiğinde önerge sahipleri tarafından karara muhalif kaldıklarına ve red oyu kullandıklarına ilişkin dilekçe (Ek 1 ve Ek 2) verdikleri, dilekçede davacının da imzasının bulunduğu anlaşılmıştır. Her iki başlık altında yapılan müzakereler sonucu alınan karardan sonra muhalefete ilişkin bir şerhin bulunmadığı tespit edilmiştir.
Kooperatifler Kanunun 53. Maddesi gereğince genel kurul kararının iptali davası açmak için, toplantıda hazır bulunanlar yönünden alınan karara aykırı kalınması ve keyfiyetin tutanağa geçirilmesi gerekmektedir. Muhalefetin de karar oylandıktan sonra tutanağa geçirilmesi gerekir. Müzakere yapılmadan ve karar oylanmadan peşin olarak verilen muhalefete ilişkin dilekçe, kanunda aranan muhalefet şerhi niteliğinde değildir. Bu nedenle davacı tarafından genel kurulda, iptali talep edilen kararların müzakere ve oylanmasından önce verilen dilekçelerin, muhalefet şerhi niteliğinde olmadığı kabul edilmiştir.
Karardan sonra muhalefet şerhinin tutanağa geçirilmesi, kooperatif genel kurul kararının iptali davası için özel dava şartıdır. 6100 Sayılı HMK’ nın 114/2 maddesine göre diğer kanunlarda yer alan dava şartlarına ilişkin hükümler saklıdır. Aynı kanunun 115. Maddesine göre de mahkeme, dava şartlarının mevcut olup olmadığını, davanın her aşamasında kendiliğinden araştırır ve mahkeme, dava şartı noksanlığını tespit ederse davanın usulden reddine karar verir.
Yapılan yargılama sonucunda, yukarıda açıklandığı üzere, kooperatifler kanunun 53. Maddesinde genel kurul kararının iptali için aranan muhalefetin tutanağa geçirilmesine ilişkin özel dava şartının mevcut davada gerçekleşmediği kanaatine varılmakla, Kooperatifler Kanununun 53, 6100 Sayılı HMK’ nın 114/2 ve 115 maddeleri gereğince dava şartı yokluğu nedeniyle davanın usulden reddine, davanın usulden reddine karar verildiğinden ihtiyati tedbir talebinin de reddine karar verilmiştir.
HÜKÜM:
1-Dava şartı yokluğu nedeniyle davanın USULDEN REDDİNE,
2-Davacının ihtiyati tedbir talebinin REDDİNE,
3-Alınması gereken 179,90-TL harçtan dava açılırken peşin olarak alınan 80,70-TL harcın mahsubu ile bakiye 99,20-TL harcın davacıdan alınarak HAZİNEYE GELİR KAYDINA,
4-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde BIRAKILMASINA,
5-Davacı tarafından yatırılan ve kullanılmayan gider avansının karar kesinleştiğinde davacıya İADESİNE,
Dair, taraf vekillerinin yüzüne karşı, kararın tebliği tarihinden itibaren 2 hafta içinde Ankara Bölge Adliye Mahkemesine istinaf yolu açık olmak üzere oy birliğiyle verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı.25/01/2023

Başkan …
e-imzalıdır
Üye …
e-imzalıdır
Üye …
e-imzalıdır
Katip …
e-imzalıdır