Emsal Mahkeme Kararı Ankara 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/508 E. 2022/494 K. 30.06.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. ANKARA 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA
YARGILAMA YETKİSİNİ KULLANAN

T.C.
ANKARA
2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
GEREKÇELİ KARAR

ESAS NO : 2022/508 Esas
KARAR NO : 2022/494

HAKİM : … …
KATİP : … …

DAVACI : … – …
VEKİLİ : Av. … – …
DAVALI : –

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 24/06/2022
KARAR TARİHİ : 30/06/2022

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkil şirketin uzunca yıldır tek paydaş ve müdür olarak … tarafından yönetilmekteyken, şirketin muhasebe kayıtları ve ticari her türlü defterinin hizmet aldığı muhasebeci nezdinde bulunduğunu, şirket fiilen hala işlemekte olsa da son dönemlerde yaşanan olaylar sebebiyle iş kapasitesinin düştüğünü, bu sebeple ticari defterlerden olan “genel kurul karar defteri”ne ilişkin olarak uzunca bir süredir işlem yapılmadığını, ticari hayatını düzeltmekte olan müvekkili şirket ve müdürü …’un iş bu şirket payını devretme imkanının ortaya çıktığını, bunun için gerekli görüşmelerin kayıtları tutan muhasebe elemanıyla yapıldığında şirketin genel kurul karar defterinin bütün aramalara rağmen bulunamadığını, kısaca TTK m.82/7 ile düzenlenmiş olan “kanuni saklama süresi içerisinde defterlerin zayi olduğunu, açıklanan nedenlerle; müvekkili şirkete ait genel kurul karar defterinin zayi olduğuna dair belgenin HMK m. 385 ve 320 delaletiyle dosya üzerinden verilmesini talep ve beyan etmiştir.
Dava,TTK 82/7. maddesi gereğince zayi belgesi verilmesi talebine ilişkindir.
6102 sayılı TTK’nın 82/7’inci fıkrasında belirtildiği üzere; “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir.” hükmü düzenlenmiştir. Madde metninde yer verilen “gibi” sözcüğünden de anlaşılacağı üzere; “yangın, su baskını veya yer sarsıntısı” örnekleri tahdidi olarak sayılmamış, tacirin elinde olmayan, tacire kusur atfedilemeyecek benzer olaylar da maddenin kapsamında kaldığı kabul edilmiştir. Bununla birlikte tacirin bu maddeden yararlanabilmesi için, somut olayın özelliği de gözetilerek hem defterlerin korunması amacıyla gerekli dikkat ve özenin gösterilmiş olması hem de ziyaa uğramanın onun iradesinin dışında meydana gelmiş olması gerekmektedir.
Talepte bulunanın istem konusu defterin, şirketin iş kapasitesinin düşmesi ve bu sebeple ticari defterlerden olan “genel kurul karar defteri”ne ilişkin olarak uzunca bir süredir işlem yapılmaması nedeniyle kaybedildiği beyan edilmiş olmakla; somut durumun TTK’nın 82/7. Maddesi anlamında talep eden tacire kusur izafe edilemeyecek onun iradesi dışında gerçekleşen bir olay olarak kabulü mümkün değildir. Türk Ticaret Kanununa göre zayi belgesi verilmesi için gerekli olan yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık gibi sebeplerden hiçbirisinin gerçekleşmediği anlaşılmış olmakla davanın reddine dair aşağıdaki şekilde karar verilmiştir. (Ankara BAM …H.D.’nin 21/12/2021 tarih ve Esas no: 2021/1967, Karar no: 2021/1673 sayılı emsal kararı).
HÜKÜM:
1- Davanın REDDİNE,
2-Harç peşin alındığından yeniden harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafça yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı tarafça yatırılan gider avansından arta kalan kısmın karar kesinleştiğinde HMK 333. Maddesine uygun şekilde iadesine,
Dair, davacı tarafın yokluğunda dosya üzerinde yapılan inceleme sonucu, kararın tebliği tarihinden itibaren 2 hafta içinde Ankara Bölge Adliye Mahkemesine istinaf yolu açık olmak üzere tensiben karar verildi. 30/06/2022

Katip …
¸

Hakim …
¸