Emsal Mahkeme Kararı Ankara 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/334 E. 2022/519 K. 06.09.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. ANKARA 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ Esas-Karar No: 2022/334 Esas – 2022/519
TÜRK MİLLETİ ADINA
YARGILAMA YETKİSİNİ KULLANAN
T.C.
ANKARA
2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2022/334 Esas
KARAR NO : 2022/519

BAŞKAN….
KATİP ….

DAVA : Hakem Kararına İcra Edilebilirlik Şerhi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 28/04/2022
KARAR TARİHİ : 06/09/2022
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 09/09/2022

Mahkememizde görülmekte olan Hakem Kararına İcra Edilebilirlik Şerhi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA:
Davacılar vekili dava dilekçesinde özetle; taraflar arasındaki uyuşmazlıkla ilgili …Ticaret Odası Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi nezdinde verilen 04/03/2022 tarih 2019/8 sayılı Hakem Kararına İcra Edilebilirlik Belgesi Düzenlenmesi gerektiğini belirtmiş ve 4686 Sayılı Milletlerarası Tahkim Kanunu’nun 15b maddesi uyarınca icra edilebilirlik belgesi verilmesini talep etmiştir.
CEVAP:
Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle; dava konusu hakem kararına karşı müvekkili tarafından …Bölge Adliye Mahkemesi 15. Hukuk Dairesi’nin 2022/7 Esas sayılı dosyası ile iptal talepli dava açıldığını, davacının talebinin öncelikle reddedilmesi gerektiği, aksi takdirde iptal davasında verilecek kararın bekletici mesele yapılması gerektiğini bildirmiştir.
GEREKÇE:
Dava, hakem kararının icra edilebilir olduğuna ilişkin bir belge verilmesi talebine ilişkindir.
4686 Sayılı Milletlerarası Tahkim Kanunu’nun İptal davası ve hakem kararlarının icra edilebilir hâle gelmesi başlıklı 15. Maddenin B bendinde “İptal davasının reddine ilişkin kararın kesinleşmesinden sonra asliye hukuk mahkemesi, hakem kararının icra edilebilir olduğuna ilişkin bir belgeyi istemde bulunan tarafa verir. Bu belgenin verilmesi harca tâbi değildir. Hakem kararının icraya konulması hâlinde Harçlar Kanunu hükümleri uygulanır.
İptal davası için öngörülen sürenin geçtiği veya tarafların iptal davası açmaktan feragat ettiği hâllerde, hakem kararının icra edilebilir olduğuna ilişkin belgenin verilmesi sırasında (A) fıkrasının 2 nci bendinin (a) ve (b) alt bent hükümleri mahkemece re’sen dikkate alınır. Bu hâlde mahkemece aksine karar verilmedikçe, inceleme dosya üzerinden yapılır.” ve Tahkimde görevli ve yetkili mahkeme, müdahalenin sınırı başlıklı 3. Maddesinde “Bu Kanunda mahkeme tarafından yapılacağı belirtilen işlerde, davalının yerleşim yeri veya olağan oturma yeri ya da işyerinin bulunduğu yer asliye hukuk mahkemesi; davalının Türkiye’de yerleşim yeri, olağan oturma yeri veya işyeri yoksa …Asliye Hukuk Mahkemesi görevli ve yetkilidir.
Milletlerarası tahkimden kaynaklanan sorunlar için mahkemeler, sadece bu Kanunun hükümlerine göre müdahalede bulunabilirler.” hükmü bulunmaktadır.
Görüldüğü üzere 4686 Sayılı Kanun’da gerek mahkeme tarafından yapılacak işlerde gerekse özel olarak hakem kararına icra edilebilirlik şerhi verilmesi konusunda görevli mahkeme asliye hukuk mahkemesi olarak belirlenmiştir.
Yapılan inceleme sonucunda, icra edilebilirlik şerhi verilmesi konusunda görevli mahkemenin 4686 Sayılı Kanun’un 15/B maddesinde asliye hukuk mahkemesinin gösterildiği, ancak davanın mahkememizde açıldığı, bu nedenle mahkememizin iş bu dava yönünden görevsiz olduğu, kanunda, görevli mahkemenin, 5718 sayılı kanunun 51/1 maddesinde düzenlendiği gibi asliye mahkemesi olarak gösterilmiş olması halinde mahkememizin görevli olacağı, ancak açıkça 4686 Sayılı Kanun’un 3 ve 15/B maddesinde görevli mahkemenin asliye hukuk mahkemesi olarak belirlendiği, mahkemenin görevli olmasının HMK 114/1-c maddesi gereğince dava şartı olduğu ve dava şartlarının da aynı kanunun 115/1 maddesi gereğince mahkemece davanın her aşamasında kendiliğinden araştırılması gerektiği, davanın görevsiz mahkemede açılmış olması nedeniyle dava şartının gerçekleşmediği anlaşılmakla davanın usulden reddine dair aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
KARAR:
1- HMK 114/1-c ve 115/2 maddesi gereğince mahkememiz görevsiz olduğundan dava şartı yokluğu nedeniyle davanın usulden REDDİNE,
2- Karar kesinleştiğinde ve iki haftalık süre içerisinde talep halinde dosyanın görevli Nöbetçi Ankara Asliye Hukuk Mahkemesine GÖNDERİLMESİNE,
3-Yargılama gideri ve harç hususunun yetkili mahkemece DEĞERLENDİRİLMESİNE,
Dair, tarafların yokluğunda dosya üzerinden verilen kararın taraflara tebliğinden itibaren iki haftalık yasıl süre içerisinde Ankara Bölge Adliye Mahkemesine istinaf kanun yolu açık olmak üzere oy birliğiyle karar verildi. 06/09/2022

Başkan …
e-imzalıdır
Katip….
e-imzalıdır