Emsal Mahkeme Kararı Ankara 14. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/176 E. 2021/415 K. 03.06.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. ANKARA 14. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ Esas-Karar No: 2021/176 Esas – 2021/415
T.C.
ANKARA
14. ASLİYE TİCARET
MAHKEMESİ “TÜRK MİLLETİ ADINA”
KARAR
ESAS NO : 2021/176 Esas
KARAR NO : 2021/415

BAŞKAN …
ÜYE :….
ÜYE ….
KATİP …

DAVACI : …
VEKİLİ : Av. …
DAVALI :……

DAVA : Şirketin İhyası
DAVA TARİHİ : 23/03/2021
KARAR TARİHİ : 03/06/2021
KARAR YAZIM TARİHİ : 03/06/2021
Mahkememizde görülmekte olan Şirketin İhyası davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
DAVA:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; dava dışı … tarafından…Turizm Otomotiv İnşaat İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi aleyhine Ankara …. İcra Müdürlüğünün 2005/74 Esas sayılı dosyası ile ipoteğin paraya çevrilmesi yoluyla takip başlatıldığını, takip konusu alacağın müvekkili şirket tarafından …’dan temlik alındığını, icra takibine konu Polatlı, Gölbaşı ve Keçiören’de bulunan ipotekli gayrimenkullerin satışının gerçekleştiğini, ancak takibe konu Mamak’da bulunan ipotekli taşınmazın satışının yapılamadığını, ipotek takibinin derdest olduğunu, icra müdürlüğü tarafından dosyanın sehven işlemden kaldırılması sonucu 2018 yılında yeni dosya numarası aldığını, borçlu şirketle ilgili Ankara Ticaret Sicil Müdürlüğünden bilgi talep edilmiş, verilen cevap sonrasında dosya borçlusu şirketin 23.01.2014 tarihinde ticaret sicilinden resen silindiğinin tescil edildiğinin görüldüğünü, bu cevap üzerine şirketin ihyası için ilgili icra dairesinden yetki belgesi alındığını belirterek anılan şirketin 6102 sayılı Kanun’un Geçici 7. maddesi uyarınca ihyasını talep ve dava etmiştir.
CEVAP:
Davalı cevap dilekçesinde özetle; anılan şirketin 22/05/2003 tarihinde, 179623 sicil numarası ile müdürlüklerinde kurulduğunu, daha sonrasında şirketin TTK’nın Geçici 7. maddesi uyarınca 23/01/2014 tarihinde resen terkin edildiğini, gerekli ilan ve silme işlemlerinin usule ve hukuka uygun yapıldığını, mahkemece şirketin TTK’nın Geçici 7. maddesindeki düzenlemeye göre terkin edilmemesi gerektiğinde kanaat getirilir ise, şirketin ek tasfiyesine değil ihyasına karar verilmesi gerektiğini, TTK’nın 547. maddesi uyarınca ihya edilecek ise şirkete tasfiye memuru atanması gerektiğini, müdürlüklerinin zorunlu hasım olduğunu belirterek davanın reddini istemiştir.
DELİLLER VE GEREKÇE:
Dava, 6102 sayılı TTK’nın Geçici 7. maddesi uyarınca ticaret sicilinden silinen şirketin ihyası istemine ilişkindir.
Mahkememizce deliller toplanmış, ihyası istenen şirketin ticaret sicil özeti getirtilmiştir.
Dava dilekçesi ekinde sunulan Ankara …. İcra Dairesi tarafından düzenlenen 11/03/2021 tarihli ve 2018/4598 Esas sayılı “Yetki Belgesi” incelendiğinde; borçlu…Turizm Otomotiv İnşaat İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin ihyası için dava açılması konusunda alacaklı vekili Av. …’e yetki verildiği görülmüştür.
Ticaret Sicil Müdürlüğüne yazılan yazıya verilen 25.03.2021 tarihli cevapta; ihyası istenen şirketin kaydının 6102 sayılı TTK’nın Geçici 7. maddesine göre, 07/10/2013 tarihinde Ticaret Sicil Gazetesinde yapılan ilanı takiben 23.10.2014 tarihinde ticaret sicilinden resen silindiği anlaşılmıştır.
6102 sayılı TTK’nın Geçiçi 7. maddesinde; “01/07/2015 tarihine kadar aşağıdaki halleri tespit edilen ya da bildirilen anonim ve limited şirketler ile kooperatiflerin tasfiyeleri ve ticaret sicilinden kayıtlarının silinmesi, ilgili kanunlardaki tasfiye usulüne uyumaksızın bu madde uyarınca yapılır” denilmek sureti ile ancak kanun metninde sayılan halleri tespit edilen şirketin TTK hükümlerine uyulmaksızın anılan maddedeki usulüne göre tasfiye edileceği belirtilmiştir. Diğer bir anlatımla bu maddede belirtilen sınırlı hallere münhasıran özel bir tasfiye yöntemi getirilmiştir. Bu nedenle tadadi nitelikteki bu haller dışındaki durumlarda Geçici 7. maddeye göre değil TTK veya ilgili kanunlardaki tasfiye usulüne uygun tasfiye yapılacaktır. Maddenin geçici ve istisnai oluşu gözönüne alındığında anılan maddedeki sayılan hallerin tadadi olduğu ve genişletilmeye tabi tutulamayacağı veya genişletici yorumdu bulunulamayacağı açıktır. Kanunun istisnai tasfiye usulüne (Geçici 7. maddeye göre) tabi olacağını belirtmediği bir hal ikincil bir düzenleme ile de olsa Geçici 7. madde kapsamına alınamaz.
Davalı Ticaret Sicil Müdürlüğünce ihyası istenen şirketin oda kaydından re’sen terkin edilmesi sebebi ile silinme hususu kanunda tadadi olarak sayılan hallerden olmadığından yapılan terkin işlemi usul ve yasaya aykırıdır.
Öte yandan 6102 sayılı TTK’nın Geçici 7. maddesinin 15. fıkrası son cümlesi uyarınca, şirket alacaklıları ve hukuki menfaati bulunanlar haklı sebeplere dayalı olarak silinme tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde mahkemeye başvurarak şirketin ihyasını isteyebilirler. İş bu dava ihyası istenen şirketin sicilden re’sen terkin edildiği 23/01/2014 tarihinden itibaren 5 yıllık hak düşürücü süre dolduktan sonra 23/03/2021 tarihinde açıldığı, bu halde davanın açıldığı tarihte anılan madde uyarınca dava açma süresi dolmuş ise de, davalı Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün TTK’nın Geçiçi 7. maddesi kapsamında kalmayan bir şirket hakkında bu maddeyi işlettiği anlaşıldığından yasada öngörülen 5 yıllık hak düşürücü sürenin somut olayda uygulanması mümkün görülmediği kanaatine varıldığından terkin işleminin yerinde olmadığı anlaşılmakla terkin işleminin iptali ile şirketin ihyasına karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM:
Davanın KABULÜ ile,
Ankara Ticaret Sicil Müdürlüğünün 179623 sicil numarasında kayıtlı…Turizm Otomotiv İnşaat İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin İHYASINA,
Karar kesinleştiğinde tescil ve ilan edilmek üzere Ankara Ticaret Sicil Müdürlüğüne yazı yazılmasına,
Davacı harçtan muaf olduğundan harç alınmasına yer olmadığına,
Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
Davacı tarafından yatırılan ve artan gider avansının karar kesinleştiğinde davacıya iadesine,
Dair, davacı vekili Av. … yüzüne karşı davalı tarafın yokluğunda gerekçeli kararın tebliğinden itibaren İKİ HAFTA içerisinde ANKARA BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ’ne İSTİNAF BAŞVURU YOLU açık olmak üzere oy birliği ile verilen karar açıkça okunup anlatıldı. 03/06/2021
Başkan …

Üye …

Üye ….

Katip ….