Emsal Mahkeme Kararı Ankara 14. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/150 E. 2021/192 K. 11.03.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. ANKARA 14. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
T.C.
ANKARA
14. ASLİYE TİCARET
MAHKEMESİ “TÜRK MİLLETİ ADINA”
KARAR
ESAS NO : 2021/150 Esas
KARAR NO : 2021/192

DAVALI
DAVA : Ticari Şirket (Genel Kurul Kararının İptali İstemli)
DAVA TARİHİ : 04/11/2019
KARAR TARİHİ : 11/03/2021
KARAR YAZIM TARİHİ : 12/03/2021
Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket (Genel Kurul Kararının İptali İstemli) davasının yapılan açık yargılaması sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde sonuç olarak; davalı …’nin 19/08/2019 tarihli olağanüstü genel kurul toplantısında müvekkillerine ait payların dava dışı … Eğitim A.Ş.’ye ve … Dış Ticaret Sanayi A.Ş.’ye devrine karar verildiğini, devrin müvekkillerinin ret oyuna karşı oy çokluğu ile kabul edildiğini, kötü niyetli yapıldığını belirterek, 19/08/2019 tarihli olağanüstü genel kurul kararının iptalini, ayrılmak akçesinin tespitini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle; müvekkil şirketin, 19/08/2019 tarihinde, Türk Ticaret Kanunu ve ilgili mevzuata uygun olarak, olağanüstü genel kurul toplantısı gerçekleştirdiğini, söz konusu olağanüstü genel kurula ilişkin, Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi’nde gerekli ilan ve çağrıların yapıldığını, toplantı gündeminin bildirildiğini ve tüm pay sahiplerinin toplantıya davet edildiğini, davacıların da aralarında bulunduğu tüm pay sahiplerinin toplantıya katıldığını, toplantıda, davacı pay sahipleri … … ve …’ın hisselerinin dava dışı … Eğitim Öğretim A.Ş. ve … Dış Tic. San. A.Ş.’ye devrine ilişkin taleplerinin kabulüne, onay verilmesine ve pay defterine işlenmesine, 6.030.000,00 TL’lik kabul oyu ile oyçokluğu ile karar verildiğini, pay devirlerinin Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi’nin 30/10/2019 tarih ve … sayılı nüshasının … Sayfasında tescil ve ilan edildiğini, bu nedenlerle 19/08/2019 tarihli olağanüstü genel kurul toplantısının, yasaya ve usule uygun olarak gerçekleştirildiğini, davacıların, toplantıda onay verilen pay devirlerinin, azil olunan vekile (babaları …. …’a) verilen vekaletname ile gerçekleştirildiğini, bu vekaletin kötüye kullanılarak, söz konusu pay devirlerinin kendilerinden habersiz ve izinleri olmaksızın yapıldığına ilişkin iddialarının davanın esası ile ilgi ve alakası olmadığını, ayrıca hukuki dayanaktan yoksun olduğunu, davacıların, huzurdaki dava ile ayrılma akçesinin tespitini talep ettiğini, ancak söz konusu talebin hukuken, mantıken anlaşılır yanı bulunmadığını, bununla birlikte, şirket hisselerini usulüne uygun olarak devreden davacıların çıkarılması söz konusu olmadığından çıkarılma akçesi tespit taleplerinin de değerlendirmeye alınmasının mümkün bulunmadığını belirterek davanın reddini istemiştir.
Davacı … vekili bilahare mahkememize 12/01/2021 tarihinde UYAP üzerinden gönderdiği dilekçesinde, müvekkilinin yazılı talimatı üzerine davadan feragat ettiğini bildirmiştir.
Mahkememizin 2019/555 Esas sayılı dosyasının 11.03.2021 tarihli duruşmasında, davacı … vekili Av. … vekili tarafından davadan feragat edilmiş olmakla iş bu davacı tarafından açılan davanın feragat nedeniyle reddine karar verilmek üzere tefrikine, mahkememizin ayrı bir esasına kaydedilmesine karar verilmiş ve dosya mahkememizin yukarıda yazılı esasına kaydedilmiştir.
Dava, TTK’nın 622/1. maddesi göndermesiyle TTK’nın 445-446 maddeleri uyarınca, davalı şirketin 19.08.2019 tarihli olağanüstü genel kurul kararının iptali ve ayrılma akçesinin tespiti istemine ilişkindir.
HMK.nın 310. maddesi uyarınca, feragat hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabilir. Anılan yasanın 309/2.maddesine göre de, feragatın hüküm ifade etmesi karşı tarafın ve mahkemenin muvafakatına bağlı değildir.
Feragat, davayı sona erdiren tek taraflı irade beyanı olup, dava açıldıktan sonra davacı … vekili Av. …’ın davadan feragat ettiği ve vekaletnamesinde davadan feragat yetkisi bulunduğu anlaşıldığından davanın reddine karar vermek gerekmiştir.
KARAR
Davacı … tarafından açılan davanın feragat nedeniyle REDDİNE,
492 Sayılı Harçlar Kanunu gereğince alınması gereken 54,40 TL başvurma harcı ve 39,53 TL harç peşin harcın davacıdan alınarak hazineye irad kaydına,
Kendisini duruşmalarda vekil ile temsil ettiren davalı yararına AAÜT uyarınca hesap ve takdir edilen 4.080,00 TL vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalıya ödenmesine,
Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
Davacı tarafından yatırılan ve artan gider avansının karar kesinleştiğinde davacıya iadesine,
Dair, dosya üzerinden yapılan inceleme sonucunda gerekçeli kararın tebliğinden itibaren İKİ HAFTA içerisinde ANKARA BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİNE, İSTİNAF BAŞVURU YOLU açık olmak üzere karar verildi. 12/03/2021

Başkan …

Üye …

Üye …

Katip …