Emsal Mahkeme Kararı Ankara 13. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/406 E. 2023/425 K. 08.06.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. ANKARA 13. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ Esas-Karar No: 2023/406 Esas – 2023/425
T.C.
ANKARA
13. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2023/406 Esas
KARAR NO : 2023/425

HAKİM : ….
KATİP : ….

DAVACI :….
VEKİLİ : Av. …
DAVALI :….
VEKİLİ : Av. ….

DAVA : Alacak (Hizmet Sözleşmesinden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 14/07/2022
KARAR TARİHİ : 08/06/2023
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 08/06/2023

DAVA:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; davacı müvekkili …’in davalı işverenin … bağlı olarak … İlçesinde 25.10.2019 tarihinden 01.03.2022 tarihinde kadar beden işçisi olarak çalıştığını, davacı müvekkilinin almış olduğu en son ücretin aylık 5.500 TL net ücret olduğunu, davacı müvekkilinin iş akdi davalı işveren tarafından davalı işveren tarafından haksız ve usule aykırı olarak feshedildiğini, müvekkilinin çıkışı …’ya … kodu ile işin sona ermesi nedeniyle dayalı olarak feshin gerçekleştiğinin bildirildiğini, davacı müvekkilinin davalı işverenin resmi ihale ile elektrik hatlarının yenilenmesi, yeni elektrik hattı kurulması tamir ve bakım ihalesi olarak devletten almış olduğu ihalelerde çalıştığını, yapılan işlerin resmi iş ve çoğu zaman süreli olması nedeniyle haftanın yedi günü çalıştığını, çalışma saatleri sabah saat … ‘de başlamakta akşam … de sona erdiğini, ancak işyerinde sürekli olarak fazla mesai yapıldığı için işten çıkış saatleri çoğu zaman saat …. ‘e kadar uzadığını, davalı işveren tarafından davacı müvekkile hafta sonları çalışması ve fazla mesaileri nedeniyle hiç bir zaman ücret ödenmediğini, yine aynı şekilde ulusal bayram ve genel tatil günlerinde de çalışma olduğundan müvekkil çalışmış ve bu çalışmalarının karşılığı da kendisine ödenmediğini, davacı müvekkilinin iş akdi usule aykırı olarak feshedildiğini, iş akdinin feshine ilişkin olarak müvekkiline herhangi bir ihtarname gönderilmediğini, müvekkilinin ücretsiz izne çıkarıldığı bildirildikten sonra müvekkilinin hiç bir haberi olmadan 01.03.2022 tarihinden işten çıkışı …’ya bildirildiğini, müvekkil işten çıkarıldığını tesadüfen öğrendiğini, işten çıkarıldığını öğrendikten sonra davalı işverene …. Noterliğinden 12.04.2022 tarih … yevmiye numaralı ihtarnamesini göndererek kıdem tazminatı ve diğer işçilik alacaklarının ödenmesini talep ettiğini, ihtara rağmen müvekkile ödeme yapılmadığını, 2022 yılı Şubat ayı ücreti de ödenmediğini belirterek tüm alacak ve tazminat talepleri yönünden yapılacak bilirkişi incelemesi sonucu ortaya çıkacak fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kadıyla, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin ücreti ve ücret alacakları yönünden kısmi dava, fazla mesai ücretleri, hafta tatilinde çalışma ücreti ile ulusal bayram genel tatil günlerindeki çalışmadan doğan ücret talepleri yönünden belirsiz alacak davası olarak kabulüne karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

CEVAP:
Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle; … Mahkemesinin 16.06.2022 tarih ve … Esas sayılı kararları ile … A.Ş.’nin iflasına, iflasın aynı tarih ve saat …. ‘de açılmasına karar verildiğini, dava tarihinden önce iflas edilmesi halinde ise İİK’nın 191. Maddesi gereğince, iflas açıldıktan sonra müflisin masaya giren mal ve hakları üzerindeki tasarruf yetkisi kısıntıya ugrar, müflis artık, masa mevcudunu azaltıcı nitelikteki tasarruflarda bulunamayacağını, bu mallar ve haklar topluluğunu, iflas açıldıktan sonra, aynı Kanun`un 226. maddesi geregince, kanuni mümessil olan … temsil edeceğinden, açılacak davalarda husumetin iflas idaresine yöneltilmesi ve varlıgı iddia olunan alacakların, IIK`nin 219. maddesi geregince, masaya karsı ileri sürülmesi gerekir. İflas masasından hak iddia eden alacaklının alacagının masaya kaydını talep etmesi, bu talebin Iflas idaresince kabul edilmemesi halinde, IIK.nun 235/2. maddesinde öngörüldügü şekilde kayıt kabul ve sıra cetveline itiraz davası açması gerekmektedir. Buna ragmen, iflâstan sonra müflise karsı bir alacak davası açılırsa, bu davaya, iflâs idaresine karsı sıra cetveline itiraz davası (m.235,II) olarak devam edilmelidir. Sıra cetveline itiraz davasında da, görevli mahkeme Icra ve Iflas Kanunun 235/1 maddesine göre iflas kararını veren Ticaret Mahkemesinin bulundugu yerdeki herhangi bir Ticaret Mahkemesidir.Mahkemece, davalı şirket hakkında dava açılmadan önce verilen iflas kararı sebebiyle, işbu davalı şirket hakkında alacakların kabul edilmesi amacıyla açılacak davada, Ticaret Mahkemesinin görevli olduğu gözetilerek görevsizlik kararı verilmesi gerektiğini belirterek dosyaya sunulacak bilgi ve belgelere ilişkin cevap verme hakları saklı kalmak kadıyla, görevsizlik kararı verilmesini talep ve dava etmiştir.

HÜKÜM:
Davalı şirket davadan önce iflas ettiğinden …. Asliye Ticaret Mahkemelerinden birine tevzi yapılması için dosyanın Tevzi Bürosuna iadesine,
Dosya üzerinden yapılan inceleme sonucu karar verildi. 08/06/2023

Katip ….

Hakim ….