Emsal Mahkeme Kararı Ankara 13. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/448 E. 2023/40 K. 20.01.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. ANKARA 13. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ Esas-Karar No: 2022/448 Esas – 2023/40
T.C.
ANKARA
13. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

TÜRK MİLLETİ ADINA YARGILAMA YAPMAYA VE HÜKÜM VERMEYE YETKİLİ ANKARA 13. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ KARARIDIR

ESAS NO : 2022/448 Esas
KARAR NO : 2023/40

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 22/06/2022
KARAR TARİHİ : 20/01/2023
KARAR YAZIM TARİHİ : 02/02/2023

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA: Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; davacı şirketin Ankara Baş Müdürlüğünün “Tınaztepe Mahallesi …….Çankaya” adresinde bulunan kurum arşivini 13/06/2022 tarihinde su baskını tespit edildiğini, aynı gün Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı olay yerine gelerek tutanak tutulduğunu, evrak deposunda bulunan muhtelif cins ve miktarda evrakın ıslanarak hasar gördüğünün tespit edildiğini belirterek davacı şirketin 2012 yılına ait 57 adet tediye, ödeme emirleri, anlaşmalı kurum ödemeleri, havale, banka işlemleri konulu evraklar, 2013 yılına ait 65 adet tediye, ödeme emirleri, anlaşmalı kurum ödemeleri, havale, banka işlemleri konulu evraklar, 2014 yılına ait 45 adet tediye, ödeme emirleri, anlaşmalı kurum ödemeleri, havale, banka işlemleri konulu evraklar, 2015 yılına ait 77 adet tediye, ödeme emirleri, anlaşmalı kurum ödemeleri, havale banka işlemleri konulu evraklar için zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
DELİLLER VE GEREKÇE;
Mahkememizce bilirkişi heyetinden alınan 09.12.2022 tarihli raporda özetle; “Davacının talebinin TTK 82/7 Maddesindeki zayi talep edilebilecek türden ve tacirlerin kanunen saklanması gereken ve vergi denetimlerinde aranan belgelerden olduğu, Yüksek mahkemece dava konusu belgelerin zayi olduğunun kabulü halinde, su baskın tarihinin 13.06.2022 dava tarihinin 22.06.2022 olması dikkate alındığında ziyanın öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesine başvurulmuş olduğu, Binanın zemin ve bodrum katlarının mevcut durumlarıyla arşiv olarak kullanıma uygun olmadıkları” şeklinde görüş bildirmişlerdir.
Dava TTK 82/7. Madde gereğince zayi belgesi verilmesine ilişkindir.
6102 sayılı TTK’nın 82/7. maddesinde; “…Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir….” şeklinde düzenleme yapılmakla tacirlere ticari defter ve kayıtlarını saklama ve ibraz hususunda zorunluluk getirilmiştir.
Tüm dosya kapsamı mahkememizce alınan bilirkişi raporu bir bütün halinde değerlendirildiğinde; Ankara İli Çankaya İlçesi Tınaztepe Libya Caddesi bulunan davacıya ait depoda davacıya ait ticari defterlerin muhafaza edildiği, Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı’nın 14.06.2022 onay tarihli raporundan anlaşılacağı üzere su baskını meydana geldiği, sel baskının meydana geldiği bina çevresinde kuranglez ve altyapı rögarlarının olduğu, bahçe zemini ile kuranglez üst kotları arasında 3-5 cm kot farkının mevcut bulunduğu, su baskını olması durumunda suların ticari defterlerin muhafaza edildiği depoya girmesinin mümkün olduğu ve davacı tarafından bu durumun engellenmesi için gerekli özenin gösterilmediği, yine depoda havalandırmanın olmadığı ve nem tespit edildiği, ticari defterlerinde bu nem nedeniyle de zarar gördüğü anlaşılmıştır. Davacı tacir olup ticari defterlerin saklanmasında TTK’nın 18/2. Maddesi gereği basiretli tacir gibi davranma yükümlülüğünü taşımalı özenli ve dikkatli şekilde defterlerini muhafaza etmelidir, mahkememizce alınan bilirkişi raporunda davacının bu yükümlülüğe aykırı olacak şekilde defterlerini muhafaza ettiği anlaşıldığından davanın reddine karar verilerek aşağıdaki gibi hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın reddine,
2-Alınması gereken 179,90 TL harçtan peşin alınan 80,70 TL harcın mahsubu ile bakiye 99,20 TL harcın davacıdan tahsili ile hazineye gelir kaydına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin üzerlerinde bırakılmasına,
4-Sarf edilmeyen gider avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya iadesine,
Dair e-duruşma sistemi üzerinden davacı vekilinin yüzüne karşı, gerekçeli kararın tebliğ tarihinden itibaren yasal 2 haftalık sürede mahkememize müracaat ile Ankara Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf başvuru yolu açık olmak üzere verilen karar açıkca okunup usulen anlatıldı.
20/01/2023

Bu belge 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu hükümlerine göre UYAP sistemi üzerinden elektronik imza ile imzalanmıştır.