Emsal Mahkeme Kararı Ankara 13. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/199 E. 2022/490 K. 10.06.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. ANKARA 13. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA
T.C.
ANKARA
13. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ GEREKÇELİ KARAR

ESAS NO : 2022/199 Esas
KARAR NO : 2022/490

DAVA : Tespit
DAVA TARİHİ : 18/03/2022
KARAR TARİHİ : 10/06/2022
KARAR YAZIM TARİHİ : 29/06/2022

Mahkememizde görülmekte olan Tespit davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA: Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Davalı … İnşaat Proje Yapı Denetim San. ve Tic. Ltd. Şti.’nin davacıların mirasçısı oldukları mütevvefa …’ın şirket’in yetkili müdürü olarak atandığı 11 Haziran 2008 tarihinde Ticaret Sicil Gazetesi’nde tescil ve ilan olunduğunu, devam eden süreçte …’ın 29.06.2019 tarihinde vefat ettiğini, vefatı ile birlikte mütevvefanımı temsil yetkisi sona erdiğini, mütevvefa …’ın Şirket’in tek pay sahibi olduğuna dair pay devri de 18.03.2013 tarihinde Ticaret Sicil Gazetesi’nde tescil ve ilan edildiğini, Müteveffanın vefatı üzerine mirasçıları davacılar ile diğer Davalı … arasında …yevmiye numarasıyla 15.10.2019 tarihinde Pay Devri Sözleşmesi akdedildiğini, Söz konusu pay devri sözleşmesi gereği mirasçı sıfatı ile davacıların şirket hisselerinin tamamı davalı …’e devredildiğini, şirketin 15.10.2019 tarihinden itibaren tek pay sahibi … olduğunu, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu madde 550’de “Temsil yetkisinin verildiği ticaret siciline tescil edilmemiş olsa bile, sona erdiği tescil edilir.” düzenlenmesi yer aldığını, Benzer şekilde, Ticaret Sicil Yönetmeliği’nin 29’uncu maddesinde, tescil edilmiş hususlarda meydana gelen her türlü değişikliğin de tescil edilmesi gerektiği, temsil yetkisindeki daralmalarında tescil edilmiş olgularda değişiklik sayılacağı düzenlendiğini, 595’inci maddesi gereğince pay devri usulüne uygun şekilde yerine getirilmiş olmasına rağmen davalılar tarafından tescil ve ilan işlemleri yapılmadığını, TTK’nın 598’inci maddesi gereği tescil ve ilan işlemlerinin davalılar tarafından yapılmasının gerektiğini, Bilindiği üzere Ticaret Sicil Gazetesi’nde tescil ve ilan edilen hususlardaki tüm değişikliklerin de tescil ve ilan edilmesi gerektiğini, Ne var ki, Davalı … İnşaat temsil yetkisinin sona erdiğini tesci! ve ilan ettirmekle, pay devri sonrasında da davacıların pay sahipliliği sıfatının sona erdiği davalı …’in tescil ve ilan ettirmekle yükümlü olmasına rağmen, bu yükümlülüğünü yerine getirmekten hukuka aykırı bir şekilde imtina etmiş ve etmeye de devam ettiğini belirterek davacıların davalı şirketteki temsil yetkisinin 29/06/2019 tarihi itibariyle sona erdiğinin tespitine, davacıların davalı şirketteki pay devri sözleşmesi ile hissedarlık sıfatlarının sona erdiğinin tespitine, davacıların temsil yetkisinin sona erdiğinin tescil ve ilanına davacıların hissedarlık sıfatlarının sona erdiğinin tescil ve ilanına verilmesini talep ve dava etmiştir.

CEVAP: Davalılara usulüne uygun yapılan tebligata rağmen cevap dilekçesi sunmamıştır.
DELİLLER VE GEREKÇE :
Dava ticari şirket ortaklığının devrinin tespiti ve ticaret siciline tesciline karar verilmesi talebine ilişkindir
Davacı yan tarafından müteveffa …’ın mirasçısı oldukları, murisin 11.06.2008 tarihinde yetkili müdür olarak davalı şirketin müdürü olduğunun ilan edildiği, 18.03.2013 tarihinde de ayrıca şirketin tek pay sahibi olduğunun ilan edildiğini, vefatı sonrasında davacı mirasçılar ile diğer davalı … arasında Ankara 38. Noterliği’nin 15.10.2019 tarihi ve 28037 yevmiye numaralı pay devri sözleşmesi akdedildiğini ve davacıların pay sahipliğinin sona erdiğini, ancak davalılarca tescil ve ilanın yapılmaması nedeniyle eldeki davanın açıldığı anlaşılmıştır.
6102 sayılı TTK’nun 598. maddesinin 1. fıkrasında; esas sermaye paylarının geçişlerinin tescil edilmesi için, şirket müdürleri tarafından ticaret siciline başvurulacağı, 2. fıkrası ise; başvurunun otuz gün içinde yapılmaması halinde, ayrılan ortağın, adının bu paylarla ilgili olarak silinmesi için ticaret siciline başvurabileceği, bunun üzerine sicil müdürünün, şirkete, iktisap edenin adının bildirilmesi için süre vereceği, hükmü düzenlenmiştir. Anılan hüküm gereğince, şirket müdürü tarafından tescil yaptırılmaması halinde ayrılan ortak adının silinmesi için ticaret siciline başvurabilecektir.
Eldeki davada anılan pay devri sözleşmesi sonrasında 6102 sayılı TTK’nın 598/2. maddesi gereğince, şirket müdürü tarafından tescil yaptırılmaması halinde ayrılan ortak ya da ortakların adının silinmesi için ticaret siciline başvurabileceği açık olmakla davanın açılmasında hukuki yararın bulunmadığı anlaşıldığından davanın usülden reddine karar verilmesi ile aşağıdaki gibi hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın HMK 114/1-h, 115/2 maddeleri gereği usulden reddine,
2-Alınması gereken 80,70 TL harcın peşin alınan 133,00 TL’den mahsubu ile bakiye 52,30 TL’nin karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacılara iadesine,
3-Davacılar tarafından yapılan yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
4-Davalılar tarafından sarfedilen yargılama gideri bulunmadığından bu hususta karar verilmesine yer olmadığına,
5-Sarf edilmeyen gider avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde yatıran tarafa iadesine,
Dair davacı vekilinin yüzüne karşı, gerekçeli kararın tebliğ tarihinden itibaren yasal 2 haftalık sürede mahkememize müracaat ile Ankara Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf başvuru yolu açık olmak üzere verilen karar açıkca okunup usulen anlatıldı. 10/06/2022

Katip …
e-imzalı

Hakim …
e-imzalı

Bu belge 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu hükümlerine göre UYAP sistemi üzerinden elektronik imza ile imzalanmıştır.