Emsal Mahkeme Kararı Ankara 13. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/464 E. 2021/609 K. 18.11.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T…. 13. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
T.C.
ANKARA
13. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

TÜRK MİLLETİ ADINA YARGILAMA YAPMAYA VE HÜKÜM VERMEYE YETKİLİ … 13. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ KARARIDIR

ESAS NO : 2021/464 Esas
KARAR NO : 2021/609

DAVA : Şirketin İhyası
DAVA TARİHİ : 18/08/2021
KARAR TARİHİ : 18/11/2021
Mahkememizde görülmekte olan Şirketin İhyası davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA: Davacı dava dilekçesinde özetle; Re’sen terkin edilen ve ihyasını talep ettiği … Gıda Nak.Otom.İç ve Dış Tic.Ltd.Şti.’nde pay sahibi ve aynı zamanda müdürü olduğunu, söz konusu şirket 06/02/2015 tarihli 8753 sayılı Ticaret Sicil Gazetesinde de görüleceği üzere TTK geçici 7. madde uyarınca yapılan ihtar ve sicil gazetesinde 07/10/2013 – 07/07/2014 tarihlerinde yapılan ilana rağmen mali müşavirin şirket sermayemizi asgari tutarda yükseltmeye gitmediğinden Ankara Ticaret Sicil Müdürlüğünce tasfiye aşaması olmadan re’sen terkin edildiğini, pay ortağı ve müdürü bulunduğu … Gıda Nak.Otom.İç ve Dış Tic.Ltd.Şti. üzerine kayıtlı 5 adet araç bulunduğunu, söz konusu şirketin re’sen terk edildiğinden pay sahipleri imza sirküleri çıkaramadığından dolayı taşıtlar üzerinde herhangi bir tasarrufta bulunamadıklarından dolayı maddi sıkıntı çektiklerini belirterek şirketin ihya edilerek Ticaret Sicil Kaydına tescilinin yapılmasını karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP:Davalı cevap dilekçesinde özetle; … 6102 sayılı TTK’nin geçici 10. maddesi kapsamında şirket sermayesini 10.000,00 TL’ye çıkarmadığından Geçici 7. maddenin (b) bendinde “Bu Kanunun yürürlük tarihinden önce veya 1/7/2015 tarihine kadar münfesih olan limited şirketler” kapsamında Geçici 7. maddedeki usule uygun olarak re’sen terkin edildiğini, şirket sermayesi yeni Türk parası ile 4.000,00 TL olduğunu, şirketin davalarının alacak ve borçlarının Ticaret Sicil Müdürlüğü tarafından bilinmesinin mümkün olmadığından Ankara Ticaret Sicil Müdürlüğü işbu davanın açılmasına sebebiyet vermediğini, dava konusu 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun geçici 7. maddesindeki usule uygun olarak hukuka uygun bir şekilde kapatıldığını, şirketin 6102 sayılı TTK’nun 547. Maddesi uyarınca ek tasfiyesine karar verilmesi halinde 547/2 maddesi uyarınca tasfiye memuru atanmasını ve davanın reddini talep etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE: Dava; ticaret sicilinden resen terkin edilen …’nin tüzel kişiliğinin ihyası talebine ilişkindir.
Ankara Ticaret Sicil Müdürlüğü yazı cevabında münfesih olmalarına veya sayılmalarına rağmen TTK’nın geçici 7. maddesi uyarınca kendilerine yapılan ihtar ve 07/10/2013 tarih ve 8420 sayılı Türkiye Ticaret Sicil Gazetelerinde yayımlanan ilana rağmen süresi içinde bildirimde bulunulmayan şirketin 03.02.2015 tarihinde ticaret sicilinden resen silinerek işlemin tescil ve ilan edildiği bildirilmiştir.
6102 sayılı TTK’nın geçici 7. Maddesinde şirketlerin ve kooperatiflerin hangi şartlarda ve usullerde sicilden resen terkin edileceği düzenlenmiştir. Anılan maddenin 4. fıkrasının a bendi ile Ticaret Sicil Müdürlüklerince kapsam dahilindeki şirket ve kooperatiflerin ticaret sicilindeki kayıtları son adreslerine ve sicil kayıtlarına göre şirket veya kooperatifi temsil ve ilzama yetkilendirilmiş kişilere bir ihtar yollanacağı, yapılacak ihtarın ilan edilmek üzere Türkiye Sicil Gazetesi Müdürlüğüne aynı gün gönderileceği, ilanın ihtarın ulaşmadığı durumlarda ilan tarihinden itibaren otuzuncu günün akşamı itibariyle yerine getirileceği, 4/c bendine göre terkin sebepleri bulunan şirketlerin faaliyetlerini devam ettirme isteğinde bulunmaları halinde münfesih olma nedenini verilen süre içinde ortadan kaldırıp ticaret siciline bildirmelerinin ihtar edileceği, aynı maddenin 11. Bendi uyarınca ihtara rağmen süresinde işlem yapmayan şirketin unvanının ticaret sicilden silineceği düzenlenmiştir.
Davacının terkin nedeniyle ihyası istenilen şirketin ortağı ve son yetkilisi olması nedeniyle aktif husumet ehliyetinin bulunduğu hususu sabittir.
Somut uyuşmazlıkta 2 aylık bildirim süresinde münfesih olmadığını belgeleyen evrak sunmayan şirketin TTK’nın geçici 7. maddesi kapsamında ticaret sicilinden resen terkin edilmiş ise de davacı tarafça sunulan deliller ve uyaptan temin edilen trafik kaydı uyarınca ihyası istenen şirket adına kayıtlı …. plakalı araçlar bulunduğu anlaşılmakla şirketin usulüne uygun tasfiyesi yapılması gerektiğinden ihya talebinin kabulüne TTK’nın 643. maddesi atfı ile TTK 547/2 maddesi uyarınca tescil ve ek tasfiye işlerinin yürütülmesi bakımından tasfiye memuru tayinine dair aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM:Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere
1-Davanın kabulü ile Ankara Ticaret Sicil Müdürlüğüne … sicil numarası ile kayıtlı iken resen terkin edilen …nin tüzel kişiliğinin ihyası ile Tasfiye Halinde … olarak ticaret siciline tesciline,
2-İhya tescil ve ek tasfiye işlemlerinin yürütülmesi bakımından davacı Arif …’in tasfiye memuru olarak atanmasına,
3-İş bu kararın Ticaret Sicil Gazetesinde ilanına,
4-Harçlar kanunu uyarınca hesap olunan 59,30 TL karar harcı peşin yatırıldığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
5-Ankara Ticaret Sicil Müdürlüğünden yasal hasım olduğundan aleyhine yargılama gideri takdirine yer olmadığına,
6-Yapılan yargılama giderinin davacı üzerinde bırakılmasına,
7-Sarf edilmeyen gider avansının karar kesinleştiğinde yatıran tarafa iadesine,
Dair davacı… …’in yüzüne karşı, gerekçeli kararın tebliğ tarihinden itibaren yasal 2 haftalık sürede mahkememize müracaat ile Ankara Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf başvuru yolu açık olmak üzere oy birliği ile verilen karar açıkca okunup usulen anlatıldı. 18/11/2021

Gerekçeli kararın yazıldığı tarih: 23.11.2021

Başkan …

Üye …

Üye …

Katip …