Emsal Mahkeme Kararı Ankara 13. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/309 E. 2021/329 K. 31.05.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. ANKARA 13. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
T.C.
ANKARA
13. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

TÜRK MİLLETİ ADINA YARGILAMA YAPMAYA VE HÜKÜM VERMEYE YETKİLİ ANKARA 13. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ KARARIDIR

ESAS NO : 2021/199 Esas
KARAR NO : 2021/251

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 01/04/2021
KARAR TARİHİ : 02/04/2021

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı dava dilekçesinde özetle; … Elektronik Biyomedikal Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. isimli şirketin yetkilisi, sorumlu müdürü ve tek ortağı olduğunu, 25.03.2021 tarihinde 3250. Cadde üzerinde aracını park ettiği ve markete girip döndüğünde aracın içinde arka koltukta bulunan çocuk koltuğunun üzerindeki evrak çantasının yerinde olmadığını fark ettiğini ve kolluk görevlilerine müracaat ettiğini, evrak çantasının içinde yetkilisi ve tek ortağı olduğuşirkete ait karar defteri, imza sirkülerinin bir sureti, firmanın kaşesi ve şahsına ait not defteri bulunduğunu belirterek … Elektronik Biyomedikal Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.’ye ait zayi olan karar defterinin, zayi olduğuna dair zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
Dava TTK 82/7 maddesi uyarınca açılan zayi belgesi verilmesi talebine iliştindir.
6102 Sayılı TTK’nın 82/7 maddesinde; “bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler ; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren on beş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.” düzenlemesi ile tacirlere ticari defter ve kayıtlarını saklama ve ibraz hususunda zorunluluk getirilmiştir.
Somut olayda davacı şirkete ait karar defterinin şirket yetkilisine ati araç içerisinde iken aracın park edilip geri geldiğinde karar defterinin içinde olduğu evrak çantasının yerinde olmadığı iddiasıyla zayi belgesi verilmesi talep edilmiş ise de bir tacirin belgesini muhafazasında gerekli dikkat ve özeni göstermesi gerektiği halde davacının tutmak ve saklamakla yükümlü olduğu karar defterlerini özenle korumadığı, tacir olarak 10 yıl boyunca saklamakla yükümlü olduğu karar defterini şirket merkezinde muhafaza etmesi gerekirken araç içinde bulundurarak özen yükümlülüğünün gereğini yerine getirmediği öte yandan maddi değeri olmayan karar defterinin araç içerisinden çalındığı iddiasının ispatı yönünde kayıp belge/eşya tutanağı dışında ispata yarar başkaca bir delile dayanılmadığı anlaşılmakla kanıtlanamayan davanın tensiben reddine dair aşağıdaki şekilde karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM:Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın reddine,
2- Harçlar kanunu uyarınca hesap olunan 59,30-TL karar harcı peşin yatırıldığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
3-Sarf edilmeyen gider avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya iadesine,
4- Gerekçeli karar tebliği sayılmamak ve yasal süreleri etkilememek kaydıyla HMK 27/2-a maddesi kapsamında hüküm özünün derhal davacı yana bildirilmesine,
Dair gerekçeli kararın tebliğ tarihinden itibaren yasal 2 haftalık sürede mahkememize müracaat ile Ankara Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf başvuru yolu açık olmak üzere dosya üzerinde yapılan inceleme sonucu oy birliği ile karar verildi.
Gerekçeli kararın yazıldığı tarih: 02.04.2021

Başkan …

Üye …

Üye …

Katip …