Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.
T.C. … 12. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
T. C.
A N K A R A
ASLİYE 12. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA
YARGILAMA YETKİSİNİ KULLANAN MAHKEMEMİZCE VERİLEN KARAR
ESAS NO : 2023/407
KARAR NO : 2023/333
BAŞKAN : … …
ÜYE : … …
ÜYE : … …
KATİP : … …
DAVACI : TASFiYE HALİNDE ÖNAL İNŞAAT TURİZM OTOPARK AKARYAKIT VE TEMİZLİK TİC.LTD.ŞTİ – Maltepe Mah. GMK Bulv. No:47/12 Çankaya/…
VEKİLİ : Av. … – [16693-96744-83978] UETS
DAVALI : HASIMSIZ
DAVA : Ticari Şirket (Tasfiye Memuruna Yetki Verilmesine İlişkin)
DAVA TARİHİ : 07/06/2023
KARAR TARİHİ : 08/06/2023
G. KARAR YAZIM TARİHİ : 09/06/2023
Mahkememizde açılan Ticari Şirket (Tasfiye Memuruna Yetki Verilmesine İlişkin) davasının usul ekonomisi de nazara alınarak , duruşma açılmasına gerek olmaksızın dosya üzerinde yapılan incelenmesi neticesinde;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ;
DAVA:Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Müvekkili şirketin 1990 yılında kurulduğunu, 23.01.2014 tarihinde … Ticaret Sicil Müdürlüğü’nde re’sen kayıt silme işlemi yapıldığını, müvekkili şirketin faal olduğunu, hali hazırda üzerine kayıtlı malvarlığının bulunduğu gerekçesi ile yapılan bu işleme karşı şirketin ihyası talebinde bulunduklarını, … 1. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin açılan davada verilen 26.02.2015 tarih ve 2014/1026 Esas, 2015/132 Karar sayılı kararı ile; müvekkili şirketin yeni TTK’nın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 yıl içerisinde şirket sermayesini 10.000.-TL’ye çıkarmamış olması dolayısıyla tasfiyeyle sınırlı olmak kaydıyla ihyasına karar verildiğini, şirkete tasfiye memuru olarak şirket ortaklarından…’un atandığını, bu kararın ticaret sicili gazetesinde ilan edildiğini, tasfiye edilen müvekkili şirketin uzun süredir tasfiye halinde olduğundan hiçbir faaliyette bulunmadığını, herhangi bir borcunun bulunmadığını, bu hususta alacaklılara ticaret sicili gazetesinde ilanen çağrının yapıldığını, şirket üzerindeki aktiflerin tasfiye edildiğini, yalnızca bir tane gayrimenkul hissesinin tasfiye edilemediğini, şirket adına kayıtlı olmaya devam ettiğini, tasfiye olunan şirketin 5 ortaklı olduğunu, her birinin eşit hissesi bulunduğunu, müvekkili şirketin üzerinde kayıtlı olan Muğla ili, Marmaris ilçesi, Turunç köyü, Gölyeri mevkii, 101 Parsel sayılı taşınmazın hisseli olduğunu satışa konu edilmesinin fiilen mümkün olmadığını, aksi bir durumda şirket ortaklarının zarara uğratacağını belirterek ; tasfiye aşamasında olan şirket üzerinde kayıtlı bulunan 1/2 hissesinin şirket ortaklarına hisseleri oranında devri için tasfiye memuru…’ nun ( TCNO : 34762617 466) yetkilendirilmesine, bu talebin kabul edilmemesi durumunda söze konu taşınmazın satış yapılmaksızın şirket ortaklarına hisseleri oranında devri için Marmaris Tapu Müdürlüğünün yetkili olduğunun tespitine karar verilmesini talep etmiştir.
GEREKÇE:Dava, tasfiye halindeki davacı şirketin hisseli taşınmazının satılmadan, şirket ortakları adına hisseleri oranında tapuda devri için tasfiye memuruna yetki verilmesi , mümkün olmaması halinde Tapu Sicil Müdürünün yetkili olduğunun tespiti talebine ilişkindir.
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunun ” Aktifleri satma yetkisi” başlıklı 538.maddesinde; ” (1) Genel kurul aksini kararlaştırmamışsa, tasfiye memurları şirketin aktiflerini pazarlık yoluyla da satabilirler. (2) Önemli miktarda aktiflerin toptan satılabilmesi için genel kurulun kararı gereklidir. Bu karar hakkında 421 inci maddenin üçüncü ve dördüncü fıkraları uygulanır. ” , yine aynı yasanın ” Yetkilerin sınırlandırılması ve genişletilmesi” başlıklı 539.maddesinde ; “(1) Tasfiye memurlarına Kanunla tanınmış yetkiler devredilemez; ancak, belirli uygulama işlemlerinin yapılabilmesi için, tasfiye memurlarından biri diğerine veya üçüncü bir kişiye temsil yetkisi verebilir.”, Ayrıca aynı yasanın ” Tasfiye sonucu dağıtma” başlıklı 543 /3.maddesinde ;” Esas sözleşme ve genel kurul kararında aksine hüküm bulunmadıkça, dağıtma para olarak yapılır.” hükümleri getirilmiştir.
Tasfiye halinde şirketin hisseli taşınmazının, tasfiye memurunca, paraya çevirmeden ortaklar adına payları oranında tescili yönünden yetki verilmesi hasımsız olarak açılan iş bu dava ile talep edilmiş ise de ; yukarıda yazılı TTK’ nun emredici hükümleri nazara alındığında, bu yönde yetki vermeye davacı şirketin genel kurulu yetkili olup , Mahkemenin genel kurulun yerine geçerek tasfiye memuruna yada tapu sicil müdürlüğüne bu yönde bir yetki yada talimat verme yönünde yetkili olmadığı anlaşılmakla istemin reddine karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davacının davasının REDDİNE,
2-Alınması gerekli 179,90-TL.harç başlangıçta peşin alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendileri üzerinde bırakılmasına,
4-HMK 333 maddesi gereğince yatırılan gider avansından kalanın karar kesinleştiğinde yatırana iadesine,
Dair, dosya üzerinde yapılan inceleme neticesinde oy birliği ile tebliğden itibaren iki haftalık süre içerisinde … Bölge Adliye Mahkemesinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere karar verildi. 08/06/2023
Başkan …
✍e-imzalıdır
Üye …
✍e-imzalıdır
Üye …
✍e-imzalıdır
Katip …
✍e-imzalıdır