Emsal Mahkeme Kararı Ankara 12. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/806 E. 2023/186 K. 30.03.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. ANKARA 12. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ Esas-Karar No: 2022/806 Esas – 2023/186
T. C.
A N K A R A
12. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA
YARGILAMA YETKİSİNİ KULLANAN MAHKEMEMİZCE VERİLEN KARAR

ESAS NO : 2022/806
KARAR NO : 2023/186

HAKİM :…
KATİP :….

DAVACI …

DAVALILAR :…

DAVA : Tescile Zorlama
DAVA TARİHİ : 30/11/2022
KARAR TARİHİ : 30/03/2023
GEREKÇELİ KARARIN YAZIM TARİHİ : 07/04/2023
Mahkememizde görülmekte olan tescile zorlama davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; davalı şirket vekilinin müvekkili kuruma 01/07/2022 tarihinde yapmış olduğu başvuru ile davalı şirketin ” … ” adresinde faaliyet gösterip göstermediğinin araştırılmasının talep edildiğini, Ankara Ticaret Odası Ticari Belgelendirme Müdürlüğü’nün 08/07/2022 tarihli yazısı ile ilgili şirketin belirtilen adreste faaliyet göstermediğinin tespit edildiğini, Ankara Kitabevi Sanat Kırtasiye Kopyalama Bilişim Eğitim Limited Şirketi vekilinin 01/07/2022 tarihli bildirimi ve Ticari Belgelendirme Müdürlüğü tarafından hazırlanan istihbarat raporu üzerine Müdürlüklerinin 18/07/2022 tarih ve E-62752911-101 05-77231 sayıli yazısı ile 404909 sicil numaralı … Kitabevi Kitap Kırtasiye Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi’nin yetkilisi, adres değişikliğinin tescili için 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunun 33. Maddesi ve Ticaret Sicili Yönetmeliği’nin 36.Maddesi uyarınca tescile davet edildiğini, İşbu tescile davet yazısında 30 gün içerisinde adres değişikliği için tescil başvurusu yapılması, eğer tescili gerektiren bir husus yok ise bu durumun ispat edilmesi, aksi takdirde TTK madde 33 uyarınca İdari Para Cezası (2022 yılı için: 3479.00 TL) talebinin mahallin en büyük mülki amirine iletileceği ve yetkili Asliye Ticaret Mahkemesi’nde hukuki sürecin başlatılacağı ihtaren tebliğ olduğunu, davalı şirket ve şirket yetkilisinin Ticaret Sicil Yönetmeliği’nde yer alan 30 günlük yasal süre içerisinde tescil talebinde bulunmadığını, tescilden kaçınma sebeplerini sunmadığını, 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 33.Maddesinin 3.Fıkrası ve Ticaret Sicili Yönetmeliği’nin 36. Maddesinin 4.fıkrası gereği açılmış davanın kabulünü, davalı şirketin adına kayıtlı bulunan … ” adresinde faaliyet göstermediğinin tespiti ile Ticaret Sicili Yönetmeliği’nin 26/1 Maddesi uyarınca söz konusu adresin ticaret sicilinden Terkin, Tescil ve İlanına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalılara usulüne uygun tebligat yapılmasına rağmen davaya cevap vermemiştir.
Dava, davalı şirketin ticaret siciline kayıtlı adresinde faaliyet göstermediğinden sicilde kayıtlı adresinin terkini, tescili ve ilanı istemlidir.
Ankara Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne, Ankara Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’ne, Çankaya Vergi Dairesi Müdürlüğü’ne, Çankaya İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne, Ankara 14. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne müzekkere yazıldığı görüldü.
Türk Ticaret Kanunu 31/1. maddesine göre: “(1)Tescil edilmiş hususlarda meydana gelen her türlü değişiklik de tescil olunur…”
Türk Ticaret Kanunu “Tescile davet ve ceza” başlıklı 33. maddesine göre, ”(1) Tescili zorunlu olup da kanuni şekilde ve süresi içinde tescili istenmemiş olan veya 32 nci maddenin üçüncü fıkrasındaki şartlara uymayan bir hususu haber alan sicil müdürü, ilgilileri, belirleyeceği uygun bir süre içinde kanuni zorunluluklarını yerine getirmeye veya o hususun tescilini gerektiren sebeplerin bulunmadığını ispat etmeye çağırır.
(2) Sicil müdürünce verilen süre içinde tescil isteminde bulunmayan ve kaçınma sebeplerini de bildirmeyen kişi, sicil müdürünün teklifi üzerine mahallin en büyük mülki amiri tarafından bin Türk Lirası idari para cezasıyla cezalandıırılır.
(3) Süresi içinde kaçınma sebepleri bildirildiği takdirde, sicilin bulunduğu yerde ticari davalara bakmakla görevli asliye ticaret mahkemesi, dosya üzerinde inceleme yaparak tescili gerekli olan bir hususun bulunduğu sonucuna varırsa, bunun tescilini sicil müdürüne emreder, aksi takdirde tescil istemini reddeder. Süresi içinde tescil isteminde bulunmayan veya kaçınma sebeplerini bildirmeyen kişinin ikinci fıkradaki cezayla cezalandırılması bu fıkra hükmünün uygulanmasına engel oluşturmaz.”
Ticaret Sicili Yönetmeliği’nin 29. maddesine göre:”Tescil edilmiş olgularda meydana gelen her türlü değişiklik de tescil edilir. Tescil başvurusunda bulunmakla yükümlü kişiler, işletmelerin yönetim ve temsillerine ait olan değişiklikleri de tescil ettirmekle yükümlüdür.”
Aynı Yönetmeliğin 36. maddesine göre; ”Tescil edilmesi gereken bir olgunun ilgilisi tarafından tescil ettirilmediğini haber alan müdürlük, tescil başvurusunda bulunmakla yükümlü kişileri, otuz gün içinde tescil başvurusunda bulunmaya veya tescili gerektiren sebeplerin bulunmadığını ispat etmeye çağırır. Bu davette, kanuni dayanaklar gösterilmek suretiyle davetin gerekçesi, tescili gereken belgeler ve tescil yükümlülüğünün yerine getirilmemesinin yaptırımları belirtilir.”
Eldeki davada, davalı şirketin ticaret sicilde kayıtlı bulunan adresinin … olduğu, dava dışı…Kitabevi .. Ltd. Şti. vekilinin davalı şirketin bu adreste faaliyet göstermediğine yönelik başvurusu üzerine yapılan araştırmada davalının belirtilen adreste faaliyette bulunmadığının tespit edildiği, davalı şirkete ve sicilde değişiklik yapmakla yükümlü olan davalı şirket temsilcisine adres değişikliğinin tescili için davacı tarafça bildirimde bulunulduğu, yapılan bildirime karşın süresi içinde davalılarca tescil yükümlülüğünün yerine getirilmediği, mahkememizce ilgili kolluk birimi, vergi dairesi ve sgk merkezine yazılan yazı cevaplarında da davalı şirketin sicile kayıtlı adreste faaliyette bulunmadığının anlaşıldığı, davacının talebinin yerinde olduğu anlaşılmakla davanın kabulü ile davanın açılmasına davalılar sebebiyet verdiğinden yargılama gideri ve vekalet ücretinden davalıların sorumlu olacağı nazara alınarak aşağıdaki şekilde karar verilmesi gerekmiştir.
HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
Davacının davasının Kabulü ile;
1-Davalı… adresinin şirket kaydından terkini, tescili ve ilanına,
2-Alınması gereken 179,90-TL.harçtan peşin alınan 80,70-TL peşin harcın mahsubu ile bakiye 99,20 TL nin davalılardan alınarak hazineye irad kaydına,
3-Davacı kendini vekil ile temsil ettirdiğinde AÜT gereğince 9.200,00-TL vekalet ücretinin davalılardan alınarak davacıya ödenmesine,
4-Davacı tarafından yapılan yargılama gideri olarak 80,70 TL.başvurma harcı, 80,70 TL.peşin harç, tebligat ve müzekkere gideri 199,00-TL olmak üzere toplam 360,40-TL.nin davalılardan alınarak davacıya ödenmesine,
5-Davalılar tarafından yapılan yargılama gideri olmadığından bu konuda karar verilmesine yer olmadığına,
6-HMK 333 maddesi gereğince yatırılan gider avansından kalanın karar kesinleştiğinde yatırana iadesine,
İlişkin, davacı vekilinin yüzüne karşı, davalıların yokluğunda verilen karar tebliğden itibaren iki haftalık süre içerisinde…Bölge Adliye Mahkemesine istinaf kanun yolu açık olmak üzere karar verildi.30/03/2023

Katip …
✍e-imzalıdır

Hakim …
✍e-imzalıdır