Emsal Mahkeme Kararı Ankara 12. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/60 E. 2022/60 K. 07.02.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. ANKARA 12. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
T. C.
A N K A R A
ASLİYE 12. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA
YARGILAMA YETKİSİNİ KULLANAN MAHKEMEMİZCE VERİLEN KARA

ESAS NO : 2022/60 Esas
KARAR NO : 2022/60 Karar

BAŞKAN : … …
ÜYE : … …
ÜYE : … …
KATİP : … …

DAVACI : … – …
VEKİLİ : Av. … -…
DAVALI : … – … …

DAVA : Ticari Şirket (Olağanüstü Genel Kurul İstemli)
DAVA TARİHİ : 25/01/2022
KARAR TARİHİ : 07/02/2022
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 08/02/2022

Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket (Olağanüstü Genel Kurul İstemli) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
TALEP:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkili …’nin; davalı … Otelcilik Tur. Ve Tic. A.Ş.’nin %51 oranı ile hissedarı ve aynı zamanda Yönetim Kurulu Başkanı olduğunu, müvekkili, keşide ettiği olduğu Ankara …Noterliği’nin 11.01.2022 Tarih ve 532 Yevmiye Numaralı İhtarnamesi ve TTK md. 390/4 uyarınca teklif ettiği Yönetim Kurulu Karar taslağı ile … Otelcilik Tur. ve Tic. A.Ş.’nin 2021 Faaliyet Yılı Olağan Genel Kurul Toplantısının, TTK 409. Maddesinde belirlenen “faaliyet dönemi sonunu izleyen 3 aylık yasal süresi” içinde gerçekleştirilebilmesi için; … Otelcilik Tur. ve Tic. A.Ş. Genel Kurulu’nun, “1. Açılış ve Başkanlık Divanı Seçimi, 2. Divan Heyetine Toplantı Tutanağını imzalama yetkisinin verilmesi, 3. Yönetim Kurulu Faaliyet Raporunun okunması ve görüşülmesi, 4. 2021 faaliyet yılı bilanço ve gelir tablosunun okunması, görüşülmesi ve tasdiki, 5. Şirket yönetim kurulu üyelerinin ibrası, 6. Yönetim Kurulunun huzur hakkı, ücret, ikramiye ve prim gibi hakların belirlenmesi, 7. Dilek ve temenniler, 8. Kapanış.” gündemi ile toplantıya çağrılması yönünde karar alınmasını, hem hissedar olarak Türk Ticaret Kanunu’nun 411/1. Ve 412. Maddesi uyarınca talep; hem de şirket yönetim kurulu başkanı olarak Türk Ticaret Kanunu’nun 390/4. Maddesi uyarınca teklif ettiğini, bahsi geçen ihtarname ve TTK md. 390/4 uyarınca alınması teklif edilen, müvekkilinin ıslak imzasına havi Yönetim Kurulu Karar taslağı, muhatapların tamamına 13.01.2022 tarihinde tebliğ edildiğini, ancak müvekkilinin talep ve teklifine, TTK md. 412’de öngörülen 7 iş günlük süre içinde olumlu ya da olumsuz herhangi bir cevap verilmemiş olması sebebiyle işbu davanın ikamesi zorunluluğu doğduğunu, davalı … Otelcilik Tur. ve Tic. A.Ş.’nin 2021 Faaliyet Yılı Olağan Genel Kurul Toplantısının, TTK 409. Maddesinde belirlenen “faaliyet dönemi sonunu izleyen 3 aylık yasal süresi” içinde gerçekleştirilebilmesi için; … Otelcilik Tur. ve Tic. A.Ş. Genel Kurulu’nun toplantıya çağrılmasına karar verilmesi talebinin TTK 412. Maddesi uyarınca kabulü ile gündemi düzenlemek ve Kanun hükümleri uyarınca çağrıyı yapmak üzere bir kayyım atanmasına; kayyımın, mevcut yönetim kurulu üyeleri ve hissedarların tamamının aynı aileden olduğu dikkate alınarak, tüm ilgililerin hukuki haklarının korunması ile toplantının mevzuat ve ana sözleşme hükümlerine uygunluğunu gözetmek için gerekli olduğu üzere bakanlık temsilcisinin toplantıda hazır olabilmesi için ilgili merciden talepte bulunulması hususunda da yetkilendirilmesine; karar verilmesini talep etmiştir.
GEREKÇE:
Dava, TTK 412. Madde çerçevesinde genel kurulun toplantıya çağrılması konusunda mahkemece karar verilmesi talebine ilişkindir.
TTK 410. Maddesinde genel kurulun nasıl toplantıya çağrılacağı düzenlenmiştir. Buna göre ” (1) Genel kurul, süresi dolmuş olsa bile, yönetim kurulu tarafından toplantıya çağrılabilir. Tasfiye memurları da, görevleri ile ilgili konular için, genel kurulu toplantıya çağırabilirler.
(2) Yönetim kurulunun, devamlı olarak toplanamaması, toplantı nisabının oluşmasına imkân bulunmaması veya mevcut olmaması durumlarında, mahkemenin izniyle, tek bir pay sahibi genel kurulu toplantıya çağırabilir. Mahkemenin kararı kesindir.” düzenlemesi bulunmaktadır.
TTK 411. Maddesinde azlığın genel kurulu toplantıya çağırması düzenlenmiştir. Buna göre; ” (1) Sermayenin en az onda birini, halka açık şirketlerde yirmide birini oluşturan pay sahipleri, yönetim kurulundan, yazılı olarak gerektirici sebepleri ve gündemi belirterek, genel kurulu toplantıya çağırmasını veya genel kurul zaten toplanacak ise, karara bağlanmasını istedikleri konuları gündeme koymasını isteyebilirler. Esas sözleşmeyle, çağrı hakkı daha az sayıda paya sahip pay sahiplerine tanınabilir.
(2) Gündeme madde konulması istemi, çağrı ilanının Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde yayımlanmasına ilişkin ilan ücretinin yatırılması tarihinden önce yönetim kuruluna ulaşmış olmalıdır.
(3) Çağrı ve gündeme madde konulması istemi noter aracılığıyla yapılır.
(4) Yönetim kurulu çağrıyı kabul ettiği takdirde, genel kurul en geç kırkbeş gün içinde yapılacak şekilde toplantıya çağrılır; aksi hâlde çağrı istem sahiplerince yapılır.” denilmektedir.
TTK 412 madde düzenlemesinde ise ” (1) Pay sahiplerinin çağrı veya gündeme madde konulmasına ilişkin istemleri yönetim kurulu tarafından reddedildiği veya isteme yedi iş günü içinde olumlu cevap verilmediği takdirde, aynı pay sahiplerinin başvurusu üzerine, genel kurulun toplantıya çağrılmasına şirket merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesi karar verebilir. Mahkeme toplantıya gerek görürse, gündemi düzenlemek ve Kanun hükümleri uyarınca çağrıyı yapmak üzere bir kayyım atar. Kararında, kayyımın, görevlerini ve toplantı için gerekli belgeleri hazırlamaya ilişkin yetkilerini gösterir. Zorunluluk olmadıkça mahkeme dosya üzerinde inceleme yaparak karar verir. Karar kesindir.” hükmü bulunmaktadır.
Davacı, davalı şirket yönetim kurulu başkanı aynı zamanda %51 pay sahibi olduğunu, yönetim kuruluna 2021 genel kurulunun yapılması için ihtarda bulunduğunu ancak genel kurulun toplanmadığını bildirerek TTK 412. Madde çerçevesinde mahkemeden izin talep edilmektedir.
Davalı şirketin ticaret sicil kayıtları ticaretsicil.gov.tr’den çıkartılmış, yapılan incelemede 14 Nisan 2021 tarihli ticaret sicil gazetesinin 153. Ve 154. Sayfalarında temsil yetkisinin yönetim kurulu üyelerinin müşterek imzası ile mümkün olduğu, şirketin yönetim kurulunun davacı ile dava dışı Emine Nükte ve Fatih Nükte’den oluştuğu, davacının yönetim kurulu üyelerine genel kurulun toplanması yönünde talepte bulunduğu, bu arada dosyaya sunulan 2022/1 sayılı yönetim kurulu karar defterinde genel kurulun 14.02.2022 tarihinde yapılması yönünde davacının tek başına karar aldığı, diğer yönetim kurulu üyelerinin bu toplantıya katılmadığı, Ankara 3. Noterliğinin 11.01.2022 tarihli 532 yevmiye numaralı ihtarname ekinden anlaşılmıştır.
Davacı genel kurulun faaliyet dönemi sonrasında 3 ay içinde toplanması gerektiğini bildirmekte olup henüz 3 aylık sürenin dolmadığı, davacının TTK 410. Madde kapsamında yönetim kurulunun toplanamadığı iddiası olmadığı gibi TTK 411. Maddesinde belirlenen azınlık sıfatına sahip olmadığı, genel kurulun 2021 yılı dönemine ilişkin toplanması için süre sona ermediğinden (TTK 409. Maddesi uyarınca faaliyet dönemi sonunu izleyen 3 aylık yasal süre içinde genel kurulun 31.03.2022’ye kadar toplantıyı yapma olanağı mevcut bulunmaktadır.) davacının bu davayı TTK 412. Maddesi kapsamında açamayacağı talebinin reddi gerektiği kanaatine varılmış aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davacının davasının REDDİNE,
2-Alınması gereken 80,70-TL harç başlangıçta peşin alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-HMK 333 maddesi gereğince yatırılan gider avansından kalanın karar kesinleştiğinde yatırana iadesine,
İlişkin, verilen karar tarafların yokluğunda kesin olmak üzere açıkça okunup usulen anlatıldı. 07/02/2022

Başkan …
✍e-imzalıdır
Üye …
✍e-imzalıdır
Üye …
✍e-imzalıdır
Katip …
✍e-imzalıdır