Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.
T.C. … 12. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ Esas-Karar No: 2022/494 Esas – 2022/978
T. C.
A N K A R A
ASLİYE 12. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA
YARGILAMA YETKİSİNİ KULLANAN MAHKEMEMİZCE VERİLEN KARAR
ESAS NO : 2022/494
KARAR NO : 2022/978
BAŞKAN : …
KATİP :….
DAVACI :….
DAVALI …
DAVA : Genel Kurul Kararının İptali (Kooperatif Genel Kurul Kararının İptali)
DAVA TARİHİ : 07/07/2022
KARAR TARİHİ : 30/11/2022
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 08/12/2022
Mahkememizde açıla genel kurul kararın iptali istemli davanın yapılan açık yargılaması neticesinde ,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ ;
DAVA:Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkilinin, davalı kooperatifin 2 pay adedine sahip ortağı konumunda bulunduğunu, müvekkili hakkında, 27.06.2022 tarihinde yapılan genel kurulun 3 numaralı kararı ” Gündemin 6. Maddesinde 2022 yılı tahmini bütçesi okunarak, oybirliği ile kabul edildi. Okunan bütçe kapsamında, kooperatifimizin mevcut davaları sonucunda oluşabilecek giderler için ve ortaklıktan çıkarılma kararı alınan … ve …’ın hisse başına yüklenici firmaya ödenecek 250.000,00 TL bakiyelerinin ödenebilmesi için toplamda 7.840.000,00 TL tutarındaki bedelin kalan ortaklar tarafından ödenmesi oybirliği ile kabul edilerek, hisse başına toplanacak tutarın en fazla 20.000,00 TL’ye kadar olması, ödeme şeklinin nasıl olacağı hususunda yönetim kuruluna yetki verilmesi, belirlenecek tutarın yönetim ve tutarın ortaklara önceden bildirilmesi, ödeme yapmayan ortaklara aylık yasal faiz uygulanması oybirliği ile kabul edilmiştir.” şeklinde olduğunu, söz konusu kararın, hukuki dayanaktan yoksun bir karar olduğunu, yok hükmünde olduğunu, müvekkilinin davalı kooperatif bünyesindeki üyeliğinin hali hazırda devam ettiğini, davalı kooperatifin, … 79. Noterliği’nin 25.11.2021 tarih ve 05289 yevmiye numaralı ihtarnamesi ile geçmiş dönem genel kurullarında verilen yetkilere istinaden, Kooperatif Sözleşmesi’nin 14. Maddesinin 2. Fıkrasının uygulanması yönünde yönetim kuruluna yetki verildiği ve bu yetki kapsamında da davalı kooperatif yönetim kurulu tarafından 31.10.2021 tarihi itibariyle müvekkilinin birikmiş toplam borcunun 626.853, 74 TL olduğunu, bu borcunu 10 gün içerisinde ödemesi gerektiği belirtildiğini, akabinde de … 79. Noterliği’nin 14.12.2021 tarih ve 06804 yevmiye numaralı ihtarnamesi ile müvekkilinin borcunun 31.10.2021 tarihi itibariyle 626.853,74 TL olduğu, bu tutarın 10 gün içerisinde ödenmediği, ilgili ödemenin 30 gün içerisinde yapılması gerektiği belirtildiğini, davalı kooperatifin, yönetim kurulunun 24.01.2022 tarih ve 2 numaralı kararı ile müvekkilinin belirtilen ihtarlara rağmen ödeme yapmamasını gerekçe gösterilerek müvekkilinin yönetim kurulu kararı ile kooperatif ortaklığından çıkarılmasına karar verildiğini, kabul manasına gelmemek kaydıyla, davalı kooperatif tarafından müvekkiline ilişkin alınan ortaklıktan çıkarma kararı bulunsa da, taraflarınca, bu kararın iptali için … 2. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin 2022/177 E. Sayılı dosyası ile iptal davası açıldığını, belirtilen ihtarların usule ve kanuna aykırı olduğunu, müvekkiline gönderilen ihtarname ekinde yer alan borç tutarları gerçek borcu yansıtmadığını, borç tutarlarının da net, kesin ve anlaşılabilir olmadığını belirterek, davalı kooperatifin 27.06.2022 tarih ve 3 numaralı genel kurul kararının iptaline ve yine müvekkilin kooperatif üyeliğinin devam ettiğinin tespitine, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini dava ve talep etmiştir.
CEVAP: Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle; davacı tarafın işbu davayı açmakta hukuki yararı olmadığını, usulden reddi gerektiğini, hem Kooperatif Olağan Genel Kuruluna çağrı kağıdı hem de daha sonrasında Genel kurul toplantısında alınan kararlara ilişkin bilgilendirme yazısı kooperatif tarafından davacı yana tebliğ edildiğini, müvekkili S.S. Şehirören Konut Yapı Kooperatifi’nin 25.06.2022 Tarihli Olağan Genel Kurul Toplantısında alınan karar madde metninden de açık ve net bir şekilde görüleceği üzere; kooperatifin derdest olarak devam eden davaların sonucunda ortaya çıkabilecek olası mali yükümlülük durumlarında kooperatifin mevcudiyetini, mali durumunu sıkıntıya sokmamak için nasıl ve ne şekilde bir yol izleyeceğine ilişkin bir karar alındığını, davacının davasının öncelikle dava şartı yokluğundan usulden reddine, Mahkeme aksi kanaatte ise davacının davasının ve taleplerinin esastan reddine ve yargılama giderleri ile vekalet ücretinin davacı üzerinde bırakılmasına karar verilmesini talep etmiştir.
DELİLLER, DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Dava, genel kurul kararının iptali istemlidir.
… Ticaret Sicil Müdürlüğüne, … 2. Asliye Ticaret Mahkemesine ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne müzekkere yazıldığı görüldü.
Davalı kooperatifin 27/06/2022 tarihli 3 nolu kararı, ”Gündemin 6. Maddesinde 2022 yılı tahmini bütçesi okunarak, oybirliği ile kabul edildi. Okunan bütçe kapsamında, kooperatifimizin mevcut davaları sonucunda oluşabilecek giderler için ve ortaklıktan çıkarılma kararı alınan … ve …’ın hisse başına yüklenici firmaya ödenecek 250.000,00 TL bakiyelerinin ödenebilmesi için toplamda 7.840.000,00 TL tutarındaki bedelin kalan ortaklar tarafından ödenmesi oybirliği ile kabul edilerek, hisse başına toplanacak tutarın en fazla 20.000,00 TL’ye kadar olması, ödeme şeklinin nasıl olacağı hususunda yönetim kuruluna yetki verilmesi, belirlenecek tutarın yönetim ve tutarın ortaklara önceden bildirilmesi, ödeme yapmayan ortaklara aylık yasal faiz uygulanması oybirliği ile kabul edilmiştir.” şeklindedir.
1163 Sayılı Kooperatifler Kanununda kooperatiflerin kuruluşu, üye yapısı, il genel kurul oluşumu, yönetim kurulu, denetim kurulu ve kooperatifler hukukuna hakim olan temel ilkeler ayrıntılı şekilde düzenlenmiştir. Kooperatif Genel Kurul Kararlarının bozulması ve buna ilişkin şartlar 1163 Sayılı Kooperatifler Kanunu 53 madde hükmünde ayrıntılı şekilde düzenlenmiştir.Yapılan düzenleme uyarınca ana sözleşme hükümlerine göre ve iyi niyet esaslarına aykırı olduğu iddiası ile genel kurul kararları aleyhine toplantıyı kovalayan günden başlamak üzere bir ay içinde kooperatif merkezinin bulunduğu yerdeki ticaret mahkemesine iptal davası açabilirler.
Somut olayda, yukarıda belirtilen kooperatif genel kurulundan alnın kararın iptali için 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu 53 madde hükmünde öngörülen yasal bir aylık sürede olmak üzere davayı açmıştır. Bahse konu kooperatif genel kurul kararının davacı hakkında alındığı, davacının hukuki varlığını etkileyen bir karar hakkında toplantıya katılarak karara muhalefet şerhi olmasının aranmayacağı, bu nedenlerle dava yasada öngörülen koşullara ve sürelere uygun olacak şekilde açıldığı anlaşılmıştır.
Davacı dava dilekçesinde ortaklıktan çıkarma kararının iptali amacıyla davacı tarafından davalıya karşı … 2. Asliye Ticaret Mahkemesinin 2022/177 esas sayılı davanın açıldığını bildirmiş olup, mahkememizce UYAP üzerinden istenen ve incelenen dava dosyasının halen derdest olduğu anlaşılmıştır.
Hal böyle iken davacının, davalı kooperatif ortaklığından çıkmasına yönelik verilen kararın iptali istemiyle dava açmış ve bu karar henüz kesinleşmemişken, hakkında verilen karar kesinlemiş ve davacı ortaklıktan çıkmış gibi davacı hakkında mali konulara ilişkin karar alınmasının yerinde olmadığı ve kararın iptali gerektiği anlaşılmakla davanın kabulüne dair aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davacının davasının Kabulü ile; Davalı S.S. Şehirören Konut Yapı Kooperatifinin 25/06/2022 tarihli genel kurulunun 6. Maddesinin 2. Bendinde ki “Ve ortaklıktan çıkarılma kararı alınan, … ve …’ ın hisse başına yüklenici firmaya ödenecek 250.000,00 TL bakiyelerinin, ödenebilmesi için toplamda 7.840.000,00 TL tutarındaki bedelin kalan ortaklar tarafından ödenmesinin kabulüne” ilişkin bölümündeki davacı …’ ı ilgilendiren yüklenici firmaya ödenecek 250.000,00 TL bakiyesinin ödenmesine ilişkin ödeme yönünde alınan kararın İptaline,
2-Alınması gerekli 80,70-TL.harç başlangıçta peşin alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı kendisini vekil ile temsil ettirdiğinden AÜT gereğince 9.200,00-TL vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacıya ödenmesine,
4-Davacı tarafından yapılan yargılama gideri olarak 80,70-TL başvurma harcı, 80,70-TL peşin harç, 11,50-TL vekalet harcı, 97,50-TL posta ve tebligat gideri olmak üzere toplam 270,40-TL’nin davalıdan alınarak davacıya ödenmesine,
5-HMK 333 maddesi gereğince yatırılan gider avansından kalanın karar kesinleştiğinde yatırana iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzlerine karşı verilen karar tebliğden itibaren iki haftalık süre içerisinde … Bölge Adliye Mahkemesine istinaf kanun yolu açık olmak üzere açıkça okunup usulen anlatıldı. 30/11/2022
Başkan ….
¸
Katip…
¸