Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.
T.C. … 12. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
T. C.
A N K A R A
ASLİYE 12. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA
YARGILAMA YETKİSİNİ KULLANAN MAHKEMEMİZCE VERİLEN KARAR
ESAS NO : 2021/369
KARAR NO : 2022/381
BAŞKAN : … …
ÜYE : … …
ÜYE : … …
KATİP : … …
DAVA : Ticari Şirket ( Kar Payı Alacağının Tespit ve Tahsili)
DAVA TARİHİ : 21/06/2021
KARAR TARİHİ : 18/05/2022
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 24/05/2022
Mahkememizde açılan Ticari Şirket ( Kar Payı Alacağının Tespit ve Tahsili) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
DAVA: Davacılar vekili dava dilekçesiyle ; davacı murisleri …’in vefat ettiğini, muris …davalı şirketin yaklaşık yüzde 16,50 orana tekabül eden hisselerine sahip ortağı olduğunu, şirketin aile şirketi olduğu ve ortaklarının kardeşlerden oluştuğunu, şirketi temsile yetkili olan ve kuruluşundan şu ana kadar temsil eden şirket ortağının, murisin kardeşi Faruk Gültekin olduğunu, şirketin ana faaliyet konusunun, imrahor vadisinde bulunan tuğla fabrikası olduğunu, bu fabrikanın 2016 yılından bu yana işletilmediğini, en son ortaklar arasındaki hesap mutabakatın 2016 yılında gerçekleştirildiğini, 2016 yılından sonraki dönemler için ise hesap mutabakatı için murisin toplantıya çağrılmadığını, bu tarihten sonra kendisine her hangi bir kar payı ödemesinin yapılmadığını, davacı murise bugüne kadar, şirketin üretim ve ticari faaliyetleri neticesinde ortaya çıkan, finansal tabloları, yıllık bilançoları ve kar payı dağılımı ile ilgili bilgi ve belge verilmediğini, taraflarınca … 56. Noterinin 20.10.2020 tarihli ve 14393 yevmiye nolu ihtarnamesi gönderildiğini, bu ihtara rağmen şirket yetkilisinin, murislerine her hangi bir hesap bildiriminde bulunmadığını, nakdi ya da gayri nakdi, şirketin elinde duran sermayeleri ile şirketin üzerine olan diğer varlıkların durumları, alım satımları, şirket adına olan kiralanan taşınmazların kira getirileri, banka hesapları, alacak ve borçları vs konularında muris bilgilendirilmediği ve de kendisine bu gelirlerden de her hangi bir kar payının verilmediğini, bu nedenlerle; davacı murisin, davalı şirketten şirketin faaliyetlerinden ve adına kayıtlı menkul ve gayrimenkul satışlarından kaynaklı kar payının hesaplanmasına karar verilmesini dava ve talep etmiştir.
Davacı vekili 29.09.2021 tarihli duruşmada; müvekkillerinin ortağı olduğu şirket hakkında hiçbir bilgileri olmadığından şirketin mali durumunun tespiti ile sonrasında diğer ortaklara dağıtılan ancak müvekkillerimizin murisine verilmeyen kar payının ödenmesini talep ettiklerini beyan etmiş ve 13.10.2020 tarihli dilekçesiyle , dava değeri olarak fazlaya ilişkin haklarını saklı tutarak şimdilik 1.000 ,00 TL’yi talep ettiğini belirterek davasını açıklamış ve talebini kuruşlandırmıştır.
CEVAP: Davalı vekili cevap dilekçesiyle; öncelikle davacının tüm taleplerine karşı zamanaşımı ve hak düşürücü süre itirazında bulunduklarını, davalı müvekkili şirketin …Tuğla ve Toprak İnş.Gıda Pet.Turz.San.ve Tic.Ltd.Şti.’nin İmrahor Mahallesinde bulunan fabrikası 2015 yılının sonunda kapanarak fabrikanın kapanmasıyla birlikte ortaklar arasındaki tüm hesapların görüldüğünü, davacıların murisi …’in müvekkil şirketten demirbaş satım bedeli, kar payı vs. ad altında herhangi bir alacağının bulunmadığını, bilakis muris …’nin müvekkili şirkete 573.787,00-TL borçlu olduğunu, bu hususun, şirketin ticari defter ve kayıtları üzerinde yapılacak bilirkişi incelemesiyle ortaya çıkacağını belirterek, davanın reddine karar verilmesini cevap ve talep etmiştir.
DELİLLER, DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Dava, davalı şirketin 2016 ve sonraki dönemlerde elde ettiği karın tespiti ve müvekkillerine düşen kar paylarının tahsili istemine ilişkindir.
Davacı vekili delil olarak; davalı şirketin ticari defterlerini, arsa payı kat karşılığı inşaat sözleşmesini, tapu kayıtlarına, tanık beyanına ve bilirkişi incelemesine, davalı vekili ise; taşınmaz satışına ilişkin ödeme belgelerine, müvekkili şirketin ticari defter ve kayıtlarına, bilirkişi incelemesi, tanık ve yemin deliline dayanmıştır.
Öncelikle davalı şirketin ticaret sicil gazetesinde yayınlanan ilanlarında davalı şirketin 44.200 hisseye karşılık 1.105.000,00-TL olan şirket sermayesinin bulunduğu ve davacıların murisi …’in 6.530 hisseye karşılık 163.250,00-TL bedel üzerinde hissedar olduğu anlaşılmıştır.
… 56. Noterliğinin 20.10.2020 tarih ve 14393 yevmiye numaralı ihtarnamesi ile; davacılar murisi …vekili tarafından , davalı şirkete üretim ve ticari faaliyetleri neticesinde ortaya çıkan, finansal tabloları, yıllık bilançoları ve kar payı dağıtımı ile bilgi ve belgelerin verilmediğinden bahisle ihtar gönderildiği, yine davalı şirketin … 39. Noterliğinin 28.10.2020 tarih ve 20304 yevmiye numaralı ihtarnamesi ile; şirketin asıl faaliyet konusu Tuğla İmalat ve Satışı olduğu halde, 31.12.2015 tarihinden bu yana … BB’nin kanal projesi kapsamında faaliyetlerinin sonlandırılarak istimlakla ilgili işlemlerin devam ettiği, şirketin faaliyeti ile ilgili tüm belge ve kayıtların şirket belge ve defterlerinde tek düzen muhasebe ilkelerine ve diğer kanunlara uygun olarak kayıt tutulduğu, söz konusu kayıtların incelenebileceği ve bilgi alınabileceğini ve şirketin ortaklar kurulu tarafından alınmış bir kar payı dağıtımı olmadığını, yine Cumhurbaşkanı kararnamesi ile sermaye şirketlerinin kar dağıtım işlerinin ertelendiğini, şirket tarafından kar dağıtım kararı alındığında taraflarına düşen kar payı hesaplarından aldığımız borç mahsup edilerek kalan tutarın olması halinde ödeme yapılacağının bildirildiğini görülmüştür.
Ticaret şirketlerinin nihai amacı kâr elde edip ortaklarına dağıtmaktır. Şirketin bütün organları bu nihai amaca uygun kararlar almak zorundadır. Şirketin kâr elde etmek ve dağıtmak nihai amacından doğan kâr payı vazgeçilmez bir haktır. Şirketin nihai amacının kâr elde edip ortaklara dağıtmak esas olmakla birlikte ana sözleşmeye konulacak hükümler yanında kanunda gösterilen nedenler bu genel ilkenin istisnalarını oluşturmaktadır. Bu istisnaların en önemlisi 6102 Sayılı TTK’nın 523/2. maddesindeki düzenlemedir. Bu düzenleme gereğince şirketin devamlı inkişafı ve mümkün mertebe istikrarlı kâr dağıtımını temin bakımından ana sözleşmede zikredilenlerden başka yedek akçeler ayrılmasına şirket genel kurulunca karar verilebilir. Müktesep hak olan kâr payı hakkı ile bu hakkın istisnasını oluşturan 6102 Sayılı TTK’nın 523/2. maddesindeki hüküm arasında hassas denge kurulması zorunludur.
Limited şirketlerde karın dağıtımına ilişkin 6762 Sayılı TTK’nın 533 ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir. TTK’nın 533. maddesi hükmüne göre, ortaklık sözleşmesinde aksine kural bulunmadıkça ortaklar, sermaye koyma borçlarını yerine getirdikleri oranda, yıllık bilançoda gösterilen safi kârdan pay alırlar. Bir sermaye ortaklığı sayılan limited ortaklıkta, çıkarılan ticari bilançoya göre saptanan kâr dağıtılabilir. Kârın dağıtılması için çıkarılması gereken ortaklık bilançosu, TTK’nın 539. maddesi hükmüne göre, ortaklar kurulunun kararı ile kesinleşir. 6102 Sayılı TTK’nın 608. maddesinde de, limited şirketlerde kar payı dağıtımına ilişkin esaslar belirtilmiş olup, 616/1-e maddesinde de kar payı hakkında karar verilmesinin genel kurulun devredilemez yetkileri arasında bulunduğu belirtilmiştir.
TTK’nın bu ilgili hükümlerine aykırı kararlar iptal ettirebileceği gibi şirketçe kar dağıtmama konusunda haklı bir nedene dayanmayan direnme halinde ortaklar, kâr dağıtımının kanun hükümleri gereğince tespit ve dağıtılmasını da talep ve dava edebilirler. Bu hususta şirketin kâr dağıtmama konusunda haklı bir nedene dayanmayan direnme halinde olup olmadığı somut olayın özelliklerine göre saptanmalıdır.
Davalı şirket tarafından dosyaya ibraz edilen, ticari defter kayıtlar ile şirketin yönetim ve yönetim kurulu karar defteri ile dosya üzerinde mahkememizce oluşturulan bilirkişilerden alınan 10.03.2022 tarihli raporda ; davalı şirketin 2016-2020 yıllarına ilişkin olarak herhangi bir dağıtımı yapmadığı, davacıların şirket kayıtlarına ilişkin olarak her zaman muhasebe kayıtlarında inceleme yapabilecekleri, ortakları kurulu kararı alınması halinde kar dağıtımı yapabilecekleri hususlarının kendilerine ihtarname ile bildirildiği, yine davalı şirketin sabit kıymetlerine dair satış gerektiren hususlarda karar alarak satış yaptıkları, satışa dair muhasebe kayıtlarının tutulduğu, alınan kararlarda muris …’in de imzasının mevcut olduğunu, yapılan inşaat ile ilgili daire maliyeti ve satış kayıtlarının mevcut olduğu, şirketin dağıtılabilir karının mevcut olduğu, davacıları murisinin bu nedenlede davacıların şirketin %16,5 hissesine sahip oldukları, TTK’nın 617/3 maddesinin yaptığı atıf nedeniyle azlık ortaklar olarak genel kurul toplantıya çağırabilecek hisseye sahip oldukları, müdürün genel kurulu toplantıya çağırmasını talep edebilecekleri , ayrıca davalı şirketin 332 parseldeki taşınmaz satışına ilişkin olarak 24.08.2015 tarihli ve 2015/2 sayılı ortaklar kurulu kararı aldığı, söz konusu kararda muris …’in imzasının bulunduğu, karar sonrası satılan taşınmazlarda elde edilen 1.290.000,00TL’nin %14.77 oranında hissesine karşılık olarak …’e 06.10.2015 tarihinde 190.500,00TL ödeme yapıldığı, tüm şirket ortağına annelerinin hissesine istinaden toplam 159.500,00TL ödeme yapıldığına dair ödeme makbuzunun dosyaya sunulu olduğu tespit edildiğini , ayrıca 2016 yılında şirketin zarar ettiği, 2017,2018,2019 ve 2020 yıllarında şirketin kar ettiği şirketin geçmiş yıllar zararlarının mahsubundan sonra dağıtılabilir karının bulunduğunu, ancak davalı şirket kayıtlarında kar dağıtımı yönünde bir karar alınmadığını, kar payı dağıtımı yapılmadığını, davacılar murisi …’e 301.480,00-TL ödeme yapıldığını ve davalı şirketin muristen alacaklı göründüğünün tespit edildiği bildirilmiştir.
Tüm dosya kapsamı ,dava , cevap , davalı şirkete ait kayıt ve bilgiler ile bilirkişi heyeti tarafından hazırlanan raporu ile yukarıda açıklanan TTK hükümleri birlikte değerlendirildiğinde; davalı şirketin 2016 vd yıllar için kar dağıtımı yönünde aldığı bir genel kurul kararının olmadığı , kural olarak şirket ortağının şirketten hissesine düşen kâr payını dava yolu ile isteyebilmesi için öncelikle kâr payının dağıtılması hususunda genel kurul ya da ilgili kurul tarafından alınmış bir kararın olması gerektiği , genel kurul tarafından kâr payı dağıtılması yönünde bir karar alınmamış ise, öncelikle genel kurulun toplanması, bu hususu karara bağlaması gerektiği ve , bu husus yerine getirilmeden mahkemeden doğrudan kâr payının tahsili yönünde karar isteyemeyeceği , dosyamızda davacılar …, …, …, …, …’in davalı şirketin ortağı Muris …’in varisleri olduğu ve şirket sermayesinin 182.850,00 TL’lik kısmına ( % 16,54 hissesine) sahip oldukları, davalı şirkette azlık hak sahibi konumunda olmadıkları, davacının kâr dağıtılmayan bu süreç içerisinde ortaklar genel kurulunda kâr payının dağıtılmasını talep etme ve bu talebin reddine karar verilmesi halinde de ise bu karara karşı iptal davası açması mümkün iken, bu yola başvurmadan doğrudan mahkememizde kar payının tespiti ile tahsilini isteyemeyeceğinden açılan bu davanın reddine karar vermek gerekmiş aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davacının davasının REDDİNE,
2-Alınması gerekli 80,70-TL.harcın başlangıçta peşin alınan 59,30-TL.harçtan mahsubu ile bakiye 21,40-TL harcın davacılardan alınarak hazineye irad kaydına,
3-Davacılar tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Davalı kendisini vekille temsil ettirdiğinden AÜT gereğince 5.100,00-TL vekalet ücretinin davacılardan alınarak davalıya ödenmesine,
5-6325 sayılı yasanın 18/A maddesi gereği Adalet Bakanlığı tarafından karşılanan ve yargılama giderinden sayılan Arabuluculuk Ücret Tarifesinde belirtilen iki saatlik ücret tutarı karşılığı 1.320,00-TL ticari arabulucu ücretinin davacılardan alınarak hazineye gelir kaydına,
6-HMK 333 maddesi gereğince yatırılan gider avansından kalanın karar kesinleştiğinde yatırana iadesine,
Dair, taraf vekillerinin yüzlerine karşı oy birliği ile verilen karar tebliğden itibaren iki haftalık süre içerisinde … Bölge Adliye Mahkemesine istinaf kanun yolu açık olmak üzere açıkça okunup usulen anlatıldı. 18/05/2022
Başkan …
✍e-imzalıdır
Üye …
✍e-imzalıdır
Üye …
✍e-imzalıdır
Katip …
✍e-imzalıdır