Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.
T.C. ANKARA 12. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
T.C.
ANKARA
12. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2021/144
KARAR NO : 2021/996
T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
K A R A R
HAKİM : … …
KATİP : … …
DAVACI : … – … …
VEKİLİ : Av. … – ….
DAVALI : HASIMSIZ
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 09/03/2021
KARAR TARİHİ : 29/12/2021
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 29/12/2021
Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
G E R E Ğ İ D Ü Ş Ü N Ü L D Ü:
TALEP : Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Müvekkili şirketin %96 oranında hissedarı ve tek yönetim kurulu üyesi (aynı zamanda Yönetim Kurulu Başkanı) olan …. ‘in ölümü sonrasında mirasçıların Şirket Pay Defterini bulamadıklarını, pay defterinin zayi olması sebebiyle şirket olağan genel kurulun toplanamadığını ve organsız kalan şirketin yeni yönetim kurulunun belirlenemediğini ileri sürüp şirketin olağan ticari faaliyetlerine devam edebilmesi için pay defetrinin zayi olduğunun tespiti ile zayi belgesi verilmesini talep etmiştir.
H U K U K İ N İ T E L E N D İ R M E – G E R E K Ç E :
Dava, zayi olduğu bildirilen davacıya ait şirket pay defteri için zayi belgesi verilmesi isteminden ibarettir.
Bilindiği üzere TTK nun 82. maddesine göre bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacirin zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebileceği, davanın hasımsız açılacağı, mahkeme gerekli gördüğü takdirde delillerin toplanmasını da emredebileceği, belirtilen maddeye göre her tacirin saklama yükümlü olduğu belgelerin sayıldığı, Yargıtay içtihatlarına göre usulüne uygun tutulmamış ve noter tarafından gerekli onayları yapılmamış ticari defter ve belgeler hakkında zayi belgesi istenemeyeceği sabittir.
Zayi olduğu iddia edilen defterlerin tasdiklerinin yapıldığı noterden tasdik belgeleri celp edilmiş, davacıya ait Yevmiye Defteri, Envanter, Defteri Kebir defterlerinin Ankara …Noterliğince tasdik edildiği, her ne kadar Pay Defterinin onay evrakı gelmemiş ise de davacı tarafından dosyaya ibraz edilen Ankara …Noterliğinin 21.02.2017 tarih. 2076 yevmiye numarası ile onaylanmış Olağan Genel Kurul Tutanağında şirketin tüm paydaşlarının ve pay oranlarının belirgin olduğu, bu toplantıda 96 pay sahibi …’in 3 yıllığına yönetim kurulu başkanlığına seçildiği, …’in 19/12/2020 tarihinde ölümü nedeniyle şirket pay defterinin bulunamadığı anlaşılmıştır.
Dosyanın incelenmesinde; dosya kapsamı itibariyle davacı şirket pay defterinin yönetim kurulu başkanının ölümünden sonra bulunamadığı, kaybolduğu sabit olması sebebiyle davasının kabulüne karar vermek gerekmiş olup aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
H Ü K Ü M : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davacının davasının KABULÜNE,
Davacı şirkete ait şirket pay defterinin zayi olduğunun tespiti ile şirket pay defteri için zayi belgesi verilmesine,
2-Alınması gereken 59,30TL karar ve ilam harcı peşin olarak alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına, alınan harcın hazineye irat kaydına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin üzerine bırakılmasına, vekalet ücreti takdirine yer olmadığına,
4-HMK 333.maddesi uyarınca artan gider avansının karar kesinleştiğinde yatırana iadesine,
İlişkin, davacı vekilinin yüzüne karşı verilen karar tebliğden itibaren iki haftalık süre içerisinde Ankara Bölge Adliye Mahkemesine istinaf kanun yolu açık olmak üzere açıkça okunup usulen anlatıldı.29/12/2021
Katip …
Hakim …
“Bu Evrak 5070 Sayılı Kanun Hükümlerine Göre UYAP Sistemi Üzerinden Elektronik Olarak İmzalanmıştır.”