Emsal Mahkeme Kararı Ankara 12. Asliye Ticaret Mahkemesi 2017/915 E. 2021/81 K. 16.02.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. ANKARA 12. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ Esas-Karar No: 2017/915 Esas – 2021/81
T.C.
ANKARA
12. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
KARAR
ESAS NO : 2017/915 Esas
KARAR NO : 2021/81 Karar

T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
K A R A R

HAKİM :
KATİP :

DAVACI :
VEKİLİ : Av.
DAVALI :
VEKİLLERİ : Av.

DAVA : Tazminat (Ölüm Ve Cismani Zarar Sebebiyle Açılan Tazminat)
DAVA TARİHİ : 13/12/2017
KARAR TARİHİ : 16/02/2021
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 24/02/2021

Mahkememizde görülmekte olan Tazminat (Ölüm Ve Cismani Zarar Sebebiyle Açılan Tazminat) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
G E R E Ğ İ D Ü Ş Ü N Ü L D Ü:
TALEP : Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; 62375194 numaralı ZMMS poliçesi kapsamında davalı tarafından sigorta ettirilen … plakalı aracın 14.09.2013 tarihinde seyir halindeyken meydana gelen trafik kazasında araç içerisinde yolcu olarak bulunan davacının yaralanarak malul kaldığını, … Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından … sayılı dosya numarası ile ceza soruşturması yapıldığını, kazanın oluşumda davacının kusurunun bulunmadığını, Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin 14.09.2017 tarihli raporunda davacının %5 oranında engelli olacağının tespit edildiğini, kaza sırasında 11 yaşında olan davacının dava tarihinde 15 yaşında olduğunu, 21.09.2017 tarihinde davalıya tazminat talebiyle haşvuru yapıldığını ancak başvurularının sonuçlandırılmadığını ileri sürerek 50,00 TL geçici iş göremezlik, 50,00 TL sürekli iş göremezlik olmak üzere toplam 100,00 TL’nin kaza tarihinden itibaren işletilecek yasal faiziyle birlikte tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

CEVAP :Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle: 14.09.2013 tarihli kazaya karıştığı belirtilen … plakalı aracın, davalı şirkete 25.01.2013-25.10.2013 tarihleri arasında geçerli olmak üzere 62375194 numaralı ZMS poliçesi ile sigortalı olduğunu, davalı şirketin sorumluluğunun sigortalı araç sürücüsünün kusuru ve poliçe limiti ile sınırlı olduğunu, davacının muterafık kusurunun dikkate alınmasını, hatır taşıması nedeniyle indirim yapılması gerektiğini bildirip davanın reddini savunmuştur.
GEREKÇE:
Dava, davalı sigorta şirketine ZMMS poliçesi ile sigortalı olan aracın karıştığı trafik kazası sonucu araç içinde yolcu olarak bulunan davacının yaralanarak malul kalması nedeniyle sigorta şirketine açılan geçici ve sürekli iş göremezlik tazminatı talebine ilişkindir. (2918 sayılı KTK m. 85,91,97, 109, 110 vd; TBK m. 53, 54, 55 vd).
Trafik kazası tespit tutanağı, adli tıp raporu, ceza dosyası, ZMMS poliçe örneği, hastane kayıtları, SGK yazı cevabı, tarafların Sosyal Ekonomik araştırma müzekkere cevapları, adli tıp raporları, bilirkişi raporu ve diğer belgeler dosyada mevcuttur.
ZMMS poliçesinin incelenmesinde; … plakalı aracın ZMMS poliçesi ile kaza tarihini de kapsar şekilde 25/01/2013-25/01/2014 tarihleri arasında davalı sigorta şirketine sigortalı olduğu, kişi başına ölüm/sakatlık bedelinin 250.000,00 TL olarak belirlendiği anlaşılmıştır.
Keçiören SGK İlçe Müdürlüğü, … Sigorta, Pursaklar İlçe Emniyet Müdürlüğü, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı, Ankara SGK Başkanlığı, Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Gazi Üniversitesi Ortopedi Bölümü, … Devlet Hastanesi, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji ABD, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmotoloji ABD, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmotoloji ABD, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji ABD’ ye yazılar yazıldığı, cevapların dosya arasına alındığı görülmüştür.
04/07/2018 tarihli Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanlığı raporunun düzenlediği rapora göre; “davacı …’ ın vücut genel çalışma gücünden kaybetmediği, erişkin olması halinde 15 gün süreyle iş göremezlik halinde kalacağı” rapor edilmiştir.
29/06/2020 tarihinde İstanbul Adli Tıp Kurumu Başkanlığından alınan rapora göre; “… kızı….doğumlu …’ ın Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit İşlemleri Yönetmeliği hükümleri kapsamında maluliyetine neden olacak düzeyde bulgular bırakmamış olduğundan maluliyet tayinine mahal olmadığı ve İyileşme (İş göremezlik) süresinin olay tarihinden itibaren 8 aya kadar uzayabileceği” rapor edilmiştir.
2918 sayılı KTK’da ZMMS (trafik) sigortası ile ilgili ayrıntılı düzenleme yapılmıştır. Yapılan düzenlemeler uyarınca; bir motorlu aracın işletilmesi bir kimsenin ölümüne veya yaralanmasına yahut bir şeyin zarara uğramasına sebep olursa, motorlu aracın bir teşebbüsün unvanı veya işletme adı altında veya bu teşebbüs tarafından kesilen biletle işletilmesi halinde, motorlu aracın işleteni ve bağlı olduğu teşebbüsün sahibi, doğan zarardan müştereken ve müteselsilen sorumlu olurlar(2918 sayılı KTK m. 85/1). Zorunlu mali sorumluluk sigortası genel şartları, teminat tutarları ile tarife ve talimatları Hazine Müsteşarlığının bağlı bulunduğu Bakanlıkça tespit edilir ve Resmi Gazetede yayımlanır (m. 93/1). Zarar gören, zorunlu mali sorumluluk sigortasında öngörülen sınırlar içinde doğrudan doğruya sigortacıya karşı talepte bulunabilecegi gibi dava da açabilir (m. 97). Sigortacılar, hak sahibinin kaza veya zarara ilişkin tespit tutanağını veya bilirkişi raporunu, sigortacının merkez veya kuruluşlarından birine ilettiği tarihten itibaren sekiz (8 iş günü) iş günü içinde zorunlu mali sorumluluk sigortası sınırları içinde kalan miktarları hak sahibine ödemek zorundadırlar (m. 99). Motorlu araç kazalarından doğan maddi zararların tazminine ilişkin talepler, zarar görenin, zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten başlayarak 2 yıl ve herhalde, kaza gününden başlayarak 10 yıl içinde zamanaşımına uğrar. Dava, cezayı gerektiren bir fiilden doğar ve ceza kanunu bu fiil için daha uzun bir zamanaşımı süresi öngörmüş bulunursa, bu süre, maddi tazminat talepleri için de geçerlidir (m. 109/1,2). Motorlu araç kazalarından dolayı hukuki sorumluluğa ilişkin davalar, sigortacının merkez veya şubesinin veya sigorta sözleşmesini yapan acentenin bulunduğu yer mahkemelerinden birinde açılabileceği gibi kazanın vuku bulduğu yer mahkemesinde de açılabilir (2918 sayılı KTK m. 110/2). Meydana gelen kazada ölüm veya yaralanma meydana gelmesi halinde hak sahipleri ölüm halinde, destekten yoksun kalma tazminatı talep edebilirler (TBK m. 53). Bedensel zarar meydana gelmesi durumunda daimi veya geçici iş göremezlik nedeni ile tazminat talep edilebilir (TBK m. 54, 55). Ayrıca yasal koşulların oluşması halinde kaza nedeniyle ölüm veya yaralanma halinde manevi tazminat talep edilebilir (TBK m. 56).
ZMMS sigorta poliçesinden kaynaklanan kaza sonucu meydana gelen zararlardan sigorta şirketi azami poliçe teminat limiti dahilinde, sigortalı araç sürücüsünün kusuru oranında, gerçek zararın tazmini ile sınırlıdır (bkz Y.11 H.D. 09/06/2003, 2003/269 E, 2003/6111 K,).
Dosyada aktüerya ve kusur uzmanı marifetiyle bilirkişi raporu alınmıştır.
11/02/2021 tarihinde kusur ve hesap bilirkişiler … ve … tarafından alınan bilirkişi raporuna göre; “14/09/2013 tarihinde sürücü …’ ın sevk ve idaresindeki … Plakalı araç ile saat 16:00 sıralarında caddenin tehlikeli virajlı ve tehlikeli eğimli noktasına geldiğinde – kendisine hitap eden trafik işaret levhalarını dikkate almaksızın – aracın hızını, hava, yol ve trafiğin gerektirdiği şartlara ayarlayamadığı, dikkatsiz ve tedbirsiz bir şekilde seyir hızı ile ilerlediği yolda araçların hızını kavşaklara yaklaşırken, dönemeçlere girerken, tepe üstlerine yaklaşırken, dönemeçli yollara ilerlerken azalmak kuralını ihlal ettiğini, yaralanmalı ve maddi hasarlı trafik kazasının meydana geldiğini, Adli Tıp Kurumu tarafından davacının tıbbi iyileşme süresinin 8 aya kadar uzayabileceği mütalaa olunmuş ise de kaza tarihinde 11 yaşında olan davacının, Yargıtay kabullerine göre gelir getirici bir işte çalışmadığından dolayı mahrum kaldığı bir kazanç olmadığı için geçici iş göremezlik zararının hesaplanmadığını” rapor etmişlerdir.

Dosya içerisinde toplanan tüm deliller, kaza tutanağı, adli tıp raporu, sigorta poliçesi, bilirkişi kurulu raporu ve tüm dosya içeriğine göre; olay tarihinde davalı sigorta şirketine ZMMS sigortası ile sigortalı araç sürücünün kullandığı aracın yaralamalı trafik kazasına sebep olduğu, bu kaza nedeniyle İstanbul Adli tıp Kurumu 2.İhtisas Kurulu Başkanlığı tarafından düzenlenen 29/06/2020 tarihli rapora göre, 20/06/2002 doğumlu davacı …’ın çalışma gücü ve meslekte kazanma gücü kaybı oranı tespit işlemleri yönetmeliği esas alındığında vücut genel çalışma gücünden kaybetmediği, iyileşme (geçici iş göremezlik) süresinin olay tarihinden itibaren 8 aya kadar uzayabileceği, tarafların maluliyet raporu ve bilirkişi raporuna karşı itirazlarının bulunmadığı, bu suretle davacının sürekli iş göremezlikten kaynaklı maddi tazminat talep etmesini gerektirir maluliyeti oluşmadığından bu yöndeki talebinin reddi gerektiği, diğer yandan kaza tarihinde yaşı küçük davacı için mevcut ZMMS poliçesi ve yasal düzenlemeler karşısında geçici iş göremezlik tazminatının genel şartların A.5.maddesi kapsamında olmadığı gözetildiğinde, davacının bu yöndeki talep şartlarının da oluşmadığı anlaşıldığından davanın reddine dair aşağıdaki şekilde hüküm kurulması gerekmiştir.

H Ü K Ü M : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın REDDİNE,
2) Dava açılışında alınan 35,90 TL peşin harcın alınması gereken 59,30 TL harçtan düşülmesi ile bakiye 23,40 TL harcın DAVACIDAN ALINARAK HAZİNEYE GELİR KAYDEDİLMESİNE,
3) Davalının yargılamada vekil ile temsil edildiği anlaşıldığından yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca hesaplanan 100,00 TL vekalet ücretinin DAVACIDAN ALINARAK DAVALIYA VERİLMESİNE,
4)Davacı tarafından aşağıda dökümü yapılan yargılama giderlerinin KENDİ ÜZERİNDE BIRAKILMASINA,
4) Taraflarca yatırılan ve kullanılmayan gider ve delil avansının HMK’nin 333. maddesi uyarınca karar kesinleştikten sonra Hukuk Muhakemeleri Kanunu Gider Avansı Tarifesinin 5. maddesi dikkate alınarak YATIRANLARA İADESİNE,
İlişkin, davacı vekilinin yüzüne karşı, davalı tarafın yokluğunda kesin olarak verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.12/02/2021

Katip …
✍e-imzalıdır

Hakim ….
✍e-imzalıdır

YARGILAMA GİDERLERİ
DAVACI
Bilirkişi Ücreti 1.200,00TL
Posta/Tebligat Ücreti 541,50TL
ATK Faturası 1.124,00TL
——————————————-
Toplam 2.865,50TL