Emsal Mahkeme Kararı Ankara 11. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/651 E. 2023/629 K. 03.10.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. ANKARA 11. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA YARGILAMA YAPMAYA VE HÜKÜM VERMEYE YETKİLİ

T.C.
ANKARA
11. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2023/651 Esas
KARAR NO : 2023/629

HAKİM : … …
KATİP : … …

DAVACILAR : 1- … (T.C Kimlik No: …)
2- … (T.C Kimlik No: …)
VEKİLİ : Av. …
DAVALILAR : 1- … (T.C Kimlik No: …)
2- …
DAVA : Menfi Tespit (Ticari İlişkiden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 29/09/2023
KARAR TARİHİ : 03/10/2023
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 03/10/2023

GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVACILAR VEKİLİNİN TALEBİ: Davacılar vekili dava dilekçesinde özetle ; alacaklısı … .. Ltd Şti tarafından borçlular … , … ve … aleyhine …. sayılı icra takip dosyasında her iki müvekkiline ticari ilişkisi olmadığı halde 89/1,2,3 haciz ihbarnamesi gönderildiğini, bu ihbarnamelere sehven itiraz edilmediğini ve icra dosyasına borçlu olarak kaydedildiklerini müvekkillerinin herhangi bir borcu bulunmadığından bahisle …. sayılı dosyasında takibin teminatsız olarak durdurulmasına, her iki müvekkilinin de borçlu olmadıklarının tespitine ve takibin iptaline, %20 sinden de az olmamak üzere kötüniyet tazminatına hükmedilmesini, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin karşı taraf üzerinde bırakılmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
DAVALILARA TENSİP AŞAMASINDA KARAR VERİLDİĞİNDEN TEBLİĞAT YAPILMAMIŞTIR.
DELİLLER VE DEĞERLENDİRME:
Dava ; İİK ‘nun 89. Maddesi gereğince açılan menfi tespit davası niteliğindedir.
…. sayılı dosyası incelenmiş ve davalı alacaklı tarafından takip yapıldığı ve davacılara İİK ‘nun 89. maddesi gereğince haciz ihbarnameleri gönderildiği, davacıların icra dosyasına süresi içinde beyanda bulunmamaları nedeni ile İİK’nun 89/3 maddesi gereğince eldeki menfi tespit davasının açtıkları anlaşılmıştır.
ÎÎK’nın 89/3- maddesinin, üçüncü cümlesi, “..ikinci ihbarnameye süresi içinde itiraz etmeyen ve zimmetinde sayılan borcu icra dairesine ödemeyen veya yedinde sayılan malı icra dairesine teslim etmeyen üçüncü şahsa onbeş gün içinde parayı icra dairesine ödemesi veya yedinde sayılan malı teslim etmesi yahut hu süre içinde menfi tespit davası açması, aksi takdirde zimmetinde sayılan borcu ödemeye veya yedinde sayılan malı teslime zorlanacağı bildirilir. Bu bildirimi alan üçüncü şahıs icra takibinin yapıldığı veya yerleşim yerinin bulunduğu yer mahkemesinde süresi içinde menfi tespit davası açtığına dair belgeyi bildirimin yapıldığı tarihten itibaren yirmi gün içinde ilgili icra dairesine teslim ettiği takdirde, hakkında yürütülen cebri icra işlemleri menfi tespit davası sonunda verilen kararın kesinleşmesine kadar durur…” hükmünü içermektedir, Bu hükümde belirtilen mahkemenin hangi mahkeme olduğu konusunda bir açıklık bulunmamakla birlikte IIK’nın 235/1. maddesindeki gibi kayıt kabul ve 154/3. maddesindeki gibi iflas davaları için Ticaret Mahkemelerinin görevli olduğu yolundaki açık bir düzenleme bulunmadığından bu mahkemenin Asliye Hukuk Mahkemesi olduğunun kabulü gerekir..( …. 12.04.2016 tarih ve …. – 17.12.2015 tarih ve …. ., sayılı ilamları , …. 24.10.2019 tarih …. sayılı – 20.09.2023 tarih …. sayılı kararları )
Somut olayda, taraflar arasında doğrudan bir ticari ilişki bulunmadığı gibi uyuşmazlık davalı alacaklı tarafından bağlatılan icra takibinde, borçluya borçlu olduğu gerekçesiyle çıkarılan haciz ihbarnamelerine itiraz edilmemesi nedeniyle yedinde sayılan borçtan dolayı borçlu olmadıklarının tespiti istenmektedir. Taraflar arasında ticari ilişki bulunmadığı gibi takibe konu kambiyo senedinin davacılar ile ilgisi de bulunmamaktadır. 01.10.2011 tarihinden sonra açılan menfi tespit davaları için görevli mahkeme, HMK’nın 2. maddesi uyarınca Asliye Hukuk Mahkemesidir.
İİK 89. maddesindeki haciz ihbarnamesi üzerine açılan menfi tespit davalarında görevli mahkeme genel mahkemeler olduğundan ve taraflar arasında TTK’nın 3. Maddesi kapsamında ticari ilişkininin bulunmadığından 6102 sayılı Kanunun 4.maddesi ile HMK 114/1-c ve 115/2. maddeleri gereğince mahkememizin görevli olmadığı ve Asliye Hukuk Mahkemeleri görevli oluğuna aynı yasanın 114/1-c maddesi gereğince görev dava şartlarından olup yargılamanın her aşamasında dikkate alınacağından mahkememizin görevsizliğine karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Mahkememizin GÖREVSİZLİĞİ nedeniyle davanın HMK 114/1-c ve 115/2 maddeleri gereğince davanın usulden reddine ,
2-….Asliye Hukuk Mahkemesinin görevli olduğuna,
3-HMK 20/1 md. Uyarınca kararın verildiği anda kesin ise bu tarihten ; süre içerisinde kanun yolunda başvurulmayarak kesinleşmiş ise kesinleştiği tarihten ; kanunun yoluna başvurulup red edilirse bu kararın tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içinde taraflardan birinin mahkememize başvurarak dosyanın görevli mahkemeye gönderilmesini talep etmesi gerektiği, aksi takdirde davanın açılmamış sayılmasına karar verileceği
Kararın kesinleşmesinin ardından belirtilen süre ve şekilde başvuru gerçekleştiğinde dosyanın görevli ….Asliye Hukuk Mahkemesine gönderilmesine,
4-Harç ve yargılama giderlerinin HMK 331/2 md. Gereğince görevli mahkeme tarafından dikkate alınmasına,
5-Kararın bir örneğinin taraflara tebliğine,
Dair, tarafların yokluğunda HMK ‘nun 341 ve devamı maddelerince gereğince kararın tebliğinden itibaren Mahkamemize Bölge Adliye Mahkemesi ilgili Hukuk Dairesine gönderilmek üzere verilecek dilekçe ile iki haftalık süre içinde istinaf yolu açık olmak üzere dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda tensiben karar verildi.03/10/2023

Katip …
E İmza

Hakim …
E İmza