Emsal Mahkeme Kararı Ankara 11. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/554 E. 2023/640 K. 09.10.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. ANKARA 11. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA YARGILAMA YAPMAYA VE HÜKÜM VERMEYE YETKİLİ
T.C.
ANKARA
11. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
KARAR
ESAS NO : 2023/554
KARAR NO : 2023/640

BAŞKAN : … …
ÜYE : … …
ÜYE : … …
KATİP : … …

DAVACI : …
VEKİLİ : Av. … – …
DAVALI : … … …

DAVA : Şirket Genel Kurulunun Toplantıya Çağrılmasına İzin
DAVA TARİHİ : 16/08/2023
KARAR TARİHİ : 09/10/2023

Mahkememizde görülmekte olan Şirket Genel Kurulunun Toplantıya Çağrılmasına İzin davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
İDDİA :Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkili …’un temsile yetkili müdürü ve ortağı olduğu, davalı …’nin 25.000,00 TL olan şirket sermayesinin 568 hisseye karşılık olan 14.200 TL’si …’a, 398 hisseye karşılık olan 9.950 TL’si …’a, 34 hisseye karşılık olan 850 TL’si …’na ait olduğunu, diğer temsile yetkili müdürü ve şirket ortağı olan …’un 30.07.2023 tarihinde vefat ettiğini, halihazırda şirketin yönetim kurulu bulunmadığını, …’nin organ eksiklikliği nedeniyle şirket genel kurulu yapılamadığını, organ eksikliğinin giderilememesi halinde TTK md. 530 gereği şirketin feshine karar verilmesi tehlikesi doğacağını, 12 Ağustos 2021 Tarihli Ticaret Sicili Gazetesi’nde yayınlanan karara göre müvekkili …’un, vefat eden … ile birlikte temsile yetkili müdür olduğundan, bu aşamada tek başına şirketin banka hesaplarında herhangi bir işlem yapamadığını ve şirket ortaklarını tek başına toplantıya çağıramadığını ayrıca …’un mirasçılarının da veraset intikal kararı gereği şirketteki pay oranlarının intikalinin yaptırılamadığını, …’un mirasçılarına hisseleri oranında intikal yapıldıktan sonra şirketin yönetimi için temsile yetkili müdür ataması yapılması için ayrıca genel kurulun toplanması gerektiğini, TTK 410/2 maddesinde “Yönetim kurulunun, devamlı olarak toplanamaması, toplantı nisabının oluşmasına imkân bulunmaması veya mevcut olmaması durumlarında, mahkemenin izniyle, tek bir pay sahibi genel kurulu toplantıya çağırabilir.” hükmünün yer aldığını belirterek TTK m. 410/2 gereği, temsile yetkili müdür atanıncaya kadar … TC Kimlik Numaralı müvekkili …’a “Genel Kurulu Toplantıya Çağırma İzni” verilmesine karar verilmesini talep etmiştir.
SAVUNMA :Davalı cevap dilekçesi sunmamıştır.
GEREKÇE :Dava, TTK 410 maddesi uyarınca limited şirket genel kurulunun toplantıya çağrılmasına izin verme istemine ilişkindir.
Davacı vekili delillerini sunmuş, davalı şirketin sicil kayıtları getirtilmiştir
TTK’nın 409. maddesinde,” (1) Genel kurullar olağan ve olağanüstü toplanır. Olağan toplantı her faaliyet dönemi sonundan itibaren üç ay içinde yapılır. Bu toplantılarda, organların seçimine, finansal tablolara,  yönetim kurulunun  yıllık raporuna, kârın kullanım şekline, dağıtılacak kâr ve kazanç paylarının oranlarının belirlenmesine, yönetim kurulu üyelerinin ibraları ile faaliyet dönemini ilgilendiren ve gerekli görülen diğer konulara ilişkin müzakere yapılır, karar alınır.(2) Gerektiği takdirde genel kurul olağanüstü toplantıya çağrılır.(3) Aksine esas sözleşmede hüküm bulunmadığı takdirde genel kurul, şirket merkezinin bulunduğu yerde toplanır.
TTK’nın 410. maddesinde,” 410 (1) Genel kurul, süresi dolmuş olsa bile, yönetim kurulu tarafından toplantıya çağrılabilir. Tasfiye memurları da, görevleri ile ilgili konular için, genel kurulu toplantıya çağırabilirler. (2) Yönetim kurulunun, devamlı olarak toplanamaması, toplantı nisabının oluşmasına imkân bulunmaması veya mevcut olmaması durumlarında, mahkemenin izniyle, tek bir pay sahibi genel kurulu toplantıya çağırabilir. Mahkemenin kararı kesindir.”
TTK’nın 412 maddesinde,;”(1) Pay sahiplerinin çağrı veya gündeme madde konulmasına ilişkin istemleri yönetim kurulu tarafından reddedildiği veya isteme yedi iş günü içinde olumlu cevap verilmediği takdirde, aynı pay sahiplerinin başvurusu üzerine, genel kurulun toplantıya çağrılmasına şirket merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesi karar verebilir. Mahkeme toplantıya gerek görürse, gündemi düzenlemek ve Kanun hükümleri uyarınca çağrıyı  yapmak  üzere  bir  kayyım  atar.  Kararında,  kayyımın,  görevlerini  ve  toplantı  için gerekli belgeleri hazırlamaya ilişkin yetkilerini gösterir. Zorunluluk olmadıkça mahkeme dosya üzerinde inceleme yaparak karar verir. Karar kesindir.” hükümleri mevcuttur.
Dosya kapsamına, toplanan delillere, ticaret sicili kayıtları ve sunulan belgelere göre; davalı şirket yönetim kuruluna … ve …’un seçildikleri, …’un müdür sıfatıyla, …’un ise müdürler kurulu başkanı sıfatıyla şirket yönetiminde yer aldıkları, davalı şirketin ortağı ve müdürler kurulu başkanı olan …’un 30.07.2023 tarihinde vefat etmesi nedeniyle şirketin yönetim kurulunun bulunmadığı, yönetim organı boşluğu oluştuğu, şirketin genel kurulunu toplantıya çağrılmasını talep etmekte davacı tarafın haklı olduğu anlaşıldığından davanın kabulüne, Türk Ticaret Kanunun 410. maddesi uyarınca yönetim kurlunun seçimi için davalı şirketin genel kurulunu toplantıya çağrılması ve toplantı için gerekli işlemleri yapmak üzere davalı şirketin ortağı olan davacı …’a izin ve yetki verilmesine dair aşağıda yazılı karar verilmiştir.
HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın kabulüne, Türk Ticaret Kanunun 410. maddesi uyarınca davalı …’nin genel kurulunun toplantıya çağrılması ve toplantı için gerekli işlemleri yapmak üzere davalı şirketin ortağı olan davacı …’a (… TC Kimlik Numaralı) izin ve yetki verilmesine,
2-Alınması gerekli 269,85 TL harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
3- Davacı tarafından yapılan 269,85 TL başvuru harcı, 269,85 TL peşin harç, 113,75 TL davetiye ve müzekkere gideri olmak üzere toplam 653,45 TL yargılama giderinin davalı şirketten alınarak davacı tarafa verilmesine,
4-AAÜT uyarınca belirlenen 17.900,00 TL vekalet ücretinin davalı şirketten alınarak kendisini vekille temsil ettiren davacıya verilmesine,
5-HMK 333. maddesi uyarınca artan gider avansının karar kesinleştiğinde yatırana iadesine,
Kesin olmak üzere dosya üzerinden yapılan inceleme sonucu oy birliği ile karar verildi. 09/10/2023

Başkan …
e-imza
Üye …
e-imza
Üye …
e-imza
Katip …
e-imza