Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.
T.C. ANKARA 11. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA YARGILAMA YAPMAYA VE HÜKÜM VERMEYE YETKİLİ
T.C.
ANKARA
11. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2023/543 Esas
KARAR NO : 2023/757
HAKİM : … …
KATİP : … …
DAVACI : …
VEKİLİ : Av. …
DAVALI : ….
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 09/08/2023
KARAR TARİHİ : 14/11/2023
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 14/11/2023
Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVACININ TALEBİ: Davacı vekili sunmuş olduğu dava dilekçesinde özetle ; müvekkiline ait 2017 ve 2019 yıllarına ait ticari defter ve kayıtların … tarafından tutulduğunu ve uhdesinde olduğunu ancak kendisine ulaşılamadığını ve bilgi alınamadığını bildirerek müvekkili şirkete ait 2017 ve 2019 yıllarına ait ticari defter ve kayıtlara zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
DELİLLER VE DEĞERLENDİRME:
Dava ; Türk Ticaret Kanunu ‘nun 82/7 maddesi gereğince şirket uhdesinde bulunan ticari defterinin ziyaa uğramasından ötürü zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
TTK’nun 82/7. Maddesinde, ” Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.” düzenlemesi mevcuttur.
TTK anlamında zayi belgesi verilebilmesi için tacirin defter ve belgelerin korunması anlamında gereken özeni göstermesi, ziyaa uğramanın onun iradesi dışında gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu hususta ispat külfeti de davacının üzerinde bulunmaktadır.
Davacı şirketin 2017 ve 2019 yıllarına ait ticari defter ve kayıtlarının davacı şirketin o dönemde defter ve kayıtları tutan mali müşavirde olduğu, ancak bu kişiye ulaşılamadığı bildirilerek defter ve kayıtların zayi olduğuna dair karar verilmesi talep edilmiş olup , defter ve kayıtların kaybolduğu kesin olmadığı gibi TTK’nun 82/7 maddesinde sayılan hallerden birinin de mevcut olmadığı anlaşılmaktadır.
Bu kapsamda davacının şirkete ait 2017 ve 2019 yıllarına ait ticari defter ve kayıtların TTK’nun 82/7 maddesinde sayılan yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet, hırsızlık sebebiyle ve davacının defter ve belgelerin korunması anlamında gereken özeni göstermesine rağmen zayi olduğunu ispat edemediği, zayi belgesi verilmesi koşullarının mevcut olmadığı anlaşıldığından davanın reddine karar vermek gerekmiştir. ( … 22.02.2018 tarih … sayılı kararları )
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın REDDİNE,
2-Alınması gereken 269,85-TL harç peşin alındığından yeniden harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafın yapmış olduğu yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı tarafça yatırılan ve kullanılmayan gider avansından HMK’nın 333.maddesi uyarınca davacıya iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı HMK’nun 341 ve devamı maddeleri gereğince kararın tebliğinden itibaren Mahkememize Bölge Adliye Mahkemesi ilgili Hukuk Dairesine gönderilmek üzere verilecek dilekçe ile iki haftalık süre içinde istinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 14/11/2023
Katip …
E-İmzalıdır
Hakim …
E-İmzalıdır