Emsal Mahkeme Kararı Ankara 11. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/506 E. 2022/970 K. 15.12.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T…. 11. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA YARGILAMA YAPMAYA VE HÜKÜM VERMEYE YETKİLİ
T.C.
ANKARA
11. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
KARAR
ESAS NO : 2022/506
KARAR NO : 2022/970

DAVA : Limited Şirket Hisse Devrinin Tescil ve İlanı
DAVA TARİHİ : 28/07/2022
KARAR TARİHİ : 15/12/2022
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 21/12/2022

Mahkememizde görülmekte olan Limited Şirket Hisse Devrinin Tescil ve İlanı davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
İDDİA : Davacı … Sicil Müdürlüğü dava dilekçesinde özetle; müdürlüklerinde … sicil numarasına kayıtlı …nin, 08/02/1996 tarihinde kurulduğunu, 03/01/2018 tarihli kararın tescil edilmesi ile şirketi ortaklık yapısının; 39 hisseye karşılık olan 975,00 TL …, 360 hisseye karşılık olan 9.000,00 TL … ve 1 hisseye karşılık olan 25,00 TL …’dan oluştuğunu, …’un Müdürlüklerine 15/04/2022 tarihinde başvuru yaptığını, başvuru dilekçesi ekindeki belgeye göre; …’un 360 hisseye karşılık gelen 9.000,00TL hissesini …. yevmiye nolu hisse devir sözleşmesiyle …’a devrettiğini ayrıca başvuru ekinde genel kurur kararının bir örneğinin sunulduğunu, Limited şirketlerde, Türk Ticaret Kanunu’ nun 595.maddesinin 2. fıkrasına göre, hisse devrine ilişkin noterden devir sözleşmesi yapıldıktan sonra devrin genel kurulda onaylanması gerektiğini, devirin bu onayla geçerli hale geleceğini, TTK 595. maddenin 7.fıkrası uyarınca Genel kuralca yapılan başvuru, başvurudan itibaren 3 ay içinde reddedilmedigi takdirde genel kurulun onay vermiş sayılacağını, TTK’nin 593, ve 594.madde hükümleri gereği, bu devrin pay defterine işlenmesi gerektiğini,
…’un hisse devrinin tescili konulu başvurusu üzerine Türk Ticaret Kanunu’nun 598, Maddesi vc Ticaret Sicili Yönetmeliğinin 22. maddesi uyarınca; tescil talebinde bulunmaya yetkili kişinin şirket müdürü olması ve şirket müdürünün de … olarak belirlenmesi sebebiyle şirket yetkilisini tescile davet etme gereği hasıl olduğunu, hisse devrinin tescili için …’ne ve şirket yetkilisine 6102 sayıl Türk Ticaret Kanunu’nun 598. maddesi ve 33. maddeleri uyarınca 19/04/2022 tarihinde tescile davet yazısı yazıldığını, 30 gün içerisinde tescil başvurusu yapılması, eğer tescili gerektiren bir husus yoksa bu durumun ispat edilmesi, aksi takdirde TTK. madde 33 uyarınca idari para cezası talebinin mahallin en büyük mülki amirine iletileceği ve yetkili Asliye Ticaret Mahkemesi’nde hukuki sürecin başlatılacağının ihtar edildiğini, şirket yetkilisi …’a ve Şirket merkez adresine çıkarılan tebligatların bila tebliğ iade edildiğini, şirket yetkilisine yapılan tebligat bilinen son adresine; şirket merkezine yapılan tebligatın ise şirketin sicil kayıtlarındaki adresine yapıldığını, davalı şirket ve yetkilisinin Ticaret Sicili Yönetmeliğinde yer alan 30 günlük yasal süre içerisinde tescil talebinde bulunmadığını, tescilden kaçınma sebeplerini sunmadığını Müdürlüklerinin re’s en karar verme yetkisinin bulunmadığını, ilgili şirket ortağı olan …’un şirket hisselerinin …’a devrinin tescilinin Müdürlüklerinc gerçekleştirilmesi için Türk Ticaret Kanunu’nun 33. Maddesinin 3 fıkrası ve Ticaret Sicili Yönetmeliği’nin 26. maddesi uyarınca işbu davanın açılması gerektiğini belirterek …un 360 hisseye karşılık gelen 9.000,00 TL payını …. yevmiye nolu hisse ‘ devir sözleşmesiyle …’a devrettiğinin re’sen tescil ve ilanına karar verilmesini talep etmiştir.
SAVUNMA : Davalılar cevap dilekçesi sunmamışlardır.
GEREKÇE : Dava, Ticaret Sicili Müdürlüğü’nün davetine rağmen, davalı şirketin dava dışı ortağa ait şirket hisselerinin devri hususunun tescil edilmemesi nedeniyle mahkemece hisse devrinin tescil ve ilanına karar verilmesi istemine ilişkindir.
Davacı vekili delillerini bildirmiş, …’un 15/04/2022 tarihli başvuru dilekçesi ve ekinde noterde düzenlenmiş limited şirket pay devri sözleşmesi, 0/08/2018 tarih 2018/2 karar sayılı davalı şirketin ortaklar kurulu kararı, Ticaret Sicili Müdürlüğünün davalılara tescile davet yazısı, tebligat parçaları, Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi fotokopilerini sunmuştur.
Davacı vekili ön inceleme duruşmasından önce vekaletname örneğini sunmuş, … davaya müdahil olarak katılmak istediğine dair 14/12/2022 tarihli UYAP sisteminden dilekçe sunmuş, mahkememizce …’un davacı yanında davaya feri müdahil olarak kabulüne karar verilmiştir.
Feri müdahil duruşmadaki beyanında davanın kabulüne karar verilmesini talep etmiştir.
TTK’nın 595. maddesinde;” (1) Esas sermaye payının devri ve devir borcunu doğuran işlemler yazılı şekilde yapılır ve tarafların imzaları noterce onanır. Ayrıca devir sözleşmesinde, ek ödeme ve yan edim yükümlülükleri; rekabet yasağı ağırlaştırılmış veya tüm ortakları kapsayacak biçimde genişletilmiş ise, bu husus, önerilmeye muhatap olma, önalım, geri alım ve alım hakları ile sözleşme cezasına ilişkin koşullara da belirtilir. (2) Şirket sözleşmesinde aksi öngörülmemişse, esas sermaye payının devri için, ortaklar genel kurulunun onayı şarttır. Devir bu onayla geçerli olur. (3) Şirket sözleşmesinde başka türlü düzenlenmemişse, ortaklar genel kurulu sebep göstermeksizin onayı reddedebilir.(4) Şirket sözleşmesiyle sermaye payının devri yasaklanabilir. (5) Şirket sözleşmesi devri yasaklamış veya genel kurul onay vermeyi reddetmişse, ortağın haklı sebeple şirketten çıkma hakkı saklı kalır. (6) Şirket sözleşmesinde ek ödeme veya yan edim yükümlülükleri öngörüldüğü takdirde, devralanın ödeme gücü şüpheli görüldüğü için ondan istenen teminat verilmemişse, genel kurul şirket sözleşmesinde hüküm bulunmasa bile, onayı reddedebilir. (7) Başvurudan itibaren üç ay içinde genel kurul reddetmediği takdirde onayı vermiş sayılır.”,
TTK’nın 598. maddesinde;” (1) Esas sermaye paylarının geçişlerinin tescil edilmesi için, şirket müdürleri tarafından ticaret siciline başvurulur. (2) Başvurunun otuz gün içinde yapılmaması hâlinde, ayrılan ortak, adının bu paylarla ilgili olarak silinmesi için ticaret siciline başvurabilir. Bunun üzerine sicil müdürü, şirkete, iktisap edenin adının bildirilmesi için süre verir. (3) Sicil kaydına güvenen iyiniyetli kişinin güveni korunur. “,
TTK’nın 33. maddesinde; “(1)Tescili zorunlu olup da kanuni şekilde ve süresi içinde tescili istenmemiş olan veya 32 nci maddenin üçüncü fıkrasındaki şartlara uymayan bir hususu haber alan sicil müdürü, ilgilileri, belirleyeceği uygun bir süre içinde kanuni zorunluluklarını yerine getirmeye veya o hususun tescilini gerektiren sebeplerin bulunmadığını ispat etmeye çağırır. (2) ( Sicil müdürünce verilen süre içinde tescil isteminde bulunmayan ve kaçınma sebeplerini de bildirmeyen kişi, sicil müdürünün teklifi üzerine mahallin en büyük mülki amiri tarafından bin Türk Lirası idari para cezasıyla cezalandırılır. (3) Süresi içinde kaçınma sebepleri bildirildiği takdirde, sicilin bulunduğu yerde ticari davalara bakmakla görevli asliye ticaret mahkemesi, dosya üzerinde inceleme yaparak tescili gerekli olan bir hususun bulunduğu sonucuna varırsa, bunun tescilini sicil müdürüne emreder, aksi takdirde tescil istemini reddeder. Süresi içinde tescil isteminde bulunmayan veya kaçınma sebeplerini bildirmeyen kişinin ikinci fıkradaki cezayla cezalandırılması bu fıkra hükmünün uygulanmasına engel oluşturmaz.” hükümleri mevcuttur.
Dosya kapsamına, sunulan belgelere, dava dilekçesi içeriğine göre; feri müdahil …’un ….. yevmiye numaralı limited şirket pay devri sözleşmesi ile davalı şirkette olan 360 payını 9.000,00 TL bedel karşılığında …’a devrettiği, dosyaya sunulan 10/08/2018 tarih 2018/2 karar sayılı davalı şirketin ortaklar kurulu kararı ile devrin kabulüne, devir hususunun şirket pay defterine işlenmesine, tescil ve ilanına karar verildiği, karar altında …, … ve …’ın isim ve imzalarının bulunduğu anlaşılmıştır.
Ticaret Sicil Müdürlüğünün şirket ve şirket yetkilisine …33.maddesi uyarınca tescile davet yazısı üzerine; …33/3.maddesi hükmüne göre, süresi içinde kaçınma sebepleri bildirildiği takdirde Ticaret Sicili Müdürlüğünce hisse devrinin tescili davası açılabileceği, bu şekilde açılan davada mahkemece kaçınma sebebinin yerinde olup olmadığının incelenerek sonucuna göre karar verileceği, kaçınma sebebi bildirilmediği takdirde böyle bir incelemenin yapılamayacağı ve böyle bir davanın açılıp görülemeyeceği, somut olayda davalılar tarafından tescilden kaçındıklarına dair Ticaret Sicil Müdürlüğüne herhangi bir bildirimde bulunulmadığından davanın reddine dair aşağıda yazılı karar verilmiştir.
HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;

1-Davanın REDDİNE,
2 Peşin alınan 80,70TL harın harcın karar harcına sayılmasına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4-HMK 333. maddesi uyarınca artan gider avansının karar kesinleştiğinde yatırana iadesine,
İşbu mahkeme kararına karşı HMK 341 ve 345. maddesi uyarınca taraflara tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde Ankara Bölge Adliye Mahkemesi’ne istinaf yoluna başvuru yapma hakkı bulunduğuna dair davacı vekilinin ve feri müdahil …’un yüzüne karşı oy birliği ile karar verildi.15/12/2022

Başkan …
e-imza
Üye …
e-imza
Üye …
e-imza
Katip …
e-imza