Emsal Mahkeme Kararı Ankara 11. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/106 E. 2022/191 K. 11.03.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. ANKARA 11. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA YARGILAMA YAPMAYA VE HÜKÜM VERMEYE YETKİLİ
T.C.
ANKARA
11. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
KARAR
ESAS NO : 2022/106
KARAR NO : 2022/191

TALEP :Şirket Genel Kurulunu Toplantıya Çağırmaya İzin Verilmesi
TALEP TARİH :12/02/2022
ARA KARAR TARİHİ : 11/03/2022

İDDİA:Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Ankara Ticaret Odasına kayıtlı … Yazılım Bilişim Teknoloji ve Tic.A.Ş.nin 4 ortkalı olarak kurulduğunu ve ortakların tamamının yönetim kurulu üyesi olarak belirlendiğini, devam eden süreçte ortaklardan … ve …’in hissesini müvekkiline devir ettiklerini ve şirketteki görevlerinden istifa ettiklerini, yönetim kurulu görevinden ayrıldıklarını, şirketin kuruluş aşamasında %60 paya sahip olan müvekkilinin pay devirleri sonucu şirketin %75 hissesine sahip olduğunu, ancak diğer hissedarlar yönetim kurulundaki görevinden istifa ettiğinden şirketteki yönetim kurulu üye sayısısının dört kişiden iki kişiye düştüğünü, bu nedenle yönetim kurulunun toplanmak için gerekli çoğunluğu 31.01.2022 tarihinden itibaren sürekli olarak sağlayamadığını, yönetim organının eksikliği nedeniyle genel kurul toplantıya davet edilemediğinden şirket genel kurulu da yapılamadığını, organ eksikliğinin giderilememesi halinde TTK m.530 gereği şirketin feshine karar verilmesi tehlikesi doğacağını, halihazırda şirketin yönetim kurulu olmadığını, son yönetim kurulunda bulunan üyelerden ikisinin istifa etmesi nedeniyle şirket yönetim kurulunun bir araya gelerek karar alması hukuken olanaksız olduğunu, şirketin genel kurulunun yönetim tarafından toplantıya çağrılamadığını, devir edilen payların sicile bildirilemediğini, ayrıca istifa eden ve şirketten ayrılan yönetim kurulu üyeleri müştereken şirketi temsile yetkili olduklarından müvekkili … ve diğer pay sahibi …’nın şirket adına herhangi bir işlem yapamadığını, yine şirket çalışanların maaşlarının ödenmesi için şirketin banka hesaplarında tasarruf dahi yapılamadığını, TTK m. 410/2 gereği duruşma açılmaksızın dosya üzerinden yapılacak inceleme sonucu müvekkili …’ e davalı şirketin genel kurulunu toplantıya çağırması için izni verilmesini talep etmiştir.
SAVUNMA : Davalı taraf cevap sunmamıştır.
GEREKÇE : Dava, TTK md. 410 maddesi gereğince davalı şirketin belirtilen gündem ile genel kurul toplantısına çağrılmasına mahkemece izin verilmesi istemine ilişkindir.
Davacı vekili delillerini sunmuş, davalı şirketin ticaret sicili kayıtları getirtilmiştir.
Davacı vekili 08/03/2022 tarihli dilekçesinde; müvekkilleri … ve …’in şirkette hissedar olduklarını, davacının genel kurulu toplantıya çağırması için izin verilmesine diğer hissedar …’ in de muvafakati bulunduğunu, Şirketin mevcut her iki ortağının da talebinin aynı yönde olduğunu, genel kurulun toplantıya çağrılmasıyla şirketin herhangi bir hak kaybının ve zararı değil, bilakis menfaatinin mevcut olduğunu bildirmiştir.
Davacı vekili 08/03/2022 tarihli dilekçesinde bildirdiği gündem maddeleriyle şirket genel kurulunu toplantıya çağırması için müvekkiline yetki verilmesini talep etmiştir.
Davacı vekili tarafından sunulan bila tarihli pay devri sözleşmelerine göre; …’nun davalı şirketteki 3750 payını 3.750,00-TL bedelle, …’in 3750 payını 3.750,00-TL bedelle …’e devrettiklerinin yazılı olduğu anlaşılmıştır.
31/01/2022 tarihli istifa dilekçeleri ile, … ve …’nin şirket yönetimi kurulunda ki görevlerinden ve şirket müdürlüğü görevinden istifa ettiklerini ayrı ayrı bildirdikleri anlaşılmıştır.
Ankara Ticaret Sicil Müdürlüğünün 15/02/2022 tarihli yazısı ekinde gönderilen davacı şirketin ana sözleşmesinde şirket kurucu ortaklarının …, …, … ve … oldukları şirket sermayesinin her biri 1 TL değerinde 50.000 bin paya ayrıldı 12.500 adet payın …’e, 3750 payın …’e,3750 payın …’na ve 30.000 payın …’e ait olduğunun yazılı olduğu, sözleşmenin 9. Maddesinde ortakların tamamının yönetim kurulu üyesi olarak belirlendiğini, …’in, … ve … ile birlikte, …’in, … ve … ile birlikte şirketi müştereken temsil yetkilerinin olduklarının yazılı olduğu anlaşılmıştır.
TTK 410 maddesinde,” (1) Genel kurul, süresi dolmuş olsa bile, yönetim kurulu tarafından toplantıya çağrılabilir. Tasfiye memurları da, görevleri ile ilgili konular için, genel kurulu toplantıya çağırabilirler. (2) Yönetim kurulunun, devamlı olarak toplanamaması, toplantı nisabının oluşmasına imkân bulunmaması veya mevcut olmaması durumlarında, mahkemenin izniyle, tek bir pay sahibi genel kurulu toplantıya çağırabilir. Mahkemenin kararı kesindir.”
TTK 413 maddesinde,” (1) Gündem, genel kurulu toplantıya çağıran tarafından belirlenir.(2) Gündemde bulunmayan konular genel kurulda müzakere edilemez ve karara bağlanamaz. Kanuni istisnalar saklıdır. (3) Yönetim kurulu üyelerinin görevden alınmaları ve yenilerinin seçimi yılsonu finansal tablolarının müzakeresi maddesiyle ilgili sayılır.” Hükümleri mevcuttur.
Dosya kapsamına, sunulan belgelere göre, Ankara Ticaret Sicil Müdürlüğünün … sicil numarasında kayıtlı davalı … Yazılım Bilişim Teknoloji ve Tic. Anonim Şirketinin ortakları olan … ve …’nun şirketteki hisselerini davacı tarafa devrettikleri ve 31/01/2022 tarihli istifa dilekçeleri şirket yönetim kurulu görevlerinden istifa ettikleri, şirket ana sözleşmesine göre; davacı … ve şirketin diğer ortağı …’in şirketi tek başlarına ya da birlikte temsil yetkilerinin bulunmadığı, davalı şirketin yönetimsiz kaldığı, yönetim kurulunun toplanması ve toplantı nisabının oluşmasına imkân bulunmadığı, bu durumda TTK 410/ 2 maddesi uyarınca mahkemenin izniyle, tek bir pay sahibinin genel kurulu toplantıya çağırma koşullarının oluştuğu, davacının şirket genel kurulunu toplantıya çağırmakta hukuki yararın bulunduğu, TTK 413 maddesi uyarınca, gündemin genel kurulu toplantıya çağıran tarafından belirleneceği anlaşıldığından davanın kabulüne, şirkette payı olan davacı …’e TTK’nın 410. Maddesi uyarınca davalı … Yazılım Bilişim Teknoloji ve Tic. Anonim Şirketinin genel kurulunu belirtilen gündem maddeleri ile toplantıya çağırması için izin ve yetki verilmesine dair aşağıda yazılı kararın verilmesi gerekmiştir.
HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın kabulüne,
Ankara Ticaret Sicil Müdürlüğünün … sicil numarasında kayıtlı davalı … Yazılım Bilişim Teknoloji ve Tic. Anonim Şirketini; “1-Açılış ve yoklama, 2-Toplantı Başkanlığının oluşturulması, 3-Divan evraklarını imzalama yetkisinin verilmesi, 4-Yönetim kurulu üyelerinin istifasının görüşülmesi, 5-Şirketin yeni Yönetim Kurulunun üyelerinin seçimi, 6-Şirket İç Yönergesinin görüşülmesi, 7-Şirket ana sözleşmesinin 7 ve 9 maddelerinin tadili, 8- Dilek ve temenniler ile kapanış.” gündem maddeleriyle toplantıya çağırması için … T.C kimlik numaralı davacı …’e TTK’nın 410. Maddesi uyarınca yetki ve izin verilmesine,
2-Alınması gerekli harç peşin alındığından yeniden harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan 80,70TL başvurma harcı, 80,70TL peşin harç, 48,10 tebligat gideri ve müzekkere gideri olmak üzere toplam 209,50-TL yargılama giderinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
4- AAÜT uyarınca belirlenen 5.100,00-TL vekalet ücretinin davalıdan alınarak kendisini vekille temsil ettiren davacıya verilmesine,
5-HMK 333. maddesi uyarınca artan gider avansının karar kesinleştiğinde yatırana iadesine,
Davacı vekilinin yüzüne karşı kesin olarak oy birliği ile verilen kararın hüküm özeti açıkça okunup anlatıldı.
Dosya üzerinden yapılan inceleme sonucu oy birliği ile kesin olarak karar verildi.11/03/2022

Başkan …
e-imza
Üye …
e-imza
Üye …
e-imza
Katip …
e-imza