Emsal Mahkeme Kararı Ankara 11. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/725 E. 2022/329 K. 20.04.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T…. 11. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA YARGILAMA YAPMAYA VE HÜKÜM VERMEYE YETKİLİ

T.C.
ANKARA
11. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2021/725 Esas
KARAR NO : 2022/329
DAVA : Tespit
DAVA TARİHİ : 06/12/2021
KARAR TARİHİ : 20/04/2022
KARARYAZ.TRH: 22/04/2022
Mahkememizde görülmekte olan Tespit davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
İDDİA:
Davacının dava dilekçesi ile “… Ankara …Asliye Ticaret Mahkemesinin … esas dosyası üzerinden müdürlüğe yapılan inceleme neticesinde Müdürlüğün … sicil numarası ile kayıtlı … İnşat Taahhüt Anonim Şirketi nde … … (… ) …’nun hisslerini 18/02/2015 tarihinde yapılan genel kurulla birlikte …’a devrettiğini, ancak tek pay sahipliği değişikliğinin tescil ve ilan edilmediğinin tespit edildiğini, … İnşaat … A.Ş. ‘nin sicil müdürlüğünde 26/03/2014 tarihinde kurulduğunu, şirket kurucu ortağı …’nun hisselerini 18/02/2015 tarihinde yapılan genel kurulda …’a devrettiğini, anonim şirketlerde hisse devrileri ve buna bağlı olarak ortaklık yapılan Türk Ticaret Kanununa göre tescil ive ilana tabi olmadığını, Türk Ticaret Kanunu 338. Maddesinin ikinci fıkrasında tek pay sahiplik durumu düzenlendiğini, ” pay sahibi sayısı bire düşerse, bu sonucu doğran işlem tarihinden itibaren yedi gün içinde yönetim kuruluna yazılı olarak bildirilir. Yönetim kurulu bildirimi aldığı tarihten itibaren yedi gün içinde şirketin tek pay sahipli kurulması hem de payların tek kişide toplanması halinde tek pay sahibinin adı, yerleşim yeri ve vatandaşlığı ta tescil ve ilan edilir. Aksi halde doğacak zarardan bildirimde bulunmayan pay sahibi ve tescil ve ilanı yaptırmayan yönetim kurulu sorumludur. ” dendiğini…, Ankara …Asliye Ticaret Mahkemesinin … esas sayılı dosyası işlemleri üzerine Müdürlüğünün 04/06/2021 tarihli E-62752911-101.05(101.12)-18404 sayılı yazılı ile … sicil numaralı … İnşaat Taahhüt A.Ş. Ve yetkilisinin tek pay sahipliği değişikliğini tescil ettirmesi için 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunun 33. Maddesi ve Ticaret Sicili Yönetmeliği’nin 36. Maddesi uyarınca tescile davet ettiğini, tescile davet yazısında 30 gün içerisinde tescil başvurusu yapılması, eğer tescili gerektiren bir husus yoksa bu durumunun ispat edilmesi, aksi takdirde TTK madde 33 uyarınca İdari Para Cezası (2021 yılı için 2556,57TL ) talebin mahallin en büyük mülki amirine iletileceği ve yetkili Asliye Ticaret Mahkemesinde hukuki sürecin başlatılacağı ihtaren tebliğ olunduğunu…, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunun 33. Maddesi 3 . Fıkrası ve ticaret Sicili Yönetmeliğinin 36. Maddesinin …Fıkrası gereği açılmış davanın kabulüne, davalı şirketin tek pay sahibinin … olduğunu, Ticaret Sicili Yönetmeliğnin 26/1 maddesi uyarınca resen tescil ve ilanına, müdürlüğün yasal hasım olduğundan aleyhine yargılama gideri vekalet ücretine hükmedilmemesine… ” karar verilmesini istediği görülmüştür.
SAVUNMA:
Davalılar vekilinin cevap dilekçesinde özetle ” Türk Ticaret Kanunu m.338/2 gereğince “Ayrıca, hem şirketin tek pay sahipli olarak kurulması hem de payların tek kişide toplanması hâlinde tek pay sahibinin adı, yerleşim yeri ve vatandaşlığı da tescil ve ilan edilir.” denilmek suretiyle de gerekçe sunduğunu, iddia edilenin aksine müvekkil üstüne düşen tüm sorumluluğu eksiksiz yerine getirdiğini, ilk ve en önemli husus olarak …’nun …. Restoran Gıda Tanıtım Organizasyon San Ve Tic A.Ş. adında tek başına Anonim Şirket kurmuş olduğu 31.03.2014 tarihli ticaret sicil gazetesinde ilan edildiğini, sermaye ve hisse senetlerinin nevi kısmında sadece sermaye hakkında bilgi verildiği; ancak tek pay sahipli olarak kurulduğu ibaresi yer almadığı, sermaye tipine bakılınca durumun çıkarım yapılarak anlaşıldığı görüldüğünü, 27 Şubat 2015 tarihli Ticaret Sicil Gazetesi nüshasında …. Restoran. A.Ş. için 17.02.2015 tarihli genel kurul kararına istinaden … … Yazıcıoğulunun temsil yetkisinin bittiği yerine …’ın temsilci ve yeni yönetim kurulu üyesi olarak atandığı ilan edildiğini…, izah olunan ve re’sen gözetilecek nedenlerle hukuki dayanaktan yoksun ve haksız olan davanın reddine, yargılama gideri ve vekalet ücretinin davacıya yükletilmesine karar verilmesini…, ” talep ettiği görülmüştür.
DELİLLER:
Davacı tarafça davalı şirkete ve tek ortağa , tek pay sahipliğinin tescil ve ilanı için çıkartılan tebligat suretinin ve tebliğ belgelerinin ibraz edildiği görülmüştür.
Ticaret Sicil Müdürlüğünden davalı şirket sicil kaydının getirtildiği görülmüştür.
Ankara …Asliye Ticaret mahkemesinin … E,2021/729 K sayılı ilamı getirtilmiş, davacısının …, davalısının … inşaat… A.Ş, Ticaret Sicil Müdürlüğü , dava konusunun şirket ortağı olmadığının tespiti olduğu, ilam ile “… açılan davanın tek ortaklı olan dava dışı Anonim Şirketin senede bağlanmamış hisselerinin davacı ortak tarafından dava dışı devralan …’a devrinin ticaret siciline tescil ve ilanı ile ortak olmadığının tespiti istemi talep edilmiş ise de; 6102 sayılı TTK’nın 499.m. dikkate alındığında; Anonim Şirketin hisse devirlerinin ve buna bağlı olarak oluşan ortaklık hisse durumlarının ticaret siciline tescil ve ilan zorunluluğuna tabi olmadığı, TTK 499/3.m. gereğince Anonim Şirkette Şirket ile ilişkilerde sadece pay defterinde kayıtlı bulunan kimsenin pay veya intifa senedi sahibi olarak kabul edileceğinin öngörüldüğü, davacının Şirket hisselerini devrinin usulüne uygun olarak Şirketin Yönetim Kurulu kararı ile gerçekleştiği ve Yönetim kurulu kararı gereğince Şirketin pay defterine de kaydedildiği , bu durumda davacı yönünden hisse devrinin usulüne uygun olarak gerçekleştiği ve dava dışı anılan Şirketteki ortak sıfatının dava tarihinden önce sona erdiği, buna rağmen davacı tarafından işbu davanın açılmasında hukuki yararının bulunmadığı anlaşılmakla; 6100 sayılı HMK’nın 114/1-h.m. delaleti ile 115/2.m. gereğince davanın dava şartı yokluğu sebebiyle davanın usulden reddine” karar verildiği görülmüştür.
Dosyamıza sunulan dava dışı …. Restaurant Gıda Tanıtım Organizasyon San. ve Tic. A.Ş.’nin 18/02/2015 tarihinde yapılan Olağan Genel Kurul toplantı tutanağı ve Şirket karar ve pay defteri örnekleri incelendiğinde; davacı Şirket ortağı …’nun tüm aktif ve pasifleri ile 4000 adet ve toplam 100.000,00-TL itibari değeri olan hisse senetlerini dava dışı …’a devrettiği, hisse devri sonrasında …’ın tek hissedarı olduğu, Şirket Yönetim Kurulu karar defterinde alınan karar gereğince hisse devrinin yapıldığı, Şirket Yönetim Kurulunun 17/02/2015 tarih ve 2015/01 sayılı kararı ile Şirketin pay defterine işlenmesine karar verildiği, sözkonusu Yönetim kurulu kararı gereğince hisse devrinin Şirketin pay defterine işlendiği, aynı Şirketin Yönetim Kurulu tarafından hisse devrinden sonra alınan 18/02/2015 tarihli ve 2015/07 sayılı kararı ile Şirketi temsil ve ilzama hisseleri devralan …’ın yetkilendirildiği ve sunulan ticaret sicil tasdiknamesinde de bu hususun belirtildiği, davacının Şirketi temsil yetkisinin sona erdiği ve hisseleri devralan …’ın Şirketi temsil yetkisinin ticaret siciline tescil edildiği ancak bahse konu hisse devrinin tescil ve ilan edilmediği anlaşılmıştır.
Dosyada mevcut ticaret sicil gazete örnekleri incelendiğinde ise; 31/03/2014 tarihli 8539 sayılı ticaret sicil gazetesi ile … … …’in (…) Şirketi münferiden temsil ve ilzama yetkili olduğu, 27/02/2015 tarih 8768 sayılı Ticaret Sicil Gazetesi örneğine göre …’nun Yönetim Kurulu üyeliği ve Temsil yetkisinin sona erdiğinin, … ‘ın Yönetim Kurulu Üyesi ve başkanı olarak atandığının, 24/10/2016 tarihli 9182 sayılı Ticaret Sicil Gazetesi örneğine göre ise; dava dışı …. Restaurant Gıda Tanıtım Organizasyon San. ve Tic. A.Ş.’nin ticaret unvanının …İnş. Taah. A.Ş. olarak değiştirildiğinin,14/07/2017 tarihli 9367 sayılı ticaret sicil gazetesi ilanına göre şirket sermayesinin 100.000,00 TL den 500.000,00 TL yükseltildiği, arttırılan sermayenin ortak …’ın şirketten olan alacağından karşılandığının tek ortağın … olduğunun , ticaret siciline tescil ve ilan edildiği görülmüştür.
TTK nun 338 maddesinin” Anonim şirketin kurulabilmesi için pay sahibi olan bir veya daha fazla kurucunun varlığı şarttır. 330 uncu madde hükmü saklıdır. (2) Pay sahibi sayısı bire düşerse, durum, bu sonucu doğuran işlem tarihinden itibaren yedi gün içinde yönetim kuruluna yazılı olarak bildirilir. Yönetim kurulu bildirimi aldığı tarihten itibaren yedi gün içinde, şirketin tek pay sahipli bir anonim şirket olduğunu tescil ve ilan ettirir. Ayrıca, hem şirketin tek pay sahipli olarak kurulması hem de payların tek kişide toplanması hâlinde tek pay sahibinin adı, yerleşim yeri ve vatandaşlığı da tescil ve ilan edilir. Aksi hâlde doğacak zarardan, bildirimde bulunmayan pay sahibi ve tescil ve ilanı yaptırmayan yönetim kurulu sorumludur. (3) Şirket, tek pay sahibi olacak şekilde kendi payını iktisap edemez; ettiremez.” 33. Maddesinin ” (1) Tescili zorunlu olup da kanuni şekilde ve süresi içinde tescili istenmemiş olan veya 32 nci maddenin üçüncü fıkrasındaki şartlara uymayan bir hususu haber alan sicil müdürü, ilgilileri, belirleyeceği uygun bir süre içinde kanuni zorunluluklarını yerine getirmeye veya o hususun tescilini gerektiren sebeplerin bulunmadığını ispat etmeye çağırır. (2) (Değişik fıkra: 26/06/2012-6335 S.K./…md.) Sicil müdürünce verilen süre içinde tescil isteminde bulunmayan ve kaçınma sebeplerini de bildirmeyen kişi, sicil müdürünün teklifi üzerine mahallin en büyük mülki amiri tarafından bin Türk Lirası idari para cezasıyla cezalandırılır. (3) Süresi içinde kaçınma sebepleri bildirildiği takdirde, sicilin bulunduğu yerde ticari davalara bakmakla görevli asliye ticaret mahkemesi, dosya üzerinde inceleme yaparak tescili gerekli olan bir hususun bulunduğu sonucuna varırsa, bunun tescilini sicil müdürüne emreder, aksi takdirde tescil istemini reddeder. Süresi içinde tescil isteminde bulunmayan veya kaçınma sebeplerini bildirmeyen kişinin ikinci fıkradaki cezayla cezalandırılması bu fıkra hükmünün uygulanmasına engel oluşturmaz.” hükümlerini düzenlediği,Ticaret Sicil Yönetmeliğinin 36.maddesinin ise ” (1) Tescil edilmesi gereken bir olgunun ilgilisi tarafından tescil ettirilmediğini haber alan müdürlük, tescil başvurusunda bulunmakla yükümlü kişileri, otuz gün içinde tescil başvurusunda bulunmaya veya tescili gerektiren sebeplerin bulunmadığını ispat etmeye çağırır. Bu davette, kanuni dayanaklar gösterilmek suretiyle davetin gerekçesi, tescili gereken belgeler ve tescil yükümlülüğünün yerine getirilmemesinin yaptırımları belirtilir.(2) Birinci fıkra gereğince yapılan çağrı üzerine, süresi içinde tescil isteminde bulunulmaması veya kaçınma sebepleri bildirilmiş olmasına rağmen kaçınma sebeplerinin yeterli görülmemesi halinde müdürlük, durumu sicilin bulunduğu yerdeki ticari davalara bakmakla görevli asliye ticaret mahkemesine bildirir. Mahkemenin tescile hükmetmesi halinde olgu resen tescil edilir.(3) Müdürlükçe verilen süre içinde tescil isteminde bulunmayan ve kaçınma sebeplerini de bildirmeyen kişi, Kanunun 33 üncü maddesinin ikinci fıkrasında öngörülen idari para cezasıyla cezalandırılır.(4) Üçüncü fıkra gereğince idari para cezası verilmesine rağmen, kanuni süre içerisinde tescil isteminde bulunmamakta ısrar edilmesi halinde, müdürlük durumu sicilin bulunduğu yerdeki ticari davalara bakmakla görevli asliye ticaret mahkemesine bildirir. Mahkemenin tescile hükmetmesi halinde olgu resen tescil edilir.” hükümlerinin düzenlendiği görülmüştür.
DEĞERLENDİRME:
Davacı tarafça tescili zorunlu hususların davalıya tebliğine rağmen davete icabet edilmediği, tescil işlemlerinin yapılmadığı belirtilerek şirkette tek ortak değişikliğinin tesciline karar verilmesi, davalı tarafça yapılan ilanlar ile değişikliğin belirtildiği bildirilerek davanın reddine karar verilmesi talep edilmiş olup;
Ankara Ticaret Sicil Müdürlüğünde … sicil numarası ile kayıtlı …nin tek ortağının … iken davacı Şirket ortağı …’nun tüm aktif ve pasifleri ile 4000 adet ve toplam 100.000,00-TL itibari değeri olan hisse senetlerini …’a devrettiği, hisse devri sonrasında …’ın tek hissedarı olduğu, Şirket Yönetim Kurulu karar defterinde alınan karar gereğince hisse devrinin yapıldığının Şirket Yönetim Kurulunun 17/02/2015 tarih ve 2015/01 sayılı kararı ile Şirketin pay defterine işlenmesine karar verildiği , sözkonusu Yönetim kurulu kararı gereğince hisse devrinin Şirketin pay defterine işlendiği, Şirketin Yönetim Kurulu tarafından hisse devrinden sonra alınan 18/02/2015 tarihli ve 2015/07 sayılı kararı ile Şirketi temsil ve ilzama hisseleri devralan …’ın yetkilendirildiği ve sunulan ticaret sicil tasdiknamesinde de bu hususların belirtildiği ve Ticaret Sicil Gazetesinde de ilan edildikleri, takibende şirket sermayesini arttırdığı sermaye artırım kararı üzerine 14/07/2017 tarihli 9367 sayılı ticaret sicil gazetesi ile tek ortağın … olduğunun bildirildiği, ancak ilanlar ile TTMK 338 ve 31m uyarınca tek pay sahibinin yerleşim yeri ve vatandaşlığına ilişkin yasal şartları karşılar ilan yapılmadığı tüm dosya kapsamı ile anlaşılmakla Türk Ticaret kanunun 338, 31,Ticaret Sicil yönetmeliğinin 36. Maddesi uyarınca aşağıdaki hükmün kurulmasına karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi açıklandığı üzere;
Davanın kabulüne,
Ankara Ticaret Sicil Müdürlüğünün ve … sicil numarası ile kayıtlı … İnşaat Taah. Anonim Şirketi’nin tek ortağının T.C. Vatandaşı ….Oğuzeli/Gaziantep adresinde ikamet eden … olduğunun ve …’nun tek ortaklığının sona erdiğinin resen tesciline,
492 sayılı Harçlar Kanunu uyarınca alınması gereken 80,70 TL harçtan, dava açılışında alınan 59,30 TL peşin harcın düşülmesi ile eksik alındığı anlaşılan 21,60 TL harcın davalıdan alınarak hazineye gelir kaydedilmesine,
Davacının yargılama sırasında yapmış olduğu tebligat ücreti, harç olarak yapılan 118,60 sı yargılama giderinin davalılardan alınarak davacıya verilmesine, bakiye giderin davacı üzerinde bırakılmasına,
Taraflarca yatırılan ve kullanılmayan gider ve delil avansının HMK’nin 333. maddesi uyarınca karar kesinleştikten sonra Hukuk Muhakemeleri Kanunu Gider Avansı Tarifesinin 5. maddesi dikkate alınarak yatıranlara iadesine,
Dair Tarafların yüzüne karşı, tebliğ tarihinden itibaren 2 hafta içinde Ankara Bölge Adliye Mahkemesine istinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 20/04/2022

Katip …
¸e-imzalıdır.

Hakim …
¸e-imzalıdır.