Emsal Mahkeme Kararı Ankara 11. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/349 E. 2022/109 K. 11.02.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. ANKARA 11. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ Esas-Karar No: 2021/349 Esas – 2022/109
T.C.
ANKARA
11. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

TÜRK MİLLETİ ADINA
GEREKÇELİ KARAR

ESAS NO : 2021/349 Esas
KARAR NO : 2022/109

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 14/06/2021
KARAR TARİHİ : 11/02/2022
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 03/03/2022

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
DAVA:
Davacı vekili dava dilekçesinde; Müvekkilinin şirketi akaryakıt ve lpg perakendeciliği yapan, çeşitli istasyonlarının bulunduğunu, müvekkilinin vergi dairesinde ya da başka bir kurumda herhangi bir incelemesinin ya da soruşturmasının bulunmadığını, müvekkilinin ….Yenimahalle/ ANKARA adresinde 28/05/2021 çeşitli inşaat, tadilat ve onarım işlemleri yaptığını tadilat, onarım sırasında müvekkilinin şirketine ait evrakların taşındığını bu taşınma esnasında şirkete ait ortaklar pay defterinin kaybolduğunu bu nedenle Türk Ticaret Kanununun 82. Maddesi uyarınca ortaklar pay defterinin zayi olduğuna dair zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
Dava ; Türk Ticaret Kanunu ‘nun 82 maddesi gereğince şirket uhdesinde bulunan ortaklar pay defterinin ziyaa uğramasından ötürü zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
TTK’nun 82/7. Maddesinde, ” Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.” düzenlemesi mevcuttur.
TTK anlamında zayi belgesi verilebilmesi için tacirin defter ve belgelerin korunması anlamında gereken özeni göstermesi, ziyaa uğramanın onun iradesi dışında gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu hususta ispat külfeti de davacının üzerinde bulunmaktadır.
Davacı şirketin 2021 yılında tadilat onarım kararı alarak şirketin , tutulması zorunlu tüm evrakların nakli sırasında ortaklar pay defterinin kaybolduğu ancak defterin kaybolduğunun 29/05/2021 tarihinde fark edildiği anlaşılmış olup ortaklar pay defterinin defterinin kaybolduğu, defterin kaybolmasında TTK’nun 82/7 maddesinde sayılan hallerden birinin mevcut olmadığı anlaşılmaktadır. Bu kapsamda davacının şirkete ait ortaklar pay defterinin TTK’nun 82/7 maddesinde sayılan yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet, hırsızlık sebebiyle ve davacının defter ve belgelerin korunması anlamında gereken özeni göstermesine rağmen zayi olduğunu ispat edemediği, zayi belgesi verilmesi koşullarının mevcut olmadığı anlaşıldığından davanın reddine karar vermek gerekmiştir. ( Ankara Bölge Adliye mahkemesi 21. Hukuk Dairesi …. sayılı kararları )
HÜKÜM :Gerekçesi açıklandığı üzere;
1-Davanın REDDİNE,
2- 492 sayılı Harçlar Kanunu uyarınca alınması gereken 80,70-TL harçtan, dava açılışında alınan 59,30 TL peşin harcın düşülmesi ile bakiye 21,40 TL harcın davacıdan alınarak hazineye irat kaydına
3-Davacı tarafın yapmış olduğu yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı tarafça yatırılan ve kullanılmayan gider avansından HMK’nın 333.maddesi uyarınca davacıya iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı HMK’nun 341 ve devamı maddeleri gereğince kararın tebliğinden itibaren Mahkememize Bölge Adliye Mahkemesi ilgili Hukuk Dairesine gönderilmek üzere verilecek dilekçe ile iki haftalık süre içinde istinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 03/03/2022