Emsal Mahkeme Kararı Ankara 11. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/288 E. 2022/1020 K. 23.12.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. ANKARA 11. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
T.C.
ANKARA
11. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

TÜRK MİLLETİ ADINA
GEREKÇELİ KARAR

ESAS NO : 2021/288 Esas
KARAR NO : 2022/1020

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 11/05/2021
KARAR TARİHİ : 23/12/2022
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 12/01/2023

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
DAVA:
Davacı vekili dava dilekçesinde; 2016 yılı Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran dönemlerine ait (elektronik ortamda tutulan yevmiye ve defter-i kebir) ticari defterlerin elektronik ortamda tutulduğunu ve bulaşan virüs nedeniyle 2016 yılı Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran dönemlerine ait zayi olan şirketin ticari defter ve belgeleri için t.t.k. madde 82 gereği zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
YARGILAMA VE GEREKÇE:
Dava; Türk Ticaret Kanunu ‘nun 82/7 maddesi gereğince şirket uhdesinde bulunan yevmiye defterinin ziyaa uğramasından ötürü zayi belgesi verilmesi davasına ilişkindir.
Ankara gelir idaresi başkanlığı tarafından gönderilen davacı …Ş.’nin (…Gölbaşı/ANKARA – V.N. …) ticari defterlerinin açılış kapanış e-beratlarının olup olmadığı, davacının ticari e-defterlerinin VUK Genel tebliğinde belirtilen şekilde elektronik defterlerinin yedeklenmesi için gereken altyapının kurulup kurulmadığına ilişkin
TTK’nun 82/7. Maddesinde, ” Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.” düzenlemesi mevcuttur.
TTK anlamında zayi belgesi verilebilmesi için tacirin defter ve belgelerin korunması anlamında gereken özeni göstermesi, ziyaa uğramanın onun iradesi dışında gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu hususta ispat külfeti de davacının üzerinde bulunmaktadır.
Bilirkişi heyet raporunda özetle : Davaya konu tarihlerde siber saldırı olduğu ve davaya konu zayilerin neler olduğu ve bu saldırıdan nasıl etkilendiği yönünde yerinde inceleme tespitte dosya içeriğindeki belge ve dokümanlarla ile yerinde inceleme neticesinde ; Firmanın kayıt ve belgeler incelendiğinde davacının zayi istemine konu 2016 yılı Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarına ilişkin ticari defterlerinin 10.05.2021 tarihli tespit raporuna göre “bozulan dosyalardan bilgi alınması imkansızdır.” denilerek virüs nedeniyle zayi olduğu, Her ne kadar yetkisiz kimseler tarafından gerçekleştirilip gerçekleştirilmediği yönünde somut bir delil olmasa da “virüs bulaşan verilerin kurtarılma raporu(10.05.2021)’dan verilerin geri getirilemeyeceği, bahse konu muhasebe kayıtlarının zayi olduğunun öğrenilmesi 10.05.2021 tarihli vizyon elektronik bilişim sistemleri Şirket Müdürü ve Yazılım Uzmanı imzalı TESPİT RAPORU sonucunda 10.05.2021 tarihinde öğrenildiği ve 11.05.2021 tarihinde dava açıldığı, dosyaya sunulan YMM Özel Amaçlı Raporunda asgaride bulunması gereken hususların mevcut olduğu, ayrıca YMM raporunun sonuç bölümünde yapılacak işlemlerin vergisel anlamda bir kayba neden olmayacağının taahhüt edildiği, davaya konu defterlerin verilerinin davacı tarafça yedeklerinin kendi yedekleme ünitelerine yedek aldığı, ancak almış olduğu yedeklerin de açılamaz ve kullanılmaz halde olduğu yönündeki kanaatlerini belirtmiştir. Bilirkişi heyet raporunun denetime açık hüküm kurmaya elverişli olduğu anlaşılmıştır .
Dosya arasındaki tüm deliller ve denetime açık teknik inceleme içeren bilirkişi raporu birlikte değerlendirildiğinde TTK’nın 82/7.maddesi şartları oluştuğu, davacı e defterlerinin virüs nedeniyle erişilemez hale geldiği, davanın hak düşürücü süre içerisinde açıldığı, 2016 yılında e defter yedekleme ve gelir idaresine bildirim zorunluluğunun bulunmadığı anlaşılmakla gereği davacının istemi yerinde görülmüştür.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın KABULÜ ile; davacı şirkete ait 2016 yılı Ocak , Şubat, Mart, Nisan, Mayıs , Haziran aylarına ait elektronik ortamda tutulan yevmiye defteri ve defter-i kebirlerin zayi olması sebebiyle davacıya zayi belgesi verilmesine ,
2- 492 sayılı Harçlar Kanunu uyarınca alınması gereken 80,70-TL harçtan, dava açılışında alınan 59,30-TL peşin harcın düşülmesi ile bakiye 21,40-TL harcın davacıdan alınarak hazineye irat kaydına 3-Davacı tarafından yapılan masrafların kendisi üzerinden bırakılmasına,
3- Yargılama giderinin davacı üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı tarafça yatırılan ve kullanılmayan gider avansının HMK’nın 333.maddesi uyarınca davacıya iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı HMK’nun 341 ve devamı maddeleri gereğince kararın tebliğinden itibaren Mahkememize Bölge Adliye Mahkemesi ilgili Hukuk Dairesine gönderilmek üzere verilecek dilekçe ile iki haftalık süre içinde istinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 23/12/2022

Katip …
☪e-imzalı

Hakim …
☪e-imzalı