Emsal Mahkeme Kararı Ankara 11. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/138 E. 2021/655 K. 15.09.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. ANKARA 11. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
T.C.
ANKARA
11. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

TÜRK MİLLETİ ADINA
GEREKÇELİ KARAR

ESAS NO : 2021/138 Esas
KARAR NO : 2021/655 Karar

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 04/03/2021
KARAR TARİHİ : 15/09/2021
KARAR YZL. TRH. : 15/09/2021

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
DAVA:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; unvanı belirtilen şirketler tarafından kurulan ortak girişimin ‘….ANKARA’ adresinde faaliyet gösterdiğini, ortak girişimin muhasebe kayıtlarının bulunduğu … Marka … Seri Numaralı Hard Diskinde bulunan verilere internet üzerinden kimliği belirsiz kişilerce korsan saldırı. düzenlendiğini, saldırı neticesinde şirketin 2019 yılı Ocak, Şubat, Mart ve Nisan ayı e-defter ve Berat dosya kayıtlarının zarar gördüğünü, zarar gören verilerin kurtarılması için teknoloji ve bilişim şirketlerine başvurulduğunu, zarar gören verilerin kurtarılamayacağının beyan edildiğini, Maliye ve Vergi Dairesi birimlerine denetim amacıyla zarar gören belge ve kayıtların sunulmasının mümkün olmayacağını belirterek bu durumun tespitini ve zayii belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
YARGILAMA ve GEREKÇE:
Dava, davacı iş ortaklığının 2019 yılı Ocak, Şubat, Mart ve Nisan aylarına ilişkin e defter ve berat dosyalarının zarar görmesi nedeniyle zayi belgesi verilmesine ilişkindir.
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından gönderilen … Yapı İş Ortaklığı ticari defterlerinin açılış kapanış e-defter beratlarına ilişkin bilgi ve belgeler Mahkememiz dosyası arasına alınmıştır.
6102 sayılı TTK’nın 82/7. maddesinde; “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.” şeklinde düzenleme yapılmakla tacirlere ticari defter ve kayıtlarını saklama ve ibraz hususunda zorunluluk getirilmiştir.
30923 Sayılı Elektronik Genel Defter Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğin 7.1. maddesinde de “E-defter tutanlar, Vergi Usul Kanununda belirtilen “mücbir sebep” halleri nedeniyle e-defter veya beratlarına ait kayıtlarının bozulması, silinmesi, zarar görmesi veya işlem görememesi ve e-defter ve berat dosyalarının muhafaza edildiği e-defter saklama hizmeti veren özel entegratör kuruluşlardan veya başkanlıktan ikincil örneklerinin temin edilemediği hallerde söz konusu durumların öğrenilmesinden itibaren tevsik edici bilgi ve belgeleri ile birlikte 15 gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yetkili mahkemesine başvurarak kendisine bir zayi belgesi verilmesini istemelidir. Mahkemeden zayi belgesinin temin edilmesini müteakip, zayi belgesi ile birlikte durumun başkanlığa yazılı olarak bildirilmesi ve başkanlık tarafından istenilen bilgi ve belgelerin (talep edilecek bilgi ve belgeler e-defter uygulama kılavuzunda açıklanır) ibraz edilmesi halinde mükelleflerin zayi olan e-defter kayıtlarının yeniden oluşturulması ve bunlara ait yeni oluşturulan e-defter ve berat dosyalarının e-defter uygulaması aracılığıyla başkanlık sistemine yeniden yüklenmesi için başkanlık tarafından yazılı izin verilir.” hükmünü içermektedir.
Aynı Tebliğin “e-Defter Dosyaları, Berat Dosyaları ve Muhasebe Fişlerinin Muhafaza ve İbrazı” başlıklı 4.4. Maddesinin 1-e bendinde ise” e-Defter dosyaları ile bunlara ilişkin berat dosyalarının ikincil kopyalarının, gizliliği ve güvenliği sağlanacak şekilde e-Defter saklama hizmeti yönünden teknik yeterliliğe sahip ve Başkanlıktan bu hususta izin alan özel entegratörlerin bilgi işlem sistemlerinde ya da Başkanlığın bilgi işlem sistemlerinde 1/1/2020 tarihinden itibaren asgari 10 yıl süre ile muhafaza edilmesi zorunludur. e-Defter ve beratların teknik yeterliğe sahip ve Başkanlıktan bu hususta saklama izni verilen özel entegratörlerin bilgi işlem sistemlerinde muhafaza usulü ile muhafaza edilmesi sürecinde e-Defter uygulamasına dâhil olan mükellefler ve özel entegratörler tarafından uyulması gereken genel, gizlilik ve güvenliğe ilişkin usul ve esaslar, Başkanlık tarafından hazırlanarak edefter.gov.tr adresinde yayımlanan “e-Defter Saklama Kılavuzu”nda açıklanır. e-Defter ve berat dosyalarına ait ikincil kopyalarının bu fıkra uyarınca muhafazası için gerekli yükleme işlemlerinde bu Tebliğin (4.3.4) numaralı fıkrasında belirtilen süreler dikkate alınır.” düzenlemesi yer almaktadır.
Somut olayda, Gelir İdari Başkanlığına yazılan müzekkere cevabında, davacı iş ortaklığının 2020 yılına ilişkin tüm dönemlerine ait e defter beratlarının ve ikincil kopyalarının Gelir İdaresi Başkanlığına aktarıldığının bildirildiği, 2019 yılına ilişkin ocak ve aralık e defter beratlarının sisteme yüklendiği, 2019 yılına ilişkin ikincil kopyalarının yedeklenmediği, davacı ortaklığın defterlerin saklanması konusunda basiretli bir tacirden beklenen özenin göstermediği, kayıtların özenle korunması ve saklanması gerekmesine rağmen, 3 Sıra No’lu Elektronik Defter Genel Tebliğinde öngörülen yükümlülüğü yerine getirmediği, e-Defter dosyaları ile bunlara ilişkin berat dosyalarının ikincil kopyalarının muhafazası hususunda yükümlülüklerini yerine getirmediği anlaşılmakla zayi belgesi verilmesi koşullarının mevcut olmadığı anlaşıldığından davanın reddine karar vermek gerekmiştir.

HÜKÜM :Gerekçesi açıklandığı üzere;
1-Davanın REDDİNE,
2- Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı tarafça yatırılan ve kullanılmayan gider avansının HMK’nın 333. maddesi uyarınca karar kesinleştiğinde davacıya iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı HMK’nun 341 ve devamı maddeleri gereğince kararın tebliğinden itibaren Mahkememize Bölge Adliye Mahkemesi ilgili Hukuk Dairesine gönderilmek üzere verilecek dilekçe ile iki haftalık süre içinde istinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.

Katip …
E İMZALIDIR.

Hakim …
E İMZALIDIR.