Emsal Mahkeme Kararı Ankara 11. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/578 E. 2021/184 K. 01.03.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. ANKARA 11. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
T.C.
ANKARA
11. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

TÜRK MİLLETİ ADINA
GEREKÇELİ KARAR

ESAS NO : 2020/578 Esas
KARAR NO : 2021/184 Karar


DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 18/11/2020
KARAR TARİHİ : 01/03/2021
KARAR YZL. TRH. : 01/04/2021

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
DAVA:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; davacı şirketin tüm muhasebe işlemlerini yürüten muhasebeci ve mali müşavire ait büronun, adres değiştirdiğini, muhasebeci…’ın bürosunu boşaltmadan yeni kiracı olan şahsın bürodaki bütün evrak ve defterleri, kapıcıya talimat vererek belgelerin tamamını çöpe attırdığını, …’ın (mali müşavir) kimlerin defter ve belgelerini çöpe attığına dair ayrıntılı olarak Cumhuriyet Savcılığına şikayette bulunduğunu, bununla ilgili soruşturmanın Ankara Cumhuriyet Savcılığı’nın 2020/68873 dosyası ile yürütüldüğünü, davacı şirketin bu şekilde kaybolan 2018 ve 2019 yıllarına ait gelir ve gider belgelerinin tümünün iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
YARGILAMA VE GEREKÇE:
Dava, karar defterinin kaybolması nedeniyle zayi belgesi verilmesine ilişkindir.
TTK’nun 82/7. Maddesinde, ” Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.” düzenlemesi mevcuttur.
TTK anlamında zayi belgesi verilebilmesi için tacirin defter ve belgelerin korunması anlamında gereken özeni göstermesi, ziyana uğramanın onun iradesi dışında gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu hususta ispat külfeti de davacının üzerinde bulunmaktadır.
Bu kapsamda davacının şirkete ait 2018/2019 yıllarına ait gelir ve gider belgelerinin TTK’nun 82/7 maddesinde sayılan yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet, hırsızlık sebebiyle ve davacının defter ve belgelerin korunması anlamında gereken özeni göstermesine rağmen zayi olduğunu ispat edemediği, zayi belgesi verilmesi koşullarının mevcut olmadığı anlaşıldığından davanın reddine karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM :Gerekçesi açıklandığı üzere;
1-Davanın REDDİNE,
2-Alınması gereken 59,30-TL harcın peşin yatırılan 54,40-TL harçtan mahsubu ile bakiye 4,90-TL’nin davacıdan alınarak hazineye gelir kaydına,
3-Yapılan yargılama giderinin davacı üzerinde bırakılmasına, artan gider avansının karar kesinleştiğinde yatırana iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı HMK’nun 341 ve devamı maddeleri gereğince kararın tebliğinden itibaren Mahkememize Bölge Adliye Mahkemesi ilgili Hukuk Dairesine gönderilmek üzere verilecek dilekçe ile iki haftalık süre içinde istinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.

Katip …
E İMZALIDIR.

Hakim …
E İMZALIDIR.