Emsal Mahkeme Kararı Ankara 11. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/162 E. 2021/79 K. 29.01.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T…. 11. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA YARGILAMA YAPMAYA VE HÜKÜM VERMEYE YETKİLİ

T.C.
ANKARA
11. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
KARAR
ESAS NO : 2020/162
KARAR NO : 2021/79

2- …

DAVA : Resen Tescil
DAVA TARİHİ : 13/03/2020
KARAR TARİHİ : 29/01/2021

Mahkememizde görülmekte olan Resen Tescil davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
İDDİA : Davacı taraf dava dilekçesinde özetle; Müdürlüklerinin … sicil numarasında kayıtlı, … Müzik Sinema Ltd. Şti. ortakları arasında görülen Limited Şirket Ortaklığından Çıkmaya İzin davasında, Ankara 11. Asliye Ticaret Mahkemesinin 30/06/2014 tarihli ve ….Karar Sayılı kararı ile davacı …’ün haklı neden ile şirket ortaklığından çıkmasına izin verilmesine hükmedildiğini, kararın 20/05/2019 tarihinde kesinleştiğini, davacı tarafın gerekli tescil işleminin yapılması için 22/05/2019 tarihinde müdürlüklerine başvurduğunu, Türk Ticaret Kanunu 33. Madesi hükmü ve Ticaret Sicili Yönetmeliği 36. Maddesindeki düzenleme dikkate alınarak müdürlüklerinin E.27684 sayı 30/05/2019 tarihli yazı ile davalı şirket ve yetkilisini hisse devrinin tescili için 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunun 33. Maddesi gereği tescile davet ettiklerini, 30 günlük yasal süre içerisinde tescil talebinde bulunulmadığını, tescilden kaçınma sebeplerini sunmadıklarını, Ankara 11. Asliye Ticaret Mahkemesi …K. Sayılı 30/06/2014 tarihli kararının gereği yerine getirilebilmesi için Mahkememizce ortaklık çıkma sonrası payların akıbetinin belirlenmesi ve gerekli hisse devrinin ticaret sicilinde tescil ve ilanına karar verilmesini talep etmiştir.
SAVUNMA :Davalılar cevap vermemişlerdir.
GEREKÇE : Dava, TTK 33 maddesi uyarınca resen tescil kararı verilmesi istemine ilişkindir.
TTK’nın33. Maddesinde;” (1) Tescili zorunlu olup da kanuni şekilde ve süresi içinde tescili istenmemiş olan veya 32 nci maddenin üçüncü fıkrasındaki şartlara uymayan bir hususu haber alan sicil müdürü, ilgilileri, belirleyeceği uygun bir süre içinde kanuni zorunluluklarını yerine getirmeye veya o hususun tescilini gerektiren sebeplerin bulunmadığını ispat etmeye çağırır. (2) (Değişik: 26/6/2012-6335/4 md.) Sicil müdürünce verilen süre içinde tescil isteminde bulunmayan ve kaçınma sebeplerini de bildirmeyen kişi, sicil müdürünün teklifi üzerine mahallin en büyük mülki amiri tarafından bin Türk Lirası idari para cezasıyla cezalandırılır.(3) Süresi içinde kaçınma sebepleri bildirildiği takdirde, sicilin bulunduğu yerde ticari davalara bakmakla görevli asliye ticaret mahkemesi, dosya üzerinde inceleme yaparak tescili gerekli olan bir hususun bulunduğu sonucuna varırsa, bunun tescilini sicil müdürüne emreder, aksi takdirde tescil istemini reddeder. Süresi içinde tescil isteminde bulunmayan veya kaçınma sebeplerini bildirmeyen kişinin ikinci fıkradaki cezayla cezalandırılması bu fıkra hükmünün uygulanmasına engel oluşturmaz.” hükmü mevcuttur.
Davacı, ortaklıktan çıkma kararı verilmesine rağmen ortağın paylarının kimin adına yazılacağının kararda gösterilmediğini, davalı şirketin anılan kararın işlem ve tescilinin yapılması için davet edildiğini, şirketin tescilden kaçındığını ileri sürerek, TTK’nin 33. madde gereğince resen tescil işleminin yapılabilmesi için adı geçenin hisselerin kime devredileceğine veya intikal ettirileceğine dair karar verilmesi istemiştir.
Mahkememizin, 30/06/2014 tarih, … Esas ve … Karar Sayılı kararı ile davacı …’ün …’nin ortaklığından haklı nedenle çıkmasına izin verilmesine karar verildiği, şirketteki ortaklık payı hakkında karar verilmediği anlaşılmıştır.
Mahkememizin yukarıda anılan kararında; şirket ortaklığından ayrılan ortağın paylarının ne olacağı belli olmadığı gerekçesi ile davacı … Müdürlüğünce tescil yapılmamış ise de, şirketin ayrılan ortağının paylarını devretme veya esas sermayenin azaltılması yoluna gitmesinin mümkün olduğu, çıkan ortağın paylarının şirketçe iktisap edilip edilmeyeceği, üçüncü şahıslar veya diğer şirket ortaklarınca devralınıp alınmayacağı hususlarının şirket ortaklar kurulunun yetkisinde olduğu, davacı ortağın ortaklıktan ayrılma davası sırasında talep etmediği ayrılma payı için sonradan dava açarak talepte bulunmasının da mümkün olduğu dikkate alındığında TTK’nın 33 maddesi uyarınca şirket ortaklığından çıkan ortağın davalı şirketteki hissesinin akıbeti hakkında resen tescil kararı verilmesine ilişkin talep yerinde olmadığı kanaatine varıldığından davanın reddine karar verilmiştir.
HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın reddine,
2-Alınması gerekli 59,30 TL harçtan peşin alınan 54,40TL harcın mahsubu ile artan 4,90TL harcın davalıdan tahsili ile hazineye irat kaydına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4-HMK 333. maddesi uyarınca artan gider avansının karar kesinleştiğinde yatırana iadesine,
İşbu mahkeme kararına karşı HMK 341 ve 345. maddesi uyarınca taraflara tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde Ankara Bölge Adliye Mahkemesi’ne istinaf yoluna başvuru yapma hakkı bulunduğuna dair dosya üzerinden yapılan inceme sonucu oy birliği ile karar verildi.29/01/2021

Başkan …
e-imza
Üye …
e-imza
Üye …
e-imza
Katip …
e-imza