Emsal Mahkeme Kararı Ankara 10. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/810 E. 2023/131 K. 27.02.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. … 10. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA

T.C.

10. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
GEREKÇELİ KARAR

ESAS NO : 2022/810
KARAR NO : 2023/131

HAKİM : … …
KATİP : … …

DAVACI : … … – …
VEKİLİ : Av. … …
DAVALI : … … – …
VEKİLİ : Av. … ….

DAVA : Ticari Şirket (Hisse Devir ve Tescili)
DAVA TARİHİ : 08/04/2022
KARAR TARİHİ : 27/02/2023
KARAR YAZIM TARİHİ : 27/03/2023

Mahkememize açılan Ticari Şirket (Hisse Devir ve Tescili) davasının yapılan açık yargılaması sonunda;
DAVA:
Davacı Vekili, Dava Dilekçesinde Özetle; Davalı …’nun, Özel … Eğitim Hizmetleri Tic. Ltd. Şti.’ nin %50 sermaye payı ile ortağı olduğunu, söz konusu şirket ortaklığı, tarafların evli oldukları dönemde, esasen vekil edeni tarafından, ancak görünürde davacı adına kurulduğunu, tarafların anlaşmalı boşanma dava dosyasına sundukları boşanma protokolünde, evlilik birlikteliği içerisinde edinilen, davalı adına kayıtlı, Özel Duatepe Eğitim Hizmetleri Tic. Ltd. Şti.’ndeki %50 şirket sermaye payının, boşanma davasının kesinleşmesine müteakip vekil edeni …’ a devredileceği karşılıklı olarak kararlaştırıldığını, …Aile Mahkemesinin de boşanma protokolünü esas alarak aynı doğrultuda karar verdiğini, davalının, boşanma protokolüyle devretmeyi taahhüt ettiği, ancak bugüne kadar devre yanaşmadığı şirket sermaye payının vekil edeni adına devir ve tescili için işbu davayı açma zorunluluğu olduğunu, davanın konusunun, şirket sermaye payının devrine ilişkin olduğunu, taraflar arasındaki evlilik birlikteliği içerisinde edinilen ve davalı adına kaydettirilen şirket hissesinin, boşanma protokolü doğrultusunda davacı adına devir ve tescili talepli davalarda, Yargıtay … Hukuk Dairesi’nin 16/01/2017 tarih, 2016/14559 Esas, 2017/282 Karar sayılı ilamı uyarınca, Asliye Ticaret Mahkemelerinin görevli olduğunu, davaya konu uyuşmazlığın ticari nitelikte oluşu sebebiyle, dava açılmadan önce 27/01/2022 tarihinde taraflarınca zorunlu arabuluculuk yoluna başvurulduğunu ancak işbu dava türünün zorunlu arabuluculuk kapsamında kalmadığı gerekçesiyle arabuluculuk dosyasının işlemsiz olarak kapatıldığını, bu nedenlerle davanın kabulü ile, davalı adına kayıtlı Özel Duatepe Eğitim Hizmetleri Tic. Ltd. Şti. nezdindeki %50 şirket sermaye payının, vekil edenim adına devir ve tesciline karar verilmesini, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalı tarafa yükletilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP :
Davalı Vekili, Cevap Dilekçesinde Özetle, …Aile Mahkemesi’nin 12/03/2021 tarihli 2021/187 Esas ve 2021/227 Karar sayılı ilamı ile tarafların anlaşmalı olarak boşandıkları ve boşanma kararının 30/03/2021 tarihinde kesinleştiğini, kurulan ortaklık evlilik birliği içerisinde kurulmuşsa davacının bizzat kazandığı sermaye ile ortak olunmuş bir şirket olduğunu, müvekkili tarafından, şirket hissesinin davacıya devredileceği belirtilmişse de müvekkilinin devretmeyi taahhüt ettiği hisse payını şimdiye kadar devretmemesinde herhangi bir kötü niyeti olmadığını, müvekkili tarafından defaten şirkete sözlü ve yazılı başvuruda bulunulmuşsa da şirket tarafından bu hakları yok sayılmış ve gereği yerine getirilmediğini, hal böyleyken şirketten alması gereken kar paylarını almadan hisse devrini gerçekleştirdiği takdirde mağduriyeti artacak ve hak kaybına uğrayacağını, bu nedenlerle davanın öncelikle hukuki yarar dava şartı yokluğundan reddine, aksi halde itirazları doğrultusunda davanın esastan reddini, kar payına ilişkin …Arabuluculuk Bürosu 2022/148591 sayılı dosyayı takiben açılacak kar payı alacaklarına ilişkin davanın bekletici mesele yapılmasına, yargılama giderlerinin ve vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesini talep etmiştir.
DELİL DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Dava; Aile Mahkemesinin Kesinleşen Boşanma İlamına Konu Anlaşmalı Boşanma Protokolünde Davacıya Devri Kararlaştırılan Limited Şirket Hisselerinin Devir Ve Teşcili İstemine İlişkindir.
Taraflar arasındaki uyuşmazlık; …Aile Mahkemesinin kesinleşen 2021/187 Esas sayılı dosyasında verilen boşanma kararına ilişkin ilama konu anlaşmalı boşanma protokolünde davacıya devri kararlaştırılan limited şirket hisselerinin devir ve teşcili şartlarının oluşup oluşmadığı hususlarına ilişkindir
Mahkememizce 2022/252 E sayılı dosya üzerinden yapılan yargılamada davaya bakmakta Aile mahkemesi görevli olduğundan görevsizlik kararı verilmiş, karara karşı istinaf kanun yoluna gidilmesi üzerine, … Bölge Adliye Mahkemesi 2022/1270 E 2022/1249 K sayılı ilamı ile davaya bakmakta ticaret mahkemeleri görevli olduğundan kararın kaldırılmasına karar verilmiş olup iş bu esasa kaydı yapılarak yargılamasına devam olunmuştur.
Türk Ticaret Kanun’un Limited Şirketlerde hisse devrini düzenleyen 595. maddesinin
” (1) Esas sermaye payının devri ve devir borcunu doğuran işlemler yazılı şekilde yapılır ve tarafların imzaları noterce onanır. Ayrıca devir sözleşmesinde, ek ödeme ve yan edim yükümlülükleri; rekabet yasağı ağırlaştırılmış veya tüm ortakları kapsayacak biçimde genişletilmiş ise, bu husus, önerilmeye muhatap olma, önalım, geri alım ve alım hakları ile sözleşme cezasına ilişkin koşullara da belirtilir.
(2) Şirket sözleşmesinde aksi öngörülmemişse, esas sermaye payının devri için, ortaklar genel kurulunun onayı şarttır. Devir bu onayla geçerli olur.
(3) Şirket sözleşmesinde başka türlü düzenlenmemişse, ortaklar genel kurulu sebep göstermeksizin onayı reddedebilir.
(4) Şirket sözleşmesiyle sermaye payının devri yasaklanabilir.
(5) Şirket sözleşmesi devri yasaklamış veya genel kurul onay vermeyi reddetmişse, ortağın haklı sebeple şirketten çıkma hakkı saklı kalır.
(6) Şirket sözleşmesinde ek ödeme veya yan edim yükümlülükleri öngörüldüğü takdirde, devralanın ödeme gücü şüpheli görüldüğü için ondan istenen teminat verilmemişse, genel kurul şirket sözleşmesinde hüküm bulunmasa bile, onayı reddedebilir.
(7) Başvurudan itibaren üç ay içinde genel kurul reddetmediği takdirde onayı vermiş sayılır.” şeklinde düzenlendiği, bu genel kurallara ilişkin düzenlemenin yanı sıra 596. Madde de Mira, Eşler arasındaki mal rejimi ve icrasının
” (1) Esas sermaye payının, miras, eşler arasındaki mal rejimine ilişkin hükümler veya icra yoluyla geçmesi hâllerinde, tüm haklar ve borçlar, genel kurulun onayına gerek olmaksızın, esas sermaye payını iktisap eden kişiye geçer.
(2) Şirket, iktisabın öğrenilmesinden itibaren üç ay içinde esas sermaye payının geçtiği kişiyi onaylamayı reddedebilir. Bunun için, şirketin, payları kendi veya ortağı ya da kendisi tarafından gösterilen üçüncü bir kişi hesabına, gerçek değeri üzerinden devralmayı, payın geçtiği kişiye önermesi şarttır
(3) Red kararı, devrin gerçekleştiği günden itibaren geçerli olmak üzere geriye etkilidir. Red, bu konudaki kararın verilmesine kadar geçen süre içinde alınan genel kurul kararlarının geçerliliğini etkilemez.
(4) Şirket, üç ay içinde esas sermaye payının geçişini açıkça ve yazılı olarak reddetmemişse onayını vermiş sayılır.
” şeklinde düzenlendiği görülmüştür.
Dosya kapsamından; tarafların …Aile Mahkemesi’ nin 12/03/2021 Tarih, 2021/187 Esas, 2021/227 Karar sayılı ilamı ile anlaşmalı olarak boşandıkları ve boşanma kararının 30/03/2021 tarihinde kesinleştiği, taraflar arasında yapılan anlaşma protokolüne istinaden …Aile Mahkemesi’nin kararının hüküm kısmının 5. Bendinde “…bu paylaştırma sonucu çıkacak mali külfetlerin davalı tarafça karşılanmasını sağlamak amacıyla boşanma davasının kesinleşmesine müteakip davacının …Özel Duatepe Sürücü kursundaki %50 hissesini davalı adına veya davalı tarafından belirlenen kişiye devir ve temlik edeceğine, devir ve temlik ile birlikte sürücü kursunun tüm alacak ve borçlarının devralan kişiye ait olacağına…..,” hisse devrinin karara bağlandığı, bu karara istinaden 23.11.2021 tarihinde genel kurul kararı alındığı, davacının 23.11.2021 tarihinde ticaret sicile başvurduğu anca TTK 595. Madde gereği talebinin reddedildiği, davalıya 14 şubat 2022 tarihinde hisse devrine ilişkin ihtarname gönderdiği görülmüştür.
Mahkememiz açısından kesin hüküm oluşturan …Aile Mahkemesi’ nin 12/03/2021 Tarih, 2021/187 Esas, 2021/227 Karar sayılı ilamı ve eki protol ile TTK’nun 596. Maddesi ve tüm dosya kapsamında dosyaya sunulan deliller birlikte değerlendirildiğinde davacının davayı açmakta hukuki yararı olduğu görülmüş, davalının kar payına ilişkin açacağı davanın mahkememizce beklenmesi talebinin davalar arasında birbirinin sonucunu etkileyecek nitelikte irtibat bulunmadığı ve beklemeyi gerektirecek bir husus bulunmadığı, u davada karar verilmesi ilgili davaya engel teşkil etmeyeceği anlaşılmakla davalının bu talebi kabul görmemiş olup yapılan yargılamada Davanın Kabulü ile Özel Duatepe Eğitim Hizmetleri Tic. Ltd Şti’nin Davalı … adına kayıtlı olan %50 sermaye payının davacı … adına devir ve tesciline karar vermek gerekmiş olup aşağıdaki şekilde hüküm tesisi yoluna gidilmiştir.
HÜKÜM :
Yukarıda açıklanan nedenlere, kararın dayandığı yasal ve hukuksal gerekçeye, dosyadaki kanıtlara göre;
1-Davanın Kabulü ile;
Özel Duatepe Eğitim Hizmetleri Tic. Ltd Şti’nin Davalı … adına kayıtlı olan %50 sermaye payının davacı … adına devir ve tesçiline,
2-492 Sayılı Harçlar Kanunu gereğince, alınması gereken 3.415,50 TL nispi karar ve ilam harcından peşin alınan 934,57 TL harçtan mahsubu ile noksan olan 2.480,93 TL’nin davalıdan tahsili ile hazineye irad kaydına,
3-Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca, davacı yararına hesaplanan 9.200,00 TL vekalet ücretinin davalıdan alınarak, kendisini vekil ile temsil ettiren davacıya verilmesine,
4-Davacı tarafça yatırılan 80,70 TL başvurma harcı, 934,57 TL peşin harç olmak üzere toplamı 1.015,27 TL’nin davalıdan tahsili ile davacıya ödenmesine,
5-Davacı tarafından yapılan 187,50 TL tebligat/posta/müzekkere masrafı ve bilirkişi ücreti yargılama giderinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
6-Taraflarca yatırılan gider ve delil avansının kullanılmayan kısmının karar kesinleştiğinde ve talep halinde taraflara iadesine,
Dair, Taraf vekillerinin yüzüne karşı, kararın tebliğinden itibaren iki hafta içinde … Bölge Adliye Mahkemesinde İstinaf yolu açık olmak üzere 27/02/2023 tarihinde karar verildi.

Katip …
✎ e-imzalıdır

Hakim …
✎ e-imzalıdır

*