Emsal Mahkeme Kararı Ankara 10. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/422 E. 2022/795 K. 16.11.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. …10. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA
T.C.
ANKARA
10. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2022/422
KARAR NO : 2022/795
BAŞKAN : … …
ÜYE : … …
ÜYE : … …
KATİP : … …

DAVACI : … …
VEKİLİ : Av. …

DAVALI : … – …
DAVA : Olağanüstü Genel Kurulu Çağrıya İzin
DAVA TARİHİ : 16/06/2022
KARAR TARİHİ : 16/11/2022
KARAR YAZIM TARİHİ : 25/11/2022

Mahkememize açılan Olağanüstü Genel Kurulu Çağrıya İzin davasının yapılan açık yargılaması sonunda;
İDDİA
Davacı vekili, müvekkili şirketin, …Savunma Teknoloji Ticaret Sanayi A.Ş.’nin %50 payına sahip olan hissedarı olduğunu, geri kalan %50 hissenin ise …’na ait olduğunu, şirket Ana Sözleşmesine göre Müvekkili Şirket adına temsile yetkili …’ın Yönetim Kurulu Başkanı, …’nun ise Yönetim Kurulu üyesi seçildiğini ve müştereken temsile yetkili kılındıklarını, yine Ana Sözleşme uyarında Genel Kurulların olağan toplantılarının her faaliyet dönemi sonundan itibaren 3 ay içinde yapılacağına ilişkin düzenleme yer aldığını, ancak %50 hissedar … ile müvekkili arasında hiçbir iletişim sağlanamadığından müvekkili tarafından kendisine gönderilen Genel Kurulun toplanması için yapılan davetlerin de yanıtsız kaldığını, …69. Noterliği’nin 26.04.2022 tarih ve 11515 yevmiye numaralı ihtarı ile taahhüt edilen sermayenin şirkete ödenmesi, bu zamana kadar yapılan harcamaların payı oranında karşılanması ve Genel Kurul yapılamaması nedeni ile çekilen ihtar 27.04.2022 tarihinde tebliğ edilmesine rağmen bu zamana kadar hiçbir dönüş yapılmadığını,
…10. Noterliğinin 23.05.2022 tarih ve 08461 Yevmiye numaralı bir diğer ihtarı ile “Hissedarı ve Yönetim Kurulu üyesi olduğunuz …Savunma Teknoloji Ticaret Sanayi Anonim Şirketi Ana Sözleşmesi uyarınca yapılması gereken Olağan Genel Kurul toplantısı yapılmamıştır. Ekte yer alan 17.05.2022 tarih ve 2022/1 karar sayılı Genel Kurul toplanmasına ilişkin kararın imzalı halini bu ihtarın tarafınıza tebliğinden itibaren 3 gün içerisinde şirket merkezine iletmenizi, aksi halde TTK 410/2 uyarınca Mahkemeye başvurularak Olağan Genel Kurul toplamak için Müvekkil tarafından izin başvurusu yapılacağı” hususu …’na ihtaren bildirildiğini ancak bu ihtara rağmen yine kendisi ile hiçbir iletişim sağlanamadığını, TTK 410/2 Maddesi gereğince;
Şirket hissedarları arasında fiilin birlikte hareket etme imkanı kalmamıştır. Tüm bu nedenlerle Genel Kurulun;
“1.Açılış ve toplantı başkanlığının oluşturulması
2. Yönetim kurulunca hazırlanan 2020 ve 2021 yıllarına ilişkin yıllık faaliyet raporunun okunması ve müzakeresi.
3. 2020-2021Yılı Finansal tabloların okunması, müzakeresi,
4. Yönetim kurulunun ibrası,
5. Ana sözleşmede tadil yapılarak “Yönetim Kurulu ve Süresi” Başlıklı 7. Maddenin değiştirilmesi
6. Yönetim kurulu üyelerinin seçilmesi,
7. Ana sözleşmede tadil yapılarak “Sermaye” başlıklı 6.maddenin değiştirilerek sermayenin artırılması,
8.Ana sözleşmede tadil yapılarak “Şirketi Unvanı” başlıklı 2. maddenin değiştirilmesi,
9. Dilek ve temenniler”
gündemi ile toplanabilmesi için şirketin %50 hissesine sahip olan müvekkilinin genel kurulu toplantıya çağırma izni verilmesini bunun mümkün olmaması halinde mahkemece atanacak kayyum vasıtası ile Genel Kurulun toplanmasının sağlanmasına karar verilmesini talep etmiştir.
SAVUNMA
Davalı şirkete usulüne uygun tebligat yapılmasına rağmen cevap vermediği gibi yetkili temsilcisi veya vekili duruşmalara katılmamıştır.
HUKUKİ GEREKÇE
Dava, davalı şirketin olağanüstü genel kurula çağrıya izne ilişkindir.
Davacının davalı şirketin hissedarı, şirket adına payı temsile yetkili kişinin …, diğer hissedarın ise dava dışı … olduğu çekişme konusu değildir.
6102 sayılı TTK’nun toplantılar Başlıklı 409.maddesinde;
“1-Genel Kurullar olağan ve olağanüstü toplanır, olağan toplantı her faaliyet dönemi sonundan itibaren 3 ay içinde yapılır. Bu toplantılarda organların seçimine, finansal tablolara, yönetim kurulunun yıllık raporuna, karın kullanım şekline, dağıtılacak kar ve kazanç paylarının oranlarının belirlenmesine, yönetim kurulu üyelerinin ibraları ile faaliyet dönemlerini ilgilendiren ve gerekli görülen diğer konulara ilişkin müzakereler yapılır, karar alınır.”
2-Gerektiği taktirde genel kurul olağanüstü toplantıya çağrılır.
3-Aksine esas sözleşmede hüküm bulunmadığı taktirde genel kurul şirket merkezinin bulunduğu yerde toplanır.”
Çağrı başlıklı 410.maddesinde;
“1-Genel Kurul süresi dolmuş olsa bile yönetim kurulu tarafından toplantıya çağrılabilir. Tasfiye memurları da görevleri ile ilgili konular için genel kurulu toplantıya çağırabilirler.
2-Yönetim Kurulunun devamlı olarak toplanamaması, toplantı nisabının oluşmasına imkan bulunmaması veya mevcut olmaması durumlarında mahkemenin izni ile tek bir pay sahibi genel kurulu toplantıya çağırabilir. Mahkemenin kararı kesindir.” hükümleri mevcuttur.
Davacı şirketin vekili tarafından diğer hissedar ve yetkili temsilci olan …’na noterden 23/05/2022 tarihli ihtar ile 3 gün içerisinde olağan genel kurul toplantısı yapılması için gerekli işlemlerin yapılmasının istendiği, ihtarnamenin 24/05/2022 tarihinde tebliğ edildiği, fakat belirtilen çağrının yapıldığına dair davalı tarafından mahkememize herhangi bir bilgi verilmemiştir.
Yukarıda belirtilen TTK’nun 410/3.maddesine göre yönetim kurulunun devamlı olarak toplanamaması, toplantı nisabının oluşmasına imkan bulunmaması veya mevcut olmaması durumunda mahkemenin izni ile tek bir pay sahibinin genel kurulu toplantıya çağırabileceği ön görülmüş, davalı şirketin ortakları da dava dışı … ile davacı şirket olup, 2020 ve 2021 yıllarına ait olağan genel kurulların yapıldığına yönelik herhangi bir delil ve belge de sunulmadığından belirtilen yasa maddesindeki çağrıya izin için yasal şartlar oluştuğundan talebin kabulüne karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM : Yukarıda açıklanan nedenlerle,
1.-Davanın kabulüne,
Davacı şirketin davalı şirketteki temsilcisi olan …’a davalı şirkete ait 2020 ve 2021 yılı olağan genel kurullarını yapmak üzere yetki verilmesine, yapılacak giderlerin davalı şirketten alınmasına,
2.-492 Sayılı Harçlar Kanunu gereğince, alınması gereken 80,70 TL maktu kararv e ilam harcı peşin olarak alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
3.-Davacı vekil ile temsil edildiğinden yürürlükte bulunan AAÜT gereğince hesaplanan 9.200,00 TL maktu vekalet ücretinin davalıdan tahsili ile davacıya verilmesine,
4.-Davacı tarafından yapılan 80,70 TL başvuru harcı, 80,70 TL peşin harç, 167,25‬ TL posta gideri olmak üzere toplam 328,65 TL yargılama giderinin davalıdan tahsili ile davacıya verilmesine,
5.-Davacı tarafça yatırılan gider avansının kullanılmayan kısmının karar kesinleştiğinde iadesine,
Davacı vekilinin yüzüne karşı, davalı tarafın yokluğunda TTK 410/2.maddesi gereğince kesin olmak üzere 16/11/2022 tarihinde oy birliği ile karar verildi.

Başkan …

Üye …

Üye …

Katip …