Emsal Mahkeme Kararı Ankara 10. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/185 E. 2022/445 K. 15.06.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. ANKARA 10. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA
T.C.
ANKARA
10. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2022/185
KARAR NO : 2022/445
BAŞKAN : … …
ÜYE : … …
ÜYE : … …
KATİP : … …

DAVACI : … – …
VEKİLİ : Av. … – …
DAVALI : … – … …
VEKİLİ : Av. … – …
DAVA : Genel Kurulu Çağrıya İzin
DAVA TARİHİ : 16/03/2022
KARAR TARİHİ : 15/06/2022
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 16/06/2022

Mahkememizde görülmekte olan genel kurulu çağrıya izin davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
İDDİA
Davacı vekili, müvekkilinin davalı şirkette %25 pay sahibi olduğunu, 2017 tarihinden beri şirketi münferiten temsili yetkili müdür …’ın şirketle ilgili herhangi bir genel kurul toplantısı yapmadığını, müvekkilinin şirket müdürü …’a göndermiş olduğu 11/10/2022 tarihli ihtarla genel kurula çağrı talebi gönderdiğini, 20/01/2022 tarihli cevabi ihtarname ile çağrı taleplerine ilişkin herhangi bir cevap verilmediğini, 11/02/2022 tarihli 2. çağrı talebine ilişkin gönderilen ihtarnemeye 7 gün içinde herhangi bir cevap verilmediğinden talebinin zımmen reddedildiğini, şirketin son bilinen adresi olan “Beştepe Mah. Meriç Sok. No:25/5 Ankara” adresini 1 yıldan beri kullanmadığını beyan ederek TTK’nin 412.maddesi gereğince mahkemece genel kurul yapılması için çağrıya izin verilmesine, genel kurulu yapması için kayyum atanmasına karar verilmesini istemiştir.
SAVUNMA
Davalı şirket vekili, mahkememize vermiş olduğu cevap dilekçesi ile ilk ihtara verilen cevapta şirkete ait tüm kayıtların mali müşavirde olması nedeniyle incelenebileceğini, bu imkanı varken genel kurula çağrı için izin için dava açmasının kötü niyetli bir işlem olduğunu savunarak haksız davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
HUKUKİ GEREKÇE
Dava, genel kurula çağrıya ilişkin olup çekişme konuları davacının çağrıya izin isteyip istemeyeceği, izin talebinin haklı olup olmadığı üzerinde toplanmaktadır.

Davalı şirkete ait sicil dosyasının bir sureti celp edilmiş, sicil dosyasında olan 25/09/2013 tarihli genel kurul toplantı tutanağına göre davacı … ve Hasan PARLAK’ın aksi bir karar alıncaya kadar atacakları müşterek imza ile şirketi temsil ve izam yetkisi verilerek şirket müdürü olarak seçildikleri 6102 sayılı TTK’nin 624.maddesi gereğince de şirket müdürlerinden …’ın aksi bir karar alıncaya kadar şirket müdürler kurulu başkanı olarak şirketi münferit imza ile temsil ve izama yetkili olarak seçildikleri, davacının %25 pay sahibi olduğu, 2017 yılı ve diğer yıllara ait genel kurulun yapıldığına dair herhangi bir bilgi ve belge de sunulmamıştır.
Davacı tarafından şirket adına müdüre gönderilen 11/01/2022 tarihli ihtarnamede 2017 yılından itibaren genel kurul toplantısı yapılmadığından ihtarnamenin tebliğ tarihinden itibaren 7 gün içinde genel kurul toplantısı yapılması yönündeki çağrı talebinin yerine getirilmesi istenmiş, davalı şirketin şirket müdürü … tarafından 28/01/2022 tarihli ihtarla ilk çekilen ihtara cevap verilmiş, söz konusu genel kurullara ilişkin çağrının yapılacağı beyan edilmediği gibi daha sonra da genel kurul çağrısı yapılmamıştır. Davacı vekili bu kez şirket adına müdüre gönderdiği 11/02/2022 tarihli ihtarla genel kurul çağrısını yenileyerek 7 gün içinde genel kurul çağrı talebinin yerine getirilmesi istemiş, bugüne kadar da genel kurula çağrı talebinin yerine getirildiğine yönelik herhangi bir belge ibraz edilmediği gibi duruşmaya katılan davalı vekili de bu yönde beyanda bulunmamıştır.
TTK’nin 411/1.maddesinde “Sermayenin en az onda birini, halka açık şirketlerde yirmide birini oluşturan pay sahipleri yönetim kurulundan yazılı olarak gerektirici sebepleri ve gündemi belirterek genel kurulu toplantıya çağırmasını veya genel kurul zaten toplanacak ise karara bağlanmasını istedikleri konuları gündeme konmasını isteyebilirler. Esas sözleşme ile çağrı hakkı daha az sayıda paya sahip pay sahiplerine tanınabilir.”
Aynı yasanın 412/1.maddesinde ise “Pay sahiplerinin çağrı veya gündeme madde konmasına ilişkin istemleri yönetim kurulu tarafından reddedildiği veya isteme 7 iş günü içinde olumlu cevap verilmediği takdirde aynı pay sahiplerinin başvurusu üzerine, genel kurulun toplantıya çağrılmasına şirket merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesi karar verebilir. Mahkeme toplantıya gerek görürse, gündemi düzenlemek ve kanun hükümleri uyarınca çağrıyı yapmak üzere bir kayyım atar. Kararında kayyımın görevlerini ve toplantı için gerekli belgeleri hazırlamaya ilişkin yetkilerini gösterir…” hükümleri mevcuttur.
Limited şirkete ait çağrı başlıklı 617/3.maddesinde “Toplantıya çağrı, azlığın çağrı ve öneri hakkı, gündem, öneriler, çağrısız genel kurul, hazırlık önlemleri, tutanak, yetkisiz katılma konularında anonim şirkete ait hükümler…” uygulanacağı yazılı olup, şirket müdürü ve aynı zamanda %25 pay sahibi olan davacı 2017 yılından dava tarihine kadar yapılmayan genel kurulların yapılması için atıf nedeniyle uyuşmazlık konusunda uygulanması gerekli anonim şirketin genel kurulun çağrısına ilişkin TTK’nin 411/1.maddesine uygun olarak genel kurulun yapılması yönünde diğer şirket müdürü ve aynı zamanda da ortaklar kurulu başkanı olan …’a şirket adına gönderdiği ihtarnameler ile yapılmayan genel kurulların bir hafta içinde yapılması için ihtar etmesine rağmen ortaklar kurulu başkanı olan diğer şirket müdürü söz konusu genel kurulları yapmamış, yapmamakta da haklı bir nedeni bulunmamaktadır. Her ne kadar müdürler kurulunun toplanıp söz konusu genel kurulların yapılması yönünde karar almaları gerekir ise de; sunulan delillerin içeriğine göre müdürler kurulunun bu şekilde bir karar alması mümkün değildir. Davacı ortak olan şirket müdürü isteminde haklı olup, çağrı yapılmaması belirtilen yasa maddesi gereğince yerinde olmayıp davada uygulanması gerekli anonim şirketin genel kurul çağrısına ilişkin TTK’nin 412.maddesine göre haklı nedenlerle çağrıya izin verilmesi gerekir. Dava 16/03/2022 tarihinde açılmış olup, limited şirketlerin genel kuruluna ilişkin 617.maddesinde genel kurul toplantısı her yıl hesap döneminin sona ermesinden itibaren 3 ay içinde yapılacağı yazılı olduğundan davacı söz konusu şirkete ait 2017, 2018, 2019 ve 2020 yıllarına ait yapılmayan genel kurul toplantılarının yapılmasını isteyebilir.
Toplanan delillere göre şirket müdürü aynı zamanda da %25 pay sahibi olan davacının TTK’nin 617/3.maddesini yollamasıyla uygulanması gerekli anonim şirkete ilişkin TTK’nin 411.maddesine uygun olarak yapılmayan genel kurulların yapılması hususunda diğer şirket müdürü ve aynı zamanda müdürler kurulu başkanı olan …’a genel kurul yapılması yönünde 7 gün süreli iki adet ihtar çektiği, iki adet ihtara rağmen haklı nedene dayalı olarak yapmadığını ispatlayamadığı kanaatine varılmakla söz konusu yıllara ait genel kurulun kayyım vasıtasıyla yapılması için mahkemece izin verilmesine karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM :Yukarıda açıklanan nedenlerle,
1.-Davanın kabulüne,
Ankara Ticaret Sicil Müdürlüğünün 190506 sicil numarasında kayıtlı …’nin 2017/2018/2019/2020 yıllarına ait genel kurullarının kayyım vasıtasıyla yapılması için izin verilmesine, Kayyıma yapılmasına izin verilen genel kurullarla ilgili gündemi düzenlemek, çağrıyı yapmak, gerekli belgeleri hazırlaması için yetki verilmesine,
Kayyım olarak Av. …’in atanmasına, ücret olarak 10.000 TL ücret taktiri ile daha sonra davalı şirketten tahsil edilmek kaydıyla davacı tarafından karar kesinleştiğinde ve dosya kayyıma tevdii edildiğinde 10 günlük sürede ödenmesine,
Çağrı için gerekli diğer giderlerin de daha sonra davalı şirketten tahsil edilmek kaydıyla davacı tarafça kayyıma avans olarak ödenmesine,
2.-492 Sayılı Harçlar Kanunu gereğince, alınması gereken 80,70 TL maktu karar ve ilam harcı peşin olarak alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
3.-Davacı vekil ile temsil edildiğinden yürürlükte bulunan AAÜT gereğince hesaplanan 5.100,00 TL maktu vekalet ücretinin davalıdan tahsili ile davacıya verilmesine,
4.-Davacı tarafından yapılan 80,70 TL başvuru harcı, 80,70 TL peşin harç, 83,50 TL tebligat/müzekkere gideri olmak üzere toplam 244,90 TL yargılama giderinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
5.-Davacı tarafça yatırılan gider avansının kullanılmayan kısmının karar kesinleştiğinde iadesine,
Taraf vekillerinin yüzlerine karşı, TTK 412/1 uyarınca kesin olarak 15/06/2022 tarihinde oy birliği ile karar verildi.

Başkan …

Üye …

Üye …

Katip …