Emsal Mahkeme Kararı Ankara 10. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/607 E. 2021/475 K. 07.07.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. ANKARA 10. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA

T.C.
ANKARA
10. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ GEREKÇELİ KARAR

ESAS NO : 2020/607
KARAR NO : 2021/475

DAVA : Öz Sermaye Tespiti
DAVA TARİHİ : 09/12/2020
KARAR TARİHİ : 07/07/2021
KARAR YAZIM TARİHİ : 09/07/2021

GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ :
Davacılar vekili, müvekkili şirketlerin oluşturduğu adi ortaklığın 12/07/2018 tarihinden beri hizmet verdiğini, müvekkillerin söz konusu adi ortaklığa pay sahibi olduklarını, alınan karar uyarınca Ankara Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün … ticaret sicil numarasında kayıtlı … ve … Yazılım Dan. Ve Tic. A.Ş.’nin adi ortaklığa ait işletmeye sermaye olarak konulması kararı alındığını belirterek işletmenin kül halinde bilirkişi marifetiyle değerinin belirlenmesini talep etmiştir.
Dava, adi ortaklığa ait işletmenin kurulu bulunan anonim şirkete sermaye olarak konulacağından değerinin mahkemece seçilecek bilirkişi vasıtasıyla belirlenmesi talebine yöneliktir.
Ticaret şirketlerine ait genel hükümlerde olan TTK’nun 127. maddesinde ticari şirketlerine sermaye olarak konulabilecek değerler 10 bent olarak sayılmış ticari işletmelerin şirketlere sermaye olarak konulabileceği ön görülmüştür.
Davacı şirketlerin oluşturduğu adi ortaklığa ilişkin işletmenin anonim şirkete sermaye olarak konulması talep edildiğinden TTK’nun ayni sermaye olarak konulabilecek mal varlığı unsuru başlıklı 342. Maddesinde “Üzerlerinde sınırlı ayni bir hak, haciz ve tedbir bulunmayan, nakden değerlendirilebilen ve devrolunabilen fikri mülkiyet hakları ile sanal ortamlarda dahil mal varlığı unsurları ayni sermaye olarak konulabilir…” hükmü Değer biçme başlıklı 343. maddesinde ise “Konulan ayni sermaye ile kuruluş sırasında devrolunacak işletmelere ve ayınlara şirket merkezinin bulunacağı yerdeki Asliye Ticaret Mahkemesi’nce atanan bilirkişilerce değer biçilir, değerlendirme raporunda uygulanan değerleme yönteminin somut olayın özellikleri bakımından herkes için en adil ve uygun seçim olduğu, sermaye olarak konulan alacakların gerçekliğinin ve geçerliliğinin ve 342. Maddeye uygunluğunun belirlendiği tahsil edilebilirlik ile tam değerleri… açıklanır bu rapora kurucular ve menfaat sahipleri itiraz edebilir, mahkemenin onayladığı bilirkişi kararı kesindir.” hükümleri mevcuttur.
Belirtilen yasa hükümlerine göre davacıların oluşturduğu adi ortaklığa ait işletmenin şirkete ayni sermaye olarak konulup konulamayacağı, şirkete ayni sermaye olarak konulabilecek kıymetlerin değerlerinin belirlenmesi için dosya adi ortaklığa ait defterleri inceleme yetkisi verilen bilirkişiden alınan 25/01/2021 tarihli raporda, adi ortaklığı oluşturan şirketlerin 22/09/2020 tarihinde … ve … Yazılım Danışmanlık Ticaret Anonim Şirketi’ni kurdukları, şirketin dönem varlıklar ve duran varlıklar toplamının 2.154.497,30 TL kısa vadeli borçlarının ise 77.109,09 TL olduğu belirlenip 2.077.388,21 TL devredilebilir öz kaynağı bulunduğu belirtilmiş aynı bilirkişiden alınan 19/04/2021 tarihli ek raporda ise KDV hesabında yer alan tutarın 30/11/2020 tarihinde gözüken tutar olduğu, daha sonraki tarihlerde artmasının yada azalmasının mümkün olduğu, devreden KDV hesabının dikkate alınmaması halinde 144.632,26 TL işletmenin öz kaynağı olduğu belirtilmiştir.
Bilirkişi raporlarına karşı davacılar vekilinin beyan ve itirazları dosya içerisine alınmıştır.
Yukarıda belirtildiği gibi TTK’nun 127/1. maddesinde para, alacak, kıymetli evrak ve sermaye şirketlerine ait payların şirkete sermaye olarak konulabileceği belirtilmiş TTK’nun 343. maddesinde ise değerlendirme raporunda sermaye olarak konulan alacakların gerçekliğinin geçerliliğinin ve 342. maddeye uygunluğunun belirlenmesi gerektiği belirtilmiştir. Her ne kadar adi ortaklığı oluşturan işletme TTK’nun 127 ve 342. maddesine göre şirkete sermaye olarak konulması mümkün ise de; bilirkişi raporunda belirtildiği gibi şirkete devredilen KDV’nin vergi incelemesi yapılmadan bu tutarın şirkete nakden ödenmesi söz konusu olmayıp söz konusu KDV’nin daha sonraki tarihlerde artması yada azalması mümkün olduğundan KDV iade değerinin kurulmuş olan anonim şirkete sermaye olarak konulması mümkün değildir. İşletmenin tesis, makine ve cihazları ile demirbaşların hazır değerlerinden amortisman değerinin düşülmesi sonucu bulunan tutardan borçların düşümü ile davacı şirketlerin oluşturduğu adi ortaklığın şirkete sermaye olarak konulacak değer 144.632,26 TL olduğundan davanın kısmen kabulüne karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM : Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1.-Davanın kısmen kabulü ile adi ortaklığı oluşturan davacılar tarafından kurulmuş Anonim Şirkete sermaye olarak konulacak işletmenin değerinin nakit, tesis makine ve cihazlar ile demirbaşların toplam değerinden amortisman değerinin ve borçların düşümü ile kalan miktar olan 144.632,26 TL olarak belirlenmesine, KDV alacağı olan 1.932.755,95 TL’nin şirkete sermaye olarak konulması mümkün olmadığından bu yöndeki talebin reddine,
2.-492 Sayılı Harçlar Kanunu gereğince, alınması gereken 59,30 TL maktu karar ve ilam harcı için peşin alınan 54,40 TL’nin mahsubu ile noksan olan 4,90 TL’nin davacıdan tahsili ile hazineye irad kaydına,
3.-Davacı tarafından yapılan giderlerin üzerinde bırakılmasına,
4.-Davacı tarafından yatırılan gider avansının kullanılmayan kısmının karar kesinleştiğinde iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı, kesin olmak üzere 07/07/2021 tarihinde oy birliği ile karar verildi.

Başkan …

Üye …

Üye …

Katip …