Emsal Mahkeme Kararı Ankara 1. Fikri ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi 2021/188 E. 2021/324 K. 12.10.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. ANKARA …FİKRİ VE SINAÎ HAKLAR HUKUK MAHKEMESİ
T.C.
ANKARA
…FİKRİ VE SINAÎ HAKLAR HUKUK MAHKEMESİ

TÜRK MİLLETİ ADINA

GEREKÇELİ KARAR

ESAS NO : 2021/188
KARAR NO : 2021/324

DAVA : Marka İle İlgili Kurum Kararının İptali
DAVA TARİHİ : 16/05/2016
KARAR TARİHİ : 12/10/2021
YAZILDIĞI TARİH : 22/10/2021

Mahkememizde görülmekte olan marka ile ilgili kurum kararının iptali davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
DAVA:
Davacı vekil dava dilekçesiyle; müvekkili firmanın 1960 yılından bu yana gıda sektöründe faaliyet gösterdiğini, TPE nezdinde “…” ibareli pek çok tescilli markasının bulunduğunu, müvekkili firmanın … sayılı “…” ibareli markasının tescil başvurusunun davalı tarafın …ibareli markaları nedeniyle YİDK kararı ile reddedildiğini, dava konusu iki marka arasında görsel, işitsel ve anlamsal benzerlik bulunmadığını, iki markanın birbiriyle ticari bir bağı olduğu düşüncesine ulaşılamayacağını, müvekkili firmanın 2005 yılından bu yana tescilli markası olan “…” markası ile redde mesnet markanın tescil kapsamındaki emtialarının ve tüketici kitlelerinin farklı olduğunu, müvekkili firmanın markasının esas unsurunun “…” ibaresi olması nedeniyle redde gerekçe marka ile esas unsur bakımından herhangi bir ayniyet bulunmadığını, müvekkili firmanın … ibaresi ile bir marka ailesi oluşturduğunu ve markanın …ve … olarak ayrı ayrı değil bir bütün halinde ayırt edici hale geldiğini, beyanla TPE YİDK’nın 17/03/2016 tarih … sayılı kararının iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP:
Davalı şirket vekili cevap dilekçesiyle, müvekkili firmanın ülkemizin önde gelen gıda firmalarından biri olduğunu ve temellerinin 1960 yılında atıldığını, müvekkili firmanın …ibareli markalarının Türkiye’de tanınmış bir marka olduğunu ve …ibaresinin baskın bir şekilde kullanıldığı birçok markasının bulunduğunu, davacı tarafa ait … markasında …ibaresinin bilerek ön plana çıkarılarak baskın unsur olarak kullanıldığını, davacı tarafın tescili talep ettiği marka ile müvekkili firmanın …ibareli markalarının benzerliğin yanı sıra aynı türden benzer malları kapsaması nedeniyle ilgili tüketicinin söz konusu markaların aynı ticari kaynaktan veya aralarında bağlantı bulunan firmalardan kaynaklandığı, müvekkili şirketin TPE nezdinde …BAHARATLARI ibareli markasının … başvuru numarası ile tescil edildiğini bu nedenle müvekkilinin haksız rekabet peşinde olmasının mümkün olmadığını, belirterek davanın reddine karara verilmesini talep etmiştir.
Davalı Türk Patent vekili cevap dilekçesiyle; dava konusu … ibareli marka başvurusunun bütünü itibariyle bırakılan izlenim açısından dikkate alındığında “…baharatları k şekil”, “…hayatın tadı tuzu şekil”, “…şekil”, “…”, ibareli markalar ile iltibasa yol açacak düzeyde benzerlik gösterdiğini, davacının başvuruya konu markası “…” ile redde gerekçe markada baskın olan ve marka algısı yaratan ibarenin …ibaresi olduğu, dava konusu marka başvurusu ile redde mesnet markanın kapsamında bulunan emtiaların da aynı/aynı tür olması nedeniyle karıştırılma riskinin oluştuğunu belirterek davanın reddini talep etmiştir.
YARGILAMA:
Mahkememizce, 25/06/2019 tarih ve 2016/209 E. 2019/314 K. sayılı kararı ile; iddia, savunma ve tüm dosya kapsamından, davanın kısmen kabul kısmen reddi ile Türkpatent YİDK’nun 17/03/2016 tarih … sayılı kararının kısmen 05, 29, 30, 32. sınıflar yönünden iptaline, fazlaya dair talebin reddine karar verilmiştir.
Karara karşı davalılar vekilleri tarafından ayrı ayrı istinaf kanun yoluna başvurulmuştur.
Ankara BAM tarafından …K. sayılı ilamıyla;
”Dava, Türkpatent YİDK kararının iptali ve marka başvurusunun tescili istemine ilişkindir. İnceleme, 6100 sayılı HMK’nın 355. madde hükmü uyarınca istinaf dilekçesinde belirtilen sebeplerle sınırlı olarak ve kamu düzenine aykırı hususların olup olmadığı gözetilerek yapılmıştır. Hukuk Genel Kurulu’nun …. sayılı ilamlarında da benimsendiği üzere, mahkemece gerektiğinde hükmün eki niteliğinde kroki ve şekillere, kararın ekinde yer verilebilir ise de, hükmün gerekçe kısmında, HMK.’nın “Hükmün Kapsamı” başlıklı 297. maddesi ve Anayasa’nın 141. maddesi hükümlerine uygun düşmeyecek biçimde şekillere yer verilmesi, davadan davalar doğmasına, tarafların yeniden uyuşmazlığa düşmelerine, infazda tereddüde neden olunmasına yol açabilecektir. Renk, boyut ve diğer özelliklerinden yoksun bir şekilde markaların ve tasarımların gerekçeli karara eksik yansıtılmaları yanıltıcı sonuçlara neden olabilecektir. Somut uyuşmazlıkta da mahkeme kararının gerekçe kısmında dava konusu markalara ilişkin görünümlere yer verilmiş olması 6100 sayılı HMK’nın 297. maddesine uygun bulunmadığından, Dairemizce hükmün kaldırılması gerekmiştir. Her ne kadar bölge adliye mahkemeleri, hukuki denetimin yanında aynı zamanda maddi vakıa incelemesi de yaparak, tahkikat sonucuna göre yeniden esas hakkında hüküm kurabilir ya da yargılamada eksiklik bulunmamakla beraber, kanunun olaya uygulanmasında hata edilip de yeniden yargılama yapılmasına ihtiyaç duyulmadığı takdirde, veyahut kararın gerekçesinde hata edilmiş ise düzelterek yeniden esas hakkında karar verebilirse de somut olayda, ortada hukuki ve maddi vakıa denetimine elverişli bir hüküm bulunmamaktadır. Bu nedenle HMK.’nın 353/1-a-6. maddesi uyarınca, davanın yeniden görülüp yeni bir karar verilmesi için ilk derece mahkemesine ait kararın esası incelenmeden kaldırılmasına ve dosyanın ilk derece mahkemesine gönderilmesine karar vermek gerekmiş, aşağıdaki şekilde hüküm tesis edilmiştir. İstinaf kararının neden ve şekline göre, davalı Türkpatent vekili ve davalı …vekilinin diğer istinaf itirazlarının incelenmesine şimdilik gerek görülmemiştir.” gerekçesiyle ”HMK’nın 353/1-a-6. maddesi gereğince davalı Türk Patent ve Marka Kurumu vekili ve davalı …vekilinin istinaf itirazlarının kabulü ile Ankara …Fikri ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi’nce verilen …sayılı kararının KALDIRILMASINA, dosyanın, davanın yeniden görülmesi için mahkemesine İADESİNE, davalı Türk Patent ve Marka Kurumu vekili ve davalı …vekilinin diğer istinaf itirazlarının bu aşamada incelenmesine yer olmadığına,” şeklinde karar verilmiş dava mahkememizin 2021/188 E. sırasına kaydedilmiştir.
GEREKÇE:
Taraflar arasındaki uyuşmazlığın; davacı başvurusuna davalı tarafından yapılan itiraz sonucu kısmen reddiyle ilgili verilen YİDK kararının yerinde olup olmadığı iptal şartlarının oluşup oluşmadığı noktalarında toplandığı anlaşılmıştır.
“Marka tescilinde red için nispi nedenler” başlığı altında düzenlenen 556 sayılı KHK’nın 8. maddesi;
“Madde 8 – Tescil edilmiş veya tescil için başvuru yapılmış bir markanın sahibi tarafından itiraz yapılması durumunda aşağıdaki hallerde marka tescil edilemez:
a) Tescil için başvurusu yapılan marka, tescil edilmiş veya tescil için daha önce başvurusu yapılmış bir marka ile aynı ise ve aynı mal veya hizmetleri kapsıyorsa,
b) Tescil için başvurusu yapılan marka, tescil edilmiş veya tescil için daha önce başvurusu yapılmış bir marka ile aynı veya benzer ise ve tescil edilmiş veya tescil için başvurusu yapılmış bir markanın kapsadığı mal veya hizmetlerle aynı veya benzer ise, tescil edilmiş veya tescil için başvurusu yapılmış markanın halk tarafından karıştırılma ihtimali varsa ve bu karıştırılma ihtimali tescil edilmiş veya tescil için başvurusu yapılmış bir marka ile ilişkili olduğu ihtimalini de kapsıyorsa.
Marka sahibinin ticari vekili veya temsilcisi tarafından markanın kendi adına tescili için, marka sahibinin izni olmadan ve geçerli bir gerekçe gösterilmeden yapılan başvuru, marka sahibinin itirazı üzerine red edilir.
Tescilsiz bir markanın veya ticaret sırasında kullanılan bir başka işaretin sahibinin itiraz etmesi üzerine, tescili istenilen marka, aşağıdaki hallerde tescil edilmez.
a) Markanın tescili için yapılan başvuru tarihinden önce veya markanın tescili için yapılan başvuruda belirtilen rüçhan tarihinden önce bu işaret için hak elde edilmiş ise,
b)Belirtilen işaret, sahibine daha sonraki bir markanın kullanımını yasaklama hakkını veriyorsa,
Marka, tescil edilmiş veya tescil için başvurusu daha önce yapılmış bir markanın aynı veya benzeri olmakla birlikte, farklı mallar veya hizmetlerde kullanılabilir. Ancak, tescil edilmiş veya tescil için başvurusu yapılmış markanın, toplumda ulaştığı tanınmışlık düzeyi nedeniyle haksız bir yararın sağlanabileceği, markanın itibarına zarar verebileceği veya tescil için başvurusu yapılmış markanın ayırt edici karakterini zedeleyici sonuçlar doğurabileceği durumda, tescil edilmiş veya tescil için başvurusu daha önce yapılmış bir marka sahibinin itirazı üzerine, farklı mal veya hizmetlerde kullanılacak olsa bile, sonraki markanın tescil başvurusu red edilir.
Tescil için başvurusu yapılmış markanın, başkasına ait kişi ismi, fotoğrafı, telif hakkı veya herhangi bir sınai mülkiyet hakkını kapsaması halinde, hak sahibinin itirazı üzerine tescil başvurusu reddedilir.
Ortak ve garanti markalarının sona ermesinden itibaren üç yıl içinde ortak marka veya garanti markası ile aynı veya benzeri olan marka tescil başvurusu itiraz üzerine reddedilir.
Bir markanın yenilenmeme nedeniyle koruma süresinin dolmasından sonra iki yıl içerisinde aynı veya benzer markanın, aynı veya benzer mal ve hizmetler için yapılan tescil başvurusu itiraz üzerine reddedilir.” şeklindedir.
Yukarıda ayrıntısı yazılı 8/1-b maddesinde geçen düzenleme uyarınca getirilen yaptırımın iki koşulun bir arada bulunması hâlinde uygulanacağı görülmekte olup, bunlardan birincisi tescil başvurusu yapılan markanın, tescil edilmiş veya önceki tarihte başvurusu yapılmış marka ile aynı ya da benzer olması, ikincisi ise; her iki markanın da kapsadığı mal veya hizmetlerin aynı ya da benzer olmasıdır. Ancak burada 556 sayılı KHK’nın 8. maddesinin (4) numaralı fıkrasının hatırlatılması da gereklidir. Zira tescil edilmiş veya tescil için başvurusu yapılmış markanın, Türkiye’de ulaştığı tanınmışlık düzeyi nedeniyle haksız bir yararın sağlanabileceği, markanın itibarının zarar görebileceği veya ayırt edici karakterinin zedelenebileceği durumlarda, tescil edilmiş veya tescil için başvurusu daha önce yapılmış bir marka sahibinin itirazı üzerine, farklı mal veya hizmetlerde kullanılacak olsa bile, sonraki markanın tescil başvurusu ret edilebilecektir. Tanınmış marka kavramı yerleşik Yargıtay içtihatlarında “bir şahsa veya teşebbüse sıkı bir şekilde matufiyet, garanti, kalite, kuvvetli reklam, yaygın bir dağıtım sistemine bağlı, müşteri, akraba, dost, düşman ayırımı yapılmadan coğrafi sınır, kültür, yaş farkı gözetilmeksizin aynı çevredeki insanlar tarafından refleks halinde ortaya çıkan bir çağrışım olarak” ifade edilmiştir.
Ayrıca 556 sayılı KHK’nın 8. maddesinin …fıkrasının (b) bendinde geçen “halk tarafından karıştırılma ihtimali” konusunda genel ölçü olarak; bu işin ilgilisi veya uzmanı değil, tüketici olan halk olduğunun göz önünde tutulması gerekmektedir. Karıştırılma ihtimalinde önemli olan husus, tüketici kitlesinin bu iki işaret arasında herhangi bir şekilde herhangi bir sebeple bağlantı kurma, ilişkilendirme ihtimalidir. Buradaki “ihtimal” kelimesi özenle ve özellikle kullanılmış bir kelime olup, şekil, ses, anlam, genel görünüm, çağrışım ve bir seri içinde bulunma izlenimi bu kapsamda değerlendirilmektedir.
Bir başka anlatımla, “iltibas tehlikesi” görsel, biçimsel, anlamsal, işitsel benzerlikler, çağrıştırma, bir bütün olarak uyandırdığı toplu kanaat, malın veya hizmetin hitap ettiği alıcı grubunun toplumsal düzeyi ve durumu, markayı taşıyan malın değeri ve alıcının bu malı almaya ayırdığı zaman, markanın esas unsurları ve tamamlayıcı unsurları, karşılaştırılan işaretler arasındaki benzerlik, telaffuz, anlam veya biçimden, işaretlerin toplu olarak bıraktığı izlenimden, seri içine girmekten veya başka bir çağrışımdan kaynaklanabilir.
Bu açıklamalar ışığında somut olay incelendiğinde;
Toplanan delillere, alınan bilirkişi raporuna ve tüm dosya kapsamına göre;
-dava konusu … sayılı “ ….” ibareli marka başvurusunun 35, 40, 41, 43 sınıfta yer alan “Reklamcılık, pazarlama ve halkla ilişkiler ile ilgili hizmetler, ticari ve reklam amaçlı sergi ve fuarların organizasyonu hizmetleri.Büro hizmetleri; sekreterlik hizmetleri, gazete aboneliği düzenleme hizmetleri, istatistiklerin derlenmesi, büro makinelerinin kiralanması hizmetleri, bilgisayar veri tabanlarındaki bilginin sistematik hale getirilmesi, telefon cevaplama hizmetleri. İş yönetimi, idaresi ve bu konular ile ilgili danışmanlık, muhasebe ve mali müşavirlik hizmetleri,personel işe yerleştirme, işe alma, personel seçimi, personel temini hizmetleri, ithalat-ihracat acente hizmetleri, geçici personel görevlendirme ( başkası adına fatura yatırma, vergi yatırma, trafik işlemleri gibi iş takibi) hizmetleri.Ticari ve sınai ürünler için eksperlik hizmetleri.Açık artırmaların düzenlenmesi ve gerçekleştirilmesi hizmetleri. 40. Adi metallerin işleme hizmetleri. Değerli metallerin işlenmesi hizmetleri. Fotografik ve sinematografik ürünlerin işlenmesi hizmetleri (banyo, baskı ve foto gravür hizmetleri dahil). Gıdaların işlenmesi hizmetleri. Hayvan kesim hizmetleri. Deri ve kürk işleme hizmetleri. Saraçlık hizmetleri. Kumaş işleme hizmetleri, yün işleme hizmetleri. Terzilik hizmetleri, nakış işleme hizmetleri. Ahşap ve kereste işleme hizmetleri. Sanat eserlerinin çerçevelenmesi hizmetleri. Sıvı, kimyasal madde, gaz, hava işleme hizmetleri. Cam ve optik cam işleme hizmetleri. Malzemelerin montajı (üçüncü şahıslar adına) hizmetleri. Diş teknisyenliği (döküm) hizmetleri. Çömlekçilik hizmetleri. Enerji üretimi hizmetleri, jeneratörlerin kiralanması hizmetleri. Kağıdın işlenmesi. Baskı hizmetleri, ciltçilik hizmetleri. Plastik işleme hizmetleri. 41 Eğitim ve öğretim hizmetleri. Sempozyum, konferans, kongre ve seminer düzenleme, idare hizmetleri. Spor, kültür ve eğlence hizmetleri (sinema, spor karşılaşmaları, tiyatro, müze, konser gibi kültür ve eğlence etkinlikleri için bilet sağlama hizmetleri dahil). Dergi, kitap, gazete v.b.gibi yayınların basıma hazır hale getirilmesi, okuyucuya ulaştırılmasına ilişkin hizmetler (global iletişim ağları vasıtasıyla anılan hizmetlerin sağlanması da dahil). Film, televizyon ve radyo programları yapım hizmetleri. Haber muhabirliği hizmetleri, foto-muhabirliği hizmetleri. Fotoğrafçılık hizmetleri. Tercüme hizmetleri.43 Yiyecek ve içecek sağlanması hizmetleri. Geçici konaklama hizmetleri. Gündüz bakımı (kreş) hizmetleri. Hayvanlar için geçici barınma sağlanması hizmetleri.” yönünden tescilli olduğu,
-dava konusu marka başvurusunda reddine karar verilen malların “05. İnsan ve hayvan sağlığı için ilaçlar, tıbbi amaçlı kimyasal ürünler, kimyasal elementler. Tıbbi ve veterinerlik amaçlı olan ya da olmayan diyet maddeleri, besin takviyeleri, zayıflatıcı ürünler, bebek mamaları, tıbbı amaçlı bitkiler ve bitkisel içecekler. Diş hekimliği için ürünler (aletler/cihazlar hariç) hijyen sağlayıcı ürünler (pedler, tamponlar, tıbbı amaçlı yakılar, pansuman malzemeleri. kağıt ve tekstilden mamul çocuk bezleri) zararlı bitkileri, hayvanları ve mantarları imha edici maddeler. insan ve hayvanlar için olanlar hariç deodorantlar, havayı tazeleyici kokular dezenfektanlar, antiseptikler (mikrop öldürücüler), tıbbı amaçlı deterjanlar. 29. Et, balık, kümes ve av hayvanlarının etleri ile her nevi işlenmiş et ürünleri kuru bakliyat. Hazır çorbalar, bulyonlar. Zeytin, zeytin ezmeleri. Sut ve süt ürünleri (tereyağı dahil) yenilebilir bitkisel yağlar. Kurutulmuş, konservelinmiş, dondurulmuş, pişirilmiş, tütsülenmiş, salamura edilmiş her turlu meyve ve sebzeler, salçalar. Kuru yemişler. Fındık ve fıstık ezmeleri, tahin, Yumurtalar, yumurta tozları. Patates cipsleri. 30. Kahve, kakao, kahve veya kakao esaslı içecekler, çikolata esaslı içecekler. Makarnalar, mantılar, erişteler. Pastacılık ve fırıncılık mamulleri, tatlılar. Bal, arı sütü, propolis. Yiyecekler için çeşni/lezzet vericiler, vanilya, baharatlar, domates sosları dahil olmak üzere soslar. Mayalar, kabartma tozları her türlü un, irmikler, nişastalar. Toz şeker, kesme şeker, pudra şekeri. Çaylar, buzlu çaylar, şekerlemeler, çikolatalar, bisküviler, krakerler, gofretler sakızlar dondurmalar, yenilebilir buzlar tuz. hububat (tahıl) ve mamulleri pekmez 32. biralar, bira yapımında kullanılan preparatlar maden suları, kaynak suları, sofra suları, sodalar sebze ve meyve suları, bunların konsantreleri ve özleri, meşrubatlar. Enerji içecekleri (alkolsüz). 33.sınıf: Alkollü içecekler (biralar hariç) 35. Müşterilerin malları elverişli bir şekilde görmesi ve satın alması için İnsan ve hayvan sağlığı için ilaçlar, tıbbi amaçlı kimyasal ürünler, kimyasal elementler. Tıbbi ve veterinerlik amaçlı olan ya da olmayan diyet maddeleri, besin takviyeleri, zayıflatıcı ürünler, bebek mamaları, tıbbı amaçlı bitkiler ve bitkisel içecekler. Diş hekimliği için ürünler (aletler/cihazlar hariç) hijyen sağlayıcı ürünler (pedler, tamponlar, tıbbı amaçlı yakılar, pansuman malzemeleri. kağıt ve tekstilden mamul çocuk bezleri) zararlı bitkileri, hayvanları ve mantarları imha edici maddeler. insan ve hayvanlar için olanlar hariç deodorantlar, havayı tazeleyici kokular dezenfektanlar, antiseptikler (mikrop öldürücüler), tıbbı amaçlı deterjanlar. Et, balık, kümes ve av hayvanlarının etleri ile her nevi işlenmiş et ürünleri kuru bakliyat. Hazır çorbalar, bulyonlar. Zeytin, zeytin ezmeleri. Sut ve süt ürünleri (tereyağı dahil) yenilebilir bitkisel yağlar. Kurutulmuş, konservelinmiş, dondurulmuş, pişirilmiş, tütsülenmiş, salamura edilmiş her turlu meyve ve sebzeler, salçalar. Kuru yemişler. Fındık ve fıstık ezmeleri, tahin, Yumurtalar, yumurta tozları. Patates cipsleri. Kahve, kakao, kahve veya kakao esaslı içecekler, çikolata esaslı içecekler. Makarnalar, mantılar, erişteler. Pastacılık ve fırıncılık mamulleri, tatlılar. Bal, arı sütü, propolis. Yiyecekler için çeşni/lezzet vericiler, vanilya, baharatlar, domates sosları dahil olmak üzere soslar. Mayalar, kabartma tozları her türlü un, irmikler, nişastalar. Toz şeker, kesme şeker, pudra şekeri. Çaylar, buzlu çaylar, şekerlemeler, çikolatalar, bisküviler, krakerler, gofretler sakızlar dondurmalar, yenilebilir buzlar tuz. hububat (tahıl) ve mamulleri pekmez biralar, bira yapımında kullanılan preparatlar maden suları, kaynak suları, sofra suları, sodalar sebze ve meyve suları, bunların konsantreleri ve özleri, meşrubatlar. Enerji içecekleri (alkolsüz). Alkollü içecekler(biralar hariç) mallarının biraraya getirilmesi hizmetleri ( belirtilen hizmetler perakende, toptan satış mağazaları, elektronik ortamlar, katalog ve benzeri diğer yöntemler ile sağlanabilir )” olduğu,
Davalıya ait … sayılı …BAHARATLARI+Şekil ibareli markanın “Şekerli vanilin, karabiber, salep, tarçın, yenibahar, karbonat, susam, çörek otu, kabartma tozu, limon tuzu, kırmızı biber.” yönünden tescilli olduğu,
-davalıya ait … sayılı …BAHARATIN TADI TUZU ibareli markanın “05.Tıbbi amaçlı bitkiler ve bitkisel içecekler; bitki karışımları ve konsantreleri; şifalı bitki çayları, zayıflatıcı çaylar, ginseng çayı…29. Et, balık, kümes ve av hayvanlarının etleri ile her nevi işlenmiş et ürünleri. Kuru bakliyat. Hazır çorbalar, bulyonlar. Süt ve süt ürünleri (tereyağı HARİÇ). Kurutulmuş, konservelenmiş, dondurulmuş, pişirilmiş, tütsülenmiş, salamura edilmiş her türlü meyve ve sebzeler. Kuru yemişler. tahin. Yumurtalar, yumurta tozları. Patates cipsleri. 30.Makarnalar, mantılar, erişteler. Yiyecekler için çeşni/lezzet vericiler(Hardal ve Köfte Harcı HARİÇ). Mayalar, kabartma tozları; unlu mamullerin formunu, rengini iyileştirici, bayatlama süresini geciktirici doğal maddeler. Her türlü un, irmikler, nişastalar. Toz şeker, kesme şeker, pudra şekeri. Hububat (tahıl) ve mamülleri. 31.Tarım ürünleri, bahçecilik ürünleri ve tohumlar. Ormancılık ürünleri. Canlı hayvanlar (kuluçkalık yumurtalar, döllenmiş yumurtalar dahil). Canlı ve kurutulmuş bitkiler ve otlar. Hayvan yemleri ve tıbbi amaçlı olmayan katkıları. Malt (insan tüketimi için olmayan). 32.Biralar; bira yapımında kullanılan preparatlar. Maden suları, kaynak suları, sofra suları, sodalar, tonikler. Sebze ve meyve suları, bunların konsantreleri ve özleri, meşrubatlar.” yönnden tescilli olduğu,
-davalıya ait …. kod nolu …MUTFAK+Şekil ibareli markanın “29. Et, balık, kümes ve av hayvanlarının etleri; et mamülleri, et hülasaları, et suları, bulyonlar; işlenmiş su ürünleri (yumuşakçalar ve kabuklu hayvanlar); kurutulmuş, pişirilmiş, tütsülenmiş, konservelenmiş, dondurulmuş et ürünleri…Kuru bakliyat hariç kurutulmuş, pişirilmiş, konservelenmiş, dondurulmuş sebzeler, yemek pişirmek için sebze suları…Patates cipsleri, patates kızartmaları…Jöleler.Yumurtalar.Tahin (susam tohumu macunu),Kuru yemişler.Konservelenmiş, dondurulmuş, pişirilmiş meyveler; pekmezler,marmelatlar, meyve ezmeleri, kompostolar…Süt ve süt ürünleri: Her türlü süt, beyaz peynirler, kaşar peynirler, yoğurt,kaymak, krema, krem şanti, süttozu, kefir, süt oranı fazla sütlü içecekler, meyveli sütler, meyveli yoğurtlar, kımız, süt ve süt ürünlerinden (süt oranı fazla ) tatlılar…Kuru bakliyat, yani fasulye, bezelye, nohut , mercimek, soya …Hazır çorbalar ve hazır yemekler…30.Toz şeker, kesme şeker, pudra şekeri…Her türlü un, hazır karışımlı kek unu, hazır karışımlı tart unu, hazır karışımlı pandispanya unu, hazır karışımlı pizzaunu, hazır karışımlı kurabiye unu, irmikler, nişastalar,Mayalar, kabartma tozları, vanilyalar; ekmeğin formunu, rengini iyileştirici, bayatlama süresini geciktirici doğal maddeler…Yiyecekler için çeşni/lezzet vericiler: Ketçaplar, mayonezler, hardallar, limon suları, soslar, salata sosları, çikolata sosu, salçalar, sirkeler, yiyecekler ve içecekler için koku vericiler (aromalar), baharatlar, tavuk harcı, et harcı. Makarnalar, mantılar, erişteler…Pirinç, bulgur.Çaylar.31.Hububat (tahıl) ve undan mamül çerezler, patlamış mısır, mısır gevrekleri, yulaf ezmeleri, kahvaltılık hububat…Tarım ürünleri: İşlenmemiş hububat (tahıl) mısır.” yönünden tescilli olduğu,
-davalıya ait 2008/44175 kod nolu …ibareli markanın “30.Makarnalar, mantılar, erişteler.Yiyecekler için çeşni/lezzet vericiler(hardal hariç), tuzotu. Mayalar, kabartma tozları; unlu mamullerin formunu, rengini iyileştirici, bayatlama süresini geciktirici doğal maddeler.Her türlü un, irmikler, nişastalar. Toz şeker, kesme şeker, pudra şekeri. Hububat (tahıl) ve mamülleri” yönünden tescilli olduğu,
-davalıya ait 202354 …+Şekil ibareli markanın “Şekerli vanilin, karabiber, salep, tarçın, yenibahar, karbonat, susam, çörek otu, kabartma tozu, limon tuzu, kırmızı biber.” yönünden tescilli olduğu,
-davalıya ait 2003/21130 …+Şekil ibareli markanın “05. Tıbbi amaçlı bitkiler ve bitkisel içecekler; bitki karışımları ve konsantreleri; şifalı bitki çayları, zayıflatıcı çaylar, ginseng çayı…29.Et, balık, kümes ve av hayvanlarının etleri; et mamülleri, et hülasaları, et suları, bulyonlar; işlenmiş su ürünleri (yumuşakçalar ve kabuklu hayvanlar); kurutulmuş, pişirilmiş, tütsülenmiş, konservelenmiş, dondurulmuş et ürünleri, sucuk sosis, salam, pastırma, kavurma, jambon, et, balık konserveleri,Kuru bakliyat, yani fasulye, bezelye, nohut , mercimek, soya …Hazır çorbalar ve hazır yemekler…Patates cipsleri, patates kızartmaları…Konservelenmiş, dondurulmuş, pişirilmiş meyveler; pekmezler, reçeller, marmelatlar, meyve ezmeleri, kompostolar…Kuru yemişler (yer fıstığı, şam fıstığı, ayçiçeği çekirdeği, kabak çekirdeği, badem, fındık, ceviz, leblebi, şeker leblebisi, patlamış mısır, kuru üzüm, kuru incir, kuru kayısı ), kurutulmuş meyveler, pestiller …Tahin (susam tohumu macunu),Yumurtalar,Jöleler,.Kuru bakliyat hariç kurutulmuş, pişirilmiş, konservelenmiş, dondurulmuş sebzeler, yemek pişirmek için sebze suları…Süt ve süt ürünleri: Her türlü süt, beyaz peynirler, kaşar peynirler, yoğurt, ayran, kaymak, krema, krem şanti, süttozu, kefir, meyveli sütler, meyveli yoğurtlar, kımız, 30. Mayalar, kabartma tozları, vanilyalar; ekmeğin formunu, rengini iyileştirici, bayatlama süresini geciktirici doğal maddeler…Yiyecekler için çeşni/lezzet vericiler: Ketçaplar, mayonezler, hardallar, limon suları, soslar, salata sosları, salçalar, sirkeler, yiyecekler ve içecekler için koku vericiler (aromalar), baharatlar,köfte harcı, isot, pul biber, dolma bahar, soğantozu, sarımsak tozu.Makarnalar, spagettiler, mantılar…Her türlü un, irmikler, nişastalar,buğday unu, yulaf unu pirinç unu (Pirinç unları; sade pirinç unu, vitaminli pirinç unu, vanilyalı pirinç unu, pasta kreması (sade ve kakaolu)Hububat (tahıl) ve undan mamül çerezler, patlamış mısır, mısır gevrekleri, yulaf ezmeleri, kahvaltılık hububat…Pirinç, bulgur…Toz şeker, kesme şeker, pudra şekeri… 31.Tarım ürünleri: İşlenmemiş hububat (tahıl), yani buğday, arpa, çeltik, yulaf, mısır, darı, çavdar, taze mercimek, pancar.yonca, fiğ, korunga, kepek, küsbe, malt.Bahçecilik ürünleri: Taze meyveler ve sebzeler, mantarlar, kültür mantarları…Tohumlar: Bitki tohumları, çiçek tohumları, sebze tohumları…Canlı hayvanlar: Kanatlı hayvanlar, küçükbaş hayvanlar, büyükbaş hayvanlar, suda yaşayan hayvanlar…Canlı bitkiler: Çiçekler, çimenler/çimler, fideler, fidanlar…Hayvan yemleri; hayvan yemleri için tıbbi amaçlı olmayan katkılar..Malt 32. Biralar; bira yapımında kullanılan preparatlar (bira mayası, arpa mayası, şerbetçi otu özü v.b.).Kolalar, gazozlar, izotonik içecekler…Sebze ve meyve suları, sebze ve meyve konsantreleri ve özleri; meyvelerden elde edilen toz ve granül halde içecekler, şıra, şalgam suyu, domates suyu…Maden suları, kaynak suları, sofra suları, sodalar, tonikler..Boza , sahlep” yönünden tescilli olduğu,
-davalıya ait … sayılı … ibareli markanın “05. İnsan ve hayvan sağlığı için ilaçlar, tıbbi amaçlı kimyasal ürünler, kimyasal elementler. Tıbbi ve veterinerlik amaçlı olan ya da olmayan diyet maddeleri; besin takviyeleri, zayıflatıcı ürünler; bebek mamaları; tıbbi amaçlı bitkiler ve bitkisel içecekler. Diş hekimliği için ürünler (aletler/cihazlar hariç). Hijyen sağlayıcı ürünler (pedler, tamponlar, tıbbi amaçlı yakılar, pansuman malzemeleri, kağıt ve tekstilden mamul çocuk bezleri). Zararlı bitkileri, hayvanları ve mantarları imha edici maddeler. İnsan ve hayvanlar için olanlar hariç deodorantlar, havayı tazeleyici kokular. Dezenfektanlar, antiseptikler (mikrop öldürücüler), tıbbi amaçlı deterjanlar. 29. Et, balık, kümes ve av hayvanlarının etleri ile her nevi işlenmiş et ürünleri. Kuru bakliyat. Hazır çorbalar, bulyonlar. Zeytin, zeytin ezmeleri. Süt ve süt ürünleri (tereyağı dahil). Yenilebilir bitkisel yağlar. Kurutulmuş, konservelenmiş, dondurulmuş, pişirilmiş, tütsülenmiş, salamura edilmiş her türlü meyve ve sebzeler. Kuru yemişler. Fındık ve fıstık ezmeleri, tahin. Yumurtalar, yumurta tozları. Patates cipsleri. 30.Kahve, kakao; kahve veya kakao esaslı içecekler, çikolata esaslı içecekler. Makarnalar, mantılar, erişteler. Pastacılık ve fırıncılık mamulleri, tatlılar. Bal, arı sütü, propolis. Yiyecekler için çeşni/lezzet vericiler. Mayalar, kabartma tozları. Her türlü un, irmikler, nişastalar. Toz şeker, kesme şeker, pudra şekeri. Çaylar, buzlu çaylar. Şekerlemeler, çikolatalar, bisküviler, krakerler, gofretler. Sakızlar. Dondurmalar, yenilebilir buzlar. Tuz. Hububat (tahıl) ve mamulleri. Pekmez 32. Biralar; bira yapımında kullanılan preparatlar. Maden suları, kaynak suları, sofra suları, sodalar. Sebze ve meyve suları, bunların konsantreleri ve özleri, meşrubatlar” yönünden tescilli olduğu,
-davalıya ait 2007/21996 sayılı … ibareli markanın “05.İnsan ve hayvan sağlığı için ilaçlar, tıbbi amaçlı kimyasal ürünler ve elementler. Tıbbi amaçlı diyet maddeleri; zayıflatıcı ürünler; bebek mamaları; tıbbi amaçlı bitkiler ve bitkisel içecekler. Diş hekimliği için ürünler (aletler/cihazlar hariç). Hijyen sağlayıcı ürünler ( pedler, tamponlar, tıbbi amaçlı yakılar, pansuman malzemeleri dahil). Zararlı bitkileri, hayvanları ve mantarları imha edici maddeler. Mekanlar için koku gidericiler, koku vericiler (kişisel kullanım amaçlı olanlar hariç). Dezenfektanlar, antiseptikler (mikrop öldürücüler), tıbbi amaçlı deterjanlar.29.Et, balık, kümes ve av hayvanlarının etleri ile her nevi işlenmiş et ürünleri. Kuru bakliyat. Hazır çorbalar, bulyonlar. Zeytin, zeytin ezmeleri. Süt ve süt ürünleri (tereyağı dahil). Yenilebilir bitkisel yağlar. Kurutulmuş, konservelenmiş, dondurulmuş, pişirilmiş, tütsülenmiş, salamura edilmiş her türlü meyve ve sebzeler. Kuru yemişler. Fındık ve fıstık ezmeleri, tahin. Yumurtalar, yumurta tozları. Tıbbi amaçlı olmayan ve tamamlayıcı gıda maddeleri (polen, proteinler, karbonhidratlar dahil). Patates cipsleri.30.Kahve, kakao; kahve veya kakao esaslı içecekler, çikolata esaslı içecekler. Makarnalar, mantılar, erişteler. Pastacılık ve fırıncılık mamulleri, tatlılar. Bal, arı sütü, propolis. Yiyecekler için çeşni/lezzet vericiler. Mayalar, kabartma tozları; unlu mamullerin formunu, rengini iyileştirici, bayatlama süresini geciktirici doğal maddeler. Her türlü un, irmikler, nişastalar. Toz şeker, kesme şeker, pudra şekeri. Çaylar, buzlu çaylar. Şekerlemeler çikolatalar, bisküviler, krakerler, gofretler. Sakızlar. Dondurmalar, yenilebilir buzlar. Tuz. Hububat (tahıl) ve mamülleri.32.Biralar; bira yapımında kullanılan preparatlar. Maden suları, kaynak suları, sofra suları, sodalar, tonikler. Sebze ve meyve suları, bunların konsantreleri ve özleri, meşrubatlar” yönünden tescilli olduğu,
Davalıya ait 2005/04754 sayılı … ibareli markanın “32.Biralar; bira yapımında kullanılan preparatlar (arpa mayası, şerbetçi otu özü v.b.)…Maden suları, kaynak suları, sofra suları, sodalar, tonikler..Boza , sahlep…Kolalar, gazozlar, izotonik içecekler…Sebze ve meyve suları, sebze ve meyve konsantreleri ve özleri; meyvelerden elde edilen toz ve granül halde içecekler, şıra, şalgam suyu, domates suyu” yönünden tescilli olduğu,
tetkik edilmiştir.
Dava konusu marka başvurusu kapsamında tescili talep edilen 05, 29, 30 ve 32. Sınıf mal ve hizmetlerin redde mesnet markalar kapsamında doğrudan yer aldığı, bununla birlikte 33. Sınıf emtialar ile 35. Sınıfta reddoluann emtialar bakımından ise yine emtialar yönünden bir benzerliğin bulunduğu, her ne kadar davalı yan markaları kapsamında 35. Sınıf hizmetler doğrudan yer almamakta ise de bu hizmetin kapsam içerisine aldığı emtiaların yer aldığı görülmektedir.
Davalı yanın redde mesnet markalarının “…” esas unsurlu markalar oldukları, dava konusu markada da keza yine “…” sözcüğü ve bu sözcüğe nazaran daha küçük bir şekilde yazılmış “…” ibarelerinin mevcut olduğu görülmektedir.
Ortalama dikkate sahip tüketici daha önce gördüğü satın aldığı veya yararlandığı mal ve hizmetin markasının zihninde kalan izine dayanarak sonraki aynı veya benzer mal ve hizmet alışverişini yapar. Markaların benzer olup olmadığı incelenirken markaların bütün olarak bıraktığı genel intiba esastır. Dolayısıyla başkasına ait tescilli bir marka ile genel olarak bıraktığı toplu intiba itibariyle ilk bakışta kolayca tefrik edilemeyecek şekilde benzeyen ve bu suretle iltibasa sebebiyet verecek bir markayı kullanan kimse markanın benzerini kullanmış sayılır.
Bu çerçevede dava konusu marka başvurusu ile davalı yanın markaları bir bütün olarak değerlendirildiklerinde markaların ilk bakışta ortak unsur olarak “…” ibaresini içerdikleri, dava konusu “…” markasındaki “…” ibaresinin baskın unsur konumunda olduğu ve tüketicinin bu markayı gördüğünde, yıllardır bildiği ve tanıdığı bir marka olan redde mesnet “…” markalarının, yeni bir serisi olarak anılan işareti algılama ihtimalinin oldukça kuvvetli olduğu, markadaki “…” ibaresinin dilimizde karşılığı bulunmayan bir sözcük olması nedeniyle de markanın tali unsuru konumunda olduğu, markaların tescili kapsamında yer alan emtiaların birebir aynı/ayırt edilemeyecek düzeyde benzer olmaları ve anılan emtiaların hitap ettiği tüketici kitlesinin oldukça geniş nitelikte bir kitle olması hususunun da etkilediğini, davalı markaları ile dava konusu markanın birbirine bu denli yakın ibareler olması ve emtialarının da bu denli benzer olmaları nedeniyle ortalama tüketicinin işaretler arasında en azından iktisadi veya idari bir bağ kurmasının muhtemel olduğu, markalardaki …ibaresinin durumu nedeniyle 5. Sınıf emtialar ve 35/6 altındaki 5. Sınıf emtialar için de aynı durumun geçerli olduğu, hal böyleyken taraf markaları arasında 8/1-b maddesi uyarınca benzerlik ve karıştırılma ihtimalinin mevcut olduğu görülmektedir.
Marka Hukukumuzda tescilde öncelik ve teklik ilkesi kabul edilmekle birlikte, istisnai durumlar da sözkonusu olabilmektedir. Nitekim; müktesep hak müessesesi de bu istisnai durumlardan birisidir. “Müktesep hak”, marka başvurunun kesinleşmesine bağlanan en önemli sonuçlardan biri olup; tescil hüküm ifade ettiği sürece aynı veya benzer işaret için üçüncü kişinin başvurması halinde, marka sahibi lehine mutlak ve/veya nispi ret nedeni teşkil eder (556 s. KHK m. 7, 8).
Bu istisnai duruma ilişkin olarak Yargıtay’ın aşağıda belirtilen bazı kararlarında, bazı istisnai durum ve koşullarda önceki tarihli marka tescilinin sonraki tarihli marka ya da marka başvurusu açısından kazanılmış bir hak teşkil edeceği içtihat edilmiştir.
Yüksek Yargıtay 11. HD.’nin ….K.s. “…” kararlarında kazanılmış hak teşkil eden önceki markaların tespiti yönünden bazı kıstaslar getirmiştir. Müktesep hakkın kabulü üç koşula bağlanmıştır.
Bunlar:
-Müktesep hak iddia edilen tescilli marka ile davaya konu markadaki asli unsurların muhafaza edilmiş olması, eski markaya karşı hükümsüzlük davası açılacak sürenin dolmuş olması ve bu markanın çekişmesiz şekilde kullanılması,
-Markalar arasında işletme ile bağlantısı ve tüketici nezdinde yaratılan izlenimin korunması,
-Dava konusu markada, müktesep hak iddia edilen markaya nazaran kapsamın genişletilmemiş olmasıdır.
Aşağıda davalının dava konusu marka başvurusu ile önceki tarihli markalarının işaret benzerliğine bakılacaktır. Nitekim öncelikli olarak müktesep hak iddia edilen tescilli marka ile davaya konu markadaki asli unsurların muhafaza edilmiş olup olmadığına bakmak gereklidir.
Davacının müktesep hakka dayanak teşkil ettiğini ileri sürdüğü markalarının:
-davacıya ait 2005/14389 sayılı …. ibareli markanın “05 İnsan ve hayvan sağlığı için ilaçlar, tıbbi amaçlı kimyasal ürünler: İlaçlar, doğum kontrol hapları, aşılar, serumlar, vitaminler, teşhis maddeleri, tıbbi amaçlı radyoaktif maddeler, bakteriyolojik kültür ortamları, tıpta ve veterinerlikte kullanılan bakteriyolojik preparatlar, tıbbi amaçlı alçı, eczacılık amaçlı alkol, tıbbi amaçlı alkol, hayvan spermleri… Tıbbi amaçlı diyet maddeleri, diyet gıdaları, bebek mamaları… Diş hekimliği için ürünler (aletler/cihazlar hariç): Diş dolgu maddeleri; diş kalıbı çıkarma maddeleri (alçı, diş mumu vb.); diş protezi için tutturucu malzemeler, diş kalıbı macunları, dişçilikte kullanılan kıymetli maden alaşımları… Tıbbi amaçlı gazlar, Hijyenik ürünler: Altını tutamayanlar için kullanılan ve adet günlerinde kullanılanlar da dahil olmak üzere vücut akıntılarına karşı kullanılan hijyenik ürünler yani pedler, tamponlar, bezler, külotlar; tıbbi amaçlı yakılar, flasterler, bandajlar, pansuman malzemeleri… Tıbbi amaçlı bitkiler ve bitkisel içecekler; bitki karışımları ve konsantreleri; şifalı bitki çayları, zayıflatıcı çaylar, ginseng çayı … Zararlı bitkileri, hayvanları ve mantarları imha edici maddeler: Fungisitler (mantar öldürücüler), herbisitler ve insektisitler; haşereleri yakalayıcı, öldürücü veya kovucu maddeler, hayvan banyo maddeleri ( parazitleri öldürmek için); küf giderici ürünler, güve önleyici preparatlar; fare zehirleri… Odalar, taşıt araçları ve diğer mekanlar için koku gidericiler, koku vericiler, kişisel kullanım dışındaki deodorantlar… Dezenfektanlar, antiseptikler (mikrop öldürücüler), tıbbi amaçlı deterjanlar… Eczacılık, tıp ve veterinerlikte kullanılan kimyasal elementler ve doğal ürünler… 29 Et, balık, kümes ve av hayvanlarının etleri; et mamülleri, et hülasaları, et suları, bulyonlar; işlenmiş su ürünleri (yumuşakçalar ve kabuklu hayvanlar); kurutulmuş, pişirilmiş, tütsülenmiş, konservelenmiş, dondurulmuş et ürünleri… Kuru bakliyat hariç kurutulmuş, pişirilmiş, konservelenmiş, dondurulmuş sebzeler, yemek pişirmek için sebze suları… Kuru bakliyat, yani fasulye, bezelye, nohut , mercimek, soya … Hazır çorbalar ve hazır yemekler… Zeytinler, turşular… Süt ve süt ürünleri: Her türlü süt, her türlü peynir, yoğurt, ayran, kaymak, krema, krem şanti, süttozu, kefir, süt oranı fazla sütlü içecekler, meyveli sütler, meyveli yoğurtlar, kımız, süt ve süt ürünlerinden (süt oranı fazla ) tatlılar… Yenilebilir sıvı ve katı yağlar, margarinler, tereyağlar… Konservelenmiş, dondurulmuş, pişirilmiş meyveler; pekmezler, reçeller, marmelatlar, meyve ezmeleri, kompostolar… Kuru yemişler, kurutulmuş meyveler, pestiller … Fındık ve fıstık ezmeleri, tahin (susam tohumu macunu)… Yumurtalar, yumurta tozları, Jöleler, jelatinler, Tıbbi amaçlı olmayan ve tamamlayıcı gıda maddeleri niteliğindeki perhizle ilgili olan veya olmayan ürünler için bitkisel ve vitamin bazlı ürünler olarak kullanılan proteinler, karbonhidratlar, madensel maddeler, az miktarda bulunan kimyasal elementler, aminoasitler, yağ asitleri , polen müstahzarları… Patates cipsleri, patates kızartmaları…30 Kahve, kakao, suni kahve, moka (kahve), kahve yerine geçen maddeler, kahve veya kakao esaslı içecekler… Tapyoka, sago… Makarnalar, mantılar, erişteler… Ekmekler, pideler , pizzalar, lahmacunlar… Bisküviler, krakerler, gofretler, pastalar, tartlar, kekler… Baklavalar, şöbiyet , tulumba tatlıları, bülbül yuvaları… Pudingler, kazandibi, sütlaç, sup, muhallebiler, aşureler… Bal, arı sütü, propolis … Yiyecekler için çeşni/lezzet vericiler: Ketçaplar, mayonezler, hardallar, limon suları, soslar, salata sosları, salçalar, sirkeler, yiyecekler ve içecekler için koku vericiler (aromalar), baharatlar… Mayalar, kabartma tozları, vanilyalar; ekmeğin formunu, rengini iyileştirici, bayatlama süresini geciktirici doğal maddeler… Her türlü un, irmikler, nişastalar, Toz şeker, kesme şeker, pudra şekeri… Çaylar, buzlu çaylar… Şekerlemeler, lokumlar, helvalar, pişmaniyeler, donmuş yoğurt (şekerleme), çikolatalar, çikolata ürünleri, çikolata veya şekerle kaplanmış ürünler, yılbaşı ağacı süsü olarak şekerli ve çikolatalı ürünler, çikolata esaslı içecekler … Sakızlar, Dondurmalar, buz kremler, yenilebilir buzlar… Tuz, Pirinç, bulgur, keşkek, yarmalar, gıdalar için malt… Hububat (tahıl) ve undan mamül çerezler, patlamış mısır, mısır gevrekleri, yulaf ezmeleri, kahvaltılık hububat… 32 Biralar; bira yapımında kullanılan preparatlar (arpa mayası, şerbetçi otu özü v.b.)… Maden suları, kaynak suları, sofra suları, sodalar, tonikler.. Sebze ve meyve suları, sebze ve meyve konsantreleri ve özleri; meyvelerden elde edilen toz ve granül halde içecekler, şıra, şalgam suyu, domates suyu… Kolalar, gazozlar, izotonik içecekler… Boza , sahlep…” yönünden tescilli olduğu,
-davacıya ait 148397 sayılı …. BAHARATLARI ibareli markanın 30 sınıfta yer alan “Pul biber” yönünden tescilli olduğu,
-davacıya ait 148058 sayılı …. … ibareli markanın “Kabartma tozu.” yönünden tescilli olduğu,
-davacıya ait 154958 sayılı … … ibareli markanın “Baharatlar, karabiber, yenibahar, kimyon, nane, kekik, karanfil, köftebaharı, ıhlamur, çörekotu, susam, adaçayı, kişniş, maya tozu, vanilin, tozbiber, limon tuzu, pudra şekeri, kakao, hindistan cevizi, kahve, tarçın, kuruyemiş, konserve, yağ, zeytin, peynir, reçel, marmelat, salça, ketçap, turşu, sirke, soğan tozu, sarımsak tozu, pirinç unu, nişasta, sahlep, mahlep, hazır çorba, et suyu, meyva suyu, meyva tozu, meyvalı granül, balık konservesi, makarna, irmik, peynir mayası.” yönünden tescilli olduğu,
-davacıya ait 106689 sayılı …. ibareli markanın “Karabiber, kırmızıbiber, tarçın, yenibahar, kimyon, karanfil, ıhlamur, vanilya, maya tozları.” yönünden tescilli olduğu,
tetkik edilmiştir.
Davalı yana ait önceki tarihli tescilli markaların esas unsurunu “…” ibaresi oluşturmaktadır. Davacı yanın markalarının esas unsuru ise “…” ibaresi olarak kalmakla birlikte bu ibarede “…” ibaresinin daha ön plana çıkacak şekilde kullanıldığı halleri dahil, çeşitli tali ve yardımcı unsurlar yardımıyla davacının 1987 yılından bu yana “…” esas unsurlu seri markalara sahip olunduğu görülmüştür.
Dolayısıyla davalı yanın önceki tarihli ve “…” esas unsurlu tescilli markaları yönünden kazanılmış bir hakkının, aynı/aynı tür emtialarda varlığının kabulü gerekecektir. Zira her ne kadar dava konusu başvuruda “…” ibaresi, “…” ibaresine nazaran nispeten daha büyük yazılmış ise de markalarda “….” ibaresini bir bütün olarak görecek olan tüketicinin, bu iki sözcüğün birlikte yer aldığı markaları, davacının önceki markaları ile eş olarak algılayacağı ve davacının önceki markalarının yenilenmiş bir versiyonu olarak yorumlayabileceği kabul edilmiştir.
Davacı markaları ile davalı markalarının birlikte eş zamanlı uzun süreli olarak aynı piyasada var oldukları ve herhangi bir karışıklık yaşandığı hususunda herhangi bir delilinin dosyaya sunulmadığı, birlikte varolma ve ortalama tüketici tarafından iki ayrı marka olarak kabul edilme halinin gerçekleştiği, davacının önceki tescilli markaları kapsamında kalan ürünler yönünden uzun yıllar birlikte var olan markalar arasında herhangi bir karışıklığın yaşanmadığı anlaşılmakla, önceki tescilli markaları kapsamında davacınının müktesep hakkının bulunduğu kabul edilmiş olup, bu kapsamda davacının önceki markaları kapsamındaki emtialar da göz önüne alındığında,
“05.Sınıf: İnsan ve hayvan sağlığı için ilaçlar, tıbbi amaçlı kimyasal ürünler, kimyasal elementler. Tıbbi ve veterinerlik amaçlı olan ya da olmayan diyet maddeleri, besin takviyeleri, zayıflatıcı ürünler, bebek mamaları, tıbbı amaçlı bitkiler ve bitkisel içecekler. Diş hekimliği için ürünler (aletler/cihazlar hariç) hijyen sağlayıcı ürünler (pedler, tamponlar, tıbbı amaçlı yakılar, pansuman malzemeleri. kağıt ve tekstilden mamul çocuk bezleri) zararlı bitkileri, hayvanları ve mantarları imha edici maddeler. insan ve hayvanlar için olanlar hariç deodorantlar, havayı tazeleyici kokular dezenfektanlar, antiseptikler (mikrop öldürücüler), tıbbı amaçlı deterjanlar.
29. Sınıf: Et, balık, kümes ve av hayvanlarının etleri ile her nevi işlenmiş et ürünleri kuru bakliyat. Hazır çorbalar, bulyonlar. Zeytin, zeytin ezmeleri. Süt ve süt ürünleri (tereyağı dahil) yenilebilir bitkisel yağlar. Kurutulmuş, konservelinmiş, dondurulmuş, pişirilmiş, tütsülenmiş, salamura edilmiş her turlu meyve ve sebzeler, salçalar. Kuru yemişler. Fındık ve fıstık ezmeleri, tahin, Yumurtalar, yumurta tozları. Patates cipsleri.
30. Sınıf: Kahve, kakao, kahve veya kakao esaslı içecekler, çikolata esaslı içecekler. Makarnalar, mantılar, erişteler. Pastacılık ve fırıncılık mamulleri, tatlılar. Bal, arı sütü, propolis. Yiyecekler için çeşni/lezzet vericiler, vanilya, baharatlar, domates sosları dahil olmak üzere soslar. Mayalar, kabartma tozları her türlü un, irmikler, nişastalar. Toz şeker, kesme şeker, pudra şekeri. Çaylar, buzlu çaylar, şekerlemeler, çikolatalar, bisküviler, krakerler, gofretler sakızlar dondurmalar, yenilebilir buzlar tuz. hububat (tahıl) ve mamulleri pekmez
32. Sınıf: biralar, bira yapımında kullanılan preparatlar maden suları, kaynak suları, sofra suları, sodalar sebze ve meyve suları, bunların konsantreleri ve özleri, meşrubatlar. Enerji içecekleri (alkolsüz). Alkollü içecekler (biralar hariç)
emtiaları yönünden kazanılmış hak sahipliğinin bulunduğu;
– bununla birlikte davacı yanın 33.sınıf: Alkollü içecekler (biralar hariç) emtiaları ve yine 35. Sınıftaki Müşterilerin malları elverişli bir şekilde görmesi ve satın alması için İnsan ve hayvan sağlığı için ilaçlar, tıbbi amaçlı kimyasal ürünler, kimyasal elementler. Tıbbi ve veterinerlik amaçlı olan ya da olmayan diyet maddeleri, besin takviyeleri, zayıflatıcı ürünler, bebek mamaları, tıbbı amaçlı bitkiler ve bitkisel içecekler. Diş hekimliği için ürünler (aletler/cihazlar hariç) hijyen sağlayıcı ürünler (pedler, tamponlar, tıbbı amaçlı yakılar, pansuman malzemeleri. kağıt ve tekstilden mamul çocuk bezleri) zararlı bitkileri, hayvanları ve mantarları imha edici maddeler. insan ve hayvanlar için olanlar hariç deodorantlar, havayı tazeleyici kokular dezenfektanlar, antiseptikler (mikrop öldürücüler), tıbbı amaçlı deterjanlar. Et, balık, kümes ve av hayvanlarının etleri ile her nevi işlenmiş et ürünleri kuru bakliyat. Hazır çorbalar, bulyonlar. Zeytin, zeytin ezmeleri. Sut ve süt ürünleri (tereyağı dahil) yenilebilir bitkisel yağlar. Kurutulmuş, konservelinmiş, dondurulmuş, pişirilmiş, tütsülenmiş, salamura edilmiş her turlu meyve ve sebzeler, salçalar. Kuru yemişler. Fındık ve fıstık ezmeleri, tahin, Yumurtalar, yumurta tozları. Patates cipsleri. Kahve, kakao, kahve veya kakao esaslı içecekler, çikolata esaslı içecekler. Makarnalar, mantılar, erişteler. Pastacılık ve fırıncılık mamulleri, tatlılar. Bal, arı sütü, propolis. Yiyecekler için çeşni/lezzet vericiler, vanilya, baharatlar, domates sosları dahil olmak üzere soslar. Mayalar, kabartma tozları her türlü un, irmikler, nişastalar. Toz şeker, kesme şeker, pudra şekeri. Çaylar, buzlu çaylar, şekerlemeler, çikolatalar, bisküviler, krakerler, gofretler sakızlar dondurmalar, yenilebilir buzlar tuz. hububat (tahıl) ve mamulleri pekmez biralar, bira yapımında kullanılan preparatlar maden suları, kaynak suları, sofra suları, sodalar sebze ve meyve suları, bunların konsantreleri ve özleri, meşrubatlar. Enerji içecekleri (alkolsüz). Alkollü içecekler(biralar hariç) mallarının biraraya getirilmesi hizmetleri ( belirtilen hizmetler perakende, toptan satış mağazaları, elektronik ortamlar, katalog ve benzeri diğer yöntemler ile sağlanabilir ) emtiaları yönünden kazanılmış hakka dayanak yapabileceği bir markasının mevcut olmadığı; davacının 35/6 altında önceye dayalı tescilli markaları kapsamında yer alan emtialara yer vermiş olmasının davacı lehine kazanılmış hak bahşetmeyeceğini, keza 35. sınıf bir hizmet sınıfı olup, birden çok farklı markanın satışının yapılabileceği bir işletmeye dair hizmettir. Tek başına emtia sınıfındaki bir marka üzerindeki hak sahipliği, bu malların ve başkalarının satışına imkan veren hizmet sınıfında kazanılmış hak gerekçesi oluşturmayacağı anlaşılmıştır.
Yukarıda açıklanan nedenlerle aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
H Ü K Ü M:Yukarıda açıklanan nedenlerle ve tüm dosya kapsamından;
1-Davanın kısmen kabul kısmen reddi ile
TPE YİDK’nın …. tarih … sayılı kararının kısmen … sınıflar yönünden iptaline,
YİDK iptaline yönelik fazlaya dair talebin reddine,
2-Harçlar Yasasına göre hesaplanan 59,30-TL karar harcından peşin alınan 44,40-TL’nin mahsubu ile bakiye 14,90-TL’nin davalılardan tahsili ile hazineye irat kaydına,
3-Davanın kısmen kabulü nedeniyle, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre hesap olunan takdiren 5.900,00-TL maktu ücreti vekâletin davalılardan alınarak davacıya verilmesine,
4-Davanın kısmen reddi nedeniyle, davalılar kendisini vekille temsil ettirdiğinden; Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre hesap olunan takdiren 5.900,00-TL maktu ücreti vekâletin davacıdan alınarak davalılara verilmesine,
5-Davacının yapmış olduğu ve ve aşağıda dökümü gösterilen 3.934,50-TL yargılama giderinin davanın kabul ve red oranları göz önünde bulundurularak takdiren 2.050,00-TL’sinin davalılardan alınarak davacıya verilmesine, bakiye yargılama giderinin davacı üzerinde bırakılmasına,
6-Davalı şirket tarafından yapılan aşağıda dökümü gösterilen 282,60-TL yargılama giderinin davanın kabul ve red oranları göz önünde bulundurularak takdiren 170,00-TL’sinin davacıdan alınarak davalı şirkete verilmesine, bakiye yargılama giderinin davalı şirket üzerinde bırakılmasıa,
7-Davalı TÜRKPATENT tarafından yapılan aşağıda dökümü gösterilen 199,20-TL
yargılama giderinin davanın kabul ve red oranları göz önünde bulundurularak takdiren 119,00-TL’sinin davacıdan alınarak davalı TÜRKPATENT’e verilmesine, bakiye yargılama giderinin davalı TÜRKPATENT üzerinde bırakılmasıa,
8-Yatırılan ve kullanılmayan gider avansının, hükmün kesinleşmesini müteakip re’sen yatırana iadesine (HMK m.333),
Dair verilen karar, hazır olan davacı ve davalı vekilinin yüzüne karşı tebliğ tarihinden itibaren 2 haftalık yasal süre içinde Bölge Adliye Mahkemesinde istinaf yolu açık olmak üzere açıkça okunup, usulen anlatıldı. 12/10/2021
Katip … Hakim …
¸ ¸

DAVACI /MASRAF DÖKÜMÜ
İlk Masraf : 62,70-TL
Gider Avansı :3.871,80-TL
TOPLAM :3.934,50-TL

DAVALI ŞİRKETE / MASRAF DÖKÜMÜ
İstinaf kanun yoluna başv. harcı: 121,30-TL
İstinaf karar harcı : 44,40-TL
Gider Avansı : 117,00-TL
TOPLAM : 282,60-TL

TÜRKPATENT /MASRAF DÖKÜMÜ
İstinaf kanun yoluna başv. harcı: 121,30-TL
İstinaf karar harcı : 44,40-TL
Gider Avansı : 33,50-TL
TOPLAM : 199,20-TL