Emsal Mahkeme Kararı Ankara 1. Fikri ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi 2018/339 E. 2021/162 K. 18.05.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. ANKARA 1. FİKRİ VE SINAÎ HAKLAR HUKUK MAHKEMESİ Karar
T.C.
ANKARA
1. FİKRİ VE SINAÎ HAKLAR HUKUK MAHKEMESİ

TÜRK MİLLETİ ADINA
GEREKÇELİ KARAR

ESAS NO : 2018/339
KARAR NO : 2021/162

DAVA : Marka Hükümsüzlüğü
DAVA TARİHİ : 03/10/2018
KARAR TARİHİ : 18/05/2021

Mahkememizde görülmekte olan marka hükümsüzlüğü davasının yapılan açık yargılaması sonunda:
DAVA:
Davacılar vekili dava dilekçesinde özetle; dava konusu markanın müvekkili şirketlerden … Eğit. Ve Bilş. Hiz. Dan. Ltd. Şti. tarafından kullanıldığını, halen … ismi ile Anıttepe’de Anadolu Lisesi olarak faaliyet gösterdiğini ve bu şirket unvanını ve okul ismini tüm resmi yazışmalarda kullandığını, diğer davacı müvekkili … Eğitim Hiz. Dan. Bilş. Tic. Ltd. Şti. nin de bu markayı bidayetten bu yana kullandığını, 1996 yılında Ankara Mamak ilçesinde 2016 yılında … Kişisel Gelişimi kursu açtığını ve bu isimle faaliyetlerine devam ettiğini, bu şirketin de yine … Eğitim Hiz. Ltd. Şti. ortaklarınca kurulan bir aile şirketi olduğunu, davacı müvekkili … Eğitim Hiz. Ltd. Şti.nin ise … markasını 1998 yılından bu yana kullanmakta olduğunu, … adı altında dersane işletmeciliği yaptığını, 2011 yılına kadar aktif faaliyetlerini sürdürdüğünü, davalı yanın söz konusu markanın 1998 yılından beri ilgili şirket ve ortaklarınca kullanıldığını bildiği halde kötüniyetli olarak marka tescili yaptırdığını iddia ederek; davalı adına tescilli 01.11.2017 tarihli ve … sayılı “…” ibareli markanın hükümsüzlüğü ile tescilin terkinine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP:
Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle; huzurdaki davanın yasal süresi içinde açılmadığını, davanın hak düşürücü süresinin dolmuş olması ve zamanaşımı sebebi ile esasa girilmeksizin usulden reddini talep ettiklerini, davacı şirketin dilekçesinde beyan ettiği gibi Anıttepe’de faaliyette olduğunu, müvekkilinin işyerinin ise Ankara’nın Mamak ilçesinde faaliyette bulunduğunu ve müşteri çevresinin aynı olmasının mümkün olamayacağını, müvekkilinin iştigal alanının oldukça geniş olduğunu, davacı şirketlerin iştigal alanlarının ise sadece eğitim olduğunu, müvekkili başvurusundan görüleceği üzere marka içeriğinin yazılı kısmının üstünde yıldız şekli bulunduğunu, kelime ve şekilden oluşan karma nitelikli bir işaret olduğundan davacıların markasıyla farklılık gösterdiğini, yapılacak değerlendirmede işaretlerin bir bütün olarak ortalama tüketici kitlesi nezdinde bıraktıkları izlenimin dikkate alınması gerektiğini, müvekkilinin herhangi bir kastı olmadığını ve kötüniyetin söz konusu olamayacağını ileri sürerek; öncelikle davanın usulden reddine, aksi halde davanın esasının incelenerek reddine karar verilmesini talep etmiştir.
YARGILAMA:
Taraflar arasındaki uyuşmazlığın; davalı adanı tescilli marka tescil edilmiş ise hükümsüzlük şartlarının 6769 sayılı SMK 6/3, 6, 9 maddeleri oluşup oluşmadığı noktalarında toplandığı toplandığı anlaşılmıştır.
Davanın açılmasını müteakip tarafların dava, cevap, cevaba cevap dilekçeleri karşılıklı tebliğ olunmuş, sundukları deliller alınmış, tescil ve başvuru dosyaları ile Alâkalı ticaret sicil kayıtları getirtilmiş, dava şartları incelenmiş, ön inceleme duruşması yapılmış, taraflar sulhe teşvik olunmuş, sonuç alınamaması üzerine uyuşmazlık konuları tespit edilmiş, tahkikat icra olunmasını müteakip taraf vekillerine tahkikat ve yargılamının geneliyle ilgili son sözleri de sorulmuş; sözlü iddia ve savunmada bulunma olanağı tanınmıştır.
Dosyada yer alan delillerin tetkikinden:
Ankara Ticaret Odası’nın bila tarihli yazısı incelenmekle; … Eğitim ve Bilişim Hizmetleri Danışmanlık Ticaret Limited Şirketi Etimesgut Şubesi’nin .. sicil numarası ile odaya kayıtlı olduğu anlaşılmıştır.
Ankara Ticaret Odası Oda Kayıt Sicil Sureti incelenmekle; … Eğitim ve Bilişim Hizmetleri Danışmanlık Ticaret Limited Şirketi Anıttepe Şubesi’nin … sicil numarası ile 08.07.2017 tarihinde odaya kayıt olduğu ve faaliyet konusunun “Orta öğretime, yüksek öğretime, kamu personeli vb. sınavlara yönelik kurs ve etüt merkezlerinin faaliyetleri; Özel öğretim kurumları tarafından verilen genel ortaöğretim (ortaokul/lise) faaliyeti (engellilere yönelik verilen eğitim hariç); Özel öğretim kurumları tarafından verilen okul öncesi eğitim faaliyeti (okula yönelik eğitim verilmeyen gündüz bakım (kreş) faaliyetleri hariç)” olduğu anlaşılmıştır.
…yevmiye numarası ile onaylanmış Şirket Ana Sözleşmesi incelenmekle; … Eğitim ve Bilişim Hizmetleri Danışmanlık Ticaret Limited Şirketi’nin “amaç ve konusunun”;
“1. Milli Eğitim Bakanlığından gerekli izin alınmak kayıt ve şartı ile her türlü eğitim kademesine cevap verebilecek özel okullar, özel derhaneler, özel öğretim kursları, ana sınıfları, hazırlık okulları, özel etüt eğitim merkezleri açmak, işletmek ve bu okullarda öğretim görecek öğrencilere bilimsel metotlarla en iyi şekilde eğitmek.
2. Her türlü özel eğitim ve öğretim kursları işletmeciliği yapmak.
3. Eğitim, öğretim, kültürel ve mesleki teknik konularda faaliyetlerde bulunmak üzere özel gündüzlü ve yatılı ana okulları, ilköğretim okulları, orta öğretim okulları, liseler ve dengi öğretim okulları, meslek liseleri, anadolu liseleri, fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, yurtlar, kurslar, dershaneler açmak ve işletmek.
4. Lise ve orta öğretim ara sınıfları, fen, anadolu, sosyal bilimler, meslek ve askeri liseler ve kolejlere hazırlık kursları açmak ve işletmek.
5. Tüm lise ve dengi okulların öğrenci ve mezunlarının üniversite ve yüksek okullara devam edebilmelerini temin amacıyla okutulan müfredat programları çerçevesi içinde bilimsel, kültürel, sanatsal bilgileri vermek, bu nedenle hazırlık ve takviye kursları açmak ve işletmek.
6. Her türlü eğitim faaliyetleriyle ilgili kurs, seminer ve diğer eğitim ve öğretim çalışmaları düzenlemek ve katılmak.
7. Eğitim, öğretim, bilim, kültür, sanat ve vb. her türlü gazete, dergi, broşür, afiş, kitap ve buna benzer her türlü baskılı evrakın yayımı, dağıtımını, alım ve satımı yapmak ve yaptırmak.
8. Yayınlarla ilgili olan telif haklarını satın almak, satmak ve devretmek.
9. Şirketin konusu ile ilgili reklam faaliyetlerinde bulunmak, yabancı eserlerin yazılarını çevirilerini ve piyasa araştırması yaptırmak, danışmanlık hizmeti vermek.
10. Şirketin ve diğer personelin mesleki bilgi ve tecrübelerini arttırmak için konferanslar düzenlemek, yurtiçinde ve yurtdışında seminer çalışmaları yapmak ve bu seminerlere katılmak.
11. Özel eğitime muhtaç çocukların topluma kazandırılması amacı ile her türlü özel eğitim okulu, kurs ve rehabilitasyon merkezi açmak ve işletmek.
12. Yaz okulları, spor okulları, öğrenci etüd ve eğitim merkezleri açmak, yerli ve yabancı şirket okul ve dershaneler ile iş birliği yapmak, yabancı dil eğitim merkezleri kurmak, her türlü eğitim kursları düzenlemek.
13. Her türlü eğitim araç ve gereçlerin alım, satımını, ithalat ve ihracatını yapmak.
14. Devlet, kamu, özel kurum ve kuruluşların mal ve hizmet ihalesine girmek, aldığı ihaleleri başkasına devretmek, satmak veya kiraya vermek.
15. Eğitim ve öğretim amaçlı her türlü labaratuvar kurmak, araç ve gereç, doküman ve labaratuvar malzemelerinin alımı, satımı, ithalat ve ihracatını yapmak.
16. Konusu ile ilgili kantin işletmeciliği yapmak.
17. Şirket ilgili mercilerden izin almak kaydıyla kamu ve özel kuruluşların personel, işçi, öğrenci, yolcu ve her türlü mal taşımacılığı ve benzeri hizmet alanında şehir içi, şehirlerarası, servis ve nakliye işletmeciliği yapabilir. Konusu ile ilgili araç, gereç, nakil vasıtalar alabilir, işletebilir, satabilir, kiralayabilir, kiraya verebilir, komisyonculuğunu yapabilir.
18. Kara, deniz, hava araçları ile ilgili servisler vermek, bunların kumanyalarını, sularını, akaryakıtlarını, yedek parçalarını, aksesuar ve lastiklerinin tamir ve bakımını, donanım ihtiyaçlarını temin etmek.
19. Şirketin konusu ile ilgili her türlü danışmanlık hizmetleri vermek.
20. Bilişim hizmetleri ile ilgili web sayfası hazırlanması, elektronik posta servisi hizmeti, internet bağlantısı ve açılması, internet kurulması, internet üzerinden ulusal ve uluslararası yasalara aykırı olmamak şartı ile her türlü bilgi ve hizmetin bilgisayar programları aracılığı ile üretilmiş, düzenlenmiş, bir araya getirilmiş ya da dilden dile çevirilmiş her türlü ürünü pazarlamak
21. Bilgisayar yerel ve geniş alan iletişim ağları tasarlamak, projeler hazırlamak, kurulum, bakım, onarım, denetleme, servis ve eğitim hizmetleri vermek, müşavirlik ve danışmanlık hizmetleri vermek.” şeklinde olduğu anlaşılmıştır.
14.04.2017 tarih ve 9306 sayılı Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi incelenmekle; … Eğitim ve Bilişim Hizmetleri Danışmanlık Ticaret Limited Şirketi Etimesgut Şubesi’nin 11.04.2017 tarihinde kurulup tescil edildiği anlaşılmıştır.
Ankara Ticaret Odası Oda Kayıt Sicil Sureti incelenmekle; … Eğitim Hizmetleri Danışmanlık Bilişim Ticaret Limited Şirketi’nin …. sicil numarası ile 18.05.2016 tarihinde odaya kayıt olduğu ve faaliyet konusunun “Orta öğretime, yüksek öğretime, kamu personeli vb. sınavlara yönelik kurs ve etüt merkezlerinin faaliyetleri; Özel öğretim kurumları tarafından verilen genel ortaöğretim (ortaokul/lise) faaliyeti (engellilere yönelik verilen eğitim hariç); Özel öğretim kurumları tarafından verilen okul öncesi eğitim faaliyeti (okula yönelik eğitim verilmeyen gündüz bakım (kreş) faaliyetleri hariç)” olduğu anlaşılmıştır.
14.10.1996 tarih ve 207 sayılı Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi incelenmekle; … Eğitim Hizmetleri Ticaret Limited Şirketi’nin 09.10.1996 tarihinde kurulup tescil edildiği ve faaliyet konusunun “İlgili mercilerden izin almak kaydıyla dershane, kurs, özel okul, kreş açmak; anadolu liselerine, askeri okullara hazırlık kursları, yabancı dil, bilgisayar, daktilo, muhasebe kursları açmak; açılmış kurslara ortak olmak, devir almak, devir etmek, işletmesini yapmak, kiraya vermek, kiralamak; özürlü çocuklara eğitim vermek üzere okul, kurs, dershane açmak ile şirket konusu ile ilgili olarak yurt içi ve yurt dışı kurumlarla işbirliği yapmak; gerekli personeli istihdam etmek; her türlü malzemelerini makine, araç ve gereçleri ile bunların yedek parçalarının alım satımını yapmak, ithal, ihraç etmek” olduğu anlaşılmıştır.
Ankara Ticaret Odası Oda Kayıt Sicil Sureti incelenmekle; … Eğitim Hizmetleri Ticaret Limited Şirketi’nin … sicil numarası ile 18.10.1996 tarihinde odaya kayıt olduğu ve faaliyet konusunun esas mukavelesinde yazılı olan hususlar olduğu anlaşılmıştır.
Dosyada yer alan vergi levhası incelenmekle; … Eğitim ve Bilişim Hizmetleri Danışmanlık Ticaret Ltd. Şti.’nin 27.05.2016 tarihinde Etimesgut/Ankara adresinde işe başladığı ve 2016 yılını matrahsız kapattığı anlaşılmıştır.
MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü’nün 21.06.2017 tarihli yazısı ile Etimesgut İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 03.07.2017 tarihli yazısı incelenmekle; … Eğitim ve Bilişim Hizmetleri Danışmanlık Ticaret Limited Şirketi’ne, Etimesgut/Ankara’da, “Özel Ankara Koleji Ortaokulu” adlı kurum için işyeri açma ve çalışma ruhsatı verildiği anlaşılmıştır.
MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü’nün 30.04.2018 tarihli yazısı ile Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 02.05.2018 tarihli yazısı incelenmekle; … Eğitim ve Bilişim Hizmetleri Danışmanlık Ticaret Limited Şirketi’ne, Anıttepe/Ankara’da, “Özel … Koleji Anadolu Lisesi” adlı kurum için işyeri açma ve çalışma ruhsatı verildiği anlaşılmıştır.
MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü’nün 30.04.2018 tarihli yazısı ile Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 02.05.2018 tarihli yazısı incelenmekle; … Eğitim ve Bilişim Hizmetleri Danışmanlık Ticaret Limited Şirketi’ne, Anıttepe/Ankara’da, “Özel … Koleji Anadolu Lisesi” adlı kurum için işyeri açma ve çalışma ruhsatı verildiği anlaşılmıştır.
MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü’nün 24.10.2016 tarihli yazısı ile Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 26.07.2016 ve 18.01.2017 tarihli yazıları incelenmekle; … Eğitim ve Bilişim Hizmetleri Danışmanlık Ticaret Limited Şirketi’ne, …adresinde, “Özel … Özel Eğitim Kursu” adlı kurum için işyeri açma ve çalışma ruhsatı verildiği anlaşılmıştır.
Ankara Milli Eğitim Müdürlüğü Kullanıcı Adı ve Şifre Teslim Tutanağı incelenmekle; 24.05.2018 tarihinde ÖZEL … KOLEJİ ANADOLU LİSESİ’ne mebbis / e- okul / e-posta kullanıcı ad ve şifresinin verildiği anlaşılmıştır.
Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 09.08.2016 tarihli yazısı incelenmekle; … Eğitim Hizmetleri Danışmanlık Bilişim Ticaret Limited Şirketi’ne, Hüseyin Gazi Mahallesi/Ankara adresinde, “Özel … Öğrenci Etüt Eğitim Merkezi” adlı kurum için işyeri açma izni verildiği anlaşılmıştır.
Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 03.10.2017 tarihli yazısı incelenmekle; … Eğitim Hizmetleri Danışmanlık Bilişim Ticaret Limited Şirketi’ne, Hüseyin Gazi Mahallesi/Ankara adresinde, “Özel … Kişisel Gelişim Kursu” adlı kurum için işyeri açma izni verildiği anlaşılmıştır.
Özel Eğitim Kurumları İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı incelenmekle; … Eğitim Hizmetleri Ticaret Limited Şirketi’ne, 13.08.1998 tarihinde, Kızılay/Ankara adresinde, “Özel … Dershanesi” adlı kurum için işyeri açma ve çalışma ruhsatı verildiği anlaşılmıştır.
nic.tr kayıtları uyarınca; … Eğitim Hizmetleri Ticaret Limited Şirketi’nin 09.08.2004 tarihinden itibaren alan adı tahsis ücreti ödediği anlaşılmıştır.
… Eğitim Hizmetleri Ticaret Limited Şirketi’ne tahsis edilen ….com.tr alan adının sorumlusunun 12.07.2018 tarihinde değiştirildiği anlaşılmıştır.
www.archive.org kayıtları incelenmekle; www…com.tr sayfasının 02.06.2014, 29.01.2016, 09.03.2016 tarihlerinde aktif olduğu ve … DERSHANESİ’ne ilişkin tanıtım ve açıklamaların yer aldığı; 21.11.2016, 21.09.2017 tarihli sayfalarda ise … EĞİTİM KURUMLARI ibaresinin ve sayfanın yapım aşamasında olduğu açıklamasının bulunduğu görülmüştür.
Ankara … İdare Mahkemesi’nin … E. sayılı yürütmenin durdurulması kararı incelenmekle; davacı … Eğitim Hizmetleri Ticaret Limited Şirketi’nin sahibi olduğu … Dershanesi’nin bina naklinin yapılması, aksi takdirde ruhsat ipatline gidileceğine ilişkin valilik işleminin yürütmesinin durdurulduğu anlaşılmıştır.
Türk Patent’den celbedilen belgelerin tetkikinden: … sayılı Markaya ait Sicil Kaydı İncelemekle; … +şekil markasının “16.sınıf: 16/01 Kağıt, karton (mukavva); kağıt veya karton malzemeden mamul ambalajlama ve sarma malzemeleri, karton kutular; kağıttan yapılmış tek seferlik kullanıma mahsus ürünler (kırtasiye amaçlı ürünler hariç): kağıt havlularr, tuvalet kağıtları, kağıt peçeteler. 16/02 Plastik malzemeden mamul ambalajlama ve sarma malzemeleri. 16/03 Matbaa ve ciltleme malzemeleri. 16/04 Basılı yayınlar, basılı evrak: kitaplar, dergiler, gazeteler, faturalar, irsaliyeler, gelir makbuzları, takvimler, posterler, fotoğraflar, afişler, tablolar, çıkartmalar, pullar. 16/05 Kırtasiye, büro, eğitim-öğretim, yazım, çizim, resim ve sanatçılar için malzemeler (mobilyalar ve cihazlar hariç): kırtasiye tipi kağıt ürünler, yapıştırıcılar, kalemler, silgiler, kırtasiye tipi bantlar, el işi için karton, yazı kağıtları, kopyalama kağıtları, yazarkasa kağıt ruloları, çizim aletleri, kara tahtalar, resim boyaları. 16/06 Büro makineleri. 16/07 Badana ve boya işleri için fırçalar ve rulolar. 41.sınıf: 41/01 Eğitim ve öğretim hizmetleri. 41/02 Sempozyum, konferans, kongre ve seminer düzenleme, idare hizmetleri. 41/03 Spor, kültür ve eğlence hizmetleri (sinema, spor karşılaşmaları, tiyatro, müze, konser gibi kültür ve eğlence etkinlikleri için bilet sağlama hizmetleri dahil). 41/04 Dergi, kitap, gazete v.b.gibi yayınların basıma hazır hale getirilmesi, okuyucuya ulaştırılmasına ilişkin hizmetler (global iletişim ağları vasıtasıyla anılan hizmetlerin sağlanması da dahil). 41/05 Film, televizyon ve radyo programları yapım hizmetleri. 41/06 Haber muhabirliği hizmetleri, foto-muhabirliği hizmetleri. 41/07 Fotoğrafçılık hizmetleri. 41/08 Tercüme hizmetleri.”ni kapsayacak şekilde, 01.11.2017 tarihinden geçerli olmak üzere, 22.02.2018 tarihinde on yıl müddetle davalı … adına tescil edildiği anlaşılmaktadır.
Bilirkişi kurulunca düzenlenen raporda özetle: davacı şirketlerin üçü de … ibaresi üzerinde, davalıya nazaran üstün ve öncelikli hak sahibi olduğundan; … sayılı …+şekil ibareli davalı markasının kapsadığı “16.sınıf: 16/04 Basılı yayınlar, basılı evrak: kitaplar, dergiler, gazeteler, faturalar, irsaliyeler, gelir makbuzları, takvimler, posterler, fotoğraflar, afişler, tablolar, çıkartmalar, pullar. 16/05 Kırtasiye, büro, eğitim-öğretim, yazım, çizim, resim ve sanatçılar için malzemeler (mobilyalar ve cihazlar hariç): kırtasiye tipi kağıt ürünler, yapıştırıcılar, kalemler, silgiler, kırtasiye tipi bantlar, el işi için karton, yazı kağıtları, kopyalama kağıtları, yazarkasa kağıt ruloları, çizim aletleri, kara tahtalar, resim boyaları. 41.sınıf: 41/01 Eğitim ve öğretim hizmetleri. 41/02 Sempozyum, konferans, kongre ve seminer düzenleme, idare hizmetleri. 41/04 Dergi, kitap, gazete v.b.gibi yayınların basıma hazır hale getirilmesi, okuyucuya ulaştırılmasına ilişkin hizmetler (global iletişim ağları vasıtasıyla anılan hizmetlerin sağlanması da dahil).” bakımından, 6769 sayılı SMK m. 6/3 ve 25/1 kapsamında hükümsüzlük koşullarının oluştuğu, davacı … Eğitim ve Bilişim Hizmetleri Danışmanlık Ticaret Limited Şirketi’nin ticaret unvandan kaynaklı olarak, 2017 97983 sayılı ibareli davalı markasının kapsadığı “16.sınıf: 16/03 Matbaa ve ciltleme malzemeleri. 16/04 Basılı yayınlar, basılı evrak: kitaplar, dergiler, gazeteler, faturalar, irsaliyeler, gelir makbuzları, takvimler, posterler, fotoğraflar, afişler, tablolar, çıkartmalar, pullar. 16/05 Kırtasiye, büro, eğitim-öğretim, yazım, çizim, resim ve sanatçılar için malzemeler (mobilyalar ve cihazlar hariç): kırtasiye tipi kağıt ürünler, yapıştırıcılar, kalemler, silgiler, kırtasiye tipi bantlar, el işi için karton, yazı kağıtları, kopyalama kağıtları, yazarkasa kağıt ruloları, çizim aletleri, kara tahtalar, resim boyaları. 41.sınıf: 41/01 Eğitim ve öğretim hizmetleri. 41/02 Sempozyum, konferans, kongre ve seminer düzenleme, idare hizmetleri. 41/04 Dergi, kitap, gazete v.b.gibi yayınların basıma hazır hale getirilmesi, okuyucuya ulaştırılmasına ilişkin hizmetler (global iletişim ağları vasıtasıyla anılan hizmetlerin sağlanması da dahil). 41/08 Tercüme hizmetleri.” bakımından, bakımından, 6769 sayılı sayılı SMK m. 6/3 ve 25/1 uyarınca kısmi hükümsüzlük koşullarının oluştuğu, … sayılı ibareli davalı markasının kötüniyetle tescil edildiği iddiasının ispatlanamadığı, bildirilmiştir.
Bilirkişi raporunun/ek rapor her iki tarafın iddia ve savunmasının kapsamı, taraf delilleri, marka kapsamları dikkate alınarak düzelendiği, hüküm kurmaya yeterli incelemenin yapıldığı, raporun/ ek raporun usul ve yasaya aykırı yönünün bulunmadığı, hukuki değerlendirmenin nihai olarak mahkememizce yapılacağı anlaşılmakla yeni heyetten rapor alınması veya mevcut bilirkişi heyetinden yeniden ek rapor alınması yoluna gidilmemiştir.
GEREKÇE:
Hükümsüzlük yönünden yapılan incelemede;
6769 sayılı SMK’nın “Hükümsüzlük hâlleri ve hükümsüzlük talebi” başlıklı 25. maddesinde “1) 5 inci veya 6 ncı maddede sayılan hâllerden birinin mevcut olması hâlinde mahkeme tarafından markanın hükümsüzlüğüne karar verilir.
(2) Menfaati olanlar, Cumhuriyet savcıları veya ilgili kamu kurum ve kuruluşları markanın hükümsüzlüğünü mahkemeden isteyebilir.
(3) Marka hükümsüzlük davası, dava tarihinde sicilde marka sahibi olarak kayıtlı kişilere veya hukuki haleflerine karşı açılır. Markanın hükümsüzlüğü davalarında Kurum taraf gösterilmez.
(4) Bir marka, 5 inci maddenin birinci fıkrasının (b), (c) ve (d) bentlerine aykırı olarak tescil edilmiş olup da kullanım sonucunda tescil edildiği mal veya hizmetler bakımından hükümsüzlük talebinden önce ayırt edici nitelik kazanmışsa hükümsüz kılınamaz.
(5) Hükümsüzlük hâlleri, markanın tescil edildiği bir kısım mal veya hizmete ilişkin bulunuyorsa, sadece o mal veya hizmet yönünden kısmi hükümsüzlüğe karar verilir. Marka örneğini değiştirecek biçimde hükümsüzlük kararı verilemez.
(6) Marka sahibi, sonraki tarihli bir markanın kullanıldığını bildiği veya bilmesi gerektiği hâlde bu duruma birbirini izleyen beş yıl boyunca sessiz kalmışsa, sonraki tarihli marka tescili kötüniyetli olmadıkça, markasını hükümsüzlük gerekçesi olarak ileri süremez.
(7) 6 ncı maddenin birinci fıkrası uyarınca açılan hükümsüzlük davalarında 19 uncu maddenin ikinci fıkrası hükmü def’i olarak ileri sürülebilir. Bu durumda kullanıma ilişkin beş yıllık sürenin belirlenmesinde dava tarihi esas alınır. Hükümsüzlüğü istenen markanın başvuru veya rüçhan tarihinde, davacının markası en az beş yıldır tescilli ise davacı ayrıca, söz konusu başvuru veya rüçhan tarihinde 19 uncu maddenin ikinci fıkrasında belirtilen şartların yerine getirildiğini ispatlar. ” düzenlemesine yer verilmiştir.
Bu açıklamalar ışığında somut olay incelendiğinde;
Taraf markaları tescil kapsamları ve işaretsel yönden karşılaştırıldığında;

Davalı Markası Davacı Tescilsiz Kullanımı

…+ şekil … EĞİTİM KURUMLARI+şekil
(16, 41.sınıf)

Davalının markasının incelenmesinde; … ibaresinin üzerinde yıldız şekli ile oluşturulduğu, kelime +şekil markası olduğu anlaşılmaktadır.
Davacının markalarının incelenmesinde; davacıya ait markaların … ortak unsurundan kaynaklı benzer markalar olduğu anlaşılmaktadır.
Markalar arasında iltibasa yol açacak derecede bir benzerlik olup olmadığının tespitinde her iki markaya konu işaretin, ayırt edici ve baskın unsurları dikkate alınarak bütünü itibariyle görsel, işitsel ve anlamsal olarak bıraktıkları izlenimin esas alınması gerekmektedir. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 08.06.2016 gün ve E.2014/11-696, K.2016/778 sayılı kararı uyarınca iltibas değerlendirmesinin hakimlik mesleğinin gerektirdiği genel hukuki bilgi ile çözümlenmesinin mümkün olduğu hususu da gözönünde bulundurularak yapılan incelemede;
Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 26.07.2016 ve 18.01.2017 tarihli yazıları uyarınca davacı … Eğitim ve Bilişim Hizmetleri Danışmanlık Ticaret Limited Şirketi’ne, “Özel … Özel Eğitim Kursu”nu açma izni verildiği, Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 09.08.2016 tarihli uyarınca davacı … Eğitim Hizmetleri Danışmanlık Bilişim Ticaret Limited Şirketi’ne, “Özel … Öğrenci Etüt Eğitim Merkezi”ni açma izni verildiği, Özel Eğitim Kurumları İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı incelenmekle; … Eğitim Hizmetleri Ticaret Limited Şirketi’ne, 13.08.1998 tarihinde, “Özel … Dershanesi”ni açma ve çalıştırma ruhsatı verildiği, Yargıtay 11. HD’nin 12.10.2006 tarihli, 2005/6884 E. ve 2006/10129 K. sayılı kararında “yetkili makamlardan alınmış izin ve işletme belgeleri”nin önceki kullanım olarak değerlendirilebileceğine işaret edilmiş olup, işbu karar somut olayda emsal teşkil etmektedir. Dosya kapsamında yer alan işyeri açma ruhsatlarının yanı sıra, internet kayıtları ile tarafların davacı kullanımlarını tevsik eden beyanları birlikte değerlendirildiğinde; davacı şirketlerin … ibaresini vb. şekilde, dava konusu … sayılı markasının başvurusunun yapıldığı 01.11.2017 tarihinden önce, açtıkları eğitim-öğretim kurumlarının adında ve faaliyetlerinde markasal olarak kullandıkları ve söz konusu ibare üzerinde üstün ve öncelikli (gerçek) hak sahibi oldukları kanaatine varılmıştır.
Taraf markalarının ayırıcı unsurları olan “…” ibaresini davalı markasının aynen içermesi nedeni ile markaların anlamı bakımından benzerlik bulunduğu, fonetik benzerlik de bulunduğu tartışma konusu değildir. Davalı markasında bulunan şekil ibaresi yeterli ayırt ediciliği sağlayacak bir şekil değildir. Bu kapsamda davalı markasını, davacının tescilsiz markası ile aynı veya benzer mal ve hizmetler üzerinde gören ortalama veya bilinçli bir tüketicinin bu markaların benzer ve ilişkili markalar olduğunu ve/veya marka sahibi işletmeler arasında idari veya ekonomik bir bağlantı bulunduğunu kuvvetle muhtemeldir. Bu durum da iltibas kapsamındadır. Ayrıca çekişme konusu 16 ve 41. sınıflardaki mal ve hizmetler bakımından iltibas eşiği düşüktür. Davacı markasında ayırıcı olabilecek bilinçli tüketicinin dikkatini celp edecek düzeyde dahi değişikliğe yer vermemiştir.
Bu aşamada belirlenmesi gereken, davacıların gerçek hak sahipliğinin, … sayılı “… şekil” ibareli davalı markasının kapsadığı hangi mal ve hizmetler bakımından hükümsüzlük nedeni teşkil ettiğidir.
Davalı marka başvurusunun kapsadığı “16.sınıf: 16/03 Matbaa ve ciltleme malzemeleri. 16/04 Basılı yayınlar, basılı evrak: kitaplar, dergiler, gazeteler, faturalar, irsaliyeler, gelir makbuzları, takvimler, posterler, fotoğraflar, afişler, tablolar, çıkartmalar, pullar. 16/05 Kırtasiye, büro, eğitim-öğretim, yazım, çizim, resim ve sanatçılar için malzemeler (mobilyalar ve cihazlar hariç): kırtasiye tipi kağıt ürünler, yapıştırıcılar, kalemler, silgiler, kırtasiye tipi bantlar, el işi için karton, yazı kağıtları, kopyalama kağıtları, yazarkasa kağıt ruloları, çizim aletleri, kara tahtalar, resim boyaları. 41.sınıf: 41/01 Eğitim ve öğretim hizmetleri. 41/02 Sempozyum, konferans, kongre ve seminer düzenleme, idare hizmetleri. 41/04 Dergi, kitap, gazete v.b.gibi yayınların basıma hazır hale getirilmesi, okuyucuya ulaştırılmasına ilişkin hizmetler (global iletişim ağları vasıtasıyla anılan hizmetlerin sağlanması da dahil). 41/08 Tercüme hizmetleri.” mal ve hizmetleri ile davacı şirketin amaç ve konusu örtüşmektedir. Bu kapsamda, davacı … Eğitim ve Bilişim Hizmetleri Danışmanlık Ticaret Limited Şirketi’nin ticaret unvanının, işbu mal ve hizmetler bakımından, 6769 sayılı SMK’nun 6/6 ve 25. maddeleri anlamında kısmi hükümsüzlük nedeni oluşturduğu anlaşılmaktadır.
Emtia kapsamları ve marka işaretlerinin karşılaştırılması neticesinde tüm dosya kapsamına göre, açıklanan nedenler ile davanın kısmen kabul kısmen reddi ile davalı şirket adına tescilli … sayılı “… + Şekil” ibareli markanın tescilli olduğu 16. Sınıfın “03, 04, 05” alt gruplarında yer alan tüm mal ve hizmetler ile 41. Sınıfın “01, 02, 04, 08” alt gruplarında yer alan tüm mal ve hizmetler yönünden hükümsüzlüğüne ve sicilden terkinine, hükümsüzlüğe ilişkin fazlaya dair talebin reddine karar verilmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi açıklandığı üzere:
1-Davanın kısmen kabul kısmen reddi ile
Davalı şirket adına tescilli … sayılı “… + Şekil” ibareli markanın tescilli olduğu 16. Sınıfın “03, 04, 05” alt gruplarında yer alan tüm mal ve hizmetler ile 41. Sınıfın “01, 02, 04, 08” alt gruplarında yer alan tüm mal ve hizmetler yönünden hükümsüzlüğüne ve sicilden terkinine,
Hükümsüzlüğe ilişkin Fazlaya dair talebin reddine,
2-Harçlar Yasasına göre hesaplanan 59,30-TL karar harcından peşin alınan 35,90-TL’nin mahsubu ile bakiye 23,40-TL’nin davalıdan tahsili ile hazineye irat kaydına,
3-Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre hesap olunan takdiren 5.900,00-TL maktu ücreti vekâletin davalıdan alınarak davacılara verilmesine,
4-Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre hesap olunan takdiren 5.900,00-TL maktu ücreti vekâletin davacılardan alınarak davalıya verilmesine,
5-Davacıların yapmış olduğu ve aşağıda dökümü gösterilen 2.160,50-TL yargılama giderinin takdiren 1.500,00-TL’sinin davalıdan alınarak davacılara verilmesine, bakiye yargılama giderinin davacılar üzerinde bırakılmasına,
6-Davalı tarafından yargılama gideri sarfedilmediğinden bu hususta karar verilmesine yer olmadığına,
7-Yatırılan ve kullanılmayan gider avansının, hükmün kesinleşmesini müteakip re’sen yatırana iadesine (HMK m.333),
Dair verilen karar, hazır olan taraf vekillerinin yüzüne karşı, tebliğ tarihinden itibaren 2 haftalık yasal süre içinde Bölge Adliye Mahkemesinde istinaf yolu açık olmak üzere açıkça okunup, usulen anlatıldı. 18/05/2021

Katip … Hakim …
¸ ¸

MASRAF DÖKÜMÜ
İLK MASRAF : 77,00-TL
GİDER AVANSI :2.083,50-TL
TOPLAM :2.160,50-TL