Emsal Mahkeme Kararı Ankara 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/684 E. 2023/632 K. 06.11.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. ANKARA 1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ Esas-Karar No: 2023/684 Esas – 2023/632

T.C.
ANKARA
1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2023/684 Esas
KARAR NO : 2023/632

HAKİM : ….
KATİP : ….

DAVACI : …
TASFİYE MEMURU: 1- ….
DAVALI : – – –

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 26/09/2023
KARAR TARİHİ : 06/11/2023

Mahkememizde görülmekte bulunan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ :
Tasfiye memuru tarafından mahkememize sunulan talep dilekçesinde özetle; tasfiye memuru olarak atandığı davacı şirketin 08/09/2021 tarihli fesih ve tasfiye kararının ekte yer aldığını, 19/01/2022 tarihinde kesinleştiğini, kendisinin şirketin tasfiye işlemlerini yürütmek üzere görevlendirildiğini ancak şirketin defter ve belgelerinin bulunmadığını, tasfiye işlemlerinin tamamlanabilmesi için huzurdaki davanın açıldığını beyan ederek, …….Ltd. Şti’nin tüm ticari defter ve belgelerinin zayi olduğuna ilişkin belgenin tarafına verilmesini dava ve talep etmiştir.
Dava, TTK’nın 82/7 maddesi uyarınca açılan zayi belgesi verilmesi talebine ilişkindir.
TTK’nun 16/1. maddesi , “Ticaret şirketleriyle, amacına varmak için ticari bir işletme işleten vakıflar, dernekler ve kendi kuruluş kanunları gereğince özel hukuk hükümlerine göre yönetilmek veya ticari şekilde işletilmek üzere devlet, il özel idaresi, belediye ve köy ile diğer kamu tüzel kişileri tarafından kurulan kurum ve kuruluşlar da tacir sayılırlar.” hükmünü içermektedir.
6102 sayılı TTK’nın 82/7.maddesi, ”Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.” düzenlemesini içermektedir.
Mahkememizce yapılan inceleme neticesinde; zayi belgesi talep eden tarafın defter tutmak ve saklamakla yükümlü olması gerekir, bu gereklilik hukuki yarar ilkesinden kaynaklanmaktadır, tacirler, tacir sayılanlar ve tacir gibi sorumlu olanlar bu davayı açabilmektedir, yukarıda aktarılan TTK 82/7 maddesi hükmünde yer alan sebeplerin varlığı halinde dava açılıp zayi belgesi verilebileceği, eldeki davada şirketin ticari defter ve belgeleri bulunmaması nedeni ile zayi belgesi isteminde bulunulduğu ancak söz konusu durumun anılan kanun maddesindeki belirtilen şartların oluşmadığından davanın reddine karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM :
1-Davanın Reddine,
2-Alınması gerekli karar ve ilam harcı peşin alındığından yeniden harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-Tarafça yatırılan gider avansından artan kısmın karar kesinleştiğinde yatırana iadesine,
Dair, Tasfiye memurunun yüzüne karşı, kararın tebliği tarihinden itibaren 2 hafta içinde … Bölge Adliye Mahkemesine istinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı . 06/11/2023

Katip … Hakim …
¸e-imzalıdır ¸e-imzalıdır