Emsal Mahkeme Kararı Ankara 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/516 E. 2023/461 K. 17.07.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. ANKARA 1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ Esas-Karar No: 2023/516 Esas – 2023/461
TÜRK MİLLETİ ADINA

T.C.
ANKARA
1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ GEREKÇELİ KARAR

ESAS NO : 2023/516 Esas
KARAR NO : 2023/461

TALEP : İflas (İflasın Kaldırılması (İİK 182))
TALEP TARİHİ : 27/06/2023
KARAR TARİHİ : 17/07/2023
GR.KR.YZM.TARİHİ : 17/07/2023

Mahkememizde görülmekte olan İflas (İflasın Kaldırılması (İİK 182)) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
İDDİA : Talep eden vekili talep dilekçesi ile özetle; müvekkili şirket hakkında … sayılı ilamı ile iflas kararı verildiğini, iflas kararı sonrasında … sayılı dosyası dosyasının oluşturulduğunu, iflasın açıldığına dair ilanların hem … hem de …. de yayınlandığını, iflas dosyasına başvuruda bulunan tüm alacaklıların alacaklarının itfa edildiğini, kanuni düzenlemenin öngördüğü şartların gerçekleştirilmiş olması karşısında mahkemece daha önce hükmedilen iflas kararının kaldırılması gerektiğini, taraflarınca sunulan bilgi ve belgelerin yeterli görülmemesi halinde bilirkişi incelemesi yapılması isteminde bulunduklarını belirterek yerleşik … kararları ve doktrin gereği, müflis şirketin tüm borçlarını ifa ettiği ve tüm müdahillerin taleplerinden vazgeçtiği hususları da dikkate alınarak iflas kararının kaldırılmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
… sayılı kararı ile dosyaya gönderme kararı verip mahkememize göndermiştir.
KABUL VE GEREKÇE : Talep, İİK 182. maddesi’nde yer alan iflasın kaldırılması hukuki sebebine dayanmaktadır.

Somut olayda,… sayılı dosyası üzerinden … ‘nun … sicil numarasında kayıtlı davacı … Ltd. Şti. aleyhine 23/12/2021 günü saat … itibariyle iflasının açılmasına kararı verildiği görülmüştür.
Mahkemelerin görevi kanuni düzenlemeler ile belirlenir (HMK m.1).
01.06.2005 tarihinde yürürlüğe giren 5235 sayılı … Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanun’un 5’inci maddesine göre her il merkezinde o ilin adıyla anılan hukuk mahkemeleri kurulur. Hukuk mahkemeleri sulh hukuk, asliye hukuk ve asliye ticaret mahkemelerinden ibarettir. Maddenin 6440 sayılı Yasa ile değişik beşinci fıkrasında iş durumunun gerekli kıldığı yerlerde hukuk mahkemelerinin birden fazla dairesinin oluşturulabileceği ve bu dairelerin numaralandırılacağı; ihtisaslaşmanın sağlanması amacıyla, gelen işlerin yoğunluğu ve niteliği dikkate alınarak daireler arasındaki iş dağılımının … tarafından belirlenebileceği öngörülmüştür.
…’nun 03.04.2018 gün ve 538 sayılı Kararı çerçevesinde davanın … numaralı asliye ticaret mahkemesinde mi yoksa numarasına bakılmaksızın … ‘daki herhangi bir asliye ticaret mahkemesinde mi görülmesi gerektiği sorunu çözümlenmelidir.
… anılan kararında sayılan işler bakımından… Asliye Ticaret Mahkemesinin … numaralı daireleri açısından iş dağılımı yapılmış ve bu daireler ihtisas mahkemesi olarak belirlenmiştir. Bu kararda ihtisas mahkemelerinin hangi davalara bakacağı saptanmış olup bu kapsamda iflas ve konkordato davaları ihtisas mahkemelerinin görev alanına dahil edilmiştir.
Eldeki dava iflasın kaldırılması istemine ilişkindir. İİK 182/1. maddesinde “Borçlu bütün alacaklılarının taleplerini geri aldıklarına dair bir beyanname veya tekmil alacakların itfa olunduğu hakkında bir vesika gösterir veya akdolunun konkordato tasdik edilirse mahkeme, iflasın kalkmasına ve borçlunun serbestçe tasarrufu için mallarının kendisine iadesine karar verir.” şeklinde düzenleme bulunduğu, söz konusu yasal düzenlemede belirtilen “mahkeme” teriminden anlaşılması gerekenin ticaret mahkemesi olup bir yerdeki birden fazla ticaret mahkemesinin kendi aralarındaki ilişki iş bölümü ilişkisidir. Bu nedenden ötürü… Mahkemesi’nin mevcut dosya yönünden 5235 sayılı yasanın 5. maddesi uyarınca ticaret mahkemesinin (aynı mahkemenin) bir dairesi olarak ihtisas alanı dahilinde de olan iş bakımından işin esasına girerek karar vermesi gerekirken, mahkememize gönderme kararı vermesi mahkememizce doğru görülmemiştir. Zira mevcut davamıza benzer olaylarda (…. Karar, ….,…) ilgili istinaf daireleri tarafından kanunda gösterilen mahkeme teriminden ne anlaşılması gerektiği ve davaya ihtisas mahkemelerince bakılması gerektiği, mahkememizin yukarıdaki kabulü doğrultusunda açık bir şekilde belirtilmiştir.
Yukarıdaki anlatılan nedenlerden dolayı, mevcut davaya bakma görevi … Mahkemesi’nde olduğundan, mahkememizce davanın görevsizlik nedeni ile usulden reddine (… Mahkemesi’nin kararı görevsizlik olmadığından karşı görevsizlik verilmemiştir.) karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.

HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Mahkememizin görevsizliği nedeni ile HMK nun 114/1-c ve 115/2 maddesi uyarınca davanın usulden REDDİNE,
2-Kararın kesinleşmesine müteakip talep halinde dosyanın yetkili ve görevli … Mahkemesi’ne gönderilmesine,
3-HMK’nun 331/2. maddesi gereğince yargılama giderlerinin yetkili ve görevli mahkemece hüküm altına alınmasına,
4-İş bu ilam taraflardan birinin süresi içinde kanun yoluna başvurulmayarak kesinleşmiş ise kararın kesinleştiği tarihten; kanun yoluna başvurulmuşsa bu başvurunun reddi kararının tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içinde kararı veren mahkememize başvurarak, dava dosyasının görevli ya da yetkili mahkemeye gönderilmesini talep etmesi gerektiği, aksi takdirde talep halinde HMK 20. maddesi gereğince mahkememizce davanın açılmamış sayılmasına karar verileceği hususunun taraflara ihtaratına;
Dair, dosya üzerinde yapılan inceleme sonucu tarafların yokluğunda, kararın tebliği tarihinden itibaren 10 gün içinde … Bölge Adliye Mahkemesine istinaf yolu açık olmak üzere oy birliği ile karar verildi. 17/07/2023

Başkan …
¸e-imza
Üye …
¸e-imza
Üye …
¸e-imza
Katip …
¸e-imza