Emsal Mahkeme Kararı Ankara 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/421 E. 2023/438 K. 06.07.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. … 1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA

T.C.

1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ GEREKÇELİ KARAR

ESAS NO : 2023/421 Esas
KARAR NO : 2023/438

BAŞKAN : … …
ÜYE : … …
ÜYE : … …
KATİP : … …

DAVACI : … (TCKN: …) – …

DAVALI : … – …
TEMSİLCİLERİ : …
….

DAVA : Şirketin İhyası
DAVA TARİHİ : 31/05/2023
KARAR TARİHİ : 06/07/2023
GR.KR.YZM.TARİHİ : 06/07/2023

Mahkememizde görülmekte olan Şirketin İhyası davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA : Davacı vekili dava dilekçesi ile özetle; …’nde … Limited Şirketi adına kayıtlı bulunan …model … plakalı aracın satışının gerektiğini beyan ederek; şirketin ihyasına karar verilmesini talep etmiştir.
CEVAP : Davalı vekili cevap dilekçesi ile özetle; davacı tarafından … Gida Turizm Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi’nin araç satış ve devir işlemlerini yapma sebebiyle 31/05/2023 tarihinde şirketin ihyası davası açtığını, ihyaya konu edilen şirketin … sicil numarası ile 25/12/2000 tarihinde müdürlüklerinde kurulduğunu, ilgili şirketin, Geçici 10.maddesi kapsamında şirket sermayesini 10.000 TL’ye çıkarmadığı için, Geçici 7.maddenin b bendinde “Bu Kanunun yürürlük tarihinden önce veya 1/7/2015 tarihine kadar münfesih olan limited şirketler” kapsamında Geçici 7.maddedeki usule uygun olarak resen terkin edildiğini, şirketin kayıtlı son sermayesinin 5.000,00-TL olduğunu, bu hususun 04/01/2001 tarih ve 5207 sayılı …’de ilan edildiğini, şirketin müdürlüklerine bildirilen son adresinin … olduğunu, şirketin adresine kapatılma nedenine ilişkin TTK’nin Geçici 7. maddesinin 4. fıkrasının a bendi uyarınca 03/07/2014 tarihinde çıkarılan tebligatın iade olduğunu, ihtarın 07/07/2014 tarih 8606 sayılı … Gazetesinde ilan edildiğini, şirketin son adresine tebligat yapıldığından, tebligat ulaşmasa dahi yapılan ilan Tebligat Kanunu uyarınca yapılmış bir tebligat sayılacağından yapılan ihtarın hukuka uygun olduğunu, 2 ay içinde bildirimde bulunmadığı takdirde münfesih sayılacağı ilanen bildirilen şirket süresi içinde başvuruda bulunulmadığı için 27/10/2014 tarih ve 8681 sayılı …’de yapılan ilan ile sicilden re’sen terkin edildiğini, dava konusu şirketin Geçici 7. maddedeki prosedüre uygun olarak hukuka uygun bir şekilde kapatıldığını, şirketin 23/10/2014 tarihinde re’sen terkin edildiğini ve 23/10/2019 tarihinde sürenin dolduğunu, davanın açılış tarihinin ise 31/05/2023 olduğunu, şirketin terkin tarihinde derdest davalarının alacak ve borçlarının şirket üzerine kayıtlı taşınır ve taşınmazların müdürlükleri tarafından bilinmesinin mümkün olmadığından müdürlüklerinin davanın açılmasına sebebiyet vermediğini beyan ederek; davanın süre yönünden usulden reddine, ek tasfiyeye karar verilmesi halinde TTK’nin 547/2. maddesi uyarınca tasfiye memuru atanmasına, açılan bu davada yasal hasım olduklarından tarafları aleyhine vekalet ücreti ve yargılama giderlerine hükmedilmemesine karar verilmesini talep etmiştir.
GEREKÇE : Dava; ticaret sicilden terkin edilen şirketin ihyası talebine ilişkindir.
Eldeki davada, …’nün … sicil numarası ile kayıtlı bulunan … Limited Şirketi’nin 27/10/2014 tarihinde terk edildiği, … plakalı aracın malikinin sicilden terkin edilen ve bu suretle tüzel kişiliği sona eren … Limited Şirketi’nin olduğu dosya kapsamı ile sabittir.
6102 sayılı TTK.nun geçici 7. maddesinin 1/b bendinde “Bu kanunun yürürlük tarihinden önce veya 01/07/2015 tarihine kadar münfesih olan anonim ve limited şirketler” hükmü yer almaktadır.
6102 sayılı TTK’nın geçici 7. maddesinin 4 fıkrasında; “Kapsam dâhilindeki şirket ve kooperatiflerin ticaret sicilindeki kayıtlı son adreslerine ve sicil kayıtlarına göre şirket veya kooperatifi temsil ve ilzama yetkilendirilmiş kişilere bir ihtar yollanır. Yapılacak ihtar, ilan edilmek üzere … aynı gün gönderilir. İlan, ihtarın ulaşmadığı durumlarda, ilan tarihinden itibaren otuzuncu günün akşamı itibarıyla, 11/2/1959 tarihli ve 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre yapılmış tebligat yerine geçer. Ayrıca anılan ilan, bildirici niteliği haiz olarak ilgili ticaret ve sanayi odası veya ticaret, sanayi ya da deniz ticaret odasının internet sitesinde aynen yayımlanır.
…. ; 559 sayılı Kanun Hükmünde Kararname gereğince sermaye artırımında bulunmayarak münfesih olan şirketlere yapılacak ihtarda; ortaklarından, yönetici veya denetçilerden ya da müdürlerinden tebliğ tarihinden itibaren iki ay içinde tasfiye memurunun bildirilmesi, aksi takdirde, bu madde hükümlerine göre ticaret sicili kayıtlarından unvanın silineceği, şirkete ait malvarlığının unvana ilişkin kaydın silindiği tarihten itibaren on yıl sonra Hazineye intikal edeceği ve bunun kesin olduğu açıkça yazılacağı” hükmü yer almaktadır.
6102 sayılı TTK.’nun geçici 7. maddesinin 15. bendinde; “Bu maddede düzenlenmeyen hususlarda ilgili kanun ve esas sözleşmelerde öngörülen usullere göre hareket edilir. Bu madde gereğince tasfiye edilmeksizin unvanı silinen şirket veya kooperatiflerin ortaya çıkabilecek malvarlığı, unvana ilişkin kaydın silindiği tarihten itibaren 10 yıl sonra Hazineye intikal eder. Hazine bu şirket ve kooperatiflerin borçlarından sorumlu tutulmaz. Tasfiye memurlarının sorumlulukları konusunda özel kanunlardaki sorumluluğa ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla bu kanun veya Kooperatifler Kanunu hükümleri uygulanır. Ticaret sicilinden kaydı silinen şirket veya kooperatiflerin alacaklıları ile hukuki menfaati bulunanlar haklı sebeplere dayanılarak silinme tarihinden itibaren 5 yıl içinde mahkemeye başvurarak şirket veya kooperatifin ihyasını isteyebilir.” şeklinde hükmü yer almaktadır.
Davalı …’nce ihyası istenen şirketin temsil ve ilzama yetkilendirilmiş kişilere ticaret sicilindeki adreslerine bu konuda ihtarat yapıldığına ilişkin tebligat bulunmamaktadır. Bu nedenle sicilden terkin işlemi hatalıdır ancak ihyası istenilen şirketin münfesihliğe ilişkin durumunun ortadan kalkmamış olması ve 10 yıllık sürenin de geçmediği (Mevcut olayda ihyası istenen şirketin mal varlığı bulunduğundan 10 yıllık hak düşürücü süre uygulanır.) hususu gözönüne alındığında, TTK. 547/2. maddesi gereği sadece şirketin üzerine kayıtlı olan araç ile sınırlı olmak üzere şirketin ihyasına, tasfiye memuru olarak ihyası istenen şirketin en son yetkili temsilcisi olan ve aynı zamanda davacı konumunda bulunan … T.C. kimlik numaralı …’ın atanmasına karar vermek gerekmiş, yine mevcut davada davalı … her ne kadar yasal hasım olsa da terkin işlemi usulsüz olduğundan yargılama giderlerinden sorumlu olduğu, ancak davacı asil 06/07//2023 tarihli celsede açıkça yargılama gideri talebi olmadığını beyan ettiğinden, yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılması ile talebin kabulüne dair aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM:
1-Talebin KABULÜ ile,
…’nün … sicil numarasında kayıtlı bulunan … Limited Şirketi’nin üzerine kayıtlı … plakalı araç ile ilgili sınırlı olmak üzere ihyasına,
TTK. 547/2. maddesi gereğince ihya edilen şirkete … T.C. kimlik numaralı …’ın tasfiye memuru olarak atanmasına,
İhya kararının ticaret siciline tesciline ve ticaret sicil gazetesinde ilanına,
2-Alınması gerekli karar ve ilam harcı olan 179,90-TL harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
3-Talep eden tarafından yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-Talep eden tarafından yatırılan gider avansından artan kısmın karar kesinleştiğinde ve istek halinde yatırana iadesine,
Dair, davacı asilin yüzüne karşı kararın tebliği tarihinden itibaren 2 hafta içinde … Bölge Adliye Mahkemesine istinaf yolu açık olmak üzere oy birliği ile karar verildi. 06/07/2023

Başkan …
¸e-imza
Üye …
¸e-imza
Üye …
¸e-imza
Katip …
¸e-imza