Emsal Mahkeme Kararı Ankara 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/306 E. 2021/629 K. 25.10.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T…. 1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

T.C.
ANKARA
1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2021/306 Esas
KARAR NO : 2021/629

DAVA : Tespit
DAVA TARİHİ : 07/05/2021
KARAR TARİHİ : 25/10/2021

Mahkememizde görülmekte bulunan Tespit davasının yapılan açık yargılaması sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ :
TALEP :
Davacı vekili tarafından mahkememize sunulan dava dilekçesinde özetle; … tarafından müvekkilinin %50 ortağı olduğu ve şirket müdürü sıfatına sahip olarak … Tic….Ltd. Şti’nin %24 şirket hissesi usule ve kanuna aykırı bir şekilde … …’a devredildiği hakkında Ticaret Sicil Müdürlüğünce yapılan işlemin 05/05/2021 tarihinde 22181 İlan Sıra No’su ile yayımlanan ilanı ile öğrendiğini, ancak yapılan tescil işleminin kanuna aykırı olduğunu ve yapılan işleme itiraz ettiklerini, pay devrenin geçerli olabilmesi için TTK 595/2 maddesine göre “Şirket sözleşmesinde aksi öngörülmemişse, esas sermaye payının devri için, ortaklar genel kurulunun onayı şarttır. Devir bu onayla geçerli olur” hükmü uyarınca devir işlemini gerçekleştirene tarafın müvekkilinden olağanüstü genel kurul toplantısı talebinde bulunduğunu, pandemi koşulları ve toplanma yasağı gerekçesi ile 10/02/2021 tarihinde talebin müvekkilince red edildiğini, müvekkilinin mesul müdür sıfatı ile yönetim kurulunu toplayarak yönetim kurulu toplantısında itiraza konu tescil ve diğer tescil taleplerine ilişkin görüşmelerin olağanüstü genel kurul gündemine eklenmesi hususunda toplandığı yaptığını ve gündeme pay sahiplerinin talebinin eklenmesine karar verildiğini ve yönetim kurulu kararının Ankara ..Noterliğinin 12/03/2021 tarih ve .. yevmiye nolu evrakında görülerek onaylandığını, TTK 34 maddesi uyarınca “İlgililer, tescil, değişiklik veya silinme istemleri ile ilgili olarak, sicil müdürlüğünce verilerek kararlara karşı, tebliğlerinden itibaren sekiz gün içinde, sicilin bulunduğu yerde ticari davalara bakmakla görevli asliye ticaret mahkemesine dilekçe ile itiraz edebilirler” hükmünde belirtilen itiraz haklarını kullanarak Ticaret Sicil müdürlüğüne sunulan Genel kurul kararında verilen şirket paylarının devrine ilişkin gündem maddesinin de oylanarak verilen red kararına uyularak, yapılan tescil işleminin iptali edilmesini mahkemeden talep ettiklerini, itirazlarının kabulüne, kanuna aykırı olarak yapılan tescilin iptaline karar verilmesini, yargılama giderleri ve ücreti vekaletin kendi kusuru nedeni ile davanın açılmasına sebebiyet veren davalı tarafa yükletilmesini vekaleten arz ve talep etmiştir.
CEVAP :
Davalı … Sicil Müdürlüğü temsilcisi tarafından mahkememize sunulan cevap dilekçesinde özetle; … Tic…. Ltd. Şti7Nin müdürlüklerince gerçekleştirilen 05/05/2021 tarihli pay devrinin tescil işlemine itiraz için davacı vekili tarafından işbu davanın açıldığını, 176127 sicil no ile kayıtlı olan şirket’de ortak olan …’ın … …’a hissesini devrettiğine ilişkin, devralan şahıs … … tarafından 03/05/2021 tarihinde başvurulduğunu, devralan ortak … …’ın başvurusunun müdürlüklerince incelendiğini ve hisse devrinin Sincan 3. Noterliğinde yapıldığını, hisse devrine ilişkin yapılacak olan genel kurala çağrı ilanını Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde yapıldığını, Müdürlüklerince hisse devrinin tescili için gerekli hukuki yükümlülüklerin yerine getirildiğini ve tescil işlemini hukuka uygun olarak gerçekleştirildiğini, Müdürlüklerinin bu davada yasal hasım olduğu için aleyhlerine yargılama gideri ve vekalet ücretini hükmedilmemesi gerektiğini beyan ederek, yapılan tescil işleminin hukuka uygun olduğundan davanın reddine ve yasal hasım olunduğundan aleyhe vekalet ücreti, yargılama giderine hükmedilmemesine karar verilmesini talep etmiştir.
GEREKÇE :
Dava, Tescil işleminin iptali davasıdır.
Taraflar arasındaki ihtilafın; Davalı … Sicil Müdürlüğü tarafından … Tic…. Ltd. Şti ortağı …’ın hissesini … …’a devrine ilişkin yapılan tescil işleminin usul ve yasaya uygun olup olmadığı, iptalinin gerekip gerekmeyeceği hususunda toplanmıştır.
Mahkememizce, ticaret sicil müdürlüğü kayıtları, Genel kurul Toplantı tutanakları, ihtarname örnekleri ilgili yerlerden getirtilerek dosya arasına alınmıştır.
TTK 595.maddesinde ” (1) Esas sermaye payının devri ve devir borcunu doğuran işlemler yazılı şekilde yapılır ve tarafların imzaları noterce onanır. Ayrıca devir sözleşmesinde, ek ödeme ve yan edim yükümlülükleri; rekabet yasağı ağırlaştırılmış veya tüm ortakları kapsayacak biçimde genişletilmiş ise, bu husus, önerilmeye muhatap olma, önalım, geri alım ve alım hakları ile sözleşme cezasına ilişkin koşullara da belirtilir.
(2) Şirket sözleşmesinde aksi öngörülmemişse, esas sermaye payının devri için, ortaklar genel kurulunun onayı şarttır. Devir bu onayla geçerli olur.
(3) Şirket sözleşmesinde başka türlü düzenlenmemişse, ortaklar genel kurulu sebep göstermeksizin onayı reddedebilir.
(4) Şirket sözleşmesiyle sermaye payının devri yasaklanabilir.
(5) Şirket sözleşmesi devri yasaklamış veya genel kurul onay vermeyi reddetmişse, ortağın haklı sebeple şirketten çıkma hakkı saklı kalır.
(6) Şirket sözleşmesinde ek ödeme veya yan edim yükümlülükleri öngörüldüğü takdirde, devralanın ödeme gücü şüpheli görüldüğü için ondan istenen teminat verilmemişse, genel kurul şirket sözleşmesinde hüküm bulunmasa bile, onayı reddedebilir.
(7) Başvurudan itibaren üç ay içinde genel kurul reddetmediği takdirde onayı vermiş sayılır.” hükmü ile;
Yine TTK’nun Olağan karar alma başlıklı 620. Maddesinde “(1) Kanun veya şirket sözleşmesinde aksi öngörülmediği takdirde, seçim kararları dâhil, tüm genel kurul kararları, toplantıda temsil edilen oyların salt çoğunluğu ile alınır.” hükmü yer almaktadır.
Mahkememizce tüm dosya kapsamında yer alan bilgi belgeler ile yukarıda aktarılan TTK’nun ilgili hükümleri birlikte değerlendirilmesi neticesinde; söz konusu davanın şirket hisse devrinin onayının genel kurulca usulüne uygun olarak onaylanıp onaylanmadığı ve davalı … Sicil Müdürlüğüne yapılan başvuru üzerine yapmış olduğu işlemin hukuka uygun olup olmadığına ilişkin olup, davaya konu hisse devrinin 07/04/2021 tarihli Genel Kurul ‘da gündeme alındığı, Genel Kurul Toplantı karar tutanağında %50 olumsuz oya karşılık %50 olumlu oy ile hisse devirlerinin onaylanması isteğinin reddine karar verildiği, davalı … Sicil Müdürlüğünce söz konusu kararın red edilmediği kanaatiyle TTK.595 maddesi gereğince hisse devrinin 05/05/2021 tarihinde tescil edilip aynı tarihli 10323 sayılı Türkiye Ticaret Sicil Gazetesinde ilan edilmesi işleminin yapıldığı, söz konusu hisse devirlerinin onaylanmasına ilişkin Genel Kurul kararında her ne kadar hisse devrinin reddine karar verildiği belirtilmiş ise de, yukarıda aktarılan TTK. 620. Maddesi gereğince söz konusu kararın salt çoğunlukla alınması gerektiği ancak %50 red oyu ile hisse devrinin onayına red kararının verilemeyeceği bu durumda verilmiş bir red kararı bulunmadığı, hisse devrinin yapıldığı tarihten itibaren 3 (üç ) ay içerisinde hisse devrinin reddine ilişkin usulüne uygun alınmış bir genel kurul kararı bulunmadığından TTK ‘nun yukarıda aktarılan 595. Maddesi gereğince hisse devrinin onaylanmış sayılacağı anlaşılmakla, Ankara Ticaret Sicil Müdürlüğünün yapmış olduğu işlemin hukuka ve usule uygun olduğundan davanın reddine karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm tesis kılınmıştır.
HÜKÜM :
1-Davanın Reddine
2-Alınması gerekli harç peşin alındığından yeniden harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-Taraflarca yatırılan gider avansından artan kısım var ise talep halinde karar kesinleştiğinde yatırana iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı, kararın tebliği tarihinden itibaren 2 hafta içinde Ankara Bölge Adliye Mankemesine istinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı 25/10/2021
Katip … Hakim …
¸e-imzalıdır

¸e-imzalıdır