Emsal Mahkeme Kararı Adana Bölge Adliye Mahkemesi 9. Hukuk Dairesi 2023/1266 E. 2023/1321 K. 25.12.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. ADANA BAM 9. HUKUK DAİRESİ
T.C.
ADANA
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
9. HUKUK DAİRESİ

DOSYA NO : 2023/1266
KARAR NO : 2023/1321
KARAR TARİHİ : 25/12/2023

T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
B Ö L G E A D L İ Y E M A H K E M E S İ K A R A R I

BAŞKAN : … (…)
ÜYE : … (…)
ÜYE : … (…)
KATİP : … (…)

İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ : … . ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TARİHİ : 10/03/2023
NUMARASI : … ESAS … KARAR
DAVACI : … -…- …
VEKİLİ : Av. …
DAVALI : 1 -… -…
DAVALI : 2 -…
İLİŞKİLİ KİŞİ : … …
DAVANIN KONUSU : Şirketin İhyası

İSTİNAF KARARININ
KARAR TARİHİ : 25/12/2023
KARAR YAZIM TARİHİ : 25/12/2023

… .Asliye Ticaret Mahkemesi’nin … esas … karar sayılı kararına karşı istinaf başvurusu üzerine dosya Dairemize gönderilmiş olmakla, dosya içerisinde bulunan belgeler okunup incelendi.
Üye hakimin görüşü değerlendirildi.
DAVACININ İDDİALARININ ÖZETİ :
Davacı vekili, müvekkilinin … Matbaacılık Hizmetleri Gıda İthalat ve İhracat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ve … Ürünleri Ajans Matbaacılık Gıda Tarım Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi hasım gösterilerek … İş Mahkemesi … esas sayılı dosya ile işçi ile işveren ilişkisinden kaynaklanan alacak davası açıldığını, dosya kapsamında, … Matbaacılık Hizmetleri Gıda İthalat ve İhracat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin ticaret sicilden terkin edilmiş olduğunu yapılan yargılamada öğrenildiğini, … İş Mahkemesi … esas sayılı dosyası ile açılan davada taraf teşkilinin sağlanması adına işbu davayı açmak için taraflarına mehil verildiğini, … Matbaacılık Hizmetleri Gıda İthalat ve İhracat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi … tarihli … Sayı-… sayfasında tasfiye sonucu terkin edildiğini, kanun maddesi uyarınca alacaklıların şirketin ihyasını talep edebileceğini düzenlediğini, ek tasfiye sadece tasfiyenin kapanmış olmasına rağmen halen alınması zorunlu ek tedbirlere gereksinim duyulması halinde söz konusu olabileceğini, zorunluluk yoksa ek tasfiyeye gidilemeyeceğini, bu hüküm bağlamında şirketin yeniden sicile kaydedilmesini ve ek tasfiye yapılmasını zorunlu kılabilecek durumlar TTK 547. maddenin gerekçesinde açıkça belirterek, … Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne kayıtlı … tarihinde tasfiye sonucu terkin olunan Tasfiye Halinde … Matbaacılık Hizmetleri Gıda İthalat ve İhracat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’n ihyasına, şirketle ile ilgili işlemlerin yapılabilmesi adına yeni bir veya birkaç kişiyi tasfiye memuru olarak atayarak tescil ve ilan edilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalıların beyan dilekçesinde bulunmadıkları görüldü.
İLK DERECE MAHKEMESİ KARAR ÖZETİ :
Yerel mahkemece verilen karar ile;” dava ticaret sicilinden terkin edilen Limited Şirketin ihyası istemine ilişkin olup bu dava ile ilgili olarak, … İş Mahkemesi’nin … Esas sayılı dava dosyasının halen derdest olduğu anlaşılmıştır. Davacı, terkin edilen dava konusu Limited Şirket ile ilgili devam eden alacak davasının olduğunu ileri sürmektedir. TTK’nin geçici 7/2. bendi hükmü de nazara alındığında, davacının davayı açmakta hukuki yararı mevcuttur. Bu nedenle, davacının menfaatlerinin korunması için davaya konu Limited Şirketin ihyasına karar verilmesi gerektiği sonuç ve kanaatine varılarak, … aleyhinde açılan davanın kabülüne ” şeklinde karar verilmiştir.
DAVALI … TARAFINDAN İLERİ SÜRÜLEN İSTİNAF SEBEPLERİ :
Davalı … tarafından verilen istinaf dilekçesi ile: davalı taraf 5 yıllık zamanaşımı süresinin dolduğu itirazında bulunmuş ise de, dosyada resen terkin olmadığını, tasfiye sonucu terkin söz konusu olduğundan ve resen terkin halinde dahi gerekli usule uyulmadığı durumda 5 yıllık hak düşürücü süresinin dolduğundan bahsedilemeyeceğinden davalının itirazının yerinde görülmediği gerekçe ile kurulan hükmü kabul etmediğini, şirketi emeklilikte uğraş için devir aldığını ancak sağlık sorunları nedeniyle çalışmasının mümkün olmadığını, şirketi kapatmak zorunda kaldığını belirterek, ilk derece mahkemesi kararının kaldırılmasını beyan etmiştir.
DELİLLER :
Taraf vekillerinin beyan ve dilekçeleri ve tüm dosya kapsamı.
GEREKÇE :
Dava, hukuki niteliği itibarıyla “Şirketin İhyası” talebine ilişkindir.
Davacı tarafından, ticaret sicilinden terkin edilen dava konusu Tasfiye Halindeki … Matbaacılık Hizmetleri Gıda Tarım ve Su Ürünleri San.Tic.Ltd.Şti. hakkında açılmış alacak davası bulunduğu iddia edilerek, şirketin ihyası talep edilmiş, mahkemece yazılı gerekçe ile davanın kabulüne, şirketin, hakkındaki dava ile sınırlı olmak üzere ihyasına ve ek tasfiye işlemleri için tasfiye memuru atanmasına karar verilmiştir.
Karara karşı davalı … tarafından istinaf kanun yoluna başvurulduğu anlaşılmıştır.
İstinaf incelemesi, HMK’nin 355. maddesi uyarınca, ileri sürülen istinaf sebepleri ve kamu düzeni ile sınırlı olarak yapılmıştır.
6102 sayılı TTK.’nın tasfiyeye ilişkin 547/1. maddesine göre “Tasfiyenin kapanmasından sonra ek tasfiye işlemlerinin yapılmasının zorunlu olduğu anlaşılırsa, son tasfiye memurları, yönetim kurulu üyeleri, pay sahipleri veya alacaklılar, şirket merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesinden, bu ek işlemler sonuçlandırılıncaya kadar, şirketin yeniden tescilini isteyebilirler.
(2) Mahkeme istemin yerinde olduğuna kanaat getirirse, şirketin ek tasfiye için yeniden tesciline karar verir ve bu işlemlerini yapmaları için son tasfiye memurlarını veya yeni bir veya birkaç kişiyi tasfiye memuru olarak atayarak tescil ve ilan ettirir. ” şeklinde düzenlenmiştir.
Şirket tüzel kişiliğinin sona erebilmesi için, şirketin tasfiye işlemlerinin eksiksiz ve tam olarak yapılmış olması gerekmektedir. Bu işlemlerin veya kararın hatalı olması halinde gerçek anlamda bir tasfiyeden söz etmek mümkün değildir. Eksik ve hatalı işlem sonucu şirketin sicilden tasfiye sonucu terkinine karar verilmiş ise, bundan zarar görenler veya o işlemi gerçekleştirenler şirketin ihyasını talep etme hakkına sahiptir.
Somut olayda; dava konusu şirketin 29/02/2016 tarihinde tasfiye sonucu terkin edildiği, davanın, ek tasfiyeye ilişkin TTK’ nun 547. maddesi kapsamında açılan ihya davası olup, zamanaşımı veya hak düşürücü sürenin söz konusu olmadığı, dava konusu şirketin tasfiye sonucunda sicilden terkini gerçekleşmiş ise de, şirket hakkında, davacı tarafından … İş Mahkemesi’nde açılmış ve halen derdest olan dava bulunduğu, bu nedenle, yapılan tasfiyenin gerçek ve tamamlanmış bir tasfiye olarak kabulünün mümkün olmadığı, davacının, iş bu ihya davasını açmakta hukuki yararı olup, İlk Derece Mahkemesi’nce davanın kabulü ile şirketin ihyasına karar verilmesinde usul ve yasaya aykırılık bulunmadığı anlaşılmıştır.
Yukarıda belirtilen sebeplerle, İlk Derece Mahkemesi’nce davanın kabulüne dair verilen kararın usul ve yasaya uygun olduğu anlaşıldığından davalı …’ın istinaf başvurusunun esastan reddine karar vermek gerekmiş ve buna dair aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Yukarıda gerekçesi açıklandığı üzere :
1-6100 sayılı HMK’nın 353/1-b-1 maddesi gereğince davalı …’ın ilk derece mahkemesi kararına ilişkin istinaf başvurusunun ESASTAN REDDİNE,
2-492 sayılı Harçlar Kanunu gereğince alınması gereken 269,85.TL maktu istinaf karar harcının peşin olarak yatırıldığından yeniden harç alınmasına YER OLMADIĞINA,
3-6100 sayılı HMK’nın 326/1 maddesi gereğince istinaf eden davalı … tarafından yapılan istinaf yargılama giderlerinin kendi üzerine BIRAKILMASINA,
4-6100 sayılı HMK’nın 330. maddesi gereğince inceleme duruşmasız yapıldığından vekalet ücreti takdirine YER OLMADIĞINA,
5-6100 sayılı HMK’nın 333. maddesi gereğince kullanılmayan gider avansının İlk Derece Mahkemesince İADESİNE,
6-HMK’nın 359/4 maddesince karar tebliğ işlemlerinin Dairemiz tarafından YAPILMASINA,
Dair, dosya üzerinden yapılan inceleme sonucunda, 7036 sayılı Kanunun 7’nci maddesi yollamasıyla 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunun 361’inci maddesi uyarınca kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde Yargıtay nezdinde temyiz kanun yolu açık olmak üzere 25/12/2023 tarihinde oy birliği ile karar verildi.


Başkan

¸e-imzalıdır

Üye

¸e-imzalıdır

Üye

¸e-imzalıdır

Katip

¸e-imzalıdır