Emsal Mahkeme Kararı Adana Bölge Adliye Mahkemesi 9. Hukuk Dairesi 2021/1285 E. 2021/1283 K. 11.11.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. ADANA BAM 9. HUKUK DAİRESİ
T.C.
ADANA
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
9. HUKUK DAİRESİ

DOSYA NO : 2021/1285
KARAR NO : 2021/1283
KARAR TARİHİ : 11/11/2021

T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
B Ö L G E A D L İ Y E M A H K E M E S İ K A R A R I

BAŞKAN : … (…)
ÜYE : … (…)
ÜYE : … (…)
KATİP : … (…)

İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ : ADANA 3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TARİHİ :
NUMARASI :
DAVACI : …

DAVALI : HASIMSIZ
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi

İSTİNAF KARARININ
KARAR TARİHİ : 11/11/2021
KARAR YAZIM TARİHİ : 11/11/2021

Adana 3.Asliye Ticaret Mahkemesi’nin … esas …. karar sayılı kararına karşı istinaf başvurusu üzerine dosya Dairemize gönderilmiş olmakla, dosya içerisinde bulunan belgeler okunup incelendi.
Üye hakimin görüşü değerlendirildi.
DAVACININ İDDİALARININ ÖZETİ :
Davacı vekili, tarafına ait … Mah. …. Sokak No:…. Seyhan/Adana adresindeki …-Nakliyatçı Seyhan Vergi Dairesinde … T.C. Ve …. vergi hesap numarasında kayıtlı işletmesine ait, ….tarihinde yaşanan yangın nedeniyle işletme evraklarının bir çok kısmının yandığını, söz konusu felaket nedeniyle ticari işletmesinde bulunan tüm ticari defterlerinin, faturalarının, vergiye esas belgelerinin zayi olduğundan, …… yıllarına ait tüm defter, fatura ve sair belgelerinin zayi olduğuna dair tarafına zayi belgesi verilmesini talep etmiştir.
İLK DERECE MAHKEMESİ KARAR ÖZETİ :
Yerel mahkemece verilen karar ile; “TTK’nun 82/7. maddesi; bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgelerin yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde zayii davası açılabileceğini hüküm altına almış olup; davacı taraf ilgili defterlerin zayi olduğunu yangın tarihinde zayi olduğunu öğrenmiş, bu durum yangın raporuyla sabit olmuş, davacı taraf süresinde dava açmamıştır. Bu nedenlerle süresinde açılmayan davanın reddine” şeklinde karar verilmiştir.
DAVACI TARAFINDAN İLERİ SÜRÜLEN İSTİNAF SEBEPLERİ :
Davacı tarafından verilen istinaf dilekçesi ile; olay günü evde olmadığını, eve geldiğinde yangının şokunu yaşadığını, çuvala katılmış olan kağıtların mali evraklarının olduğunu fark ettiğini, durumu itfaiyeye bildirdiğini, yangın tamamen kontrolsüz istem dışı vuku bulduğunu, mali evrakların zarar gördüğünü sonradan anladığını, evrakların tamamen yanmadığını ama bir kısmının yandığını ve okunamadığını, ilk derece mahkemesi kararının usul ve yasaya aykırı olduğunu belirterek, kararın kaldırılmasını beyan etmiştir.
İlk derece mahkemesi’nin …. tarihli istinaf başvurusunun değerlendirme kararı ile, davacı vekilinin yasal süre geçirildikten sonra istinaf kanun yoluna başvurduğu anlaşıldığından istinaf başvurusunun reddine karar verilmiştir.
DELİLLER :
Davacının beyan ve dilekçeleri, ve tüm dosya kapsamı.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ HUKUKİ SEBEP VE GEREKÇE :
Dava hukuki niteliği itibarıyla “Zayi Belgesi Verilmesi” talebine ilişkindir.
İlk derece Mahkemesi’nce davanın süresinde açılmadığı gerekçesi ile reddine karar verilmiş olup davacı tarafça kararın hatalı olduğu gerekçesi ile istinaf kanun yoluna başvurulmuş ve İlk derece mahkemesince, kararın davacıya …. tarihinde tebliğ edilmesine rağmen, İstinaf dilekçesinin, 2 haftalık yasal süreden sonra … tarihinde sunulduğu gerekçesi ile istinaf isteminin reddine karar verilmiştir.
İlk derece mahkemesince verilen gerekçeli karar istinaf eden davacıya ….. tarihinde tebliğ edilmiş, istinaf dilekçesi … tarihinde ilk derece mahkemesine sunulmuş, aynı tarihte uyap ortamına kaydedilmiş, harcı da … tarihinde yatırılmıştır.
İlk derece mahkemesince …. tarihli Ek Karar ile, istinaf süresinin son gününün …. günü olup davacı tarafından istinaf dilekçesinin, istinaf süresi geçtikten sonra verilmesi nedeniyle HMK 346. maddesi uyarınca istinaf isteminin süre yönünden reddine karar verildiği, davacı tarafından ilk derece mahkemesince verilen Ek Kararın …. tarihinde istinaf edildiği anlaşılmıştır.
Bölge Adliye ve Adlî Yargı İlk Derece Mahkemeleri İle Cumhuriyet Başsavcılıkları İdari ve Yazı İşleri Hizmetlerinin Yürütülmesine Dair Yönetmeliği’nin 208/4 maddesine göre “Kanun yolu başvurusu, kanun yolu dilekçesinin kaydedildiği tarihte yapılmış sayılır.” hükümleri yer almaktadır.
Buna göre 6100 sayılı HMK.nun 92/2 ve 345/1 maddeleri gereğince 2 haftalık olan istinaf kanun yolu başvuru süresi …. günü sona ermiştir. İstinaf başvuru dilekçesi ise …tarihinde 2 haftalık süre geçtikten sonra sunulmuş ve aynı gün Uyap sistemine kaydedilmiş olup, davacının istinaf kanun yoluna başvuru talebinin 6100 sayılı HMK.nun 345. maddesi gereğince süresinde yapılmadığı, dolayısıyla ilk derece mahkemesinin … tarihli istinaf isteminin süre yönünden reddine yönelik kararının usul ve yasaya uygun olduğu anlaşılmakla 6100 Sayılı HMK’nun 352/1-c maddesi gereğince esastan reddine karar verilerek hüküm fıkrasının aşağıdaki şekilde kurulması uygun görülmüştür.

HÜKÜM: Yukarıda gerekçesi açıklandığı üzere :
1-6100 sayılı HMK’nın 352/1-c maddesi gereğince davacının ilk derece mahkemesi kararına ilişkin istinaf başvurusunun ESASTAN REDDİNE,
2-492 sayılı Harçlar Kanunu gereğince alınması gerekli istinaf karar harcının peşin yatırılmış olduğu anlaşıldığından davacıdan yeniden harç alınmasına YER OLMADIĞINA,
3-6100 sayılı HMK’nın 326/1 maddesi gereğince istinaf eden davacı tarafından yapılan istinaf yargılama giderlerinin kendi üzerine BIRAKILMASINA,
4-6100 sayılı HMK’nın 333. maddesi gereğince kullanılmayan gider avansının İlk Derece Mahkemesince İADESİNE,
5-6100 sayılı HMK’nın 7035 sayılı yasanın 30. maddesiyle değişik 359/3 maddesi gereğince kararın kesin olması nedeniyle ilk derece mahkemesince taraf vekillerine TEBLİĞİNE,
Dair, 6100 Sayılı HMK’nın 353/1-b-1 maddesi gereğince dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda 6100 Sayılı HMK’nın 362/1-ç maddesi gereğince kesin olmak üzere 11/11/2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


Başkan

¸e-imzalıdır


Üye

¸e-imzalıdır


Üye

¸e-imzalıdır


Katip

¸e-imzalıdır