Emsal Mahkeme Kararı Adana Bölge Adliye Mahkemesi 9. Hukuk Dairesi 2021/1066 E. 2021/1312 K. 16.11.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. ADANA BAM 9. HUKUK DAİRESİ
T.C.
ADANA
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
9. HUKUK DAİRESİ

DOSYA NO : 2021/1066
KARAR NO : 2021/1312
KARAR TARİHİ : 16/11/2021

T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
B Ö L G E A D L İ Y E M A H K E M E S İ K A R A R I

BAŞKAN : … (…)
ÜYE : … (…)
ÜYE : … (…)
KATİP : … (…)

İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ : İSKENDERUN ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TARİHİ : …
NUMARASI : …
İHTİYATİ HACİZ TALEP EDEN : …
VEKİLİ : Av. …
İHTİYATİ HACİZ KARARINA
İTİRAZ EDEN : …
VEKİLİ : Av. …
DAVANIN KONUSU : İhtiyati Haciz

İSTİNAF KARARININ
KARAR TARİHİ : 16/11/2021
KARAR YAZIM TARİHİ :
İskenderun Asliye Ticaret Mahkemesi’nin … tarih, … D.İş esas, … D.İş karar sayılı kararına karşı istinaf başvurusu üzerine dosya dairemize gönderilmiş olmakla, dosya içerisinde bulunan belgeler okunup incelendi.
Üye hakimin görüşü değerlendirildi.
TARAFLARIN İDDİA VE SAVUNMALARININ ÖZETİ :
Davacı vekili, müvekkilinin İskenderun İcra Hukuk Mahkemesi’nin … esas sayılı dosyasında verilen ilama dayalı olarak takip başlatılacağını, ancak icra takibinin kesinleşmesinin beklenilmesi halinde alacağın tahsil edilmeme tehlikesi göz önünde bulundurularak aleyhine ihtiyati haciz istenen davalının menkul ve gayrimenkul malları ile, 3.kişilerdeki hak ve alacaklarının ihtiyaten tedbir konulmasını talep etmiştir.
İlk derece mahkemesi’nin … tarihli D.İş kararında, İİK.257. Maddesine tevfikan borçluların taşınır ve taşınmaz mallarıyla 3. Şahıslardaki hak ve alacaklarının borca yeter miktarı üzerine ihtiyati haciz konulmasına karar verilmiştir.
Aleyhine İhtiyati Haciz Talep edilen vekili dosyaya sunduğu … tarihli dilekçesi ile; Mahkemenin dava dosyasında haciz kararı verildiğini, yasal unsurları taşımayan karara itiraz ettiklerini beyan etmiştir.
İlk derece mahkemesi’nin … tarihli ek kararında, Talep eden tarafından ihtiyati haciz talebine konu borcun tamamı olan 396.531,65 TL teminatın … Bankası AŞ 5 Temmuz Şubesinin … tarih … sayılı 396.531,65 TL meblağlı teminat mektubu ibraz edildiği anlaşıldığından mahkememizin … D.iş … K.sayılı kararı ile konulan ihtiyati haczin kaldırılarak; ihtiyati hacizin teminat mektubu üzerine kaydırılmasına karar verilmiştir.
Mahkemece ihtiyati haciz kararına itiraz talebinin duruşma açılmasına karar verilmiş, taraf ve vekillerin beyanı alınmıştır.
İLK DERECE MAHKEMESİ EK KARAR ÖZETİ :
Yerel mahkemece verilen ek karar ile; ” İİK 170. Madde düzenlemesinin işbu dosyada verilen ilama dayalı ihtiyati haczi vermeye engel olduğu belirtilmişse de ihtiyati hacze konu alacak kalemlerinin İİK 170/4 maddesi kapsamında olmaması ve ihtiyati haciz verilme şartlarından olan yaklaşık ispatın sunulan mahkeme ilamı ile yerine getirildiği anlaşılmakla itirazın reddi” şeklinde karar verilmiştir.
İHTİYATİ HACZE İTİRAZ EDEN VEKİLİ TARAFINDAN İLERİ SÜRÜLEN İSTİNAF SEBEPLERİ :
İhtiyati hacze itiraz eden vekili tarafından verilen istinaf dilekçesi ile; İİK’nun 170/b maddesine göre görevli mahkemede dava açtıklarını, İİK’nun 68/ son düzenlemesi gereği, İcra Hukuk Mahkemesince aleyhlerine verilen % 20 kötü niyet tazminatının dava sonuçlanıncaya kadar tehir olunacağının açık olduğunu, bu kalem alacak yönünden ihtiyati haciz kararı verilmesi gerektiğini belirterek, ilk derece mahkemesi’nin … tarihli ek kararının kaldırılmasını talep etmiştir.
DELİLLER :
Taraf vekillerinin beyan ve dilekçeleri ve tüm dosya kapsamı.
GEREKÇE :
Dava, ihtiyati hacze itirazın reddi kararının kaldırılması talebine ilişkindir.
Talep eden vekili tarafından, İskenderun İcra Hukuk Mahkemesi’ne ait … Esas, … Karar sayılı dosyada, imzaya itirazlarının kabulüne, asıl alacağın % 20′ si oranında hesaplanan icra inkar tazminatı ile vekalet ücreti ve yargılama giderlerine hükmedildiği belirtilerek, bu karara dayanılarak ihtiyati haciz talebinde bulunulmuş, mahkemece talebin kabulüne karar verilmiş, karşı taraf vekilinin itirazı üzerine duruşma açılarak, itirazın reddine dair ek karar verilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi’nce verilen … tarihli ek karara karşı itiraz eden vekili tarafından istinaf kanun yoluna başvurulmuştur.
İstinaf incelemesi, HMK’nın 355. maddesi uyarınca, ileri sürülen istinaf sebepleri ve kamu düzeni yönüyle sınırlı olarak yapılmıştır.
Geçici Hukuki Koruma türlerinden olan “ihtiyati haciz” 2004 sayılı İİK’nın 257 – 268. maddelerinde düzenlenmiştir. İİK’nın 257. maddesinde ihtiyatin haczin şartları, 260. maddesinde ihtiyati haciz kararının kapsam ve içeriği, 261. maddesinde ihtiyati haciz kararının uygulanması, 265. maddesinde ihtiyati haciz kararına itiraz ve uygulanacak usule yer verilmiştir.
İİK’nın 265. maddesi uyarınca borçlu kendisi dinlenmeden verilen ihtiyati haczin dayandığı sebeplere mahkemenin yetkisine ve teminata karşı huzurunda yapılan hacizlerde haczin tatbiki, yokluğunda yapılan hacizlerde ise haciz tutanağının tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde mahkemeye müracaatla itiraz edebilir. İhtiyati hacze itirazı inceleme yetkisi ihtiyati hacze karar veren mahkemeye aittir. İtirazı incelemeye bu kararı veren mahkemenin görevli olduğuna ilişkin kuralın tek istisnasını ise ihtiyati hacze konu alacak hakkında dava açılması hali teşkil etmekte olup bu durumda ihtiyati hacze itiraz asıl uyuşmazlığın görüldüğü mahkemece incelenebilecektir.
Somut olayda, ihtiyati hacze itiraz eden taraf aleyhine İskenderun İcra Hukuk Mahkemesi’ne ait … E.,… K. Sayılı karar ile İİK’nın 170/3. maddesi uyarınca hükmedilen inkar tazminatına, yargılama giderine ve vekalet ücretine ilişkin ilama dayalı olarak ihtiyati haciz talep edilmiş, mahkemece talebin kabulüne karar verilmiş, karşı tarafça vekalet ücreti ve yargılama gideri dışındaki alacak kalemine yönelik olarak yapılan itiraz üzerine verilen ek karar ile itirazın reddine karar verilmiştir.
İhtiyati hacze itiraz eden tarafından, talep eden aleyhine Reyhanlı 1.Asliye Hukuk Mahkemesi’ne ait … E. sayılı dosyada alacak davası açılmıştır. İskenderun İcra Hukuk Mahkemesi’ne ait … E.,… K. sayılı karara dayalı olarak verilen ihtiyati haciz kararına itirazın, mahkemece değişik iş dosyası üzerinden değil, alacağın esasının tartışılacağı asıl dava olan Reyhanlı 1.Asliye Hukuk Mahkemesi’ne ait … E. sayılı derdest dava dosyasında değerlendirilmesi gerektiğinden, mahkemece dosyanın derdest alacak dava dosyası içerisine gönderilmesi gerekirken, ilk derece mahkemesince bu husus gözetilmeksizin esas dava açıldıktan sonra ihtiyati hacze itirazın esası hakkında karar verilmesi yerinde görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle; İhtiyati hacze itiraz eden vekilinin istinaf isteminin esası incelenmeksizin, İlk Derece Mahkemesi’nin münhasıran ihtiyati hacze itirazı incelemeye yetkili olmaması nedenine dayalı olarak kararın kaldırılmasına karar vermek gerekmiş ve buna dair aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Yukarıda gerekçesi açıklandığı üzere :
1)-İhtiyati hacze itiraz eden vekili tarafından İskenderun Asliye Ticaret Mahkemesi’nin … tarih ve … d.iş esas, … d.iş karar sayılı kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun KABULÜNE,
2)-İskenderun Asliye Ticaret Mahkemesi’nin … tarih ve … d.iş esas … d.iş karar sayılı Ek kararının KALDIRILMASINA,
3)-İhtiyati hacze itiraz eden vekilinin, ihtiyati hacze itirazının incelenmek üzere Değişik iş dosyasının, asıl davanın açıldığı Reyhanlı 1.Asliye Hukuk Mahkemesi’ne ait … E. Sayılı dosyasına gönderilmesi için mahal mahkemesi’ne GÖNDERİLMESİNE,
4)-492 Sayılı Harçlar Kanunu gereğince peşin alınan 59,30.TL istinaf karar harcının kararın kesinleşmesi ile talep halinde ihtiyati hacze itiraz eden tarafa İADESİNE,
5)-İhtiyati hacze itiraz eden vekili tarafından istinaf için yapılan yargılama giderinin esas hüküm ile birlikte ilk derece mahkemesince karara BAĞLANMASINA,
6)-6100 Sayılı HMK’nun 333. maddesi gereğince peşin alınan ve harcanmayan gider avansının İlk Derece Mahkemesine İADESİNE,
7)-İnceleme dosya üzerinden yapıldığından lehe vekalet ücreti takdirine YER OLMADIĞINA,
8)-6100 sayılı HMK’nın 7035 sayılı yasanın 30. maddesiyle değişik 359/3 maddesi gereğince kararın kesin olması nedeniyle ilk derece mahkemesince taraf vekillerine TEBLİĞİNE,
Dair, dosya üzerinde yapılan inceleme sonucu HMK’nın 362/1-f maddesi uyarınca KESİN olmak üzere 16/11/2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


Başkan

¸e-imzalıdır


Üye

¸e-imzalıdır


Üye

¸e-imzalıdır


Katip

¸e-imzalıdır